Shoplinks.Asia

Tuesday, November 22, 2016

Tips tips...nak ke Kidzania

hari tu kan Mummy Ayu ada janji nak share kan 
jom kita tengok..
apa tips yg Mummy Ayu rasa..very helping

1st..better beli tiket secara online
sbb kalau nak beli masa nak masuk tu
mak oi..panjang giler beratur nya
plus...kan ada banyak promo..mcm groupon dll
so..better beli online
so..masa kat sana tu..beratur jugak
buttak sepanjang beratur baru nak beli tiket
plus..lagi simple sbb diaorang just tgk..tiket kita, 
confirmkan berapa adult, berapa kids
and..pakai kan tag
siap!!

2nd....dtg awal....lagi awal lagi bagus
sbb yg sama..takyah beratur panjang2 & lama sgt
jimat masa
kat dalam tu nanti..banyak benda nak main tau
so....banyak masa yg diperlukan..kat dalam tu nanti.

3rd....pakai pakaian yg selesa
takyah la heels bagai..
sakit kaki
same goes to anak2 kita..
pakaikan pakaian yg diaorang comfortable
jeans, tshirt, kasut
banyak nak jalan, banyak nak lari
so....comfortable yg mungkin.

4th....bawak bekal air mineral...
sebenarnya tak boleh, but pandai2 lah kan
kalau nak bawak simple snack...mcm roti ker...pun ok kot
sbb kat situ...bebudak dok main tak ingat nak makan
sbb diaorang seronok sgt
mcm Mummy Ayu hari tu...bawak bekal air
and...beli2 nugget..
kasi diaorang makan
diaorang tak nak gie duduk elok2 ..makna
seronok sgt "bekerja"

5th....tgk betul2 kat entrance setiap shop tu
ada yg + ... dapat gaji la kiranya
or... - .... kena spend duit..
duit kidzania tu lah...
mcm hari tu.....Ian banyak kena spend
sbb buat driving licence ..kena check mata, buat insurans, driving class..
duit dia jadi sikit lah

Iris....ada buat kuku tu.. yg tu kena bayar la
yg lain ...kerja
dapat gaji
bila duit dah banyak, leh belanja kat satu kedai ni
but..diaorang tak sempat pun...sbb dok kerja jer
so..duit2 tu..Mummy Ayu simpan jer
mana tau..next time nak gie..leh guna lagi

6th...beli bag utk letak duit2 tu
senang diaorang nak gantung kat leher..
and..diaorang nak uruskan duit tu
ni beli kat gift shop...masa mula2 masuk tu
ni guna duit betul yer..
RM 28+ ..kalau tak silap
below RM 30 lah satu
mahal sikit but...boleh guna lagi..next time
kan???
kalau datang lagi
Ian & Iris memang seronok
in sya Allah..memang nak gi lagi
maybe Kidzania kat tempat lain plak
emm.....
Singapore ada, Bangkok pun ada
we'll see....

7th..lagi...
setiap kali nak kerja tu...kena beratur
so....kalau panjang sgt tu, better jgn buang masa
cari tempat kerja lain
mcm bomba, air asia & mc donald
diaorang akan bukak session utk kasi no giliran
so..bila time tu..boleh gi beratur & amik nombor
tgk kita dapat sesi pukul berapa
ok gak mcm ni...

banyak jer tempat kerja kat situ,
so....buat yg mana tak perlu beratur banyak
than..patah balik la..
ok???

semuanya about time
kat dalam tu..cepat jer masa berlalu

rasa2 nya tu lah yg penting kot..
yg lain sama jer

kat dalam tu..bukan anak2 jer yg busy
mak pak pun sama busy
sbb nak amik gambar lah, nak amik video lah
sama lah ngan Mummy Ayu
he he he...
yer la..bukan selalu kan?
plus maybe sbb 1st time kot

ada gak staff dia yg amik gambar
but..tau jer la kan..
mahal sikit..but bagi Mummy Ayu..worth it kot
sbb gambar2 tu cantik & kenangan
so...Mummy Ayu memang beli hari tu
Mummy Ayu amik pakej terus
RM 200...dpt 2 pcs printed
and..dapat softcopy semua pic2 Ian & Iris
sbb..bila kena pilih..yg mana nak print
semua pun nak.
so..amik pakej terus..
puas hati..semua pic pun dapat

and.....of coz...
Mummy Ayu compile kan
and..buat 1 photobook
:-)
nasib memang ada beli extra2 kat groupon hari tu..

so....selamat gie kidzania yer
tuk sapa2 yg nak gie tu!!!
have fun there!!!!

So slow....

assalamualaikum..
morning kengkawan

sorrie sangat sbb Mummy Ayu sgt slow down ngan blog....
kebelakangan ni...
Image result for it okay go slow
masih dlm mood menyesuaikan diri

plus...laptop takde la plak
Daddy nak guna..so tak jadi tinggalkan
kat opis...memang tak terkejar nak berblog
emm..update blog ngan HP..tak best la
so.....tu yg slow sangat

banyak nak cerita, banyak nak update
but...tengok lamcm mana
Mummy Ayu just update kat FB & Instagram jer
tu pun..by pic jer la.

# rindu sangat nak aktif berblog mcm dulu2....

Sunday, November 13, 2016

Beza 1 jam

kat sini...takde banyak beza sangat ngan KL 
bandar besar..banyak bangunan tinggi2..
busy..jam... sama jer..
yg bezanya..masa
kat sini lambat 1 jam..dr Malaysia
mcm kat sini baru jam 10.32 pagi
kat Malaysia dah jam 11.32 kan??
but still pagi la..
:-)

and...kat sini matahari cepat naik & cepat gak turun...
see...
yg nie....baru  jam 6.00 pagi
tapi dah terang mcm kul 7 lebih?
mula2 tu..terkejut gak Mummy Ayu..ingat dah lambat Subuh
rupanya2..memang mcm tu

and yg nie plak..
baru pukul 6.20 petang
tapi dah mcm malam kan?

so..kami kat sini..lambat 1 jam
:-)

Bermulanya cabaran baru...

assalamualaikum..
morning semua.....selamat hari Ahad
emm..update dihujung minggu lagi Mummy Ayu
so..here I am..di Bangkok
bukan lagi di Malaysia

banyak nak cerita, banyak nak share..
but slow slow yer...

Rabu lepas....Mummy Ayu dah selamat sampai ke tanah Bangkok
bye bye Malaysia!!
Mummy Ayu dah masuk opis baru jugak.....
busy busy busy
banyak benda baru yg Mummy Ayu kena belajar
so..memang kena slow down ngan dunia blog ni
but..Mummy Ayu akan cuba catch up juga...
but..banyak yg backdated la yer
he he..

mungkin Mummy Ayu akan curi2 masa,... update kat umah & autopublish la
okay..
have a great weekend!!

salam sayang dari Mummy Ayu...from Bangkok
muah muah!!!

Wednesday, November 9, 2016

Bye bye Malaysia!!!

assalamualaikum...
morning and selamat hari rabu
(after.. 12 kan?)

bersiaran tengah malam...or awal pagi...
ntah lah.
as usual....sowie sbb dah lama tak update...
Mummy Ayu kan..dlm proses berpindah
and....today.. a few hours lagi
Mummy Ayu akan meninggalkan Malaysia
tanah air ku tercinta.... drama sangat kan
Mummy Ayu..dan keluarga akan berangkat ke negara baru...
memulakan hidup baru....diperantauan
emm..... 
tak tau la..mcm mana kat tempat baru
will update you all guys...
bila Mummy Ayu dah settle down semua
okay???

wish me luck..
doakan semuanya berjalan dengan lancar key...
:-(

Friday, November 4, 2016

Salam Jumaat

assalamualaikum and morning semua
salam Jumaat!!!
Image result for salam jumaat

Thursday, November 3, 2016

Kidzania...Sabtu lepas.

dalam busy busy nie,
sempat gak spent masa ngan family in law Mummy Ayu
sabtu lepas..kami ke Kidzania
yeah!!

dah lama dah plan
and..tiket2 pun..adik ipar dah beli masa Matta Fair
just set masa and pegi jer
so....sabtu lepas..kami ramai2 lah beraya ke kidzania (deepavali day)

awal pagi...
kami dah ada kat sana
kidzania tu bukak kul 10..kul 10 kami dah sampai
tapi..punya lah ramai orang yg lagi awal dari kami

nie la bebudaknya..
cucu cucu Tok One & Mak Tok..
semua excited ...

nasib baik tiket semua dah beli
proses nya pun cepat sikit...dr yg nak beli tiket kat sana

dah settle check in semua
dapat cek sorang satu
wah....

bukan main lagi bebudak ni

jom naik atas...

gie CIMB..cashkan cek tu...
tu dia..Abang Ian

Iris

nasib baik..tak ramai lagi orang
dapat la sorang 50 ringgit duit kidzania tu

pegi gift shop kat situ
beli bag ni sorang satu..
utk senang simpan duit2 ni
hah..kat gift shop tu..guna duit betul.. duit kidzania tak laku tau

ok..jom mula kerja
utk kumpul duit banyak2..

1st job bebudak tu..kat kedai canon
orang tak ramai lagi
diaorang group yg first sekali

time ni enam2 pun masuk 

tu dia... dapat camera sorang satu

camera betul2 tau

excited la diaorang
dengar taklimat dulu..
pastu baru mula kerja..

diaorang kena gie amik gambar kat luar
amik gambar abang bomba


amik gambar lori bomba

than balik kedai..tunjuk kat diaorang
dapat lah gaji..


kat sesetengah tempat yg diaorang kerja
ada kidzania crew..yg akan snap pic bebudak ni...
mcm ni...
and...diaorang akan jual..masa kita nak balik tu
pic ni cantik & clear la..berbanding pic yg kita snap tu
(nanti cita details pasal ni..)
tu dia....canon new workers

pas buat kat canon..
kami dah terpisah
sbb ada yg nak buat ni..ada nak buat ni

Mummy Ayu..dok bawak 2 budak perempuan ni ..
Iris & Mia plus Qays

Mummy Ayu bawak diaorang minta kerja kat Pos Laju

tu dia... as usual..dengar taklimat
and..baru mula kerja..

kena gie hantar parcel2 tu..ke kedai2 yg ditetapkan....


kena gie hantar2...

mcm betul2...diaorang kena sign masa terima parcel tu...

ada gak amik gambar sorang2 mcm nie..

Mak Mas bawak Ian & Aqeel
diaorang kerja kat CIMB
kena hantar bungkusan gak..duit kot
he he he..


Mama Liza...bawak Qays..main2 kat playroom

dia tecik lagi..tak minat bila kena paksa bekerja ni
plus baby Lana nak minum susu & nak tido sat

pas tu...Mummy Ayu bawak Iris, Mia & Qays keja kat CSI
as usual..taklimat dulu
\
kena buat penyiasatan
mcm real jer

pas dah taklimat..baru keluar..mulakan operasi

Iris suka sgt bab nie
sbb dia kena gie cari bahan bukti
emm...nak jadi polis ker?

balik..buat rumusan


than dapat gaji
and..ada amik gambar jugak...

Ian & Aqeel..gie amik lesen keta time tu
kena gie driving school, check mata, amik insurans
semua nie..kena bayar guna duit kidzania diorang tu

so..kat sini..ada yg kita dapat gaji....
and..ada gak part..yg kita spend duit
kena tgk..kat setiap kedai tu..sama ada + or -
dapat gaji..or kena bayar

see...dah dapat lesen keta 

Ian & Aqeel tak banyak sgt amik gambar ...mcm bebudak 2 orang tu
so...tak banyak sgt pic diaorang berdua..

diaorang gi main panjat ni jugak


tu dia..masing dok bersiap.. tunggu turn nak panjat


tapi sayangnya..bila time diaorang panjat..
hp Mak Mas..habis bateri
so...dpt pic2 nie jer la

but..they have so much fun
seronok..budak lelaki..memang suka lah bab panjat2 ni kan..

and..pas dah panjat
diaorang gie bantai conteng muka plak
masa ni kan..dok tema holloween
emmm..bila Mummy Ayu jumpa balik diaorang
terkejut kejab
mana tak nya..sorang muka warna putih, sorang lagi warna merah
see....

terkejut kan?

pas tu..baru jalan sama2 balik
gie electric company

as usual..pakai uniform, dengar taklimat

than kuar kerja...


and..amik gambar lagi


pas tu..gie hospital...
kerja kat bahagian nurseri..jaga baby
tak terkejut baby tu..tgk muka budak berdua ni..
ha ha ha

dapat snap dari jauh jer
nasib baik ada gambar sorang2 mcm ni


pas kuar dari sepital..
ada opening kat Air Asia
nad time tu..tak ramai orang
so...rezeki bebudak ni la
sbb selalunya kat Air Asia ni..memang panjang beratur
time ni pun dah petang dah...
Ian & Aqeel..dpt jadi pilot..utk last flight .. pukul 6.40
and..Iris, Mia & Qays..dapat jadi flight attendent ...
and..hasilnya..
ok lah kan?

Iris, Mia & Qays...dah buat dah kat hospital...sebelum tu
jadi surgeon

nampak tak..hospital tu...
jenuh la zoon dr jauh

ni masa mula2 masuk
dok tunggu dapat uniform

tu..dah masuk bilik bedah
bukan main lagi
Iris, Mia & Qays..byk jugak gambar
puas hati lah
ada jadi tukang cat, kerja kat mahkamah, belajar buat mineral water,
kerja kat lab komputer (more pic..Mummy Ayu letak FB)

pendek kata..memang seronok but penat sgt
sbb dok ke sana ke sini

banyak kerja gak yg diaorang tak buat..
mcm bomba & emergency room
sbb dua job ni..ada dapat naik lori bomba & ambulance
so..ramai orang nak & panjang sgt beraturnya
so..kami kena pandai cari la
nanti Mummy Ayu share tips2 nya..dlm next entry

Mak & Abah..dtg join kami..dalam kul 3 lebih, lepas diaorang gie wedding
and..kami stay kat situ.. sampai closing
serius...kul 7 lebih baru kami kuar
tak sempat nak masuk kan duit balance dlm bank
or.,... nak spent kat kedai kidzania (kedai yg boleh guna duit kidzania ni)

apa pun..we have so much fun!!
jom balikkkkk!!
in sya Allah...kalau ada rezeki..memang nak datang lagi
or .... try kidzania kat tempat lain plak
(kat Bangkok pun ada kidzania.. he he)

kenang-kenangan ...

* nanti Mummy Ayu share tips utk ke kidzania ni
and..cerita details...pasal pic2 ni
ok..

Salam jumaat

©Copyright Reserved to Life Is Beautiful l Designed by DayangDeno