nie resepi yg 1st Mummy Ayu buat..
hari sabtu tu..
lepas siap masak2 lunch..
terus buat nie untuk minum petang...
bread butter pudding...
emmm....
nie resepi dr blog Suziey
6 slices roti gardenia
2 biji telur
1 sudu kecik essen vanila
Butter secukupnya
2 sudu gula
1/2 sudu besar tepung castard
300ml fresh milk @ 1/2 tin susu cair
Kismis @ choc chip
Caranya:
1. Sapu butter pada semua roti yg dah dipotong 4 dan susun dlm loyang.
2. Pukul telur, essen vanilla dan gula.
3. Dlm bekas lain larutkan tepung castard dlm fresh milk dan masukkan ke dalam bekas telur yg dipukul td.
4. Tuangkan ke dalam loyang berisi roti tadi.
5. Biarkan terendam dlm 2 minit then bakar pd suhu 180•c selama 30-40 minit.
and nie resepi sos plak..
1. 500ml fresh milk @ 1 tin susu cair.
2. 1 sudu kecil essen vanilla.
3. 1 sudu besar tepung custard.
4. 3-4 sudu gula (ikut tahap kemanisab yg korang suka).
Cara2:
1. Larutkan tepung custard dlm fresh milk pd suhu bilik. Sbb kalau panas nnt tepung custard akn berketul2.
2. Dah btl2 larut, then panaskan atas api utk masak.
3. Masukkan essen vanila.
4. Kacau hingga pekat. Tekstur sepatutnya adlh spt mushroom soup pizza hut tu
actually.......teringin nak buat
since tgk kat blog Amy dah
yum yum
but...tak buat2..
sekali tgk..
kat blog Suziey plak
wah....
so...apa lagi...
weekend tu..
dok la baking
in the oven...
sekali....
tgk Net pun update kat insta...
dia pun buat bread butter pudding
emm....dah beramai2 plak..membaking
and..hasilnya.....
bak kata Suziey..
yg atas2 tu bukan hangit
but golden brown
:-)
but serius la..
memang cedap..
makan panas2..ngan sos custard tu..
heaven
Ibu pun suka..siap nak repeat lagi weekend nie..
Ibu request nak makan ngan ice cream plak..
emm..yum yum...
:-)
dh lama sgt dh xbuat bread pudding nie..mood nak membaking xmari lagi..heheh
ReplyDeleteterliuq nengoknyer...nk try la weekend nnt
ReplyDeletesedapnya...my feveret bread puding ^_^
ReplyDelete