ini dia..projek Mummy Ayu semalam
main masak2.......
Mummy Ayu dulu..masa keja chef, masa practical dulu..(lama dah tu)
selalu gak la buat fruit tart nie..masa kat pastry kan
so.....tetiba jer..dok pikir2..nak buat apa yer...dessert yg lain dr yg lain
and..tak susah nak buat
and..senang nak dibawa...emmm ke mana? biar la rahsia dulu
so....mula2 nak buat pavlova
tapi..kalau nak bawak..nanti cream lagi..so remeh
so..terfikir plak fruit tart nie...
so..google cari resepi..
and jumpa kat sini.....(tq so much Kak Ida)
and....gie shopping bahan2...
and..mula baking...
:-)
mula2 buat doh untuk kulit tart dulu..sebelum kuar tu
sbb doh nie kena rest kan dlm peti ais
pas dah buat doh..baru kuar beli bahan2 lain...
Bahan-bahan untuk doh:
·
170gm
marjerin
·
50gm gula
aising
·
1 biji telur
Gred C
·
290gm tepung
gandum (Ayu guna 200gm jer)
·
1 sudu kecil
esen vanilla
Cara-cara :
1. Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk
kayu. Jangan putar lama sangat.
2.
Masukkan
telur dan esen vanilla. Pukul sikit lagi.
3.
Pas tu masukkan
tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti
tepung bergantung kepada kelembutan doh. Than restkan doh tu dlm peti
ais.....(ikut resepi asal, semalaman, tapi Ayu restkan dlm 2-3 jam jer).
4.
Ambil
sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat (Ayu ikut cara Kak Ida, canai
dulu..terap ngan acuan bulat yg sesuai than baru masukkan dlm acuan..than siap)
sebelum bakar, cucuk dengan garfu supaya tak mengelumbung. Bakar pada suhu
170oC sehingga masak.(bakar lebih
kurang 20 - 24 minit)
5.
Biar sejuk dan simpan di dalam bekas kedap udara sebelum digunakan
6.
Nota : Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan
crust menjadi keras sangat.
dah siap kulit tart tu..
kita buat filling plak...
Bahan –bahannya:-
·
1 1/3 cawan susu rendah lemak
·
2 camca besar tepung kastard (bird custard
·
2 camca besar gula
·
1 camca teh mentega
·
1
camca teh esen vanilla
Cara-cara:
·
Satukan semua bahan2 untuk kastard kecuali mentega dan esen vanilla,
dalam periuk.
·
Kacau rata dengan whisk, kemudian jerang dengan api sederhana sambil
dikacau selalu hingga pekat.
·
Matikan api, masukkan esen vanilla dan mentega, kacau rata dan tutup
periuk dengan tudungnya. Ini mengelakkan custard berkepala pada permukaanya.
pas tu..cairkan sikit choc, untuk sapu kat kulit tart tu...
dah siap
boleh mula buat dah...
sapukan choc cair kat kulit tart tu
(yg nie optional, buat boleh, tak buat pun boleh)
than paipkan sikit filling castart tu....
pas tu..
siapkan buah2 yg nak diletakkan atas tart tu...
semalam Mummy Ayu test jer , so..guna buah2 yg simple jer...
kiwi, mangga & anggur
kalau guna, kiwi, strawberry & peach.mesti cun
tapi..nak guna buah apa2 pun boleh..
janji canti dilihat..
and kalau boleh, elakkan guna buah yg berair
taraaa...
dah siap pun fruit tart Mummy Ayu
suka.suka..
buat sikit jer dulu semalam
nanti baru buat banyak..
and weekend nie..nak buat kulit tart dulu..banyak2..
pas tu simpa dlm bekas elok...supaya tak masuk angin..
:-)
sedap yum2..aku tk pernh try lg..tp nk wat doh tu mls...tp mkn laju time aku wat blueberry cheesetart
ReplyDeletebestnya..best kalau tangan buat kuih menjadi kan..along manjang x menjadi..
ReplyDeleterajinnya ayu...jeles tul
ReplyDeletetgk mcm senang je ko buat ye ayu
ReplyDeletehaih..
aku bab tart ni masih la perlu kekuatan
pavlova dah terer dah
tpi tart ni
haih..
sadis..
ayakkkkk sdp nye lerrrr
ReplyDelete