Shoplinks.Asia

Friday, December 30, 2016

Hujung tahun...

assalamualaikum 
selamat pagi semua
salam jumaat

kejab jer
pejam celik pejam celik
esok dah last day of the year 2016
Image result for last day of the year
emm...
azam tahun 2016 .... apa ek?
ceh, buat2 lupa plak
and..apa plak azam utk tahun 2017

Thursday, December 29, 2016

Good morning!!!

assalamualaikum and good morning semua
selamat hari khamis...
:-)
Image result for good morning
emmmm.....

Tuesday, December 27, 2016

Projek DIY weekend lepas ~ Iris's kitchen

last week...
dapat idea...nak buat 1 projek ngan kotak2 ni
emmm.....kan baru lepas pindah rumah, banyak lah kotak2 yg tak guna
but Mummy Ayu simpan jer...mana lah tau kan
and....dapat idea ni.. boleh la guna
jumaat tengahari tu .. dah mula dah
kumpul2...

pas tu, balik keja tu..
start dah...
proses nak mem'bina'  ~ Iris's kitchen....
dapat idea bila tgk pic2 ni...
Image result for kitchen from cardboard boxes
cantik kan???
cute jer kitchen2 kecik ni

yg ni lagi cantik2...
Image result for kitchen from cardboard boxes
rajinnya parents diaorang

emm..boleh ker Mummy Ayu buat ...lebih kurang mcm ni?
jom tgk..
1st yg Mummy Ayu siapkan
sink....
yg ni lum siap balut lagi...
dok tebuk lubang ...letak mangkuk plastik..konon2 sink la
and..utk paip tu..Mummy Ayu guna shower bath punya kepala tu
emmm..

pas tu...buat dapur & oven
ok lah kan??

sabtu tu...siap 2 barang....
dapur and sinki...
siap lah letak pokok kecik, pas tu kasi span....
and..ada plak periuk comel..
:-)

malam tu...dok godek2 buat peti ais..
susah jugak la.....
bersepah kejab ruang tamu Mummy Ayu..

ahad pagi..kuar gi beli kertas, and barang2 sikit
utk complete kan semua ni....
and... hasilnya bila dah siap balut
tu dia...peti ais
siap ada fridge magnet la ..konon2..
he he he..
tapi bab handle tu, kena tukar sikit

last sekali..kabinet utk simpan2 barang & table top

ahad malam...siap dah semua...
nie la hasilnya....
black & white, pink & brown
tu kes..kertas abis la tu
he he he..
ok lah kan..buat budak2 main

siap ada apron kecik dia, towel & sarung tangan pink dia

dalam kabinet....
letak pinggan mangkuk dia
ada yg mainan...
and....ada yg betul2
tapi yg kecik2 la...

nie la.. Iris's Kitchen
dah besar besar ada set mainan masak masak mcm ni
layankan jer la...kan?

kos semua2 nie..
emmm..banyak guna yg dah sedia ada
just beli tape, kertas, wallpaper (yg murah jer), peralatan dapur sikit...
dalam... RM 30 ada kot

:-)

Good morning!!!!

assalamualaikum ...
good morning kengkawan !!!!
Image result for good morning
mesti rasa malas jer nak gie keja pagi ni
lepas cuti 3 hari
kan???
mcm Mummy Ayu la..
dok menung..
"emmm..hari ni bukan ahad ker?"
he he he...

Friday, December 23, 2016

Salam Jumaat!!!

assalamualaikum and morning semua
salam jumaat!!!
:-)

Thursday, December 22, 2016

My first guest.....

semalam...Mummy Ayu terima tetamu pertama kat rumah Mummy Ayu 
tengahari mcm tu... dia masg..ckp in sya Allah
dia datang dinner....
and dia cakap dia belikan yg Mummy Ayu idamkan tu..
prosperity burger
suka nya..sbb main2 jer order, tak sure dpt gie hotel jumpa dia amik
and... of coz la suka..sbb dia nak dtg rumah lagi
so...petang tu, bila dah confirm dia nak dtg
me..start masak2..
semua bahan dah ada pun
so..masak2...
menu dinner malam semalam

and...sempat gak buat kek choc simple
:-)

and..nie dia tetamu pertama Mummy Ayu
Watie...
geng blogger ni..merangkap geng bachelor party kami
punya la lama tak jumpa...
dalam 2 tahun lebih kot tak jumpa
and...kat Malaysia tak jumpa
punyalah jauh dapat jumpa
he he he
seronok la.. of coz!!
tq babe..sudi datang rumah ku..
melawat kawanmu yang diperantauan ni..ayat skema sikit

Watie dtg holiday kat sini ngan family dia
us.....Watie, Yaeesh, Yushua
Mummy Ayu, Ian & Iris
cik abang dia..jadi cameraman

makan2...tour rumah
siap dia buat video lagi share dlm group whatsapp kami
he he..
and...dapat gak tapaukan sikit kek choc kat watie
buat makan2 kat hotel...

and....kasi la tips2 yg Mummy Ayu tau..masa mula2 sampai dulu
apa yg kita boleh beli kat 7 eleven
emm...penting tu

jemput kat entrance lagi..
and balik pun...hantar sampai pagar depan lagi..
posing2..harus lah kan

tq for coming babe..!!!
and..tq sbb belikan burger idaman tu!!!

emmm...pas ni sapa plak nak dtg visit Mummy Ayu kat perantauan ni

Dapat jugak...

dok la tgk iklan..
prosperity burger
alahai..
fav ni
bila time nak chinese new year..kan ada
emmm
hari tu ada ofismate balik sana
nak kirim..dia sampai sini kul 11 malam
pukul berapa la nak makan
so..takde la kirim
sekali.. semalam ada rezeki Mummy Ayu gak
dapat gak..dalam main2 tu
alhamdulillah

bukan nak makan banyak mana sangat pun
just nak sikit jer
cedappppp

emmm...nanti nak subway, nak burger king
emm.....lagi
he he he..banyak plak nak nya .. kan?

nanti story yer...siapa yg bawa kan ni?

Alhamdulillah..

assalamualaikum and morning semua
yeah..esok dah jumaat
kalau kat sana....dah suka sangat ni
sbb esok leh kuar lunch ngan Net
gossip, sembang2 smcm tak cukup mulut..
miss all that!!

Wednesday, December 21, 2016

Jom blogwalking!!!

dah lama sangat Mummy Ayu tak jengah blog kengkawan
sorry sangat2
Image result for blogwalking

bukan tak ingat...bukannya lupa
tapi....
faham2 jer la...
so many things ....dah berubah
tukar tempat kerja,
masa kerja,
and..kerja pun dah berubah
nak update blog pun
baru la ni.. nak mengaktifkan diri kembali
berserawang gak blog Mummy Ayu kejab

so.....Mummy Ayu akan cuba jengah blog kengkawan
catch up mana yg terlepas tu...
:-)

Resepi ~ Butter Cookies (senang & sedap)

okay..jom Mummy Ayu share resepi butter cookies 
yg Mummy Ayu story semalam

resepi ni baru dapat gak ni
try sekali..
emm...cedapp
and...dah buat 3 kali dah
serius...senang & sedap!!!
I like!!!

Butter Cookies
Image may contain: dessert and food

bahan2 nya:-
125 gm butter
30 gm gula aising
140 gm tepung gandum
1/4 sudu kecil baking powder
1sudu kecil esen vanilla

#1 adunan ni...dapat sikit jer
Mummy Ayu buat 2 adunan sekali

cara-caranya:-
1. whisk (guna mesin hand mixer tu).. butter & gula 
sampai rata & putih 
2. masukkan esen vanila...pukul lagi.
3. masukkan tepung sikit sikit and...gaul sampai rata
4. restkan kejab dlm peti ais..dlm 15-30 minit
5. adunan ni memang lembut, so terpulang la...
nak piping..mcm yg Mummy Ayu buat kat atas tu
or...kalau nak bentuk2 kan..(terap).. tambah sikit tepung, but takut keras sgt plak
or....buat mcm kawan kita ni... bulat2 kan and letak choc chip
boleh jugak
ikut creativiti masing2..
emm...dari dia la Mummy Ayu dpt resepi.... Iris Kitchen..
tq dear...share resepi ni..memang cedap!!!!!

ops sambung balik...
6. dah siap semua
bakar....160 celcius.. 12 minit.
and...tgk oven masing2 jugak
check lah..lepas 10 minit tu..
mcm yg Mummy Ayu punya tu, 
Mummy Ayu piping kan choc cair atas cookies tu, bila dah sejuk
siap!!!

(resepi ni memang tak guna telur, mana tau ada yg ingat Mummy Ayu terlupa ker...)
Image result for like
so kengkawan..
jom rajinkan diri
try resepi ni
tak yah tunggu raya pun..
:-)
selamat mencuba!!!

Have a nice day!!

assalamualaikum and morning semua
selamat hari rabu!!!!
Image result for good morning
:-)

# rindu cappucino kat opis lama
:-(

Tuesday, December 20, 2016

Rajin memasak punya cerita...

rasanya...ramai yg perasan
(sapa yg follow FB or insta Mummy Ayu)
yg Mummy Ayu selalu memasak .. 
yer la..dulu...masak bekal utk Ian & Iris jer
tu pun.....makin lama makin slow
masing2 dah pandai membeli kat kantin
and..masak for dinner pun...takde pun
sbb sampai rumah pun dah malam..
semua nya kat umah Ibu jer
dah siap makan..baru balik
masak for dinner..weekends jer
and..bab buat2 kuih or baking ni...
pun jarang2...ikut mood jer...

but now..tidak lagi
Mummy Ayu ,,,dah mcm chef dah rasanya
Image result for chef logo
masak jer keja..kalau kat rumah tu
complete ok..

pagi..siapkan breakfast sebelum gi keja
sarapan sama2 ngan Ian & Iris
tak kira lah....simple2 nya b'fast or heavy b'fast
yg penting..mesti ada sarapan
ex:- sausage, nugget, roti telur, nasi goreng, nasi lemak, nasi impit
maggi goreng, roti canai....mcm2 lagi menu dah kuar dah...
diaorang ok jer..
and...ada gak standby cereals & roti
in case lah kan..

lunch
balik masak ok...
api mise en place..dah siap2 kan weekend tu
mcm kupas2 bawang, blend cili kering
and...bahan2 mentah semua dah siap cuci & bersihkan
just masak jer
kadang2...malam tu dah tumis cili or rebus daging
so..bila balik time lunch tu
just siapkan jer
sbb lunch break.. 1jam sahaja
tapi..alhamdulillah.. sempat jer siap..

dinner plak...selalu sama ngan lunch
kadang2 jr..kalau extra rajin...baru masak lain
tu pun yg simple2 la..
or just tambah2 sikit..
mcm semalam...
Image may contain: food
lunch tu..masak lemak udang & sambal ikan jer
malam .. tambah sotong & udang goreng tepung
ok lah kan???

weekend..memang ada jer  projek nak masak apa
kadang2 tu..sabtu masak lain, ahad plak masak lain
em...rajin sangat rasanya
mcm weekend baru ni
sabtu tu..Mummy Ayu buat karipap
Image may contain: food

ahad plak..Mummy Ayu baking choc cake
Image may contain: dessert and food
siap ngan choc ganache & strawberry lagi
yum yum...
kejab jer selesai ... kena ngap ngan Ian & Iris

bukan nya apa
sebenarnya Mummy Ayu ni takde lah rajin sangat
but..
mengenangkan Ian & Iris lah..yg jadi rajin ni
diaorang kat stay kat rumah jer
so....Mummy Ayu pun masak2...diaorang makan
seronok lah
sbb bila buat ada yg makan

plus..kat sini Mummy Ayu ada banyak masa
yer la..gi keja..jalan kaki 10 minit dah sampai
takyah tunggu bas bagai
keja 8 - 4
petang free, malam pun free..
tak ke mana2
nak jalan pun...weekend
pun lama mana jer nak jalan2..

so...masak masak lah
boleh gak anak2 makan, Mummy Ayu pun boleh makan sama
(mana nak kurus ni...)

lagi satu sebab...
semua bahan dah ada
kan Mummy Ayu bawak banyak bahan
kalau ada yg tak de pun, satu dua bahan..
weekend gie beli..dah boleh buat

itu lah kisahnya...sbb Mummy Ayu selalu memasak..

bila tgk balik pic2 kat FB/ insta
wow..banyak gak yg Mummy Ayu dah masak2..

such as...
chic chop
Image may contain: food
nie time weekend..
dinner time tu
suka Ian & Iris
yer la...nak makan kat luar..kat mana lah nak cari kedai halal
better masak..

nie minum petang...
Image may contain: dessert, food and indoor
kek kukus mocha
try resepi baru time ni
tu yg rendah jer
sbb tak leh budget lagi
he he
tapi cedap tau
dah simpan dah resepi

nie nasi hujan panas
Image may contain: food
pun time weekend
siap dalca semua ok
and jelatah..ala sikitnya
sbb yg makan pun Mummy Ayu sorang
kalau kat sana..Tok Umi yg kena layan
kat sini..semuanya Mummy
emm...rindu...

kek marble
Image may contain: food and indoor
saja suka suka buat
nak makan..

butter cookies
Image may contain: dessert and food
pun resepi baru
sgt sedap & sgt senang
nanti Mummy Ayu share resepi tau
3 bahan jer....tak guna telur pun
tapi sgt rangup
best!!!!

ni tak ingat...lunch ker dinner
No automatic alt text available.
sambal sardin, ikan bilis goreng & paprik
diaorang suka sangat makan kuah paprik tu
so..Mummy Ayu kena buat banyak kuah
but isi....sayur2 tu..Mummy lah yg makan

choc chip cookies
Image may contain: food and indoor
ni pun saja suka suka buat
utk makan2...
dapat kat Ian & Iris..
kejab jer abis
and..dah siap dpt order lagi...
alhamdulillah..rezeki kan

donut..
Image may contain: food 
minum petang
weekend jugak ni..

nasi impit + rendang ayam + kuah lodeh
Image may contain: food
dah dua kali buat dah
utk bfast..
sekali masa weekday, sekali lagi masa weekend
nasi impit & rendang.. masak siap2 malam tu
pagi...masak kuah lodeh
tapi..tak complete sbb takde tempe
guna apa yg ada jer
Ian..makan nasi impit ngan rendang ayam
Iris plak... mesti ada kuah kuning tu
tu yg kena masak dua2

kuih lapis....1st try buat sorang2..
:-(
tak jadi
No automatic alt text available.
nampak cantik dah kan?
rasa pun dah..
but lembik
kena makan guna sudu
emm..kena try lagi ni

apam pelangi
Image may contain: food
nie pun dah lama tak buat
whatsapp kat Ibu...minta resepi
and..try
jadi..best!!
buat ..bawak gie opis sekali, and bawa ke surau sekali

suka..suka..
bila jadi pun..seronok sgt
bila sedap.....alhamdulillah
and bila habis..pun suka
boleh buat lagi
:-)

Good morning!!!!

assalamualaikum and good morning semua
Image result for good morning
:-)

Monday, December 19, 2016

#MyTravelokaEscapade - We need a holiday lah!

bila Mummy Ayu dapat tau...
yg Traveloka buat contest 
Image result for you need holiday traveloka
wah!! menarik ni
haruslah Mummy Ayu menjoinkan diri
mana tau.. rezeki nak menang free holiday
#MyTravelokaEscape

so....dengan lafaz bismillah..
here you are....

destinasi pilihan Mummy Ayu  ialah
Pulau Langkawi
sian Mummy Ayu...Langkawi pun lum sampai lagi.... :-(
kami ni bukan jenis yg suka holiday..tu lah pasal

kenapa Mummy Ayu pilih Pulau Langkawi???
Image result for pulau langkawi
sebabnya..
kenapa nak jenjalan kat luar negara
sbb ..... kat Malaysia sendiri pun tak abis jalan
plus..Langkawi pun cantik & banyak tempat menarik yg kita boleh gie.....
lagi satu sbb... Chef Daddy tak boleh nak cuti lama2 sgt
so....gie dekat2 dulu ok lah
plus...lagi satu sebab..
now kan Mummy Ayu dah keja jauh
so..bila balik Malaysia....cuti2 Malaysia
kan best tu..he he he...

so.....my plan..
sampai jer Pulau Langkawi
settle check in semua
jom jalan2!!!!!!
Image result for pulau langkawi map

kalau ke Langkawi..
kena lah try naik cable car
harga tiket cable car langkawi
nampak mcm scary gak
but..mcm tak complete jer..kalau tak try
(genting punya cable car pun..Mummy Ayu dah try sekali)

pas tu...dah naik cable car
kita try plak jalan2 kat Sky Bridge
homepage_skybridge_01
Sky Bridge ~ jambatan melengkung yg menghubungkan 2 puncak bukit
view dr situ...sgt lah amazing
nak pegi ke sky bridge ni..memang kena naik cable car
so..memang kena lah kan??

lepas kita tgk view.... kita jenjalan pulak ke....
Art In Paradise
Image result for art in paradise langkawi
kat sini ... muzium 3D
leh tgk trick2 dlm lukisan
and..kita juga boleh bergambar...
and akan nampak mcm kita memang dlm gambar tu..
mcm ni
Image result for art in paradise langkawi
real kan?
memang kena lah..sbb Mummy Ayu memang suka bergambar
:-)

pas tu.. tak cukup 3D
kita gie muzium 5D plak
Image result for believe langkawi 5d art museum
he he ..
boleh bergambar sampai lebam
Image result for believe langkawi 5d art museum
Ian ikut mcm Mummy Ayu .. memang suka bab bergambar ni
Iris plak...mcm Daddy..jenuh la kena paksa
pas tu..pic pun nampak mcm tak ikhlas jer
mcm2 ragam anak anak kan??

ok....tempat ni...Daddy sure suka
Underwater World
Image result for underwater world langkawi
Daddy & Ian.. berkongsi minat yg sama
animals....fish....
emmm....sukalah diaorang kat sini
Image result for underwater world langkawi
Mummy Ayu...okay jer..

pas dah gie favorite place Abang Ian
kena la gi favorite place Iris & Mummy jugak
he he
tak sah kalau gie langkawi tapi tak singgah di kompleks Haji Ismail Group
Related image
apa lagi....... siap duit jer
borong coklat .....buat buah tangan & souvenir
Image result for borong coklat di haji ismail group langkawi

and...for Mummy plak..pinggan mangkuk, periuk2..
Image result for haji ismail group langkawi
and mcm2 lagi lah
best best!!!
tak sabar rasanya nak pegi...sambil taip nie

ok...bila dah ke Pulau Langkawi juga
tak sah kalau kita tak melawat ke tempat2 bersejarah
Image result for makam mahsuri langkawi
sebut jer Pulau Langkawi
automatik kita akan ingat Mahsuri
Related image
so..jom gi Kota Mahsuri
ada makam mahsuri, telaga mahsuri
Image result for makam mahsuri langkawi
and mcm2 lagi

pas tu kita boleh melawat kawasan beras terbakar
Image result for beras terbakar di langkawi
elok ni..biar anak2 belajar pasal sejarah di Langkawi

kat sini pun boleh shopping gak
Image result for beras terbakar di langkawi
kain batik & minyak gamat .. kat area ni murah2
(wah...Mummy Ayu bukan main lagi buat survey)

and..lagi satu tempat wajib..kena pegi kalau ke Pulau Langkawi
Dataran Lang....kat Kuah
Image result for dataran lang
kalau gie Langkawi..tak posing2 ngan helang gergasi ni
tak sah la..kan?
amik gambar mcm ni ...
Related image
kan..kan...kan
:-)

and...lagi satu aktiviti yg best utk dibuat..kat Langkawi
ialah...island hoping
Image result for island hopping langkawi price
untuk aktiviti ni
ada mcm2 pakej yg tersedia
just pilih
best gak..naik bot..gie beberapa pulau
termasuk lah..
pulau Dayang Bunting
Image result for island hopping langkawi
diaorang akan singgah kejab2..kat pulau2 ni
emmm....menariks kan???

pasal makan plak...
tak payah risau
sbb dah tentu semua pun halal food..dalam Malaysia kan
and..banyak pasar2 malam kat situ
and..gerai2 or kedai2 makan pun banyak

penginapan..tak yah pening2..
just cari jer kat Traveloka
pilih jer..nak berapa bintang, berapa budget kita
diaorang yg carikan
and booking pun boleh dibuat secara online

flight tiket pun sama
biar Traveloka yg urus kan

emm....just masa & budget jer
actually....budget pun..takde masalah sangat
(sbb dalam Malaysia .. kan)
just masa....and reason
susah tul nak adjust masa ngan Daddy....
but kalau la Traveloka 'approve 'kan holiday Mummy Ayu ni
emm..its one good reason .. utk heret Daddy gie holiday ngan kami
semua dah siap...just Daddy jer..apply cuti and spent his quality time .. with us
plus..kita dah la PJJ (perhubungan jarak jauh) sekarang ni
kena la ada masa2 yg mcm ni..utk spent masa ngan keluarga
so......Traveloka... you are my only hope
untuk fulfill kan my dream holiday nie
kan you all kan yg kata
"You need a holiday lah!"
yes... I am!!!
Image result for you need holiday traveloka

* utk sesiapa yg berminat nak join...mcm Mummy Ayu
just klik kat sini...
"You need a holiday lah!"

Salam jumaat

©Copyright Reserved to Life Is Beautiful l Designed by DayangDeno