semalam...dok google..terjumpa resepi kek batik nie..
emmm..lain dr yg lain sbb guna choc
menariks..
so..laju jer..print
and..mood rajin, semalam balik keja,beli bahan2..
malam..buat.
rajin kan?
and..ini la hasilnya..pagi nie
satu bekas utk bawak gie opis, satu bekas lagi untuk Ibu..
yum yum..
so...nak share resepi kat sini..of coz..
bahan2nya:~
250 gram Butter (kalau salted
lagi sedap)
250g Coklat Masakan (Mummy Ayu guna choc cadbury plain..cedap)
3 sudu besar susu manis (kalo tak
suke manis bole kurangkan..)
6 sudu besar milo
2 biji telur (gred A)
Biskut Marie
cara2nya:~
cairkan butter ke dalam coklat
cair..
kalau tak double boil coklat tu pun takper..
cairkan butter dulu..
kemudian dengan api yang kecil cairkan coklat dalam butter tu..
kacau
hingga sebati..
masukkan susu manis dan milo..
kacau sehingga
rata..
pas tu...masukkan telur..
pastikan api kecil yea..
kacau sampai pekat..
masukkan adunan cair kedalam
bekas dan pecahkan biskut marie atasnya..
dengan ini biskut marie akan rangup
masa dimakan tu..
atau masukkan biskut marie yang
dah di pecahkan ke dalam adunan di dalam kuali
dan gaulkan sehingga sebati.. .
kemudian baru masukkan ke dalam bekas dan sejukkan..
bila sudah
sejuk, masukkan ke dalam peti ais...
biarkan lah beberapa jam..
sampai keras
dan potong.
cedap....
cuma....manis sgt la bagi Mummy Ayu
so..maybe lain kali Mummy Ayu nak kurangkan milo & susu manis tu
sumber:~ from Tot Bake and Design
boleh cuba =)
ReplyDeleteresepi kita simple je..
ReplyDeletetk guna telur..hehe..
tk per nk try plak yg ada telur nie..
nyum nyum sedapnya
ReplyDelete