Shoplinks.Asia

Tuesday, June 28, 2016

Kuih raya .... hasil tangan Mummy Ayu

tak leh nak celoteh panjang2..
sbb busy..
kad raya ..kad raya..
just nak share pic kuih raya..yg Mummy Ayu dah buat
:-)

last week kan..Mummy Ayu cuti 2 hari..
plus Sabtu Ahad
ha...nie la hasilnya...
6 jenis kuih raya
:-)

alhamdulillah, ada gak 2,3 resepi baru yg Mummy Ayu try
dapat dari FB
but..cedap & jadi
suka..suka..

ada yg nak resepi ker?

Kad raya boss

as usual..
tiap2 tahun..hari raya la Mummy Ayu paling busy
buat kad raya utk boss

dari minggu lepas  (sebelum Mummy Ayu cuti lagi)
dah buat sikit2..
semalam.... sambung lagi 
and.. hari ni .. pun sambung lagi
yg hijau tu..kad raya dari boss... utk tahun ni...
yg dalam kotak tu...dah siap dah...
and..yg sebelah tu....yg nak reply
emm...
selagi tak raya, tak abis la ngan kad raya nie

#400 keping card dia tempah tahun ni...
emmm....

Sahur pagi tadi...

menu sahur pagi tadi....
roti cana segera + kari ayam
dah hujung2 puasa ni
tak tau nak makan apa..
baik sahur, baik buka puasa..

mcm tak leh nak telan dah .. nasi pagi2 tu
Ian & Iris pun sama...makan sikit sangat
so..Mummy Ayu tukar menu sikit
no nasi-nasi

Tuesday!!

assalamualaikum 
salam ramadhan
selamat pagi...
busy..busy...busy..

Monday, June 27, 2016

Have a beautiful day!!

assalamualaikum and morning semua
salam ramadhan
selamat hari Isnin!!!!
have a nice day!!!

# malas jer rasa nak keja bila dah cuti lama...

Thursday, June 23, 2016

Sorang satu...for Ian & for Iris

alhamdulillah. ..
semalam dah belikan handphone....
for Ian & Iris
sorang satu
tapi....bukan la handphone mahal
handphone biasa2 jer..
brand Malaysia...kata cina yg jual tu
ok la ....
bukan nak apa sgt pun
just nak download game & main game diaorang
pas tu..whatsapp and call...kalau perlu..
tak dpt nak pilih color sgt
apa yg ada la..
handphone...sama warna biru
but casing luar tu..
Ian punya warna hitam
Iris punya warna biru
dah siap semua...
install whatsapp...and siap letak wallpaper pic lagi
suka la masing2...
:-)
ni hasil tabungan diaorang...
dari awal tahun... 
and ada la Mummy top up sikit2.  
beli sim kad semua..

#tab dah pernah beli dah dulu...
sorang satu jugak..but dah rosak
ni tgk hp plak...
harap2 tahan lama
and...harap2... selamat la hp Mummy Ayu pas ni...

Cuti nak buat kuih raya

assalamualaikum
morning semua...
salam ramadhan...
selamat hari khamis...

busy keja ker?
soalan....cepu mas sungguh
sbb...Mummy Ayu cuti 2 hari
cuti sbb nak buat kuih raya
chewah...bersemangat sgt kan..
will update later..
happy working!!!

Tuesday, June 21, 2016

K-Drama ~ Beautiful Gong Shim

lama tak update citer korea
and..agak lambat gak Mummy Ayu update citer ni..
sbb dah masuk ep 12 dah kat korea & kat astro dah masuk ep 9 dah minggu nie
he he he..
mood berblog merundum la .. bulan2 puasa nie
sowie..

ok..jom layan cita korea yg Mummy Ayu dok layan sekarang nie...
Beautiful Gong Shim atau tajuk lain. Pretty Ugly
citer korea nie memang suka dua, tiga tajuk
antara barisan pelakon utama..

citer nie of coz la mengenai Gong Shim ni..
dia ni...mcm kurang bernasib baik la..
dpt keja...manjang tak tahan lama
dia ada sorang kakak..yg cantik & berjaya...
lagi la dia nampak mcm serba kekurangan
kakak dia nie lawyer
plus cantik la kalau nak dibandingkan dengan dia
but...actually Gong Shim tu cantik .. but dia pakai wig
sbb dia nak cover bahagian rambut yg botak

dia kenal ngan mamat ni...Ahn Dan Tae
hero cita nie..
Ah Dan Tae ni..menyewa bilik..atas rumah Gong Shim
so..hari2 dia orang akan terserempak...and jumpa
mula2 manjang gaduh jer
lama2..diaorang jadi baik...
nampak jer selekeh & selamba Ah Dan Tae ni..tapi dia nie lawyer

second hero...Joon Soo..
dia ni anak orang kaya
family dia owner syarikat Star Group...company besar la...
but dia sorang yg sgt humble & baik sgt
diaorang bertiga kenal secara kebetulan
and..jadi kawan..
Joon Soo ni suka tgk Gong Shim and dia kata Gong Shim ni cute
and..Ah Dan Tae plak..gelak kan
sian Gong Shim...

Gong Shim mula2 minat ngan Joon Soo
but...
bila Joon Soo confess dia suka ngan Gong Shim
Gong Shim baru sedar..yg dia just anggap Joon Soo sbg kawan..
tak lebih dari tu

sbb nya... Gong Shim suka kat Ah Dan Tae
sbb.. Ah Dan Tae....sellau support dia, kasi galakan & support dia
bial dia sedih.. Ah Dan Tae...selalu ada pujuk Gong Shim
and..diaorang lagi rapat berdua
but....
sedih sgt .. bila Gng Shim beranikan diri.. confess ngan Ah Dan Tae...dlm episod 11
Ah Dan Tae reject dia
cedihhhhhh...
why? why? why?

overall citer ni..sgt kelakar
dgn gelagat Gong Shim & Ah Dan Tae
but... masuk ep 11 ni..ada bab serius nya..

sapa nak layan...leh tgk on line
sbbnya..kat astro dah ep 9 dah...
setiap malam hari sabtu and ahad..kat channel 393

Kuih siput...

tahun nie ada mood plus extra rajin sikit
saja suka suka ngan Ibu ..
layan buat kuih siput
and buat business sikit2..
:-)

start buat hari sabtu lepas...
dapat 5 balang
pas tu....ahad dpt 2, isnin pun dapat 2
so far....ada la order sikit2..
dr opis Mummy Ayu ngan opis adik
tak berani nak amik banyak2 sgt... takut tak sempat buat
saja suka suka jer..

Ramadhan ke 16

assalamualaikum..
morning 
salam selasa
salam ramadhan
hari ni dah hari ke 16 kita semua berpuasa
alhamdulillah...
:-)

Friday, June 17, 2016

DIY (step by step) ~ Sampul duit raya

hari tu kan....Mummy Ayu ada janji 
nak share DIY untuk buat sampul duit raya tu
so...
jom kita tgk..mcm mana nak buat...
ada 2 design ..Mummy Ayu punya sampul tahun ni
and..tahun nie Mummy Ayu buat sampul yg kecik jer..

mula2...bahan2 yg diperlukan..
pembalut hadiah..pilih jer design yg mana kita suka
gunting, pisau, gam
and..kertas keras

pilih jer bentuk sampul duit raya yg kita nak buat
and..buka kan gam nya
jadi mcm nie..
and..gunting kertas keras tu..ikut bentuk sampul duit raya asal
nie kira mcm pencetak gitu..
sbb senang nak ikut..kalau kertas keras kan..

pas tu..potong pembalut hadiah..ikut saiz sampul duit raya tu...
potong semua2..

pas tu..lukis ikut bentuk sampul tu
tapi..Mummy Ayu malas nak lukis2..
so...Mummy Ayu amik jer.. 2,3 helai kertas pembalut tu
and...klip kan dengan kertas keras bentuk sampul tu..
supaya dia tak gerak2..masa gunting nanti
pas ..mula la gunting..
hah..dpt la sekali 3 sampul

lipat2..ikut kertas keras yg bentuk sampul tu..
pas tu..buka kan klip2 tu

and..mula gam..kat bahagian yg perlu digam..

siap sekali 4...
siap dah!!

untuk design kat depan sampul tu
google jer..
wording "selamat hari raya"
pas tu..edit2..print...tampal
jadi la mcm nie...
siap dah...
senang jer kan
but..kena minat + rajin
baru la boleh jadi...

sampul duit raya Mummy Ayu tahun ni2....
yg kotak2 tu... utk boys
yg bunga2 tu... utk girls

:-)

Salam Jumaat

assalamualaikum and morning semua
salam jumaat
salam ramadhan..
aminnnnn...

Thursday, June 16, 2016

Be you!!


Have a lovely day!!

assalamualaikum..
salam ramadhan..
selamat hari khamis....
:-)

tarikh hari ni cun kan...?

Wednesday, June 15, 2016

Hero potong rambut

ahad lepas..
as usual..nak start sekolah,
baru nak bawa Ian gie potong rambut...

sebelum...

selepas..

bukan main lagi hero Mummy Ayu sorang nie..

3 of us...jenjalan pagi tu..
:-)

Sampul duit raya DIY ~ dah siap dah!!

tahun nie...awal plak Mummy Ayu buat sampul duit raya
weekend lepas....nampak kertas pembalut hadiah yg comei ni...
beli la..
and dari selasa..dok gunting2...
and...semalam dpt gak siapkan..
nie la hasilnya...
ok tak?
tahun nie buat yg kecil nya sampul
so..duit kena la lipat dua nanti...
tapi nie baru sikit nie.. nak kena beli lagi & tambah lagi nanti
emmmm..mcm nak beli corak lain..utk boys plak
sbb nie nampak sweet..sesuai utk girls...kan?
tgk la...

tahun lepas punya sampul...

yg nie..tahun sebelum tahun lepas...

nie sampul masa raya haji
saja suka2 buat..utk anak buah
mcm seronok plak buat sendiri sampul duit raya nie
nanti .. Mummy Ayu share DIY nya..ok?

Morning semua!!!

assalamualaikum
morning semua
selamat hari rabu
salam ramadhan yg ke 10....
:-)

Tuesday, June 14, 2016

Keep going girl!!

assalamualaikum...
morning semua..
salam selasa
salam ramadhan
:-)

Monday, June 13, 2016

Sambal goreng jawa

petang semalam...tgh lepak2 sebelum mula masak tu
layan FB.....nampak menu sambal goreng jawa
emmm....tu yg dpt idea tu
kuar jab.....beli apa bahan yg kurang
semua ada....
bahan2nya:-
tempe & kentang - potong & goreng
(kalu suka...letak tahu pu n boleh)
suhun & pucuk - rendam hingga lembut
kacang buncis or kacang panjang
cili merah
serai
lengkuas
bawang merah, bawang putih
cili kisar
udang kering/ udang basah
garam, kunyit

cara2nya:-
tumis bawang merah, bawang putih..yg dikisar halus
masukkan juga...sikit cili kisar, kalau nak pedas..letak banyak sikit
bila dah garing.masukkan lengkuas & serai...and udang kering yg dah dikisar
(Mummy Ayu guna udang kering sbb hari tu Ibu dah masak sambal udang, 
lupa nak amik udang basah tu .. he he)
kacau2 sikit..masukkan kacang panjang, biar kacang tu masak sikit
pas tu baru masukkan tempe, kentang, pucuk & suhun
garam, kunyit..secukup rasa
gaul hingga rata..siap!!
taraaaa....
yum yum ..
senang jer..

selamat mencuba!!!

Carta Puasa Ian & Iris

alhamdulillah...
setakat semalam..
Ian & Iris masing2 cukup puasanya..
dah 7 hari dah anak2 Mummy nie berpuasa
congrats sayang!!!

and..alhamdulillah jugak
sbb masing2 puasa tahun nie..takde la complain penat
or merungut lapar .. or mention nak buka puasa

and....alhamdulillah sangat2 sbb puasa tahun nie..
masing2 jaga solat masing2...
dari Subuh sampai la ke Isyak
tapi jenuh la jugak suruh & kena ingatkan
and..Mummy Ayu selalu ingatkan diaorang
"kalau puasa tapi tak solat..sia sia jer puasa, 
baik gie buka sbb kalau puasa tapi tak solat..tak dapat pahala"

as usual..Mummy Ayu buat juga carta puasa diaorang.....
nie Abang Ian punya

nie Iris punya....
emm...boleh ke tanda kat semua yg hijau tu???
kena tunggggguuuuuu
:-)

Salam jumaat

©Copyright Reserved to Life Is Beautiful l Designed by DayangDeno