sabtu lepas..Ibu buat bubur som som
Mummy Ayu tukang kacau je
first time tolong Ibu buat
selalunya tau2 siap dah
he hehe
kali ni mula dr awal
bunyi mcm senang
bahan2 nya pun senang & simple je
but yg susah nya
kena kacau tak boleh tinggal
bab kacau2 ni memang Mummy Ayu la kan
time ni cair
senang je la
sekali dia makin pekat and dah start ketul2 tu
maybe tepung nya mula nak masak
bahan2 nya...
3 cawan tepung beras
9 cawan santan
sedikit garam
daun pandan
simple kan kan?
santan tu agak2 la
emmm..bab agak2 ni memang Mummy Ayu kureng la kan
Ibu ckp bila mcm pekat sgt
and rasa x masak lagi tepung tu
tambah la santan sikit lagi
oo..mcm tu ke
Mummy Ayu mula tukar dah
dr pakai senduk, guna whisk lagi senang
bila dah pekat mcm ni
kacau2...laju2
tak nak kasi hangit bawah nya tu
bila dah siap
masukkan dlm acuan
nak cantik ..acuan satu2
tapi sebab peti ais penuh
so..lebur je masuk dlm tupperware
senang
ratakan, padatkan...
mcm taufu fa plak kan
he he he...
utk kuahnya
masak gula melaka, air, daun pandan
sampai jadi cair semua
mcm ni
hah..siapppp
and malam2 lepas buka tu
makan sejuk2
subhanallah..dapppp
tapi manis nya la kuah nya
so amik sikit je yer
alhamdulillah....dapppp
oo..begitu kejadianya..:)
ReplyDeletewah, mcm senang je nak buat. nanti nak try la. terima kasih share recipe ye :)
ReplyDeletesmlm ciknur buat versi pandan
ReplyDeletefeberet kwn @ jiran
nampak sedapnya tu...kena focus engok resepi betul2 ni..baru bleh cuba
ReplyDeleteDah lama tak makan bubur somsom ni. Kalau kat kampung saya, dulu² bubur som² ni dibuat lepas majlis kahwin. Seminggu lepas kenduri kahwin, buat kenduri doa selamat pulak pastu buat bubur somsom. Nostalgia masa kecik dulu 😊
ReplyDeleteerrr mcm tak pernah mkn la plak bubur somsom niiiii
ReplyDeleteuiii...pemanis popular ni untuk generasi 70an & 80an
ReplyDelete