sebelum start x sihat weekend lepas
sabtu tu..sempat jugak test wat kuih ni
kuih apam tepung beras
lama dah saved
baru la berkesempatan buah
mcm x jadi sgt
but sedap & habis je pun
he he he
resepinya:-
Bahan A
6.5 gm yis mauripan
30 gm air suam
1/2 sudu besar gula
kacau & biar sampai kembang
Bahan B
200 gm santan
130 gm gula
1/2 sudu kecil garam
masak & kacau atas api sederhana hingga gula tu larut
Bahan C
370 gm tepung beras
masukkan bahan A tadi - yis yg dah kembang tu
plus 300 ml air
kacau2
pas tu masukkan pula bahan B- santan yg dah dimasak tadi
kacau2...
biarkan adunan selama 1 jam
sapukan acuan dgn minyak
supaya x melekat nanti
lepas 1 jam
kacau2 buih
pas tu masukkan adunan dlm acuan 3/4 sahaja
kukus selama 20 minit
hidangkan dgn kelapa parut
siap!!
selamat mencuba!!
kredit to AzieKitchen IG
lama tk mkn..suka juga tp tkpernh buat
ReplyDeleteaku pun 1st try ni....alhamdulillah jadi
Deletesedap kuih gini kak, tak manis sangat jenis kuih orang lama. Layan dengan teh o atau kopi o
ReplyDeletekena ngan kopi..emm...dap dap
DeleteLama dah tak buat kuih apam ni ... telioq la pulak :p
ReplyDeletenie pun lama dah saved je resepinya, baru la jadi.. he he he
DeleteSukaaaaa...lepas tu letak kelapa parut banyak2...
ReplyDeleteyezzaaaa
Deletesedap buat sarapan pagi atau minum petang...
ReplyDeletebetul2..MA buat minum petang hari tu...
DeleteEh..hari ni saya pin sarapan apam beras warna warni...tapi kawan bagi..Macam nak buat la weekend ni
ReplyDeletebuat2..nanti share hasilnya yer
Deletesalam singgah ayu. apam tepung beras ni la paling tak condifent nk buat. apatahlagi kuih yg kukus yg lainnya. biasanya bantat and so on. tpi habis tu. sedaplah n jadilah tu
ReplyDeletetq sbb singgah... sama ngan sorang kawan ayu ni, bab kuih yg guna yis memang x jadi kalau dia buat, but kalau makanan lain..dia la champ nya..
DeleteSelalu makan kaler putih.. Bila warna warni macam ini lagi best nie.. Sedap dimata dan mulut..
ReplyDelete