Thursday, February 25, 2010

Ready for Blogger's family Day...

finally hari yang ditunggu akan tiba
so...tul gak kenkawan
berdebar ga kan
nak jumpa kenkawan
sebab selama nie dok bersembang dalam PC
nie 1st time (for me) nak jumpa life
suspenss....
so...checklist..
payung...
tikar....
sudu, garfu, pinggan...

camera..menda penting nie
kalu tak cam ne nak posing posing...
(semua di atas..pic from mr. google..tq!)
tarrraaaa.....
hadiah untuk sesi pertukaran hadiah ngan bloggers...
dah ciap....
emm..siap print lagi dr blog Suziey...
aturcara...things to bawak....
semangat tu....
jumpa nanti yer!!!

Menu malam semalam...

he he he...
1st time rasanya masukkan
entry pasal masak memasak nie
selain dr cooking contest yg Mummy Ayu join dulu..
pas tu kalah.... nie la hasil masakan Mummy Ayu malam semalam
balik jer kerja...
tukar baju Ian & Iris
pas tu terus masak...
* Sweet & Spicy Lala
* Sambal Sardin
* Rendang Cendawan campur sayung kacang
* Sup Sayur & fish ball
tu ajer....
Ian suka makan sardin...
kalu boleh hari hari dia nak sardin..
plus mesti ada sup...
Iris apa jer bedal..
senang...
pas masak..
Mummy pulak bersiap...solat...
pas tu kul 8 lebih suap diaorang berdua makan...
pas tu kalu Daddy balik lambat
Mummy makan dulu
kalu tak dinner ngan Daddy

Princess nak drive Mummy!!!

Salam hari khamis...
hari last day kerja
pas tu cuti 3 hari
yg paling best..
this Sunday..hari yg dinanti nantikan
dah masuk my organizer since dapat tau
"Bloggers Gathering"
so..sesapa yg join tu
jengah jengah kat sinie... dan sinie....
ada amanat dr puan pengetua kiter...SUZIEY
ok...see u all there!!!
tegur tegur la Mummy Ayu nanti yer...
saya nie pemalu (ye ker..? he he he!!)
pic taken this morning
my little princess ni pagi nie mood bagus plak
nak posing posing tuk Mummy
so..Mummy pun snap la
ceria gitu pagi pagi
Abang Ian...zzzzz lagi
Iris pun..keta jalan jer...
dapat BF...zzzzz jugak
sampai ke rumah baby sitter...
Abang Ian plak yg kena bangun
sebab kena jalan sendiri...
sian dia..dah besar kan hero Mummy?

Wednesday, February 24, 2010

Shopping.....

he he he
nak tau satu rahsia
lunch tadi Mummy Ayu kuar
gie jenjalan..
sorang sorang ajer
(sian kan)
beli baju biru for Ian & Iris
untuk gathering Sunday nie
bukan tak der baju biru
sajer je beli lagi
excited nie nak gie gathering
plus Daddy pun dapat off
so..see u all there yer!!!
===
sambil sambil tu
nak promote sikit ni..
my SIL baru je bukak blog jual baju for kids nie
so..jom la jengah jengah blog dia
mana tau ada yg terbekenan ker
cantik gak
Mummy Ayu pun ada terbekenan dah
so..meh ramai ramai klik kat sini...
tq very much in advance!!
(entry no pic..pelik jer rasa..)

Cerpen online best...

salam hari rabu semua....
hai lega rasanya kerja yg banyaksss dah siap
tinggal nak touch up sikit sikit jer lagi
so...semalam petang layan la cerpen online
(yg dulu Mummy pernah cerita tu...
lama dah tak layan ...
ada cerpen baru .....
tajuk pun best..
tak panjang 13 episod jer
so..semalam baca..best!!!
tak sempat nak abis....
pagi nie masuk kerja jer terus sambung
(almaklumla bos takder)
dah abis...
so..kalu yg boring boring tu
nak relax relax
leh la baca kat sini..
(klik aje pic kat bawah nie)
memang syiok..ok
happy reading!!!!

Tuesday, February 23, 2010

Aktiviti di hujung minggu...

as usual, kalu tak de cerita ujung minggu we all
tak best...
so...meh la layaan..
minggu lepas tak gie mana mana pun
lepak umah jer..
nie pic on sunday
tomei tak Iris pakai cheongsam...
he he he..
pas tu Mummy ikatkan rambut cam tu..pintal pintal
mata amoi nie tak sepet...
Ian as usual..
macam macam raham
duk umah pun nak pakai jam...
===
petang tu after diaorang bangun tido...
Mummy pasang CD
diaorng pun layan
mula ingat diaorang tak suka...
tengok..
beria Iris gelak...
Ian pun kusyuk jer...
cerita apa....
!
!
!
!
!
!
!
hindustan Mummy la...
he he he..
lama tak tengok cerita nie
"Kabi Khushi Kabi Gham"
satu satunya cerita hindustan Mummy tgk kat wayang
tu pun gie ngan kenkawan
time keja hotel
dah la kerja shif petang
pagi tu sanggup ni bangun awal
pasal nak tgk cerita ni...
masuk kerja lambat sikit
ye la show pukul 11 lebih
hindustan..3 jam
iklan lagi...
3 l3bih baru habis..
nasib dah slow talk ngan Chef
he he he..siap nangis lagi dlm wayang
petang tu layan pun ter'hujan' gak dalam umah
dah la kat luar memang ujan
so..luar dalam ujan
nasib Ian tak perasan..cover..
bila time joget..
Ian & Iris pun sama joget..
layan...
lawak gak
bila kasi tau Daddy (yg memang anti hindustan)
dia kata
"habis anak anak pun dia kasi tgk hindustan.."
he he he..
===
yg nie plak malam
pas dah mandi
tukar baju tido..ops..baju melayu
he he he
Iris pun...
baju tu 1st baju melayu Ian
Tok Umi buatkan time Ian 4 bulan kalu tak silap
untuk pakai time potong jambul
sayang nak kasi orang
kenangan..
Iris pakai tak pe
but Daddy tak suka
so..this is 1st & last
Daddy kata
"adalak anak girl pakai baju boy"
tapi untuk tido jer....tak per la kan.

Tq Catlina!!!

cantik tak???? my new blog logo..
design by Catlina...
TQ Cat!!!
suka sangat..
actually dah dapat lama dah
but busiess....so tak sempat masukkan
semalam try masukkan, tak tak berjaya
so..kacau Cat, email dia
pagi nie dia balas..try again
baru success..so..ada ditepekkan kat atas tu...
macam mana boleh dapat?
meh klik kat sini.....
ok..

Al-Fatihah

salam selasa semua...
hari ni mummy Ayu nak minta kenkawan semua
marilah kita ramai ramai sedekahkan Al-Fatihah
kepada Allahyarhamah Ibu Mertua kepada
yg telah kembali kerahmatullah
pada semalam petang...
Al-Fatihah....
Amin..
terima kasih semua
didoakan semoga roh Allahyarhamah
dicucuri rahmat...
Amin!




Monday, February 22, 2010

The Honeybunch Giveaway ~ Best Birthday Ever!

nak join contest lagi..
(walupun busy kerja..)
relax kan otak...
so kali nie contest Best Birthday Ever!!
anjuran...Hanz frm blog thehoneybunch
so..jom!!!
as usual..syarat syaratnya...
1. Giveaway ini hanya dibuka pada semua Malaysian Mummy or Daddy
yang ada blog sendiri. Tak kiralah duduk kat oversea ker
dalam Malaysia ker, janji warganegara Malaysia. ~ ok!
2. Buat entry berkenaan giveaway ni dalam blog &
upkan satu saja gambar yang paling unik berkaitan birthday anak.
Had umur anak antara 1 tahun ke 6 tahun saja.
Kalau ada anak lebih dari seorang,
boleh sertai lebih dari sekali,
janji umur anak tu dalam skala tu yer.
Mesti cerita serba sedikit bagaimana birthday tu disambut,
nama anak, tarikh lahir dan bila sambutan birthday tu dibuat.
Lagi unik dan menarik gambar dan cerita,
lagi cerahlah peluang nak menarik hati para juri nanti. ~ok!
3. Dalam post tu, jangan lupa letak semua banner atau
badge semua sponsor my giveaway ni &
link back pada kedai mereka ya.
Tak ada link-back, automatik terbatal penyertaan.
tq to semua penaja-penaja..ramai tu!!
http://saleathoneybunch.blogspot.com

http://www.crazymomy.com/
http://myhealthystore.blogspot.com
http://kedaigambarkami.blogspot.com
http://zizitots.blogspot.com
http://www.adrinis.com

4. Kat sidebar blog, silalah letak banner giveaway ni
& link back pada posting giveaway ni. ~ ok..!
5. Sangatlah penting tinggalkan link posting penyertaan
pada ruang komen di posting giveaway ni (yang vis-a-vis). ~ ok!
6 Giveaway ni berlangsung sehingga 15 Mac, 2010,
tepat jam lima petang (5:00pm) waktu Malaysia. ~ ok!
7. Antara hadiah ialah vitamin kanak-kanak,
supplement untuk kaum ibu, l
ampin kain moden (cloth diaper),
voucher sessi fotografi,
baju 'inner' khas untuk ibu-ibu yang menyusukan anak-anak,
voucher restoran, wet bag, laundry cleanser,
body scrub dan lakaran potret dari me.
Hadiah banyak....ramai boleh menang,
bila dah ada saringan sebelum keputusan muktamad dibuat,
me akan umumkan hadiah-hadiahnya dengan spesifik. ~ meriah hadiah!
8. Me dah lantik juri-juri khas dan bila dah ada pemenang-pemenang,
my anakanda, Hanafi akan buat undian kertas,
untuk tentukan setiap pemenang apa hadiah yang bakal diterima.
Cuma pemenang utama jer tak akan diundi sebab
pemenang utama akan dapat lakaran potret dari me
di samping hadiah lain juga. ~ ok!
9. Setiap peraturan hendaklah dipatuhi.
Me tak akan ingatkan saper-saper pun bila me terjumpa
ada syarat yang tak dipenuhi dan penyertaan terus automatik terbatal. ~ ok!
10. Keputusan para juri dan pemilihan hadiah berdasarkan
undian kertas oleh anakanda Hanafi adalah muktamad.
Sebarang kemusykilan dan ketidakpuashatian tidak akan dilayan. ~ ok!
===
so..ini dia gambar yg dipertaruhkan...
nama birthday boy..
MUHAMMAD ADRIAN ZIKRI
BIN MUHAMMAD ZALMEN ZAKARIA
(nama panggilan IAN)
umur..
4 TAHUN
tarikh lahir...
3 FEBRUARY 2006
cerita pasal bday party tu...
ok..this is the latest pic of birthday Ian
we al celebrate on 6 February 2010 baru baru nie...
(more pic and cerita pasal party..here... n here.. and here)
theme for this bday party is White & Denim
party kali nie buat kat rumah jer...
best!!meriah!!
plus Ian pun dah besar, dah faham..so dia enjoy sangat!!
plus really excited bila we all stary buat preparation for his bday party...
(banyak tolong gak..he he he!)
love that pic
(actually ramai ramai, but I crop pic Ian jer)
he looks so happy..lepas tiup lilin
===
that's it!!!
so..as usual..wish us lots of luck!!!
to my hero...love u much!!!
(cara Ian cakap I Love you)

"Cutest Baby With Cute Mom" by Mama_aqish

nak join contest....
lama tak join contest
banner dah lama tepek
dateline dah main dekat so...
here we go..
kali nie contest anjuran Mama_Aqish
syarat-syaratnye...
1. Add blog mama_aqish dan kesemua penaja So Lovely Collection,
di blogroll/bloglist anda & wajib menjadi Follower kesemua blog berkenaan~ ok..kat bawah
(yg follow blog penaja..semua kat my shooping bloglist..tq!)
2. Tepekkan banner Contest @ banner penaja disidebar blog anda
& pastikan ianya di link back ke blog berkenaan.
(no link back will be disqualified)
~ dah lama dah ditepek...
3. Terbuka kepada semua yang mempunyai blog
& anak yang berumur dari 1 bulan sehingga 3 tahun
bermula dari 3hb Februari sehingga 3hb March ~ ok!
5. Hanya tajuk diatas je yang diterima
"CUTEST BABY WITH CUTE MOM by MaMa_Aqish" ~ ok!
4. Ceritakan sedikit ape yang anda tahu mengenai blog mama_aqish
& kenapa anda suka terjah blog mama_aqish(pendek pun tak pe)
~ kat bawah juga..
5. Upload hanya sekeping gambar anda bersama anak,
boleh hantar 2 & 3 kali penyertaan
(kalo anak ada lebih dari satu) &
sila pastikan gambar jelas & senang untuk di copy paste
& gambo tidak boleh di edit...sendiri snap k..
sila nyatakan sekali:
Nama Anak & Ibu, Umur anak & Ibu,
Nama Panggilan anak & Ibu
serta Umur anak...umur Ibu tak payah k..~ kat bawah...
6. Dalam entri itu pastikan anda mention tentang penganjur
& penaja & link back ke blog berkenaan
(no link back will be disqualified). ~ ok!
7. Bila dah siap, tinggalkan komen di entri ni ~ ok!
8. Hadiah ditaja oleh 4 penaja k...
so tentu2lah banyak hadiahnyer k... ~ nie yg best nie..ok!
===
so...first tq to penaja penaja
kat bawah nie...
===
for syarat no. 4 ~
Apa yg saya tahu tentang blog Mama_Aqish &
kenapa saya suka terjah?
emmm...blog Mama_Aqish mcm blog Mummy Ayu jugak
cerita pasal anak & family..
so boleh la tukar tukar cerita sambil tukar tukar pengalaman
plus blog Mama_Aqish selalu buat update pasal sale
& also selalu ajar pasal blog blog nie la (tutoriol gitu)
so...i like!!!!
sebab tu saya suka terjah
plus Mama_Aqish antara kawan blog yg terawal Mummy Ayu kenal
dalam dunia blog nie
(but tak pernah jumpa but will jumpa hujung minggu nie..insyaallah!!!)
===
for syarat no 5 ~
ini lah dia pic yg dipertaruhkan...

pic taken waktu pegi Kuala Lumpur Bird Parl last month

Nama anak : IRIS NUR DELISHA

Nama mummy : NUR IDAYU ALWI

Umur anak : 1 tahun 3 bulan

Panggilan for anak : IRIS

Panggilan for mummy : MUMMY

so...itu ajela kot..as usual wish us lots of luck!!!

salam senin....

selamat hari isnin semua...!!!
as you all know
my boss takde this 3 days
(outstation)
but..kerja still banyaks!!!
nak susun semua masuk fail
well..salah sendiri
suka simpan
but tak semoat nak buat la kalu boss ada
so..kenala simpan
so..time mcm la baru relax sikit buat kerja...
tu pasal la still busy
walaupun boss takder...

Sunday, February 21, 2010

Karambunai

Karambunai...sabah
bestnya kalu dapat gie sana
bukan nya Mummy Ayu nak gie holiday ke sana
boss Mummy Ayu yg pie sana
plus my office mates
ada conference kat sana
bestnya kalu dapat follow
mula tu nak gak men'volunteer' kan diri
baut bila dengar 1 minggu lebih
alamak..sowie la
macam mana my princess tu
dah la dia still BF
plus she is too small
kalu sehari dua leh tahan lagi
nie..lama tu..
Ian tak pe gak
dah besar
yg Iris tu
mau bila Mummy balik tak nak dah BF
sedap susu botol lagi...
so...Mummy Ayu tolong jagakan opis boss je la
laut dia...cantik kan?
subhanallah....
indah ciptaan Tuhan

Friday, February 19, 2010

Confirmkan....

bloggers gathering is just around the corner..
next week..28 Feb 2010
can't wait!!!
finally kita akan berjumpa...
(ade ke yg excited gak nak jumpa Mummy Ayu???)
so...Puan Pengetua tengah buat senarai kehadiran
sapa yg confirm hadir....
so..meh la kita reramai confirmkan kehadiran kita...
kat SINIE
kata Puan Pengetua...SUZIEY..
"pls also confirm bape org kids yg nk dibawa..
kami nk plan for goodies:)
sape xconfirm attendance..
sorry to say..
korang hanya dpt mkn shja...
no name tag, no door-gift, no kid's goodies n no lucky draw...
rugi kan...so PLS CONFIRM ok :)"
katanya...(CNP)
so.....confirm ur attendance before....
11.59pm 24th February 2010
so...jumpa u allss kat sana in blue....!!!

Hero & Princess Mummy...

salam jumaat..
esok dah cuti balik ye!!!!
lagi sikit cita last week....
pas balik dr holiday
we all duduk kat umah jer
main mainan...
sampai macam tu sekali Iris dok leka main ngan Abang Ian dia...
main mainan monyet nie...
yg nie plak malam nye..
Ian..malam pun nak pacak gak...
dok excited ngan rambut baru dia..
encem la tu...
Iris..nak pacak tak sesuai..
kita tocang je la yer dik...
yg nie plak hari isnin tu
betul orang kata..
besarkan anak lelaki ngan anak perempuan
berbeza...
Ian dulu, tak de la busy sgt nak makan sendiri
yg Iris nie..adoi...dah pandai nak suap sendiri
yg masuk mulutnya sikit
yg lantai makan lagi banyak
pastu Mummy kena kasi vacuum plak makan
yg kat atas lantai tu...
hari cuti tak pe,
time hari keja (mcm mlm tadi)
jenuhla sikit....
nak buat lagu mana....
janji dia nak makan
pas makan..main lagi!!!
diaorang jumpa baloon balance party hari tu
so..layan baloon plak yer....

Thursday, February 18, 2010

Holiday just one day...

salam khamis semua..
wah esok last day kerja
pas tu cuti lagie..
best la minggu nie...kan?
so..meh layan pic yg banyaks nie
jenuh mengupload..nasib la cepat jer
pic..last week
holiday kami...ke....?
suspens sikit...
mula mula we all balik Nilai jumaat malam tu
layankan aje la pic macam macam aksi nie...
Iris dah tak sabar dah nie nak gi jalan...
Abang Ian lagi la..
dah standby dalam kereta
takut kena tinggal ker?
ke mana kami nak pegi yer...?
barang dah penuh dah dalam keta my FIL
kami ke....
!
!
!
!
!
"Nur Raihan"
di Hulu Langat.....
actually nie pun firts time Mummy Ayu ke sana
apa pun memang best sesangat...
Nur Raihan nie rumah Daddy punya uncle
kira rumah for holiday la gitu...
cantikkan?
best sgt...
tenang....relax...plus complete la for holiday...
ada kolam ikan
ada kolam renang
ada dusun buah (tu tak pegi pun)
ada inside game
and also outside game....
semua ada..
best!!!
nie time baru sampai
gie jenjalan kat area kolam ikan
Ian nampak tpt basikal
sempat satu pusingan....
we all pegi ngan my MIL, FIL,
kakak ipar & family
and also Acu Faizal (my adik ipar)
and also my brother Apiq
(my family gie Penang...
Apiq tak ikut so..follow me)
nie kat area dalam rumah ...
best kan?
Ian pun busy nak main
Mummy ada gak try main pool tu
tapi...paham paham aje la...
aksi Ian ber'karaouke'
lagu twinkle twinkle little star..
lagu ding dong bell
sampai ke luar rumah dengar suara anak bujang menyanyi...
Iris dan makin ngantuk
jenuh menidurkannya
last last dia tido kat luar tu
atas buai yg single tu
lena....
pas dia dah tido
angkat dia ke dalam
Mummy pun busy.....
fishing..kononnya...
tak de la
dok prepare for BBQ mlm tu
bila semua dah settle
petang tu..time to terjun kolam....
swimming pool....
best!!
bila petang tu ramai my sedara
on daddy side dah sampai...
so makin la meriah...mandi kolam
Iris pun dah bangun....
pelampung pun banyak
macam macam shape ada...
Ian best la layan
semua pelampung dia nak try
seronok Ian berendam....
Iris pun suka
but bila Mummy try apungkan dia
dia takut...
Daddy pun nak naik pelampung ker?
nie lepas mandi...
dah comel dah princess Mummy....
malam..BBQ time!!!
banyak foods!!
chef of the night.....Chef Daddy....!
aksi kami..
Ian main pool
Iris main chess..
cayalah!
last last Iris posing tepi tangga
pas tu main game plak
lepak atas bean bag...relax jer
posing wajib..4 of us...
diaorang dok seronok layan karaouke....
suppose Mummy Ayu tido sana
but Daddy nak balik sebab Ahad tu dia kerja
so..sian plak dia sorang sorang drive malam
so...we all pun balik malam tu
apa pun holiday yg best
walaupun satu hari...
naik jer keta Ian & Iris tido....

©Copyright Reserved to Life Is Beautiful l Designed by DayangDeno