Jom kita tukar2 klik...ma acih!!

Thursday, January 31, 2013

Yeah....esok KL cuti

esok.......cuti
suka..suka.
mood...of coz la gumbira
tapi...bukan semua nya cuti
orang2 yg keja kat KL jer
sbb esok...........
 
hari wilayah persekutuan
so...
Mummy Ayu cuti la..
esok ..jadi suri rumah tangga la..
penuh dah list....nak buat apa, nak gie mana...
emmmmm..

Dapat lagi.....

semalam......
kita dapat baju baru lagi...
Tok Umi kita yg jahitkan
cantik tak gown hijau nie?
Mummy kita beli kain dah lama dah
Tok Umi kita potong pun dah lama dah
tapi semalam baru Tok Umi kita jahitkan.
kejab jer dah siap
Mummy...kita nak pakai gie sekolah nanti baju baru nie boleh tak?
ma acih Tok Umi sbb jahitkan baju nie kat kita
kita sukaaaaa sangat!!!

Kursus MyMesyuarat

semalam kan Mummy Ayu gie kursus...
dlm surat kata 1 hari
tapi 1/2 hari jer dah settle
ingat nak balik 
tapi ..
mengenangkan kat opis yg ganti Mummy Ayu tu..mak yong
so..tak balik la..balik opis je
nasib naik opis..sbb petang semalam busy plak

kursus yg Mummy Ayu pegi tu pasal....
MyMesyuarat
diaorang nak guna semua secara online
so...kami PA2 la yg kena buat
tu yg kena ajar tu
so fara..ok jer
nampak senang
harap2 ok la,,,,,
and semalam..
punya la sejuks kat makmal IT tu
dah pakai selendang pun sejuk lagi
and...sbb dpt pc sorang satu
sempat gak la Mummy Ayu BW blog kengkawan sambil2 berkursus tu
he he he..
sempat jer kan

Happy thursday!!!!

salam and morning..
selamat hari khamis!!!!
hari ne..boss ada meeting kat luar
so..hopefully..tak la busy sangat
nak sarapan dulu
selamat sarapan kengkawan semua!!!

Wednesday, January 30, 2013

Comel tak saya???

meh la layan pic budak tak berapa tecik nie
but..
extra manja
nie pic snap2 weekend lepas
Iris suka sgt pakai baju nie..
hadiah dr Untie Anje dia dulu
dah pendek.but tang kat badan tu, tak ketat pun
so..Mummy Ayu just pakaikan tight jer kat dalam
ok la kan
dah siap ikat rambut
dia nak berposing plak...
Mummy Ayu.ok ajer...
jadi model kat blog Mummy la jawabnya
siap kenyit2 mata lagi
nie posing angkat sebelah kaki
ntah apa2 tah...
tapi comel jer..kalau budak2 buat
kalau mak budak buat?
and.nie posing cucuk pipi...
and tayang gigi..

Abang Ian....takde mood nak posing2 la....

Sempat lagi nir online sambil berkursus..

emmm..
Mummy Ayu tengah berkursus nie
tapi..
sempat lagi online
almaklum la..
kursus pun kat makmal IT
so..sorang satu PC.
apa lagi
sambil2 tu..sempat gak beronline

kat makmal IT nie...
sejuks..
Mummy Ayu dah nak belu dah nie..
baru setengah hari
walaupun dah pakai selimut (selendang)
tapi still nak beku dah nie
rasa nak bawak stokin & sarung tangan sekali......
kalau ikut program....sampai petang
tapi..tak tau la lagi...

Hari nie Ian cuti?

semalam....balik keja jer
Ian laju jer kasi surat nie.
"esok Ian cuti Mummy"
aik..cuti apa plak?
rupa2nya...cuti sbb ada penyampaian hadiah
pulak...
tahun lepas punya hadiah
tapi tahun nie baru nak kasi
emmm.....ok jer la....
so.....Ian rehat jer la kat umah hari nie.buat homework dia

WW

salam and morning.....
emmmmm..

hari nie Mummy Ayu ada bengkel kat makmal IT
so......
jgn lupa jengah2 kat sini gak
ada entry autopublish sikit...
:-)

Tuesday, January 29, 2013

Kerja wajib di hujung minggu

selain dr basuh baju, lipat baju..kemas rumah..
dan macam2 lagi...
nie adalah salah satu lagi kerja wajib di hujung minggu..
GOSOK BAJU
biasanya Mummy Ayu akan gosok baju semua sekali serentak..
mcm baju sekolah Ian & Iris..memang gosok semua la
and..baju keja Mummy Ayu pun..kalau kerja 5 hari...5 pasang la baju Mummy Ayu gosok
mcm minggu nie..just keja 3 hari..Mummy Ayu gosok 3 pasang
nasib baik hubby punya baju keja...ada loundry kat tempat keja dia
so..tak yah la gosok baju keja dia..
:-)
gosk baju Ian...3 pasang
and...kalau dia tukar baju..
kena la gosok lagi nanti
and baju Iris....
sambil layan DVD .. 
layan jer gosok baju
and...
dah ciap...

gosok baju lagi layan la dr kena lipat baju
kan????

Buat lolichoc jugak.....

selain dr buat fruit tart, blueberry cheese tart, and choc for birthday boy
Mummy Ayu buat nie jugak..
lolichoc...
tak banyak sgt buat..dlm 40 pcs jer
yg ini...untuk projek hujung minggu nie
and..ada satu lagi nak buat gak..jumaat baru boleh buat yg satu lagi tu
apa dia?
tungguuuuuu....

Happy birthday Ewan!!!

hah.....dok baking2 tu kan..
untuk nie...
weekend lepas.....birthday my bro..Ewan
dia & SIL buat makan2 sikit kat rumah dia.kat KL
but Mummy Ayu tak ikut pun..
sowie bro!!
so.....just a wish....
happy birthday Ewan
semoga panjang umur, murah rezeki, sihat & hapy selalu
&..semoga cepat2 dapat baby...amin!!
and...Mummy Ayu kirimkan nie...
choc made by me.....
with love of coz
and....
blueberry cheese tart
& fruit tart
hope you like it!!!!!

First time buat Blueberry cheese tart..

nie projek hujung minggu lepas....
follow up project nie...
try buat cheese tart plak untuk pertama kali nya
and...hasilnya
cun tak?
Mummy Ayu bukan nya suka benda2 yg cheese nie
(kecuali pizza la)
cheese tart, cheese cake..memang kureng la
nie buat..Ibu dll makan la
untuk doh kulit tart tu..
resepi dia sama jer mcm yg hari tu Mummy Ayu buat:-
170gm marjerin atau butter
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
acuan tart
cara-caranya:-
Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu atau spatula. Jangan putar lama sangat.
Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
Untuk mendapatkan doh yang baik masukkan doh dalam plastik bag dan simpan dalam peti ais semalaman.

dah siap dah bahan2nya....
bahan2 untuk cheese nya:-
250gm cream cheese
50gm gula kastor / gula halus
1 biji telur Saiz B
½ sudu teh esen vanilla / esen lemon

Keluarkan cream cheese 20 ~ 30 minit sebelum digunakan. 
JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik.
Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.

lepas dah ciap....
pipe kan blueberry filling..dlm kulit tart...
pas tu...baru pipe kan filling cream cheese tu plak...
dah ciap...
kita mulakan lorek2 nie...
nie 1st time Mummy Ayu buat
so..tak cun sgt la
Bakar selama 5 minit pada suhu 170C. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.

Mummy Ayu dpt resepi kat sini..
Kak Ita tunjukkan step by step lagi
memang senang nak ikut & faham
tambah2 lagi yg 1st time buat mcm Mummy Ayu nie
tq so much Kak Ita!!!!

selain dr buat nie..Mummy Ayu ada gak buat yg lain
untuk apa?
tungguuuu................


Habis dah semua....

salam & morning kengkawan semua
salam selasa
(mcm hari isnin plak rasa sbb baru start keja kan?)
entry cedih la plak pagi2 nie....
semalam  la....jengah kat sini.....
sekali tgk.....

semua BE pun dah abis bertukar jadi ME

see..hari tu ada 3,
pas tu..satu, satu bertukar
and yang last
pun dah bertukar
:-(
tahun 2013 nie..belum dapat 1 pun lagi BE baru

meh la kasi BE kat sini....
boleh kan?

Monday, January 28, 2013

Mouse yang hilang

nie plak cerita kat opis Mummy Ayu
boleh plak mouse hilang
aik..bagus la kalau mouse mcm ni ..hilang
tapi..nie mouse yg nie
emmm..tension jer kan?
kat opis Mummy Ayu..ada 2 pc..
satu yg nie....
yg selalu Mummy Ayu guna
and..
satu lagi yg nie...
nie jarang2 Mummy Ayu guna
just tuk scan2...and faks & email surat
hari jumaat lepas..
Mummy Ayu nak scan surat..
sekali tgk...
aik....mana mouse nya.?
tinggan anak panah (cursor) jer kat screen
mcm mana nak scan?
so..terpaksa la cabut & guna mouse dr pc lain
tapi....mana leh jadi kan?
so.....gie la ngadu nasib & hasilnya....
dapat nie....
portable mouse
senang...
bila tak guna...Mummy Ayu letak dlm laci jer
bila nak guna..baru bawa kuar & pasang
entah apa2 tah...mouse pun nak rembat...
time bila hilang pun...Mummy Ayu tak perasan
sabar jer la kan?



Saturday, January 26, 2013

Resepi simple - Sotong Goreng Jintan & Terung Goreng Bercili

salam and morning..
entry dihujung minggu
mcm pelik jer kan
saja jer ni...
saja nak share ngan kengkawan..
resepi simple yg Ibu Mummy Ayu masak hari tu
mana tau ..ada yg buka pc ..sambil pikir2..emm..nak masak apa yer hari nie?
mcm nie....
Ibu Mummy Ayu nie..suka masak2..
pas tu share kat FB dia..
dia ada group kat FB yg share resepi2 masakan..kuih & lauk
tu yg dia masak....snap2..pas tu masuk FB
so....mana yg menarik tu..Mummy Ayu tumpang la share2 kat sini...
jom layan!!

SOTONG GORENG JINTAN

Bahan-bahan:-
1 kg sotong (bersih dan tos)
3 biji kentang potong bulat2 dan goreng.
6 labu bawang putih *
1 sudu besar ketumbar *
1 sudu besar jintan manis *
sedikit halia *
2 labu bawang besar - hiris bulat
2 biji cili merah - hiris
jika nak pedas boleh tambah cili pai
serbuk kunyi & garam - secukup rasa
minyak untuk tumis
(semua bahan-bahan bertanda * - ditumbuk lumat)

Cara-cara:-
Panaskan minyak dan masukkan bahan2 yg ditumbuk...
biar garing sedikit & masukkan sotong & serbuk kunyit. 
Bila dah masak sotong tu, masukkan garam. 
Sebelum diangkat masukkan kentang, bawang & cili.
 Biar kering sedikit. 
Siap.


Terung Goreng Bercili

Bahan-bahan:-
6 biji terung, potong ikut suka & goreng sikit
Cili kering dikisar bersama bawang merah & bawang putih
ikan bilis - tumbuk sedikit
garam seckup rasa.

Cara-caranya:-
Tumiskan cili kisar tadi. bila cili dah masak & garing...

masukkan terung & garam.
Siap.


selamat mencuba!!!!!!!!!!!!!!

Friday, January 25, 2013

Cekak-cekak Iris

hari tu kan Mummy Ayu kasi hadiah cekak kat Iris
sbb dia dah tak nangis kan sekolah
semalam..Iris posing2 ngan cekak2 dia......
mula2 cekak hitam
emmmm....comel ker?
pas tu.....
cekak kuning...
ada butterfly purple
than....
cekak biru..ada gambar princesss..
and last sekali...
"kita nak pakai cekak hijau nie la sbb baju kita hijau.."

ye la..pandai la dia......
tu pun request lagi tu..
cekak yg ada gambar princess tu..tapi nak warna lain
ye la....anti Mummy carikan yer...
janji..jgn nangis dah kat sekolah

Projek semalam....Fruit Tart....yum yum...

ini dia..projek Mummy Ayu semalam
main masak2.......
Mummy Ayu dulu..masa keja chef, masa practical dulu..(lama dah tu)
selalu gak la buat fruit tart nie..masa kat pastry kan
so.....tetiba jer..dok pikir2..nak buat apa yer...dessert yg lain dr yg lain
and..tak susah nak buat
and..senang nak dibawa...emmm ke mana? biar la rahsia dulu
so....mula2 nak buat pavlova
tapi..kalau nak bawak..nanti cream lagi..so remeh
so..terfikir  plak fruit tart nie...
so..google cari resepi..
and....gie shopping bahan2...
and..mula baking...
:-)
mula2 buat doh untuk kulit tart dulu..sebelum kuar tu
sbb doh nie kena rest kan dlm peti ais
pas dah buat doh..baru kuar beli bahan2 lain...

Bahan-bahan untuk doh:

·         170gm marjerin
·         50gm gula aising
·         1 biji telur Gred C
·         290gm tepung gandum (Ayu guna 200gm jer)
·         1 sudu kecil esen vanilla

Cara-cara :

1.      Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu. Jangan putar lama sangat.
2.       Masukkan telur dan esen vanilla. Pukul sikit lagi.
3.       Pas tu masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh. Than restkan doh tu dlm peti ais.....(ikut resepi asal, semalaman, tapi Ayu restkan dlm 2-3 jam jer).
4.       Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat (Ayu ikut cara Kak Ida, canai dulu..terap ngan acuan bulat yg sesuai than baru masukkan dlm acuan..than siap) sebelum bakar, cucuk dengan garfu supaya tak mengelumbung. Bakar pada suhu 170oC sehingga masak.(bakar lebih kurang 20 - 24 minit)
5.       Biar sejuk dan simpan di dalam bekas kedap udara sebelum digunakan
6.       Nota : Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.


dah siap kulit tart tu..
kita buat filling plak...
Bahan –bahannya:-

·         1 1/3 cawan susu rendah lemak
·         2 camca besar tepung kastard (bird custard
·         2 camca besar gula
·         1 camca teh mentega
·         1 camca teh esen vanilla
Cara-cara:
·         Satukan semua bahan2 untuk kastard kecuali mentega dan esen vanilla, dalam periuk.
·         Kacau rata dengan whisk, kemudian jerang dengan api sederhana sambil dikacau selalu hingga pekat.
·         Matikan api, masukkan esen vanilla dan mentega, kacau rata dan tutup periuk dengan tudungnya. Ini mengelakkan custard berkepala pada permukaanya.

pas tu..cairkan sikit choc, untuk sapu kat kulit tart tu...
dah siap 

boleh mula buat dah...
sapukan choc cair kat kulit tart tu
(yg nie optional, buat boleh, tak buat pun boleh)
than paipkan sikit filling castart tu....
pas tu..
siapkan buah2 yg nak diletakkan atas tart tu...
semalam Mummy Ayu test jer , so..guna buah2 yg simple jer...
kiwi, mangga & anggur
kalau guna, kiwi, strawberry & peach.mesti cun
tapi..nak guna buah apa2 pun boleh..
janji canti dilihat..
and kalau boleh, elakkan guna buah yg berair
taraaa...
dah siap pun fruit tart Mummy Ayu
suka.suka..
buat sikit jer dulu semalam
nanti baru buat banyak..
and weekend nie..nak buat kulit tart dulu..banyak2..
pas tu simpa dlm bekas elok...supaya tak masuk angin..
:-)

Seperti yg dijangka.......

kan betul..
mcm g Mummy Ayu dah agak pagi tadi..
hari nie..busy giler kat opis

nasib baik tak janji nak kuar ngan Net pun
sbb nya..
dikala ini..jam 1.03 pm..
Mummy Ayu masih di opis..dok menaip report untuk petang nanti
ada 2report nak taip..
satu untuk meeting
& satu lagi report urgent
:-(
selain dr tu..
of coz la ..banyak gak surat kuar ...kan boss takde lama
yg surat masuk pun..ada gak


telifon lagi..dok la berdering2..rasa nak cabut wayar pun ada gak
lunch???
memang tak kuar lunch la..
kirim ngan geng opis jer
nak buat mcm mana..
dah seminggu lebih relax kan, nie cover balik la...

Jenjalan time.................

dah siap homework
baru leh ikut gie jenjalan...

Ian & Qiqi..
Iris..of coz la ngan Mummy Ayu
berkepit jer..
yg hero 2 org nie..masing2 nak duduk belakang
and ..yg tak tahan..siap pakai seat belt lagi..
emm...tapi, boleh dijangka la kan..of coz
berapa lama sgt la diaorang pakai..
sekejab..masing2 dah bukak & main..
:-)

tak ke mana pun..just ke senawang,
cari bahan2 untuk projek Mummy Ayu
emm..projek apa?
tungguuuuu....