Shoplinks.Asia

Friday, March 29, 2013

Esok nak tgk cita nie...

orang lain dah tgk dah
Mummy Ayu baru nak gie tgk esok
cita nie.....
nak bawak Ian & Iris..
Daddy..work.. :-(
kan Didi dah off monday hari tu..jaga Ian & Iris
so..just 3 of us..as usual
plus..Untie Wanie & Acu maybe
so..weekend nie..dah ada plan
plus siap2 kan brg2 diaorang nak sekolah

# ada buzzday party invitation, tapi tu la..Didi work..so tak dapat la nak gie
lately nie slow sikit la bab berparty2 nie ..

Dah selamat dah!!!

kan darihari tu 
Mummy Ayu dok pikir2..
dok timbang2..
and hari nie..
File:Done.gif
dah selamat dah pun...
apa dia?
emmm....

dah selamat pun tekan butang cash out kat nuffnang tadi...
so..semuanya kembali 
kosong, kosong, kosong
and...
harap2 Mr. Nuffnang
kembali la isikan tempat kosong tu yer....

Salam Jumaat!!!

salam and morning kengkawan semua
Salam Jumaat!!!!

:-)

Thursday, March 28, 2013

Bakal ustazah.......

semalam la nie..
Iris pakai jubah & tudung comei2
so..Mummy Ayu pun ..as usual.. snap2..
bukan main lagi senyum princess bam bam Mummy nie

jubah...Mak Tok belikan masa gie umrah hari tu
tudung...lama dah Mummy Ayu beli..untuk mengaji

and now..Ibu kata,
Iris suka mengaji..
lepas Ibu abis solat jer..
tak kira la solat apa..
selalunya..lepas soalat Zuhur & Maghrib la..
mesti Iris dah standby ngan muqaddam dia
alhamdulillah....
sejuk perut Mummy
so far..Al Fatihah..Iris dah hafal
now....surah an nas...dah hafal separuh
dlm usia dia...baru 4 tahun lebih
kira cepat gak la dr Abg Ian
and..huruf2 alif, ba, ta tu pun..
Iris dah boleh kenal..
kalau alif, ba, ta...Iris baca Iqra' pulak
so..dua2 pun Iris belajar
tu yg Mummy Ayu letak jubah kat rumah Tok Umi
so..bila nak ngajo, just pakai jubah jer..
(cover baju yg cekci2 tu)

tq too Tok Umi sbb selalu ajar Iris ngaji
and too Iris..semoga jadi anak yg solehah yer
mana tau besar sok jadi ustazah..amin!

# Abg Ian plak.....bab ngaji nie, memang kureng sikit
alasan dia..dia dah ngaji kat sekolah (kelas KAFA memang sekali ngan kelas ngaji)
tapi Mummy Ayu tgh practise kan dia solat sekarang nie
tu pun..ikut mood dia la
bukan senang kan nak membesarkan anak2 nie
kena cukup serba serbi

New look....bilik Ian & Iris

weekend lepas kan Mummy Ayu tak gie mana2
so..projek.....selain dr buat dadah/dadih tu..Mummy Ayu make over kan bilik Ian & Iris
jom tengol...
nie patung....lama dah beli pun
now.....bilik Ian & Iris yg dah berubah 
nampak tak?
Mummy Ayu rapatkan dua2 katil single diaorang
katil diaorang jauh2....
saja tukarkan kasi rapat2...
sementara kecik nie boleh la..
nanti dah besar..tak leh dah
sbb Mummy Ayu rapatkan katil diaorang
supaya....space untuk Ian & Iris .. luas sikit la
nie kat bahagian hujung kaki tu...
ada toys, buku2 & tv set diaorang
so...bila diaorang nak main, 
takyah la bawa kuar lagi mainan...leh main kat situ jer
dulu..Ian suka angkut mainan dia bawa kuar....
now..leh main kat dalam bilik jer
and...tv tu pun, senang la diaorang nak layan dvd sebelum tido tu
reaksi Ian & Iris..
dua2 pun ok jer
kalu dulu..bila tido siang..masing2 tido kat depan..
sbb nak tgk tv
now..bila tido siang pun...
masing2 akan mauk bilik, pasang dvd..layan sampai tertid
lagi selesa kan?
but..bila tido malam
ada gak..Iris la...sesekali....merayau gak ke bilik Mummy..
menyelit tido kat tengah2..
pas tu...complain..
"Mummy, sempit la.."
memang la sempit, awak tu dah besar...
dok nak menyelit lagi
pas tu..tido lasak..
sabar jer la....


Apa yang Yes, apa yg NO semalam...

ada tak yg tertanya2 semalam petang...?
apa yg YES or No tu???
sebenarnya..
Mummy Ayu nie dok la pikir2..
nak ke tak nak?
apa yg nak ke tak nak tu..
?
?
?
?
?
?
?
?
ni ha..
dok pikir nak cash out ke nak kumpul dulu duit nuffnang nie
sbb sekarang nie..tak de BE baru
:-(
so...dok la nak cash out ke nak kumpul lagi
emmmmmmmm

kalau Mummy Ayu cash out nie, baru kali ketiga jer cash out kan hasil nuffnang
plus nie kan dah hujung2 bulan
kan kalau nak cash out..biar hujung2 bulan
so........tengok esok la..
rasa2 mcm nak cash out gak
sbb ada gak yg cakap,
kalau selalu cash out.leh selalu dapat BE baru
so.........tunggu esok la..
and to my dearly Mr. NUFFNANG............
sayangku, manja busuk ku, intan payung ku....

kasi la saya BE baru..
please..............
:-)

Triple T

salam and morning kengkawan semua
selamat hari khamis!!!

mcm biasa..
entry pemanasa dulu
jab lagi sambung
and hpefully today is more better than yesterday
:-)

Wednesday, March 27, 2013

Tak tahu lagi..

emmm.....
tak tau nak ker tak nak???
apa tu????

?????????????????????

salam and morning kengkawan semua
selamat hari rabu!!!

hari nie Mummy Ayu takde idea la
plus takde pic yg nak dishare kan
and
takde cerita yg nak diceritakan
so.......
duduk diam2 kat opis
sambil jengah blog kengkawan
:-)

Tuesday, March 26, 2013

Dadah dah siap lum Mummy?

jangan terkejut lak baca tajuk entry Mummy Ayu yer
and
jangan ada yg ingat Mummy Ayu jual dadah plak
uuiii...minta simpang
nanti ada plak pakcik polisi serbu blog Mummy Ayu nie

ok..mcm nie cerita nya
weekend lepas..
Mummy Ayu layan la buat dadih nie, 
beli bancuhan dah lama.....simpan
takde susu cair
beli susu cair...pun simpan
sbb lupa nak beli bekas
so..hari ahad tu, kebetulan MIL & SIL with family nak datang
so..Mummy Ayu pun beli bekas2 tu & layan la buat lepas masak
satu peket tu..of coz la dapat banyak
see....ada la dlm 40 bekas kot
Ian & Iris memang suka makan dadih nie
so..sibuk la masing2..
dah siap ker,dah boleh makan ker?
sabar.....
petang..after lunch..
dah rehat2.....Mummy Ayu suruh la dua2 tido....
tetiba Ian tanya..
"Mummy, dadah tu dah siap belum?
hah...dadah??
terkejut Mummy Ayu
bukan dadah Ian, dadih..
dadah tu bahaya, nanti kena tangkap tau
(nak explain detail..buat pening kepala Ian jer)
tergelak besar Mummy Ayu lepas tu
sbb ..ye la..
DADAH - DADIH
kan satu huruf je yg membezakan dua perkataan tu
but ..satu huruf tu banyak & jauh bezanya
petang..dua2 tak tido pun..sbb tgh nak tido Mak Tok & Tok Wan sampai
tak lama tu SIL & family pun sampai
so..diaorang layan main PS2........seronok la masing2
but yg frust nya..
Mummy Ayu langsung tak snap2 pun
sbb busy memasak ngan MIL & SIL kat dapur...
boleh????

Mari mewarna!!!

weekend lepas..
kami memang tak ke mana2 pun
setelah plan asal tak berjalan dgn lancar
so..just kat umah
Mummy Ayu busy gak
sbb mengemas & make over bilik Ian & Iris..
(will snap2 & share kat sini)

and budah bertuah dua orang nie....
masing2 buat hal sendiri la
nie petang sabtu...
lepas dah siap mandi
dah comel2 dah dua2..
amik coloring book ..
and color..
leka jer dua2...
and sweet jer bila siap share buku lagi
bila nampak Mummy Ayu snap
laju jer buat pose
sporting & supportive tul
anak blogger la katakan
ha..yg nie pose apa plak sayang?

apa pun..we have fun
walaupun tak ke mana

# ada yg komen..Mummy Ayu tak letak pic diaorang time gaduh
ish..takkan la bila diaorang gaduh..Mummy Ayu nak cari hp
semata2 nak snap..
lum pernah lagi la
tapi one day..mana tau kan?
he he he
takde la....
of coz la kita nak share benda yg baik2 jer kan kat sini..
:-)

Jom kita sarapan dulu....

salam and morning semua
salam selasa!!!!
Mummy Ayu sampai awal pagi nie
chewah..bersemangat la plak..
padahal..boss takde pun
he he he

so..pagi2..harus la cari b'fast dulu
b'fast tu kan penting
pas tu..sampai opis..bancuh air
than layan b'fast
pagi nie Mummy Ayu makan nasi lemak
tapi bukan nasi lemak dlm pic nie
nie nasi lemak minggu lepas..
ada officemate belanja
kebetulan kitaorg memang panggil dia KAS
so...Mummy Ayu snap la pic nie
dengan ucapan..ma acih!!
nanti belanja lagi yer..
:-)
kengkawan b'fast apa pagi nie?

Monday, March 25, 2013

Selamat Hari Polis!!!!!

1st of all..
nak wish..
SELAMAT HARI POLIS
kepada semua officemate Mummy Ayu..yg polis la yer
kepada semua polis2 di Malaysia
and...
of coz..
special wish....
Selamat Hari Polis to my dearest BFF..Notti Netti
puas cari pic yg dia full uniform..tak jumpa plak
jumpa yg nie jer.ok la yer...
to Net....selamat hari polis dear,
dgn ucapan..ko gie ker pagi tadi? he he he..

tuk smeua polis2....
terima kasih kerana menjaga keamanan negara tercinta kita semua!!
psttt...suppose kena gie PULAPOL hari nie..
but..tak pegi
mcm mana nak gie..bas gerak dr sini kul 6.30 pagi
Mummy Ayu gerak dr seremban kul 6...sampai KL kul 7.15 paling awal
how...???

Pegi ker F1 weekend hari tu

last week kan Mummy Ayu ada update 
yg Mummy Ayu dpt 4 kpg tiket ke F1
emmm...
agak2 Mummy Ayu pegi ker?
sbb Mummy Ayu bukan minat pun F1
amik tiket tu pun mengenangkan Didi yg minat
plus ..nak bawak bebudak gie tgk
plus.leh amik2 gambar
he he he
and..
jawapannya kepada persoalan utama..............
v
v
v
v
v
v
v
v
Mummy Ayu tak pegi pun
sbb last minit Didi tak dpt off or cuti ahad tu
:-(
frust..sbb tak dpt bawak Ian & Iris goe tgk F1
and
frust sbb tak dpt la posing2 kat sana
but..lega sbb
Mummy Ayu bukan minat pun
plu..ramai yg kata .
kat sana panas + bising
so...tak kisah sgt pun la

tgk kat pun....boleh jer
and
duduk rumah..byk keja yg boleh settle
plus leh baring2 & rehat
:-)

Hari nie..Ian & Iris kena tinggal ngan.....

mcm yg Mummy Ayu update pagi tadi
hari nie..Ibu & family yg lain otw balik dr Penang (ada wedding)
Mummy Ayu tak ikut la of coz
sbb takde cuti....
so..hari nie..Ian & Iris...emmm..takde org jaga
Mummy Ayu ..bulan nie jer dah bayak hari cuti plus mc lagi
so.....tak leh la cuti
and..sapa yg jaga Ian & Iris????
sapa lagi kalu bukan...
Daddy...
so.....hari nie Daddy kena jadi househusband la..
jaga Ian & Iris
kemas2 rumah..sikit2
masak..kalu rajin. kalu tak..beli jer la..
janji bebudak 2 org tu makan
and...
jumpa ptg nanti..
tq so much Didi sbb amik cuti hari nie yer..
muah muah!!

Happy monday?

salam and morning semua!!
selamat hari isnin!!
malas je nak gie keja
but
keja is keja
hari ni.....Tok Umi & family yg lain..baru otw balik dr Penang
so.....
siapa yg jaga Ian & Iris???
emmm...

Friday, March 22, 2013

Salam jumaat

salam and morning semua
salam jumaat..
baru abis sarapan
now..
nak buat keja pulak
happy working semua!!!!

Thursday, March 21, 2013

Dapat dah, tapi tau lagi...

semalam dapat dah nie....
4 keping tiket untuk tengok FI weekend nie

Mummy Ayu bukan minat pun
Didi ye la
tapi bila kasi tau Didi...dia excited nak gie
emmmm..
Mummy Ayu ecited nak gie sbb leh amik gambar
and 1st time gak nie
tapi...
bile mengenangkan...
~ panasnya.
plus game nie 1 hari suntuk
risau gak Ian & Iris....
emm....
so..keputusannya...
just wait & see la...

kalu gie pun..kami gie hari Ahad
sbb Didi dah amik off hari Ahad (siap tukar offday lagi)
plu.s..full game nya hari Ahad (kata Didi la)

kengkawan..ada yg gie ker?
minat ke FI?

Hasil tangan Iris

malam semalam..bukan main excited lagi Iris nak tunjuk nie kat Mummy Ayu
emm...
"apa nie sayang?"
kengkawan agak..apa?
mcm pelik pun ada
but..hasil tangan anak kan..
of coz la kena puji
kang merajuk plak princess nie...
"oooiiii..cantik nya, pandai Iris buat"
walaupun dlm hati..wondering apa nie
but tak kisah la sbb its kraf...seni kan banyak yg pelik2...
"Mummy, ni tanglong la..Cikgu Melur ajar kita buat"
"oooo...tanglong, Mummy dah agak dah"

he he he...
now Iris dah makin seronok gie tadika
dah tak nangis2 dah
but..dgn syarat..pagi2 Tok Umi wajib hantar ke tadika
tak boleh tidak...
WAJIB
pernah sekali Ibu cakap tak nak hantar,
dia punya muka..masam plus..dia terus tak nak gie tadika, tak nak makan, tak nak minum
bila Ibu cakap..yer..Tok Umi hantar
terus makan..abis sepinggan mee..
lawak la Iris nie
jenuh Tok Umi melayan tau...
nak buat mcm mana..the only princess la katakan
(cucu tunggal perempuan ..so far la)
:-)

Make my day!!!

salam and morning kengkawan semua
selamat hari khamis!!!

hari nie......boss takde
hopefully tak busy
but...
ada 2,3 perkara yg kena disettlekan hari nei
and ada yg urgent gak
hopefully..semua leh settle .. insyaallah...
hari gak..mcm semalam..
tak sempat buat entry autopublish or drfat kat umah..
so..semua entry kena buat hari ni gak
hopefully internet ok & leh update2...

apa pun..nak gie mamam b'fast dulu
pagi nie masak mee guyeng

so..happy working& happy breakfast!!

Wednesday, March 20, 2013

Songkok ke kopiah???

emmm....
yg mana pilihan ...
of coz la bukan kita kan
pilihan untuk husband or anak2 lelaki kita
songkok ke kopiah???
bagi Mummy Ayu....more ke songkok la
but tgk orang juga la..
mcm Didi.....dua2 dia tak suka pakai
kalu solat ker, hari raya ker......tak suka tul dia pakai songkok
nak tak nak..masa akad nikah dulu la..dia bersongkok

bagi Ayah Mummy Ayu plak...
kalau raya..songkok,
kalau solat hari biasa tu..kopiah..
dua2 pun dia ok

bukan apa cerita pasal songkok or kopiah nie
semalam petang, kat sekolah dia...Ian ada Kem Bestari Solat kat sekolah dia

so....pagi semalam..siapkan la untuk Ian
Mummy Ayu suruh dia bawa kopiah jer...
kat senang, lipat2 letak dlm bag
but Ian...
“Mummy, dalam surat kata songkok la” 

emm...iyalah...
so..Ian bawak la songkok dia
kalau kopiah kat senang, lipat2 jer
songkok tu..agak besar la
nak carikan songkok lipat ....manjang lupa jer bila keluar
so....bawak gak la songkok dia..

tapi..bila tgk pic Ian berkopiah & bersongkok......
kopiah tu besar sikit la..
so better la Ian bersongkok...encem..

# Ian....terpaksa la layan Mummy...berposing ngan kopiah & songkok ..kul 5 lebih pagi
nak buat mcm mana..Mummy mu blogger
he he he...nasib Ian ok & sporting
tq sayang!!

Macam-macam la Princess Iris nie....

meh tgk pic2 Iris nie
snap masa kenduri weekend lepas
mcm2 memek muka Iris buat
lawak jer la...
nie nama nya..mood tengan baik...

emmmm....
layan kan jer la budak tgh ada mood nak bergambar nie..
v
v
v
v
v
v

nie mcm alien pun ada 
aik....nie alien lain sikit

pas tu..Mummy Ayu cakap..buat la muka comel sikit

baru la okay sikit

pas tu dia senget kepala sikit
nie muka seabis comei la nie

ha..nie serius plak

semua pic2 nie...Mummy Ayu yg snap
masa nie baru abis makan
sementara tengah sembang2 tu
Mummy Ayu lepak kat bawah khemah ngan .... 

Untie Wanie
tu yg Iris pun sama okay tu

emmm....nie pose pesen apa plak dua2 nie?

aik???

dua2 pun sama.....
mcm2 pose korang kasi
Mummy Ayu...layan jer la...
J





Salam jumaat

©Copyright Reserved to Life Is Beautiful l Designed by DayangDeno