Jom kita tukar2 klik...ma acih!!

Friday, May 29, 2009

Pregnant

He he he!
tajuk entry suspen je..
bukan me yang pregant
but my bestest friend
...netty...
Ingat tak entry pasal pap smear tu...
tertangguh punya tertangguh nak buat ujian pap smear tu
last last wednesday baru nie gie buat
memang dia baru baik demam + loya + pening
me, dah kata maybe dia pregant
but dia kata tak
dah dua kali dia buat test sendiri, negatif
tu yang dia confident tak pregant
last last doc kata positif dah 8 weeks
dah nampak but jantung
dia tergezut beruk,
me pulak yang over
sampai ter'hujan' kat dalam bilik doc tu
apa pun congrate to net, her hubby Tn Helmi (my ex boss) & to imran
future abang long
he he he
dah jadi abang dah
macam Ian...
CONGRATES NET!!!!

Thursday, May 28, 2009

Stail

Ada idea nak potong rambut my hero...Ian
dah boring la pesen cam tu jer
OK tak kalu buat rambut macam
kiri kanan nipis
tetengah je pacak pacak

any suggestion?



"Saya sayang mak tapi mak pukul.."

Ada sesapa tak baca paper Star hari nie?
actually Ayu pun tak berapa baca sangat,
tapi ada akak kat opis nie pagi pagi dah 'hujan',
ingat kat apsal...
tanya la...
rupa rupa nye berita nie yang menyebabkan dia 'hujan'...
budak lelaki nie 5 tahun didera
oleh maknya yang ditinggalkan hubby dia
yang menyentuhkan perasaan tu ayat dia
"saya sayang mak, tapi mak pukul, mak pukul rotan besar"
kesiannye..
bayangkan macam mana la budak tu menghadapi hari hari dia..
manusia sekarang nie macam macam..
bak kata orang rambut sama hitam,
hati lain lain..
minta la kita nie sama sama sabar
menghadapi dugaan hidup di dunia yang sementara nie...
AMIN!

Wednesday, May 27, 2009

As usual

Semalam 2 hari was a busy day
tak sempat pun conteng blog
tapi sempat jengah blog memember je

as usual, gambar my both beloved kids....
My princess Iris
yang makin bam bam
geram apa tu?mummy dia sendiri pun
kalu tengok gambar dia kat opis
geram nak cecepat balik
nak geget pipi dia yang bam bam tu...
geram!!!

Nie plak rumah KFC my hero Ian
dah complete dah...
tu yang dia busy jer main
nanti pas 2, 3 haribersepah la tu..pas tu hilang satu persatu...

Monday, May 25, 2009

zzzzzzzzz


Entry kali nie dibuat kerana Mummy tak cukup tido
semalam panas yang amat
so, bebudak pun meragam...
semua nye nak tido ngan Mummy
last last Mummy yang tak cukup tido...
diaorang dok lena jer...
tak pe la...

Pas tu Mummy terbaca majalah Pa & Ma last month
pasal topik ini

Bolehkah si kecil tidur lewat?

Bayi baru lahir - lebih kurang 16 - 20 jam (siang +mlm)
2 - 4 bulan - lebih kurang 15 jam (siang +mlm)
6 - 9 bulan - lebih kurang 14 jam (siang +mlm)
12 - 15 bulan - lebih kurang 13-14 jam (siang +mlm)
18 bulan - lebih kurang 13 - 14 jam (siang +mlm)
2 tahun - lebih kurang 13 jam (siang +mlm)
3 tahun - lebih kurang 12 jam (siang +mlm)
4 tahun - lebih kurang 12 jam (mlm)
5 tahun - lebih kurang 11 jam (mlm)
6 -9 tahun - lebih kurang 10 jam (mlm)

so, kita kenalah pastikan baby n bebudak cukup tido..
kita tak cukup tido tak pe..
bak petua mummy kan
tak cukup tido boleh kurus (kurus takpe jangan cengkung)



Ian & Iris

As usual
weekend baru nie tak gie mana mana pun
lepak kat umah
pic taken by mummy guna camera hp jer
sebab tu tak cun sangat

gambar tengah 'seksis'
baru pas mandi, nak tukar baju tido...
ha..
nie baru comel
================

nie plak roti bentuk turtle
Abang Ian yang punye

Dan tanpa belas ehsan
Ian meng'ngap'kan kepala turle tu.

Friday, May 22, 2009

Penat!

Hari nie suppose gie Perak
coz jadie urusetia kursus kat sana
but malas bak gie ngan my hero & my princess yang masih kecil
sat lagie, tak jadie keja lak kat sana
so..me stay je kat opis
berjaya buat 3 homework tag hari nie

Semalam balik lambat cikit
coz buat preparation untuk kursus nie
balik hujan so..KL biasa lah
bila hujan..jalan JAM
keta rosak....JAM
traffic light rosak....JAM
tak JAM tak KL la..
tapi sekarang nie mana mana pun JAM!
so...tengah JAM JAM tu
sempat la mummy me'mosing'kan diri ngan anak-anak

Mummy ngan Abg Ian yang lasak..
adik tak banyak ragam
yang abang lak lebih
pegi keja nangis
balik keja nangis
nak susu nangis
nak tido nangis
bangun tido nangis
tido jer aman dan damai...
mummy nak sembahyang nangis
tak larat la sayang ooiii!

Adik Iris plak yang cool..
kaki pun boleh jadi mainan
main dalam keta
sampai stokin pun tercabut
mainan dah jadi macam makanan.

Ending nye...
sampai umah..
malas nak masak
so..kita makan
tapi tak de burger cam nie
burger biasa je
Ian plak makan
pun tak de hot dog cam tu
hot dog biasa je
1 1/2 dia makan
sorie la sayang, mummy tak larat
plus daddy pun balik lambat
than makan kat hotel before balik
so, peluang mummy untuk relax sesekali...








Award

Syarat2 menerima award ini:
1. Pastikan jantina anda ialah perempuan
Confirm

2. Copy badge sebagai award anda
Dah copy, ma acih busyuksayang

3. Nyata 7 sebab kenapa anda bangga menjadi perempuan
- perempuan adalah istimewa...
- mampu mengandung 9 bulan 10 hari
- bertarung nyawa melahirkan satu lagie nyawa ke dunia
- menjadi seorang ibu disamping menjalankan pelbagai tugas lain
(memasak, membasuh, mengemas, kerja kat opis,
melayan karenah anak-anak, melayan karenah suami dll)
- boleh pakai macam-macam baju..skirt, kebaya, dress, blouse
(kalu lelaki - shirt, kemaja, seluar, takkan nak pakai gown kot?)
- boleh make-up tetebal mana nak pun.
- boleh nangis ketika sedih or happy, n bila masa pun
(kalu lelaki boleh gak, tapi tak macho nye...)

Walau bagaimana pun, lelaki ada keistimewaan yang tersendiri ok..
jangan marah lak orang lelaki..he he he...

4. Pass kan award ini kepada girl-friends anda aku bangga jadik aweks sebab :
semua my beloved follower...

Tag behasa Jepun

Tag yang nie..dari Mummy Dasy

For the instructions, add your name on the list and simply spell out your name using the given Japanese letter- translations below. Tag six of your friends and inform them of the tag. Have fun.TRANSLATION:


A - ka----F - lu---- K - me---- P - no---- U - do---- Z - zi

B - tu----G - ji----- L - ta----- Q - ke ----V - ru

C - mi----H - ri ----M - rin ----R - shi ---W - mei

D - te----I - ki -----N - to----- S - ari---- X - na

E - ku--- J - zu ----O - mo ----T - chi---- Y - fu

Dan hasilnye...

IDAYU - ki te ka fu do
ZALMEN - zi ka ta rin ku to
ADRIAN - ka te shi ki ka to
IRIS - ka shi ka ari

OK gak bunyie dia, cedap gak!

sowie la,
amik nama yang pendek je..
kalu nama panjang,
jenuh nye rasa,
tambah tambah nama Ian & Daddy dia..
panjang yang amat!




Now nak Tag..

Jojet
Mummy Roshie
Jiji
CuTeMiUt

tak de paksaan ok!

Thursday, May 21, 2009

Tag

Dah banyak sangat rasanye homework tag
so meh la kita buat cikit cikit...
Award n tag nie dari Mummy Roshie
1- Copy Award Diatas Untuk Diletakkan Di Blog Anda
Dah copy dah...ma acih mummy roshie

2-Nyatakan 5 Fakta Menarik Tentang Si Pemberi Award Ini..
Dia sempoi,
muda lagie tapi experience dia banyak,
opis dia best coz ada tema-tema,
dia macam kite sumua suka baca blog kenkawan
plus dia suke shoppinggg

3-Setiap Blogger Mestilah Menyatakan 10 Fakta
Atau Hobi Diri Sendiri Sebelum
Memilih Penerima Award Seterusnya..
- me...simple person, sensitif person, loving n caring person
(berapa banyak person nie..)
- mummy of Ian & Iris
- ex chef - ada diploma latihan chef lagie,
tapi bertukar kerjaya for family
(still miss chef world)
- my hubby is a chef gak
- suke shopping, cooking, reading, music
- baru lagi dengan dunia blogging nie
but memang enjoy coz
boleh kenal ramai kawan dari jauh n dekat.
(love u all blog friends!)
- friendly person
(but kalu orang tak kenal first impression diaorang ingat me..sombong,
but bila dah kenal..ya Allah..becoknye!)


4-Anda Perlu Memilih 10 Penerima Award Seterusnya
Dan Describe Tentang Mereka..
1.Mummy Dasy - she is from Johor, mother of couple kid (like me),
macam cikgu la kat I coz bila tak tau pasal blog nie,
tanya dia mesti dia tolong,,,TQ!
(Su, dah check kat tag list u, lum buat lagie kan?)
2. Jojet - girlfrien Ian aka my menantu
(he he he , tag hari tu tak wat lagie, dah dapat yang baru?)
3. Mummy & Daughter - Siti Fatimah, mummy to lovely Sofia
4. Mummy Pink - new friend, waiting for her baby, from Johor gak...
5. MuMMy2HaQQ - Arnirina, sempena buzz day u kasi hadiah n tag ok tak?

tu je la kot...

dah siap 1 homework...

Stripes

Nie semalam baru snap
pakai camera hp jer,
tu pasal tak clear sangat gambar nye
dua-dua pakai baju stripes
Yang nie Abg Ian nye
memula ok...tetiba hujan...
lebat plak tu
jenuh nak pujuk
Yang Iris ok je
tak banyak ragam
penat sebenarnya layan karenah abang dari adik

Bad Hair day

Pic taken last 2 days rasanye...
baru balik keja
tu pasal la comot semacam jer my princess ni..
(sowie la ye untie-untie sekalian)

Wednesday, May 20, 2009

Masih Jelas

Suke sangat lagu nie..
lirik dia pun best
best ker?
Masih Jelas - Hafiz AF 7

Beralih musim ke musim
Hati tetap serupa
Tiada yang berubah
Dari hari dikau pergi
Dikau pergi

Penjara.. hidup ini penjara
Tanpa ada simpati
Kepada sang kekasih
Yang dilanda, yang dilanda
Kehilangan..

Chorus:
Masih jelas setiap garisan halus
Bila senyuman kau ukirkan untukku
Masih jelas setiap lekuk penjuru
Menghiasi wajahmu
Waktu kau renung aku
Ratib sendu..
Ratib sendu bergetar dalam kalbu
Hingga menitis linang
Dari kelopak mata
Keranaku keranamu dipisahkan

(ulang chorus)

Sudah suratan takdir begini
Segalanya sementara
Selagi hayat masih ada
Kau bertakhta di hatiku

Termenangis...

Pagie nie bermula dengan episod sedih...
Ceritanye bermula...
semalam my office mate kasi sms..
"esok pagi kul 8, bos nak jumpa kita semua"
(something like that la)
So...dah tau dah pasal apa
and dah tau gak memang salah kita
so...dah tak senang hati
sampai termimpi-mimpi
This morning...jumpala..
bos tak de la marah mana pun
tapi dia tenung je kita
dia tak garang, baik sangat, sporting, understanding
tu yang buat kita rasa bersalah sangat
dah sah sah dia harapkan kita
kita lak buat salah
tu yang ter'hujan' air mata lah dalam bilik bos
bos pun macam tak boleh nak cakap banyak
sekejab jer tapi touching lah pulak
malunye...
kalu orang tak tau cita ingat kita kena tengking
coz kuar bilik bos sambil kesat air mata
i'm so sensitif la...
MALU....
To my bos..
sorie..try my best tak buat lagie


Happy Birthday!

Birthday entry jugak kali ini
Hari nie buzz dayy MuMM2HaQQ
so...happy birthday to you!
Wish u ...
semoga panjang umur,
sihat n ceria selalu disamping keluarga tercinta!

Tuesday, May 19, 2009

Happy Birthday To You!

Entry kali ini ditujukan kepada Siti Fatimah

Didoakan semoga u panjang umur,
murah rezeki,
sihat & happy selalu...
cepat dapat adik untuk Sofia!!!

Keretaku...

Pagie nie...
awal-awal lagie dah problem..
dugaan Tuhan
start-start enjin, tak leh lak
try lagie tak leh gak
nasib my hubby keja petang
so terpaksala dia hantar
than dia jugak la kena settle kan keta
tapi tak tau lagie la macam mana..
kalu tak ok gak
balik nie kena la tumpang my sis in law
apa pun minta-minta la keta ok
rasa-rasa macam bateri
n to my beloved hubby..
TQ n sorie ye kena kacau pagie nie
love u so much...muahhh!!!

Monday, May 18, 2009

Ye ye! Dapat award
Diterima dari blog cutemiut
Gambar Bob Bob lagi (bak kata Ian)
So..
ma acih daun keladi,
kalu ada nak lagie...

Ian & Iris

As usual mummy memang suka snap gambar
tapi nak cepat pakai camera hp jer
tu yang kengkadang ok
kengkadar kabur
Dalam hp mummy je la nie ada 600 lebih pic
dah transfer tapi still sayang nak delete...

Yang kat bawah nie plak gambar Bam Bam...
ada ke member opis tanye
"kak ayu bagi Iris makan kuih pau ker?"
Amacam...mau geget tak?


Try baju baru..

Pic above taken on Friday ptg tu
yang balik awal tu..
nak tukar baju tido,
teringat lak nak try gown
nasib my princess in good mood
walaupun mata agak ngantuk
Actually ada 3 gown baru dia
tapi yang satu lagie tu
dia dah jerit!!!
"lain kali la pulak"
Dua-dua gown tu untuk 12 bulan
tapi dah ok kan dia pakai???




Friday, May 15, 2009

Kelam Kabut Day...


Hari nie kelam kabut cikit
coz kena balik awal..lunch nie..
seronok tu seronok gak coz boleh balik awal
but kena la setlle kan semua keja kat opis dulu..
tu yang jadie kelam kabut..
My baby sitter ada hal
nak gie penang lepas sembahyang jumaat..
tu la sebab musabab nye..
so me...sekarang nak gie amik
my hero Ian & my princess Iris
as pic above
(taken malam kelmarin..makin montok rasanye Iris kan?)
hari nie tak cempat sangat nak round baca blog kengkawan
will do next week ok?
happie holiday (saturday & sunday)!!!!

Thursday, May 14, 2009

6 Bulan

This is the pic of my hero Ian & my princess Iris
waktu both 6 months years old..
Macam tak caya ye me.. dah ada a couple of lovely kids

Botak?

Ya betul tekaan aRe uDear
Jawapan nye RIFQI..
pic above...
sebelum dan selepas dibotakkan..
Ian dulu pun lepas potong jambul kena botak..
nanti mummy ayu carik gambar potong jambul dia
time dia botak tu..
Ian jarang botak
rasanya ada 2 kali jer dia pernah betul-betul botak
selalunya stail rambul dia cam nie jer..
Iris pula...
daddy n mummy memang tak nak botakkan dia
girl-girl kan...

Wednesday, May 13, 2009

Pap Smear

La nie Mummy Ayu nak gie temankan
my beloved aka my good friend gie buat test pap smear
TAKUT!!!
Me puntak buat lagie
Ada tak sesama kengkawan blog pernah buat?
Sakit tak???

Tuesday, May 12, 2009

Mothers Day

Actually tak de la celebrate apa pun...
kebetulan waktu majlis potong jambul tu
my mother in law bawakan kek
so malam tu lepas kemas-kemas
potong la kek coklat yang cedap tu!
Baikkan my mother in law?
patutnye Ian suap Mummy, nie teralik plak...
Iris tengok je la...Tak leh mamam, kecik lagie...
Yang nie la Ibu tercinta...
hadiah untuk Ibu dah kasi in advance...
duaminggu berturut turut plak..
lagie pun kalau nak beli hadiah untuk Ibu
tak yah tunggu mothers day pun...
tapi nak kasi ucapan gak la...
Untuk ibu ku tercinta..Puan Laila,
Selamat Hari Ibu, terima kasih di atas segalanya..
jasa mu tak terbalas...
dari anakmu yang nakal tapi comel..ALONG!



Pukul 3 pagi

Gambar nie diambil last week hari Rabu
nak masukkan, tapi asyik lupa
so masukkan harie nie...
dia ngamuk..lawan mata tak mau tido
dari pukul 2 lebih sampai kul 3lebih gak..
Mummy dia dah tension dah...
last-last biar dia tergolek-golek kat sebelah
main ngan bantal la, kacau Daddy dia la
akhirnya tido gak..dah penat la kot.
Mummy dia lagie la penant coz tak cukup tido..
Tu antara petua yang boleh membuat kan kita kurus...

Nilai

Tengok Iris dah boleh duduk
tapi tak leh lama lama coz takut dia sakit pinggang (macam orang tua la)
Dia tak leh duduk lagi suppose..tapi Mummy dia tak sabar nak dia besar
tu yang treat dia macam orang besar...
Ian as usual...
meriah!
Dan yang nie Damia Qistina (princess tiger)
Tengah my princess Iris
yang comel tu adik Mia..Qays Ryan...