Jom kita tukar2 klik...ma acih!!

Friday, August 31, 2012

Selamat Hari Merdeka!!!

salam and morning semua!!
hari ni..
cuti
sbb hari ulangtahun kemerdekaan Malaysia yg ke 55 tahun

Mummy Ayu sgt bangga sebagai rakyat Malaysia
negara yg aman damai
(walaupun kadang2 ada gak kecoh sikit)
but at least..takde la perang2
plus
Malaysia sekarang sg maju..membangun..
we proud to be Malaysian!!!

Thursday, August 30, 2012

Bomba datang berlumba-lumba

mesti la dtg berlumba2..
sbb nak padamkan api..
see...yg nampak..
ada 4 buah bomba tengah padamkan api besar tu..
bertungkus lumus abang2 bomba padamkan api tu 
orang2 pun ramai yg kuar tgk kat situ
jalan..confirm jam punya la..
malam nanti tgk berita ek..


Selamat hari merdeka!!
happy holidays!!
cuti 3 hari...best best!!!

Terkini ~ secara langsung ~ KEBAKARAN

panas..panas..
sbb terbakar kan..
baru nie Mummy Ayu jengah2 kat tingkat opis Mummy Ayu 
tengok2..ada API
wah..bangunan apa terbakar...tak tau la
tapi kat area kotaraya sana
jom tengok..
nampak kat asap tebal....
zoom sikit...
besar apai tu
harap2 takde la yg terkorban
apai makin besar
bomba pun sampai4,5 buah dtg...
padamkan api
bangunan tu dekat dengan RHB bank
angin kuat
so..susah gak la tengok bomba tu nak padamkan api
malam nanti.harus tengok berita nie..
tengok..bangunan apa yg terbakar..






Raya ke 6..baru balik kampung

balik dr Bukit Merah..raya kelima...no pic
kami gerak awal pagi 
sbb nak elak jam....
and singgah kat cheras jab
raya kat rumah bbsitter lama..Ian & Iris
tapi ..still tak snap2....
and..raya keenam..kami balik kampung
emmm...ada kampung ker?
balik kg orang lain la..tumpang2 la
kami ke tanjung ipoh
gie raya umah Mak Long & Pak Long
Mak Long & Pak Long nie la ..antara orang yg busy masa Mummy Ayu kawin dlu
so...gie la melawat sambil beraya..
kami gie 3 keta...memang meriah
tapi..jalan jam..1 jam lebih baru sampai
tapi..memang terasa suasana kampung
Iris...suka dia
nampak ayam, nampak kambing...
budak bandar masuk kampung la kata kan
Mummy ngan Iris
4 of us
kat tangga....
rumah kampung..bestnya
Ian & Iris with Untie Wanie...
and 3 orang cucu yg bertuah
berlari kat dlm rumah tu
alahai...nasib la kuat
Iris...mentang2 lagi 2 hero..dia pun sama
pas dah main...
tiga2 dok layan kuih raya
nie baru 3....
dah mcm nie gamat kalu gie raya sama2....


Tetiba jer rasa teringin..yum yum..

actually teringin nie dr bulan puasa hari tu
minta cik hubby belikan
dia belikan kek choc kat starbucks..
emm...cedap
but still tak puas rasanya
nak jugak...
kek secret recipe
and..of coz la....
choc indulgence....
minggu lepas..
sabtu tu..balik dr rumah pak su
terus rempit ke JJ seremban 2..
and alhamdulillah..parking pun senang sgt
terus tapau ..
and for Ian & Iris
tapau nie
donashi big apple

emmmm...cedap...

Tak dapat mandi kolam la....

balik dr jenjalan..
kan hujan kat ecopark
so...tak leh jalan lagi..
kami gie lunch
than lepak kat bilik
Ian & Iris excied nak mandi kolam lagi petang tu
Mummy Ayu kata.hujan
tapi masing2 sibuk nak pakai baju mandi siap2
so..bila hujan turun..senang..terus mandi
tu la gayanya
Ian & Iris petang tu
tapi...
hujan still lebat
see..dah gelap dah
so...lepak kat bilik jer la
and berenang kat atas katil
:-(
Iris siap lena pakai baju mandi tu..
sian
tapi nasib gak dah 2 kali mandi kolam
and nasib baik tak tak masuk waterpak
sbb kalu masuk..tgh mandi2 ..hujan
and..takut tak sempat gie Orang Utan Island & Eco park..lagi banyak rugi kan
and malam tu..Mummy Ayu siap2 packing barang nak balik esoknya...


Eco Park, Bukit Merah Laketown Resort

lepas ke Orang Utan Island
kami naik boat ke....
Eco Park pulak..
(nie memang termasuk dlm eco combo tu)
sampai2 jer kat entrance
kami disambut ngan binatang nie..
ajak Iris..dah tentu dia takut
suruh Ian sorang2 pun..dia tak nak
so..snap2 la ngan Mummy
walaupun sebenarnya ..Mummy Ayu pun scary gak..
mana tau..tetiba dia terkam ker..
he he he..
masuk kat dalam eco park nie..
ok la..
mcm zoo gak la lebih kurang
cuma tak la besar mana
kat sini..kami takde sekeping pun pic kami 1 family yg ok
:-(
ada sekeping tu..Mummy Ayu buat set timer
tapi Ian plak..tak pandang camera...
tengok...
time nie baru turun boat..sebelum masuk eco park
kawasan nie tak ramai org lalu
so..Mummy Ayu buat la set timer
tapi..tak cun gak
tu yg banyak pic...kami berdua or bertiga jer...
Daddy ngan Ian...with iguana
Daddy pernah bela iguana nie masa bujang dulu
eii....geli
nak jadi cerita
time kat dalam eco park tu...
hujan plak turun
alahai..
nasib time tu..kami kat area animal show
ada bumbung & tempat duduk semua
so..kami berteduh kat situ ngan ada 1 family lagi
lama gak ujan & lebat
so..takde la animal show...
and tak leh gerak kemana2 pun
:-(
Mummy Ayu layan la snap2 guna hp
4 of us
and again
tapi mcm kabur kan?
and bila dah teduh sikit..
kami gerak ke entarance balik
Iris..dah busy ajak naik boat lagi..
mana ada
kami nak jalan ke depan..jauh
so..diaorang sediakan buggy car bawak ke depan..
and..ada satu yg kami miss
yg termasuk dlm eco combo tu
yg nie.....
choices..sama ada naik chair lift atau skycyle
Ian & Iris excited nak naik chairlift tu
tapi sbb hujan kan
so..dua2 tak boleh
:-(
sampai depan...kami balik bilik..basuh badan & rambut sikit
sbb kena hujan kan
and...gie mamam..
and balik bilik ..rehat....
plan..petang nak mandi pool lagi...
tapi...


Pulau Orang Utan, Bukit Merah Lake Town Resort

salam & morning kengkawan...
lambat sikit update ari nie
sbb..
~ semalam tak buat draft
plus..
sampai2 tadi terus sarapan sbb sakit perut..
lagi lambat..lagi sakit
tu yg lambat tu
so...sambung citer semalam
kami gie naik boat ke Pulau Orang Utan
Ian & Iris ..1st time naik boat tapi..dua 2 pun tak takut
and tak nangis..Mummy yg risau lebih
kami sampai tengahari
so...tak banyak sgt Orang Utan yg kami nampak
maybe sbb panas
so......diarang lepak dlm hutan
kawasan kat sini...memang terjaga
memang mcm kat hutan
...sunyi jer..
plus kat pulau kan
so..memang orang utan tu rasa rumah diaorang la
Ian......excited sgt
and he is so happy
antara orang utan yg kami nampak...
pas tu......kami balik ke jeti
kat situ ada 3 orang baby orang utan
yg diaorang tgh train....
mcm mana nak survive sebelum diaorang lepas kan kat dlm hutan tu
kira mcm tadika la
Iris...time dah takut
Ian jer still okay
muka dah merah dah tu...
Mummy ngan Abang Ian
Daddy ngan Iris
(nak dukung..)
and naik boat lagi sekali
suka la dua2 anak Mummy nie
nak ke destinasi berikutnya...

Wednesday, August 29, 2012

Naik boat.....sapa yg nangis?

sambungan entry tadi...
kami pun siap2 nak naik boat ke Pulau Orang Utan 
Ian & Iris .. masing2 excited
tapi Mummy Ayu yg risau takut salah sorang nangis
jenuh plak nanti dlm boat nangis sepanjang perjalanan
tak de lama mana
tapi tak selesa la kan
pulau yg kami tujui
tak jauh sgt tapi makan masa dlm 10 - 15 minit jugak la
and.......sapa yg nangis????
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
takde sapa2 pun nangis
dua2 happy & seronok sgt
lega
:-)
Ian duduk ngan Daddy
(apsal la Daddy muka masam jer semu pic)
and Iris..of coz la duduk ngan Mummy
dua2 pun seronok & have fun naik boat
walaupun 1st time untuk masing2..
Mummy..of coz happy
Ian la...nampak muka dia excited sgt
and....sampai dah
Pulau Orang Utan Island