Shoplinks.Asia

Thursday, February 28, 2013

Budak yg makin bam bam...

pic snap by Angah....semalam petang
dah la bam bam...
saja jer dia bulatkan mata dia tu
and.................
saja jer dia tonggeng ..
tunjuk kebam baman dia tu
he he he....

Persatuan Ibu Bapa & Guru (PIBG)

Alahai...
dr sekolah dulu...Mummy Ayu memang tak minat bab2 PIBG nie
ye la..time tu student kan
tapi Ayah Mummy Ayu ..memang aktif dlm PIBG sekolah kami..anak2 dia
dr zaman Mummy Ayu dulu
sampai la ke zaman adik bongsu Mummy Ayu nie
ayah Mummy Ayu jarang la miss mesyuarat PIBG nie
and..boleh dikatakan..
banyak gak jawatan yg pernah disandang & masih disandang
oleh Ayah Mummy Ayu

sekarang nie.....
ayah Mummy Ayu AJK biasa jer kat sekolah menengah adik Mummy Ayu
last 2 years...
ayah Mummy Ayu timbalan ker pengerusi kat sekolah Ian sekarang nie
(masa tu....adik Mummy Ayu sekolah kat situ kan
so..majoriti cikgu2 kat sekolah Ian tu kenal Ayah Mummy Ayu)
waktu zaman2 kitaorg dulu...
ayah Mummy Ayu pernah gak la pegang jawatan bendahari, pengerusi pun ada, timbalan pengerusi dll
setiausaha jer tak pernah dgr lagi la..
he he he..

and now..bila Ian dah mula bersekolah
turn Mummy Ayu & hubby plak la...
L
tak minat but kena gak la menjoinkan diri
untuk turut serta dlm proses persekolahan diaorang kan

so..1st mesyuarat PIBG yg bakal Mummy Ayu & hubby gie
(ataupun mungkin Mummy Ayu sorang jer kena gie)
pd 16 mac nie..hari sabtu

semalam Ian dah minta surat jawapan kehadiran mesyuarat nie
hari tu dah dapat kan?
so..malam tadi..Mummy Ayu pun isi la..
and diaorang minta usul/ cadangan untuk dibentangkan dlm mesyuarat PIBG tu nanti
nie la yg Mummy Ayu isikan..

tak nampak sgt kan...
meh copy
and...


boleh ker mcm nie?
Mummy Ayu pun tak tau nak tulis apa
but apa yg Mummy Ayu tulis nie....
memang betul..
sian tgk Ian ..hari2 dok bawak bag sekolah..berat..
Mummy Ayu yg tolong angkat hari2 pun kata berat..
dah la tu..buku yg dia bawak hari2..ada yg tak guna pun..
contohnya...
subjek BM, BI, Math..hari2 ada
satu subjek,,
ada buku teks, buku kerja & buku aktiviti
yg Mummy Ayu Nampak..diaorang selalu guna buku aktiviti jer
buku teks tu..tak tau la guna ker tak
buku kerja tu..lagi la..
nampak baru jer..and tak guna pun lagi so far (dah nak masuk bulan march dah ni)
buku tulis lagi....
plus buku2 sekolah KAFA lagi..
bayangkan..

BM, BI, Maths...3 buku 1 subjek x 3 = 9 buah buku dah
Agama pun hari2 kecuali hari jumaat..ada bahasa arab
buku agama ada 4 buah
9 + 4 = 13
kalau isnin, selasa...  + buku PJK .. 1buah
kalau rabu ... + buku sains.... 2 buah
kalau khamis.... + buku computer .. 1 buah
Jumaat ....takde agama, ganti ngan bahasa arab..  + 2 buah buku plus baju PJ
KAFA plak...hari2 kecuali rabu....hari2 kena + 4 – 8 buah buku lagi
emmm.....
purata..satu hari Ian kena bawa buku.....
lebih kurang 20 buah buku (buku teks, buku kerja, buku aktiviti, buku KAFA)
plus buku tulis..pun dalam 15 buah gak lebih kurang
berat kan?

Ian tu ok gak la..tinggi but kurus
ada tu..Mummy Ayu tgk..lagi kecik dr Ian
lagi kesian
tu yg Mummy Ayu belikan bag beroda jerk at Ian
senang dia tarik jer..cuma naik tangga la baru Ian kena angkat sikiot
and nasib baik kelas Ian tingkat 1 jer....
rasa2 nya
boleh dipertimbangkan tak cadangan Mummy Ayu nie???

p/s: dah mcm meluahkan perasaan plak entry nie
over ker Mummy Ayu?


Dari Washington DC

semalam..
ada sorang pegawai nie..baru balik dr outstation
and..Mummy Ayu pun dapat la souvenir dr sana
tapi bukan FM...

...dapat key chain nie ....

tak kisah la dapat apa pun..
yg penting orang tu ingat kat kita kan
plus..Mummy Ayu pun collect gak key chain nie
tapi kat opis la
see.....

tak de la banyak sgt
but ada la kan
dr sepah2..
Mummy Ayu pun gantung elok..letak kat opis
kalau bawak balik rumah pun..habis di bawak main ngan Ian & Iris
and..kalau nak guna gantung kuci pun..banyak mana sgt la kan
baik..kumul & gantung mcm nie
bila ada org dtg opis Mummy Ayu..
semua kata..banyaknya, rajinnya kumpul
J
well.....ada sorang kakak yg Mummy Ayu kenal tu..
lagi banyak dia punya keychain

..
tu yg Mummy Ayu pun follow tu..
so far... 2 benda nie je la yg Mummy Ayu kumpul..
FM kat peti ais kat umah
keychain kat opis
plus of coz...novel & cita korea..
he he he..
dah 4 dah tu...

dulu masa tecik2....ada gak kumpul setem
tapi tak lama mana pun...
and..dulu masa muda remaja..Mummy Ayu suka kumpul teddy bears
suka sgt..peluk & tido ngan bear banyak2...
bila dah dapat hadiah sekor teddy bear yg paling besar, terus stop dah
gebu, lembut jer..
sekarang dok kumpul teddy bear Iris plak
J

ramai geng bloggers yg kumpul FM kan?
yg Mummy Ayu tau....Izan kumpul sampul duit raya
unik..lain dari yg lain
plus dia pun kumpul FM & novel mcm Mummy Ayu

my dearest BFF..kumpul kasut..
plus buku nota
pun lain dari yg lain gak nie
sbb ....dia beli buku nota untuk koleksi..tak guna pun

 
ibu Mummy Ayu plak .. kumpul lilin..
banyak gak la koleksi dia

kengkawan suka kumpul apa????



Satu hari jer

salam and morning kengkawan semua
selamat hari khamis!!!

hari nie Mummy Ayu cuti...

satu hari jer..
sbb...
nak gie KLIA jemput Didi balik
Didi sampai dlm kul 3 lebih
tapi..nak gak prepare apa yg patut...
kalau amik half day..takut kelam kabut plak
so....Mummy Ayu amik la cuti jer

mood gumbira la of coz
jengah sini key
sbb Mummy Ayu dah siapkan entry autopublish..
J
Happy working!!!

Wednesday, February 27, 2013

He’s coming home...tomorrow!

esok..
hari yg dinanti2 kan....

 kenapa?
mengapa?
sbb...
esok....................
Mummy Ayu cuti 1 hari
kenapa?
sbb esok............

he is coming home..
yes!!!
Didi balik esok..
yeah!!
so.....
esok Mummy Ayu akan gie jemput Didi kat KLIA
and.....
of coz la cuti kan

will update lagi on Friday..
J


Blank tetiba......

emmmm...
dah takde idea nak cita apa...
tetiba jer takde idea & takde cita
will sambung lagi nanti..
bila ada idea & cerita ek...
BW kejab...

Kekasih Halal

Apa maksudnya kekasih halal?
Emmmm.....

Nie bukan halal yg dikeluarkan oleh JAKIM tu yer
Tapi....
Ini adalah...
V
V
V
V
V
V
V
Tajuk novel yg paling latest Mummy Ayu baru abis baca...
(novel lagi)

What to do..
Mummy Ayu nie memang kaki novel
Plus kaki layan cita korea...
So....
Jom review sikit...
Synopsis kat belakang novel tu

And of coz..
Synopsis versi Mummy Ayu

Heroin ~ Lutfa Shirin Mawar
Seorang student yg masih belajar..berusia 20 tahun
Seorang anak yg taat kepada Ibu Bapa
Sehingga la dia diminta berkahwin dgn anak kawan Mama dia....
Pun dia ikut jugak
Walaupun dlm hatai..memberontak..
Maka..kawin la Lutfa nie..dengan Feroz...
Feroz..hero...seorang student gak..tapi dah nak abis belajar dah...
Bakal doctor
Pun....boleh dikategorikan seorang anak yg mendengar kata gak la
Sbb bila mak pak dia suruh kawin..
Dia tak memberontak
tapi..
ikut jer...

Alam perkahwinan Lutfa & Feroz
Mula2 tu...mcm asing gak la
Ye la..dua2 tak kenal, tak cinta...
But Feroz nie sgt romantik...
Siap panggil wife dia..Love..
So sweet....
And..dia mencuba untuk memenangi hati isterinya..
And..finally..dia menang
Lutfa pun mula sayang & cinta kan Feroz
Gie honeymoon....
And..Lutfa disahkan hamil
Makin suka la kan

tapi

ku sangka panas hingga petang
tapi ...
tiba..muncul plak x girlfriend Feroz..Irin
pun student medic gak
dah kawan 5 tahun
dia mula menagih kasih & janji
Lutfa ok lagi
Sbb dia percaya kan Feroz & ingat Irin jer yg terhegeh2..

tapi....
(berapa banyak tapi  la..)

Sepandai2 tupai melompat

Rahsia yg Feroz simpan..
Akhirnya terbongkar....
Lutfa jumpa thumbdrive...
Yg dlm tu..ada gambar2..Feroz & Irin, video diaorang berdua
Plus..catatan Feroz ..kira mcm diari la
Yg menyatakan.....segala2 apa yg berlaku tu..semuanya lakonan semata2...

Hancur berkecai hati Lutfa..
Dah la dia tengah berbadan dua
Plus dgn apa yg dia jumpa tu..

Hilang segala kepercayaan Lutfa pd Feroz...
Hilang semuanya..
No more ‘Love’ and ‘Abang’
Tinggal ‘aku’ dan ‘kau’ jer....

And....
Feroz baru menyesal....
Apa jadi pas tu?
Mampu kah Feroz mengembalikan kepercayaan Lutfa kembali?
Bagaimana plak dengan baby yg bakal lahir?
Adakah kembali Lutfa pd Feroz?
Emm..
Nak tau..kena la baca novel hasil karya terbaru..Orkid Edyliyne
Dua2 novel pun..Mummy Ayu dah baca
And dua2 pun best..nie yg tetiga dr Orkid..
Pun best juga!

Congrats to Orkid sbb Berjaya hasilkan novel yg best2

Have a nice day!!!!

salam and morning kengkawan semua!!
selamat hari rabu!!!
harap2 hari nie tak busy la...
:-)

Tuesday, February 26, 2013

Sampai dah...

semalam....yg ditunggu dah sampai....
apa tu???
apa lagi..novel baru....
suka.suka!!
tak sabar nak baca..
currently tgh baca novel lain...member punya..best!!!



My hero...

semalam Ian bawak balik nie....
name tag ketua kelas
wah..hero Mummy Ayu dah jadi ketua kelas 1 mercury
bangga Mummy Ayu...
(chewah........Mummy Ayu over kan)
apa pun....Ian, jadi ketua kelas yg baik & berhemah yer sayang!!

Hadiah lagi....suka suka!!

last week...menang GA...akan dapat hadiah
semalam plak...dpt komen & msg.minta alamat..
emm..menang apa plak nie?

sekali gie jengah tuan tanah.......
oooo......top comentator....
pun akan dapat hadiah jugak....
sapa tak suka kan bila dapat hadiah
tak kisah la murah ker maal ker
besar or kecik..janji yang memberi tu ikhlas...
and..hadiah tu sbg tanda persahabatan & tanda kita dihargai

so...tq so much in advance to Adlin!!!
akan ku tunggu..
:-)

Ian & Iris....

last weekend...petang sabtu tu
Ian & Iris bangun tido..
siap2..gie Mydin...nak beli brg dapur sikit2..
sampai2..masing2 lapar plak
so..singgah marry brown..
seronok la dua2..

bukan nak makan sgt nie..tapi nak main kat bilik bola tu
takde orang plak tu
lagi la meriah diaorang berdua main
 Mummy beratur beli makanan...
ada  gak yang lum dapat

mainan jer yg dapat dulu
kali nie dpt mainan bowling
 sampai makanan..
panggil Ian & Iris makan dulu...

pas dah makan..
baru gie beli barang...
  



Morning kengkawan!!

salam and morning semua
salam selasa!!!
warm up dulu....
breakfast dulu..
jab lagi..
sambung lagi!!
:-)

Monday, February 25, 2013

Yeah...saya menang!!!

punya la seronok
sbb menang...
he he he
sebenarnya Mummy Ayu nie memang dah lama slow bab2 contest atau gveaway nie
kalau yg Mummy Ayu join pun...
yg simple2....
so..hari tu..tengah BW kat blog nie
jumpa 1 blog nie buat contest/GA nie
soalan pun senang jer...
nama Maskot SUKMA Terengganu 2008
emmmm...
mana la Mummy Ayu tau kan
so...just google..
kuar la jawapannya..
maskot sukma 2008 - Ocellaris Clownfish nama dia...Diman.
and....tak sangka plak..
Mummy Ayu menang...
yeah!!!!
kan???
tq so much to Fieda..
dah tinggalkan alamat pun...
dapat hadiah FM katanya..
lagi la suka
bertambah la koleksi...
:-)
mood....gumbira!!!!

Angpau for Ian & Iris.

balik dr majlis maulud di rasul Iris tu
lepak rumah Ibu jab
sambil kemas2...
plus tunggu uncle sebelah rumah tu balik..
nak pas kan surat2 dia
sekali dia sampai
reseki bebudak nie....
dapat angpau sorang satu
ma acih uncle & Untie!!

muka masing nampak kepenatan
sbb kena bangun pagi & kena jalan jauh...
sian..
pas makan..tido ek..

Berani betul ...

emmmmm..
dah anak lelaki tu....lelaki jugak kan
hari tu la...
masa majlis sambutan maulidur rasul tu
ada pasukan bomba buat pameran kecik la
ada plak binatang yg Mummy Ayu memang geli & tak suka....
tapi...Ian...
laju jer gie tengok
see..
siap minta Mummy Ayu hp..
nak gie snap pic ular tu..
emmm....mcm Daddy dia la...
minta tul binatang2 mcm nie
pic nie..snap by Ian la
berani tul hero Mummy nie la...

Sambutan Maulidur Rasul tadika Iris

sabtu lepas..
gigih la bangun pagi2....
siap2....
siap2 kan Ian & Iris....
and kami bertiga jer plus geng2 tadika Ian..
gie seremban 2..
ada sambutan maulidur rasul peringat Dun Kepayang (kalu tak silap la)
so..ada banyak gak tadika..yg gather2...join sama sambutan tu
mula2...Mummy Ayu ingat ada pertandingan mewarna plus ceramah agama jer
sekali...sampai2..kena beratur..standby nak berarak....
alahai....
Iris...with her kengkawan..
tapi yg tudung corak lain tu.tadika kemas gak, tapi dr taman or kawasan lain..
baju jer sama
see.....semua dah siap nak berark
time tu .....dlm kul 8 lebih la..
than mula la jalan...
mula2 semua dlm barisan..
lama2...semua dah bersepah2..
ada yg kena berdukung..
nasib baik Iris ok jer..
walaupun bising gak.bila nak sampai, penat, nak air la, nak kencing la
tapi dia still jalan..
Ian...ok jer.
Mummy..penat gak..tapi Iris jalan, Mummy pun..jalan jer la
ada la dlm 2 km kot
memang panas + penat + sakit kaki
air.ada bawak
kipas tangan pun nasib baik ada standby
sampai2 jer..kat dewan sekolah menengah..tempat majlis tu diadakan...
bebudak tadika...berkumpul kat kantin
di mana perpustakaan seremban..ada siapkan acara untuk diaorang
parents...suppose masuk dewan, ada ucapan plus ceramah
but..sbb dewan dah penuh..
Mummy Ayu lepak jer kat tepi kantin 
sambil tgk Ian & Iris
Iris pun mulanya tak nak duduk kat situ..
nak ngan Mummy..
sbb org ramai, dia penat...
nasib Abg Ian dia pun duduk sama
and tolong jagakan Iris
baru dia ok
Abang Ian dia sgt membantu & sgt caring hari tu
dia pegang Iris...
bila org tanya..kena angkat tangan, dia pun suruh Iris angkat tangan
rasa terharu la time tu
sbb terserlah sifat abang tu...pada Ian
alhamdulillah..
memang tu la niat Mummy Ayu nak anak sulung Mummy Ayu lelaki
so that dia boleh jaga adik dia
(bukan la perempuan tak reti jaga adik, but lelaki is lain kan)
harap2 sampai ke besar nanti la sifat tu..amin!
see....Ian & Iris ditengah2 kekanak tadika lain
mcm2 warna baju diaorang 
comel jer...
and diaorang dok leka layan nie.
ada puppet show
time nie..Iris dah ok ..
tak kisah pun Mummy ada ke tak

ramai gak la hari tu..
time tu....Mummy Ayu lari jab..gie amik makanana
and..tarik Ian & Iris...suap makan
abis dlm kul 10 lebih mcm tu...
so.balik jom!!!
goodies yg dpt hari tu..
dm bag ada air kotak, jelly, biskut & roti..dr tadika Iris
and..set alat tulis tu..dr perpustakaan seremban
suka la masing2 dapat...
balik....kepenatan masing2..

Salam jumaat

©Copyright Reserved to Life Is Beautiful l Designed by DayangDeno