Shoplinks.Asia

Friday, May 29, 2015

Apa itu eczema?



Eczema

Eczema merupakan masalah penyakit kulit yang biasa dialami di kalangan bayi berumur di antara 2 hingga 6 bulan, namun begitu orang dewasa juga tidak terkecuali. Keadaan radang pada kulit yang disertai dengan bengkak, gatal dan ruam merah yang kadang-kadang kelihatan seperti kulit melecur yang berair dan menyebabkan kegatalan jika berpanjangan. Eczema selalunya terdapat di muka, pergelangan tangan, pergelangan siku dan lutut. Eczema bukan penyakit berjangkit tapi akan mendatangkan ketidakselesaan pada pesakit.


Antara faktor penyebab Eczema adalah daripada faktor fizikal - ahli keluarga yang mempunyai sejarah Eczema, asma atau ellergi rhinitis; dan pemakanan, serta faktor persekitaran - bahan iritasi seperti bahan kimia, cuaca terlalu panas; dan alahan kepada sabun, syampu, bahan pencuci, kosmetik, kulat, hama dan sebagainya.



* next week Mummy Ayu nak organize giveaway utk kengkawan yg ada anak2 masalah eczema
ada produk yg nak dikongsikan..
tunggu key!!

:-)

have a nice weekend!!

Bento-bento ... last week & this week

lama tak update pasal bento...

this week....

and
last week..
:-)

minggu depan cuti 2 minggu
bento pun cuti la..

Lunch semalam...

semalam..kuar lunch ngan Net..
kami gie NU Sentral..
makan kat..Sushi Tei

us....

and..antara yg kami makan...
semua pun sedap..
makanan fresh & panas2 lagi
memang sedap sangat
plus service yg sgt cepat..
bayangkan..tak sampai 1/2 jam pun..kami makan semalam

sampai2..order..
sekejab jer makanan dah sampai
and..laju jer kami makan
sebab semua pun sedap!!

best sangat!!

Penghulu segala hari,.....

assalamualaikum and morning semua
salam jumaat!!!

hari ni..hari jumaat last dlm bulan mei
minggu depan dah Jun..
plus..minggu depan cuti sekolah 2 minggu
:-)

Thursday, May 28, 2015

Novel lagi....dua2 pun hasil karya Syamnuriezmil

semalam...sampai dah
2 buah novel yg Mummy Ayu order..
dari Penulisan 2u
and..dua2 pun dr penulis yg sama...Syamnuriezmil
:-)

tak sabar nak baca

#lama tak buat review novel..asyik review cita korea jer..
emmmmmm

5 Fakta Dipertimbangkan untuk Perkembangan Menyeluruh Si Manja

sebagai seorang ibu, kita memang nak beri yang terbaik untuk anak2 kita
tak kira la dr segi pemakaian, pembelajaran, permainan
and yang paling penting sekali….pemakanan

selain dr pemakanan…susu merupakan elemen penting dalam tumbesaran anak2..
mcm Ian & Iris nie…
adventure gak nak cari susu yg sesuai utk age diaorang

but…thanx to Dugro
sbb memperkenalkan susu yang baik….untuk anak2 kita..

Proses pertumbuhan anak2 kita merangkumi pelbagai dimensi.
 Oleh itu, mereka memerlukan nutrisi yang penting demi perkembangan tubuh dan otak.

Dugro telah menyenaraikan lima segi tumbesaran utama untuk pertumbuhan kanak dan
disamping makanan seimbang, Dugro membekalkan apa yang anak2 kita perlukan untuk bahagian tumbesaran mereka iaitu …..
1.otak,
2.tulang,
3.sistem imun,
4.penghadaman
5.tisu 

1. Perkembangan Otak
Tahukan anda bahawa otak Si Manja akan melalui proses pertumbuhan yang cepat dalam tiga tahun pertama kehidupannya? Tidak hairanlah jika sesetengah orang mengumpamakan kanak-kanak bagaikan span yang boleh menyerap segala yang diberi! Itulah sebabnya nutrien seperti DHA amat penting untuk membantu pertumbuhan yang pesat ini. 
Selain daripada pertumbuhan anak anda, salah satu kegembiraan sebagai ibu bapa ialah melihat Si Manja bertambah tinggi, kuat, menjadi lebih aktif dan ingin tahu tentang dunia di sekelilingnya. Inilah perkembangan yang anda tidak akan dapat dilupakan.    

2. Pertumbuhan Tulang
Oleh itu, sewaktu dia bermain bersama kawan-kawannya, memanjat di taman permainan dan meneroka dunia di sekelilingnya, dia harus mempunyai tulang yang kuat untuk menyokong seluruh tubuhnya. Hampir 90% pertumbuhan tulang berlaku sebelum usia 18 tahun bagi wanita dan 20 tahun bagi lelaki. Oleh itu bekalan kalsium yang mencukupi pada peringkat kanak-kanak amat penting sebagai asas yang kukuh untuk tulang yang sihat setelah dia dewasa.

3. Pertumbuhan Tisu
Proses ini seiring dengan pertumbuhan tisu. Si Manja memerlukan bekalan protein yang stabil untuk memperkukuhkan pembesaran dan membolehkan tubuh membina dan membaiki tisu tubuh sewaktu dia sedang membesar.


4. Sistem Imun
Di samping itu, Si Manja harus mempunyai sistem imun yang kuat untuk memastikan dia dilindungi dan terus aktif bermain serta meneroka sekelilingnya. Jumlah Vitamin A yang mencukupi akan menyokong sistem imun serta daya penglihatan dan kulitnya. 

5. Sistem Penghadaman
Penjagaan kesihatan dalaman juga amat penting. Sistem penghadaman yang baik bagi kanak-kanak membolehkan tubuh mereka menyerap nutrien dengan lebih baik. Ia juga mengurangkan masalah penghadaman seperti sembelit dan meningkatkan perlindungan terhadap jangkitan. Prebiotik seperti frukto-oligosakarida berantai panjang (lcFOS) membantu mengekalkan persekitaran usus baik. Oleh itu, sistem penghadaman menjadi lebih sihat dan bertahan terhadap jangkitan.

  Untuk menyokong pertumbuhan dan potensi menyeluruh anak anda, Dumex Dugro® 5-Nutri  telah diperingkat dan dirumuskan dengan protein, kalsium, vitamin A dan IcFOS dan kini mengandungi 100% lebih DHA berbanding dengan formulasi terdahulu untuk menyokong perkembangan otak.



so..tunggu apa lagi,
jom kasi anak2 kita minum Dugro® 5-Nutri  setiap hari plus of coz..makanan seimbang
supaya dengan nutrisi yang betul untuk menyokong tubuh yang sihat bersama persekitaran yang positif, mereka mempunyai asas yang kukuh untuk membesar secara menyeluruh dan
dapat mencipta serta meneroka dan mempunyai masa depan yang lebih cerah lagi.
J

Choc cakes...untuk kengkawan office

semalam petang...buat lagi choc cake...mcm hari tu
but kali ni....utk kengkawan office plaks..
siap2 potong & just guna choc ganache jer...
than tabur2 sikit...love sprinkles & choc rice
siap!!

penuh kasih sayang gitu...

and..yg ni dua...
susun choc m&m jer..atas nya 
satu utk office & satu untuk dearest BFF...
:-)



Last entry...short vacation weekend lepas.

sambung skt lagi..cita short vacation..weekend lepas...

ahad pagi....pas breakfast..

siap2...nak layan budak 2 org ni..ke pool
bersemangat tul...bangun awal..
and...spt diduga...kat pool..takde org lagi..
baru la best...

suka la diaorg mandi manda

Mummy Ayu tak mandi pun...
see......pool kami yg punya..

makin lama...makin ramai
dalam kul lebih..kami pun balik bilik..

lepak jab...kemas2 brg...
siap2...kul 11 lebih..kami check out
seronok...walaupun sekejab jer...

pas tu..kami gie teluk kemang jab..makan tengahari...

pas makan..layan budak berdua ni..
memain jab
mula nak naik kuda, jab kang..tukar.. nak naik keta kuda
pas tu..tukar lagi..
last2..diaorang pilih ni
 suka la...

us...
suka gak...sbb posing2 
:-)

ok...settle short vacation kami..q
jom balik!!
lain kali...jenjalan lagi...


Back to office!!!

assalamualaikum and morning semua!!
selamat hari khamis!!

hari nie..Mummy Ayu mula bekerja
selepas cuti...5 hari
:-)
fresh jer..


Wednesday, May 27, 2015

Sambungan ...short vacation..part 2.

sambungan lagI..cita short vacation kami...

tak tunggu lama...
masing2...tukar baju mandi....masuk bathtub..
diaorang ajak gi pool
but...ramai sgt org kat pool...
tu yg kasi mandi dlm bath tub jer..
bath tub pun besar...seronok la..
:-)

pas dah mandi...siap2...
kami kuar..gie pasar malam...
tapau dinner...than lepak makan kat tepi pantai...
seronoknya...
makan pun cedap2best!!!

subhanallah...
cantik sgt pemandangan....

pas makan....singgah masjid jab...solat..
than jenjalan lagi....
posing2...

suka.la budak berdua ni
dah malam...jalan2 lagi

my sis  Shyra pernah study kat poli pd...so dia dah biasa area ni..
dia la kadi ketua...bawak kami sini sana...

dkt kul 10 gak la..baru balik bilik
tu pun...sempat lagi..diaorang nak mandi bathtub
kejab jer..

pas mandi..tukar baju tido
tukar pyjamas. .

and...ready to sleep
:-)

Short vacation...

cita pasal cuti ni....
weekend lepas..Mummy Ayu pun gie bercuti...
kira short vacation la...

tak gie jauh pun...
just kat pd jer..
kat Lexis...port dickson..
dekat sgt kan..
but..seronok & we have fun sgt...
sbb view yg cantik & memang santai la..

sis Mummy Ayu la..
dia beli masa Matta Fair...tapi online
mula dia ingat...yg bilik ada kolam dlm bilik tu...
sekali..dia silap beli..
terbeli bilik yg atas laut ni..
tak kisah la..yg ni pun cun jugak...

sabtu ptg...kami pun siap2...gerak ke destinasi...
us....masa baru sampai.....
Ibu....Mummy Ayu..adik Mummy Ayu...Shyra...Wanie...Amie..
plus of coz...Ian & Iris
Ayah..tak join..sbb dia balik Johor jab..
Daddy as usual...kerja..
so.....kami2 jer la...

3 of us...
nice view kan? 

bilik kami...no 197
ada 1 katil king size and 1 katil queen...
muat la....1 malam jer pun..

bilik ni...takde kolam
but ada bathtab...besar gak..seronok la bebudak tu nampak..

masuk jer bilik ni...jumpa ruangan bilik air...bilik mandi and bathtab area dulu..
than..masuk 1 pintu lagi...baru jumpa bilik tido

and...ada beranda gak..
lepak2....tgk laut....
memang cun and santai sgt...
see...princess dah lepak2 dah...

and...ada cermin ni jugak..
leh nampak laut kat bawah...
scary gak nak pijak cermin ni..
walaupun tau .. cermin tu tebal...
but still.. cermin kan..

nama bilik ni...
Premium Water Challet

....to be continued..

still.....

assalamualaikum....
and morning semua...

hari ni....Mummy Ayu still bercuti
esok..baru mula kerja....mcm biasa

emm..malas rasanya...
mcm nak sambung direct seminggu
but takleh.... dah janji 
so...esok kerja!!!

Tuesday, May 26, 2015

In the making....

sehari setengah jugak la...
nak siapkan hadiah hari guru...tahun ni...
selalunya..beli jer
tahun ni..terextra rajin sikit..
plus..Ibu tolong..
terhasil la...mini cakes ni..
(tq Tok Umi... ♥)

start dari ahad ptg....
Mummy Ayu buat buku2 and pensil2 tu..guna fondant
pas tu..siap2 kan huruf yg nak guna

Ibu plak...mula buat kek
sbb..nak biar kek tu sejuk betul2..
isnin tengahari..baru mula mendeco...
sapu choc ganache...
wrap ngan fondant...
and final...letak huruf2 n deco2 yg lain tu.....
 and...nie la hasilnya...
:-)

Mini cakes...Hadiah Hari Guru 2015

alhamdulillah....siap sudah..
10 pcs mini cakes...
utk hadiah hari guru for Cikgu2 Ian & Iris

hari ni...sambutan hari guru kat sekolah diaorang...
Ian ..kena baca sajak...
pagi tadi..siap bawak baju melayu bagai...
Iris...takde join apa2 plak...
maybe sbb budak darjah 1...kot

Mummy Ayu letak dlm bekas2 mcm ni..
saja letak terbalik...
supaya nampak buku n pensil...
kat atas tu..

pas tu..buat yg kecik2 ni..
plus simple deco..
utk Ian & Iris bawak gi sekolah
makan ngan kengkawan...masa rehat...

#harap cikgu2 diaorang suka la...dpt hadiah ni...

Salam jumaat

©Copyright Reserved to Life Is Beautiful l Designed by DayangDeno