Jom kita tukar2 klik...ma acih!!

Friday, September 30, 2011

Ngedate ngan BFF....hari nie..

allooo..
busy la hari nie..
pagi busy..petang pun mcm busy
he he he..
tapi lunch tetap lunch
tambah2 hari jumaat..
:-)
so..hari nie tak de bachelor party
tangguh ke minggu depan
just kami berdua
Mummy Ayu ngan Notti Netti la...
kami gie mamam keawtiow guyeng cedap kat madam kwan
tak snap2 pun..
sbb dah biasa tgk pun...
pas tu misi kami jenjalan
and hasilnya
mcm shopping sakan je kami berdua
nie Mummy Ayu
and
Net pun lebih kurang je
bukan beli byk pun
tapi bag palstik yg besar2...
tapi suka sbb kami beli nie...
comel kan?
apa tu..ha..kena tunggu kami siapkan la
yg biru tu Net punya
yg merah ttu Mummy Ayu punya
beli kat MPH
mcm nak beli novel
tapi ngan2 kat situ tadi..
Ibu msg.. "buku dah sampai"
:-) 2 novel baru order kat kaki novel..dah sampai
so..tak beli la..
just beli nie for Ian & Iris
pas tu...
gie plak Big Apple
Net tapau nie for her classmate
comel..cute2 jer
Mummy Ayu tapau nie
also for Ian & Iris and Mummy & Daddy
2 aliens, 2 ice burg
and lagi2 campur jer..
yum yum....
and last but not least..
bagi pihak my BFF...
tayang kasut jab kat blog Mummy Ayu
love this shoes babe..
tgk la..sapa pilih kan..?
happy weekends kengkawan!!!

Tak sempat la pagi nie....

mcm busy sgt je pagi nie
so.....
tak sempat sangat la nak menjalankan aktiviti rutin...

harap2 petang sempat la
sbb dgr2 boss nak balik awal..
:-)
nak kuar lunchdate ngan Net hari nie..

Dah siap tapi belum sampai

senyum..tak perlu kata apa apa...
follow up entry semalam
dah siap...
just tunggu maybe dalam minggu depan sampai la...
:-)

Misi mencari kotak.....

misi mencari kotak
telah bermula
untuk apa?
untuk packing2 la
kan nak pindah umah
walaupun tak tau lagi bila..
tapi rasa nya dah boleh mula dah..
packing2 sikit2...
nanti tak teruk sgt..kan???

Cedapnya...

as salam semua
morning!!
selamat hari jumaat....
JUMAAT..
best!!!
and nie pun best jugak...
ice cream magnum baru tu
semalam BW, ada yg dah makan dah
yum yum
nak cari la ..
weekend ni leh layan
and my Ian..

nak makan nie
pun nak cari jugak..
combine kan dua2 pun cedap kan

waffle + ice cream = yummy....

Thursday, September 29, 2011

Tak cash out pun dapat cek???

tak de plak tekan button cash out
tapi dapat cek jugak
apa pun...alhamdulillah...
rezeki tu
walaupun jumlahnya takde banyak mana pun
tapi sapa nak kasi kan..
dapat cek koperasi kat opis nie
esok leh la bank in kan....

Happy working Daddy!!!

hari nie Daddy mula kerja kat tempat baru
after almost 13 years kat tempat sama
kat mana tempat keja baru Chef Daddy?
ada yg tanya hari tu kan....
kat sinun....
di atas sana...

restoran kat Menara KL
tapi masak2 semua kat bawah la
settle je kat atas tu
emmm..harap2 nanti leh la makan2 kat restoran pusing2 tu..
to Daddy..happy working!!!
semoga terus maju & success
kat tempat baru
dgn kawan2 baru
pengalaman baru
semua pun baru la...
:-)

Project terkini....

emmm..
tak nak tulis byk2...
nanti tercerita semua
apa pun..just nak tanya..
ok tak?
untuk apa???
will update bila dah siap nanti..
tq!

Princess Bam Bam Mummy.....

sambungan entry nie dan nie..
Iris....snap by Mummy semalam
sambil2 layan jam
and
and
and
geram la Mummy tengok
nak geget2 boleh?

Hero encem Mummy...

and nie la antara pic2 yg Mummy Ayu snap semalam...
Ian..memang takyah ajar bab pose2 nie
ada jer...
and
and
and
aik....nak jadi polis plak ker?
keja jer rasa besar dah anak Mummy..
next year dah gie schooll
tapi manja kalah adik.....
encem boy Mummy nie
(tears......touching plak)
:-)

Photoshoot dalam keta...boleh?

semalam balik keja....
mcm biasa la....
sambil drive..sambil layan jam
snap2 gambar Ian & Iris..
balik umah..
tgk..banyak tu..
Ian
and
Iris.....

:-)

Happy thursday!!

as salam
good morning semua!!!
dah khamis dah...
esok jumaat..
yg dinanti
pas tu weekend..
best!!
happy working!
happy breakfast!!

Wednesday, September 28, 2011

Jual keropok la pulaks..

live dr my opis..
nie bukan iklan jual keropok
tapi..
saja2 je posing ngan keropok
my boss kasi
dia kan outstation semalam
ada je buah tangan untuk PA kesayangan dia nie
tq ye boss!!!

Jamuan Hari Raya Opis Mummy Ayu

isnin lepas..
jamuan hari raya opis Mummy Ayu
last year dah la tak dpt join
walaupun semua dah prepare
tahun nie..alhamdulillah..
dpt menjoinkan diri
deco..simple2 jer...
and menu....
pun biasa2 jer..
ada satay...cedap..
lemang, ketupat palas, nasi impit, buah oren, buah dukong
mee kari ~ makan sikit jer
laksa ~ tak makan pun
lemang & nasi impit
rendang ayam & rendang daging
alhamdulillah..kenyang
hero2 kat opis Mummy Ayu
lengkap berbaju melayu tu
dah la ari isnin..
mcm pelik jer
tapi sporting la....
last2 kena basuh pinggan dlm toilet..
sian..
Mummy Ayu memang busy..
tak tolong apa pun..
geng opis Mummy Ayu
Haslin & Sha
apsal la tu..
sepesen jer..
mata pun arah yg sama
and of coz..
tuan empunya blog..
me..Mummy Ayu...in pink
tak byk sgt amik gambar
sbb busy
pas settle semua
lunch tu kami gie sepital pulak
tgk anak geng opismate..kena admit jugak....
semoga Dina cepat sembuh yer...

Letupan di Empire Mall, Subang ~ 3.45 pagi tadi

pagi nie ada letupan
di Empire Mall, Subang
4 org disahkan cedera
2 security warga Nepal
and sepasang couple cina
punca letupan..masih belum diketahui
mesti jam teruk pagi tadi kat sana

Thank you so much my dear...

tak sempat la Net nak buat surat tak rasmi
ikut format yg ko ajar tu...
aku tgh busy..
almaklumla..boss ada..
dia takde pun busy
dia ada..lagi la busy
so...card tq je la ye aku buat kat sini
untuk rendang ko yg cedap nie..
mana ada masin babe..
sedap je aku makan..

diakhiri dgn serangkap pantun

ma acih daun keladi
lain kalu buat lagi
kasi la jugak lagi...

:-)

Apam Polkadot lagi....

as salam & morning kengkawan semua
harap semuanya sihat hari nie
~~~
citer weekend lagi
& citer apam polkadot lagi
emmm.....
nie kali yg ketiga Mummy Ayu buat apam polkadot nie
dalam minggu lepas je..2 kali Mummy Ayu buat
and 4 adunan... (1 adunan khamis & 3 adunan Ahd tu)
hari Ahad tu..
balik dr jamuan Merdeka Raya
Mummy Ayu terus start layan kuih nie...
sbb nak bawak gie opis.....
untuk jamuan raya kat Mummy Ayu Isnin tu....
and ini la hasilnya...
Ibu Mummy Ayu la nie
tolong susun
layer by layer
ikut color
comel je nampak
he he he
and satu bekas lagi
plus present
untuk
baby sitter Mummy Ayu
aka Mak for Ian & Iris
Jumaat tu birthday dia
tu yg Mummy Ayu siap tulis2 kata atas apam tu
berebut masing2 nak bawak kuih apam tu
sbb comel kot
last2 nasib Ian beralah..bawak hadiah
and resepinya..
mcm yg ramai request...

Apam Polkadot

Bahan-bahan

· 3 biji telur - dari peti sejuk

· 275 gm tepung gandum

· 220 gm gula halus

· 150gm susu segar / susu cair / susu full cream / santan (Ayu guna susu cair dlm kotak tu)

· 3 sudu teh baking powder

· 1 sudu kecil ovallete

· Filling secukupnya (Ayu guna strawberry jam, kaya pun boleh or as u all like)

· Pewarna ikut suka

· 1 sudu teh Perasa vanila

Cara-cara

1. Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer dan pukul kelajuan maxima selama 6 - 8 minit.

2. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian & titiskan pewarna mengikut citarasa.

3. Masukkan setiap warna ke dalam piping bag

4. Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun didalam acuan lompang.

5. Picitkan filling secukupnya.

6. Picitkan lagi adunan yang berlainan warna sehingga ¾ penuh.Kemudian dot dot kan dengan warna pilihan.

7. Kukus didalam kukusan yang telah dipanaskan selama 10-15 minit.

· Tips:

· Gunakan api yang sederhana kecil semasa mengukus untuk mengelakkan apam merekah. Tak pasal2 nanti jadi apam mekar

· Tutup dengan kain penutup pengukus untuk mengelakkan air jatuh ke atas apam untuk menghasilkan permukaan apam yang menarik.

sumber:- Hasnida

Selamat Mencuba ye kengkawan!!

Tuesday, September 27, 2011

Merdeka Raya

follow up entry ini dan ini
aktiviti Mummy Ayu on sunday morning
kami gie balai raya aka tadika kemas
kat taman area umah parents Mummy Ayu
diaorg ada buat sambutan Merdeka Raya
Ayah Mummy Ayu is one of the AJK (Bendahari)
so..dia memang la busy
kami pun terjoin sekali
dr petang sabtu tu hingga ke malam ...
Ibu, Ayah & Daddy busy kat situ
buat preparation untuk jamuan nie..
masak2 la..
Mummy Ayu tolong kat umah jer
yg buat hadiah2 tu...
so....Ahad pagi kami ke sini
Tok Abah tengah agih2kan bendera pada semua
tak la ramai sgt yg dtg
tapi rasa bangga la
sbb semua kaum boleh kumpul sama2 di bawah satu bumbung mcm ni
Melayu + Cina + India
nyanyi lagu jalur gemilang sambil kibar bendera
Ian pun..bersemangat nyanyi
(kan dia memang minat bab2 nie)
walaupun tak tau
dia ikut ujung2 jer..
Iris..moody sbb kena tinggal ngan Mummy
Mummy busy snap2...
pagi2 tu ada pertandingan mewarna
kami sampai pun..dah nak abis
so...saja suka2 jer la
Ian..bersemangat...
Iris pun..
dah la cekci
ragam kanak2 mewarna

tak sempat abis pun
and ada gak yg Untie Wanie tolong
3 of us..
Daddy dtg..tapi lambat sikit....
penyampaian hadiah
pertandingan mewarna
hadiah untuk pemenang 1,2,3 dan 7 hadiah saguhati
see...pemenang pun majmuk
ada melayu, cina & india
and satu lagi pertandingan..
Pertandingan Mengibar jalur Gemilang dirumah2..kat taman tu
rumah Ibu & Ayah..harus la join and boleh join
walaupun Ayah AJK
and guest what...
menang..dpt 1st place lagi
Ibu & Ayah memang akan pasang bendera bila merderka
kat keta & umah
tapi tak la banyak
tahun nie sbb ada pertandingan...
Ibu pasang ekstra la...
siap ngan lampu semua
Ibu yg paling bersemangat tu
and tak sia2 la ...sbb menang
congrats Tok Umi!!!
and nak tgk rumah yg memang tu
tu.....banyak kan bendera?
siap cat palang kat depan tu & pelita..merah putih lagi
kat situ la dpt ekstra marks tu
emm.....tahun depan confirm Ibu masuk lagi nie
and...dah settle semua..
makan time...
menu..biasa la jamuan raya
nasi impit
lemang
rendang
kuah kacang
kuah lodeh
ada mee hoon goreng
ada roti jala
kari ayam
wadee..kuih india tu
ada seri muka
and buah tembikai
makan time..
Ian & Iris
pas makan..kami pun balik
Iris.tak lepas bendera dia
tu..Daddy..
posing2 ngan adik2 ipar plus Iris
depan balai raya aka tadika kemas tu

Tok Umi & Tok Abah
posing2 ngan sijil kat tepi bendera
he he he......