Shoplinks.Asia

Friday, April 29, 2016

DIY ~ Guest Book Part 2

semalam...
settle lagi satu..projek Mummy Ayu..
bukan pic nie....nie beli siap jer...

but yg nie..
guest book....
sambungan entry hari tu..
Mummy Ayu dah siap binding
and..deco2 simple jer..kat cover tu
nie pun Ibu yg kasi idea & tolong
Mummy Ayu just tepek sticker huruf...atas tu
siap!!!

kandungannya....
surah Ar Rum

nie saja suka suka...

and nie...
ruangan untuk tandatangan & ucapan untuk pengantin....

Mummy Ayu buat hitam putih jer..
pastu...photostat..

siap!!
ok la kan
simple2..

nanti .. Mummy Ayu letak huruf & bekas comel tu..utk letak pen...

ok kan??

Hadiah dari Sally Samsaiman.... terima kasih dear!!!

dah lama dah sampai
tapi dok lupa...nak story kat sini
busy...mcm2 nak buat, mcm2 nak fikir..

ok...nie hadiah Mummy Ayu sbb terpilih as one of lucky extra winner
thank you so much dear..
bila baca dah terpilih as lucky winner..pun dah cukup seronoks..
bila dapat hadiah tu..lagi seronoks..
;-)

ada paper clip skuter yg sangat comei
ada poskad cantiks
and..buku zikir harian yg cute!! 
tq so much dear
love all of this!!

blogger card....Sally
emm...
Mummy Ayu pun nak buat card gak la..
boleh tak?

Jom baca doa dulu.....

assalamualaikum and morning semua
salam jumaat..

jom baca doa dulu..
di pagi jumaat yg mulia nie...
amin.....

* happy working!!

Thursday, April 28, 2016

Kempen 'Fuel Your Performance' Untuk Mendidik Dan Menyokong Impian Para Atlet Umum

Kempen 'Fuel Your Performance' Lucozade Sport™ dilancarkan 
dengan penuh meriah baru-baru ini dengan klinik larian yang pertama kali diadakan bersama Pacesetters Athletic Club, SMART Athletics Club dan Tadonamo Triathletes
Acara eksklusif ini adalah salah satu daripada aktiviti-aktiviti yang dijalankan untuk melibatkan para pelari Malaysia dan merupakan usaha yang berterusan untuk memperkenalkan formulanya yang disahkan secara saintifik kepada lebih sejuta rakyat Malaysia menerusi acara-acara aktif dan penajaan acara popular seperti Reebok Spartan Race yang diadakan baru-baru ini. 

Peserta diberi peluang untuk belajar daripada
 pelari maraton berpengalaman, Edan Syah dan 
pakar pemakanan senaman & sukan, Dr Mahenderan Appukutty 
dari Fakulti Sains Sukan dan Rekreasi, Universiti Teknologi MARA. 
Mereka telah berkongsi pengalaman mereka tentang latihan dan pemakanan sukan
 di kalangan peminat-peminat sukan.

Selain berkongsi tentang strategi latihan peribadinya, 
Edan berkata,
 "Saya mengambil masa selama lapan tahun dan sembilan maraton 
untuk mencapai potensi sebenar saya sebagai seorang pelari -
 ia merupakan  proses yang lama tetapi saya percaya 
tiada had untuk memulakan sesuatu 
asalkan kita bersedia untuk bekerja keras.
 Melalui perkongsian tentang pengalaman saya dan pengajaran
 sebagai 'citizen runner’, saya berharap ia dapat memberi inspiras
kepada generasi muda dan harap-harap akan ada peserta maraton 
dari Malaysia di sukan Olimpik 2020!"

Memandangkan bulan April juga merupakan 
sambutan Bulan Pemakanan Malaysia dengan slogan
'Eat Smart, Get Fit & Feel Great,' 
klinik larian ini ternyata menepati matlamat  tersebut
 dengan menekankan kepentingan pemakanan sihat untuk tenaga dan prestasi bersukan.

"Atlet berprestasi tinggi memerlukan pelan pemakanan yang direka khas 
untuk menyokong dan meningkatkan prestasi latihan mereka. 
Ini termasuklah mengambil jumlah protein yang secukupnya 
untuk membantu membina, mengekalkan dan membaiki tisu otot. 
Penghidratan dan tenaga juga adalah faktor penting untuk pelari 
kerana simpanan karbohidrat di dalam badan akan digunakan dengan cepat," 
jelas Dr Mahenderan yang menyediakan panduan lengkap yang direka 
untuk membantu peserta meningkatkan larian mereka
 dengan pemakanan dan penghidratan yang betul.

Untuk mengekalkan paras tenaga yang konsisten,
 anggaran 30-60gram karbohidrat diperlukan setiap jam 
– bersamaan dengan 1-2 botol Lucozade Sport™ untuk setiap jam perlumbaan.
 Formulasi elektrolit dan karbohidratnya yang saintifik direka khas 
untuk membekalkan penghidratan yang ditingkatkan
 untuk memberi tenaga kepada atlet semasa latihan berpanjangan.


Sebuah jenama yang dipercayai sejak 1927, Lucozade Sport™ terus 
memberikan penghidratan dan menarik minat atlet-atlet Malaysia
 di acara-acara sukan berprofil tinggi. 
Dapatkan maklumat lanjut tentang kempen ‘Fuel Your Performance’ 

Cendol durian

last weekend nya cita jugak ni
tengah jenjalan..
nampak gerai cendol
sampai2...ada cendol durian
apa lagi..try la...
2 cendol biasa
1 cendol durian
1 ABC

pans2 nie.....memang layan la
cedappppppp

Gulai tempoyak ikan patin.....

menu lunch Mummy Ayu
bukan lunch hari nie
tapi lunch hari Selasa lepas................
besar kan...kepala ikan patin ni
masak gula tempoyak
memang layan la

Mummy Ayu tak makan
tapi kali nie....
memang sedap
pandai orang yg masak ni
ikan dia tak hanyir & tak rasa pasir
and...tempoyak dia pun..tak rasa sgt
memang cedap la...

terima kasih pada yg memberi
alhamdulillah..rezeki kami kat opis..
:-)


DIY ~ Photobooth Props

semenjak dua tiga menjak ni
Mummy Ayu quite busy
hujung minggu pun..mcm2 nak kena buat
sebabnya..adik Mummy Ayu nak kawin
emm...
Mummy Ayu anak sulung and..yg paling dekat ngan Ibu
so...mcm2 kena buat, mcm2 nak disettlekan 
bawa Ibu ke sana, ke sini...
and...
salah satu ..hasil tangan Mummy Ayu
Mummy Ayu buat nie..
props utk photobooth
:-)

photobooth..memang sekali ngan pakej pelamin
so..Mummy Ayu tanya la..
ada tak props nya?
adik Mummy Ayu kata.."tak de"
Mummy Ayu pun survey2 la..kat insta
ingat memang nak beli jer
survey punya survey... 
memang banyak choices...
ada yg murah, ada yg mahal..
ada yg memang cantiks sgt
but..
bila fikir2 balik..
bukan susah sgt nak buat pun
so.....final decision...
"DIY"

Mummy Ayu kumpul2...
yg mana nak buat,
cari wording yg best2...
edit background..
sbb banyak yg dpt kat google..semuanya kecik2..
bila print....pic dia pecah
so..memang kena edit & buat sendiri
hasilnya...
banyak kan?

dah print semua...
gunting2.....
nie buat last weekend la ni..
ngan my sis...Wanie

kuar ...cari kertas keras & beli gak kertas warna warni sikit...
tampal atas kertas keras..
biar kering betul2....

baru tampal kan kat batang lidi tu...
Mummy Ayu guna glue gum
baru kuat...

and..finally.....siap sudah
alhamdulillah...
berjaya jugak buat nie..

dpt 28 pcs....
ok tak?
firts time kan...
seronok gak..bila tgk hasilnya..

belum sempat majlis,..
budak2 ni dah rasmikan dulu..
ok..
kena simpan ni
kalau tak....lunyai sampai time majlis
he he he..

Good afternoon!!!

assalamualaikum...
selamat tengahari
selamat hari khamis!!!
lambat la buat entry hari ni
ntah apa2 ntah busy...tadi
mcm2 nak disettlekan
:-)

banyak nak cerita & share
but..pelan2 kayuh la yer...
have a good day!!!

Wednesday, April 27, 2016

Good Morning!!

assalamualaikum 
good morning & happy wednesday!!!
:-)

Tuesday, April 26, 2016

Sediakan tisu...sebelum tengok video ni

semalam petang...bukak FB jab..
saja jengah..
sekali tgk..ada video..Kak Ayu Rafikah share..
saja la klik..
:-(
cedihnya...
sediakan tisu yer kengkawan.....
wife dia meninggal...dlm accident ..dia dpt idea ni dr one of other blogger 
"When Brazilian blogger Rafael Del Col’s lost his wife to a tragic car accident, it was obviously hard on him and his 2-year-old daughter, Raisinha. But for this grieving father-daughter duo, the mourning process became a little more bearable when Raphael turned to photography to help them cope with their loss.
Rafael got the idea after seeing some photos online. Fellow blogger Ben Nunery, whose wife had also passed away, recreated his wedding photos with his 3-year-old daughter standing in for his late wife. Inspired, Rafael decided to pay tribute to his wife in the same way. So with his wedding photos in hand, Rafael and Raisinha (and the family dog) headed to the photo studio to recreate the photo shoot.
The results? Grab a box of tissues and see for yourself in the tear jerking video below!"
cedih kan?
Mummy Ayu nangis sedu2..tgk video ni
tambah2 part ending nya
sakit rasa dada

anak dia.comel sangat & sgt ceria
and.....she's look like her late mother
rantai yg sama..
heels yg sama
sweet..

dari mamat nie la dia dpt idea..
widower19n-1-web

nie pun sweet....
and sgt menyentuh perasaan..
widower19n-5-web
kan???

Good morning!!

assalamualaikum and morning semua
salam selasa!!

:-)

* busy sikit pagi nie..
sambung nanti yer.
have a nice day & be kind to yourself!!!

Monday, April 25, 2016

Seminggu jer lagi....

assalamualaikum and morning semua..
selamat hari isnin!!!

hari ni...Mummy Ayu cuti 1 hari....
last kopek...nak settlekan mana2 yg patut...sebelum 'the big day' nya...
for my brother.... 
Ahad ni..majlis akad nikah and kenduri sebelah pihak perempuan. ..
maknanya..tinggal 1 minggu jer lagi
kejab jer kan? 
masa berlalu....

alhamdulillah. ..banyak yg dah settle
tinggal sikit2 jer lagi...

Friday, April 22, 2016

Lunch hari nie...

dok la tangguh2 ...lunchdate kami
jumaat lepas tak kuar,
 plan nak kuar Isnin..pun tak jadi
semalam pun..Net ajak..tapi
Mummy Ayu nie..memang susah nak kuar..selain dr hari Jumaat
unless la..boss takde

so..hari ni..kuar la lunch sama2..
and...destinasi kami..Sushi Tei..Nu Sentral
yum yum...
lama tak makan sushi
kena beratur gak..nasib baik tak lama

us..posing2 sementara tunggu foods sampai

and..tu dia..
makanan kami berdua
takde la banyak sgt kan?
alhamdulillah..kenyang..
jenjalan kejab..

than..tapau desserts..
starbucks...
ma acih Net..belanja starbucks...
yum yum!!!

emm...selasa kita kuar lagi.. ek?
:-)

Salam jumaat!!!

salam jumaat 
and
selamat pagi semua...
:-)

Thursday, April 21, 2016

Red Velvet .. by Acik Lana

lama tak update pasal novel...
Mummy Ayu memang slow sgt baca novel sekarang ni
kecuali..novel dr 2 penulis ni...
Syamnuriezmil and..... Acik Lana
bulan lepas..baca novel dr Syamnuriezmil..
this month...dr Acik Lana plak

yes!! suka sangat and...novel dr 2 penulis nie..
memang confirm best punya..

novel terbaru...dr Acik Lana...
Red Velvet
so..yummy!!

cover yg sgt simple & nice..

blurb belakang novel...

menariks kan...

as usual .... review from Mummy Ayu..
novel ni mengisahkan Helena....
dia bercinta dgn suami orang.....Fareeq
semua pun tak suka, jenuh la nasihat dia
but..Helena still jugak nak kat Fareeq

sehingga la...satu hari Fareeq memilih isterinya..yg dah pregant anak dia
Helena kecewa....nak bunuh diri
tapi diselamatkan oleh Izzat
baker 'hot'

tapi punya kasar si Izzat ni..
manjang bergaduh jer ngan Helena
Izzat tambah bengang bila Helena minta tumpang kat rumah dia
siap tumpang kasih sayang ngan mak & adik dia
lagi la Izzat tak suka

mula2...keja tolong mak Izzat nie jual nasi lemak
sekali....
keja kat bakeri Izzat plak

dari tak suka..makin lama makin suka
suka tapi diam2...

tetiba ..muncul plak Fareeq...
menagih kasih
Helena..memang mekad...tak nak dah kat Fareeq
plus dia pun dah suka ngan Izzat

tapi..Helena mula takut & sedar diri
bila dapat tau..Izzat ni paling benci dengan perempuan yg rosakkan rumah tangga orang
emm...Helena takut bila Izzat dapat tau..
she use to be... homewrecker
but dia dah berubah

emm.....
selamatkah rahsia Helena?
boleh ker Fareeq terima keputusan Helena..tak pilih dia lagi?
bolehkan Izzat terima Helena...seadanya?

nak tau mcm mana ending dia..kena la baca
novel... Red Velvet nie
serius...best
novel yg ringan, sempoi...
rilex jer baca
best!!

congrats Acik Lana...
sbb hasilkan sebuah lagi novel yg best!!!!

Perkara-perkara yang buat seorang Ibu menangis....

semalam....terbaca fakta2 nie kat FB
by majalah Pa & Ma
semuanya betul.....
but...
bukan 8 perkara jer..
tersangat la banyaks......

jom kita check...satu persatu...


start on.....
1. kali pertama kita disahkan hamil
dah nangis dah..
sbb gembira sgt...
ada satu lagi nyawa dalam badan kita,
and..kita mula la memegang satu lagi title baru...
IBU, MUMMY, MAMA, UMI, MAK dan lain2 lagi
tapi..maksudnya tetap sama...

2. kali pertama merasa gerakan baby dalam kandungan..
pun nangis gak
terharu...

3. kali pertama lihat baby, selepas dilahirkan
subhanallah..
serius..tak boleh lupa kan moment tu..
so touching
melihat wajah yg kita kandungkan selama 9 bulan
darah daging kita, waris & zuriat kita
bukti cinta kita
and time tu..baru percaya
hilang sakit melahirkan bila tgk baby
memang hilang sakit....
besar sungguh kuasa Allah

4. lepas tu....banyak lagi la
semua perkara yg kali pertama baby buat..
semua pun rasa terharu..
first time baby senyum, first time itu dan ini...
first step, first teeth, first word semua yg first lah...

betul kan???


nie memang la buat kita nangis
plus risau bagai nak giler
belum hilang betul2...
just tak nampak jer..pun risau
pada hal..dia ikut uncle dia jalan
tu yg kalau boleh..memang Mummy Ayu nak diaorang ngan Mummy Ayu jer
kalau keluar mana2..supaya Mummy Ayu tak risau
but now..masing2 dah besar
nak jalan ngan cousin diaorang la..
layan kan jer la..
plus..siap pesan mcm2...risau...
sapa tak sayang anak .. kan?

nie pun..so true..

masa Ian kecik dulu
dalam pantang..ada la sekali tu..dia nangis tiba..masa tu time maghrib
jenuh la pujuk...check perut, check pampers..semua ok
Ibu pun suruh la Mummy Ayu baca fatihah, ayat kursi..
baca2...sampai separuh..terlupa..mula balik..
risau baby nangis
last2..Mummy Ayu join sekali nangis
Ibu siap marah...
Ibu kata..suruh pujuk baby, bukan nangis sekali
ha ha ha..lawak jer bila ingat balik
tapi time tu..serius..risau sgt..
sbb kita tak tau kenapa dia nangis
masa dapat Iris...dah ada pengalaman sikit...
lain la sikit..

emm....yg nie tak pernah lagi so far
sbb selalu nya..,masak apa pun diaorang makan
habis tak habis jer...

:-)



yg nie pun...so far..takde rasa nak nangis
just rasa nak pengsan.. ada lah
but....rasanya..tak de la sampai tahap tak de rehat langsung
just tak cukup rehat
especially...bila diaorang tak sihat
time malam..jaga diaorang demam...
sejam sekali rasanya bangun..
check suhu badan...jaga time makan ubat, tuam air, lap lap badan..
semuanya kita sanggup, walaupun ngantuk...
kalau boleh..nak pindahkan sakit tu ke kita
biar la diaorang sihat selalu
kan?


xoxo

nie pun betul
sampai sekarang rasanya...

Mummy Ayu akan make sure...dua2 dah tido .. baru la Mummy Ayu gie tido
masa kecik..lagi la...

rasa tenang jer bila tengok anak kita tidur lena...

nie pun..ada betulnya...

Mummy Ayu tak pernah la kena teruk2
sbb dah biasakan diaorang..
just yg simple2 jer..

but...masa diaorang 1st day masuk sekolah
tadika and darjah 1
even masa tgk diaorang berpakaian uniform...
rasa terharu & rasa tak percaya dah
baby kita..dah besar dah..nak sekolah dah
and...masa diaorang nangis kat sekolah
Mummy Ayu pun rasa nak nangis sama
he he he..
over tak?
nie princess yg manja
Abang Ian dia .. ok sikit
Iris ....drama lebih sikit..bungsu la kata kan..
dah la the only princess

this is.....so true...
bila anak sakit, kita la yg paling risau...

kalau diaorang sakit,
tak lena tido dibuatkan...
bukan firts time jer...setiap kali diaorang sakit
rasa risau sgt...tambah2 kalau dah 2,3 hari..tak ok lagi
mula la rasa nak nangis
Ian pernah jatuh and jahit kepala dia...3 jahitan
time tu dia belum setahun lagi
masa dia kena jahit....nangis teruk sangat
Daddy yg pegang dia sebab Mummy Ayu tak sampai hati
and..Mummy Ayu kat sebelah pegang tangan dia..pun sama nangis mcm Ian
cedih sangat time tu...rasa kesian sangat sampai sakit dada
:-(

bila dgr or nampak diaorang nangis tu
automatik..rasa nak nangis sama...
Ian..sampai dah besar ni, kalau dia sakit..dia akan extra manja
muka sayu jer...cakap sikit pun...dia dah nak  nangis
Mummy Ayu pun..mula la... nak join sama
Iris...dia ni kuat sikit
sakit or demam ker..ok jer...
kecuali la sakit teruk ...baru la merengek
but tang ni..Ian lebih sikit manjanya
kalau boleh ..nak diaorang sentiasa sihat..kan?
but..adat la..dalam proses pembesaran
nak besar ...

tinggal kan anak...waktu malam
emm.. nie pun jarang sgt...
ada sekali or dua kali kot
tu pun sbb kerja..kena kursus/ out station

siap call... banyak kali
yg sadisnya..diaorang okay jer
tinggal ngan nenek ... tak heran Mummy pun
yg Mummy jer..over.. kalau boleh nak call setiap jam..
he he he...

:-)

mcm2 pengalaman yg kita dapat
dalam membesarkan anak
pengalaman dan kenangan yg sgt terindah
tak ternilai sgt
and..tak boleh diulang

lain anak, lain ragamnya, lain pengalaman nya
setiap satu ... ada memori yg tercipta
chewah.....drama sgt Mummy Ayu nie...

:-)

Salam jumaat

©Copyright Reserved to Life Is Beautiful l Designed by DayangDeno