Bahan-bahan
· 3 biji telur - dari peti sejuk
· 275 gm tepung gandum
· 220 gm gula halus
· 150gm susu segar / susu cair / susu full cream / santan (Ayu guna susu cair dlm kotak tu)
· 3 sudu teh baking powder
· 1 sudu kecil ovallete
· Filling secukupnya (Ayu guna strawberry jam, kaya pun boleh or as u all like)
· Pewarna ikut suka
· 1 sudu teh Perasa vanila
Cara-cara
1. Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer dan pukul kelajuan maxima selama 6 - 8 minit.
2. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian & titiskan pewarna mengikut citarasa.
3. Masukkan setiap warna ke dalam piping bag
4. Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun didalam acuan lompang.
5. Picitkan filling secukupnya.
6. Picitkan lagi adunan yang berlainan warna sehingga ¾ penuh.Kemudian dot dot kan dengan warna pilihan.
7. Kukus didalam kukusan yang telah dipanaskan selama 10-15 minit.
· Tips:
· Gunakan api yang sederhana kecil semasa mengukus untuk mengelakkan apam merekah. Tak pasal2 nanti jadi apam mekar
· Tutup dengan kain penutup pengukus untuk mengelakkan air jatuh ke atas apam untuk menghasilkan permukaan apam yang menarik.
sumber:- Hasnida
Selamat Mencuba ye kengkawan!!
dah lama xwat
ReplyDeletemmg senang kan buat dia
wah blh la buat mcm nie
ReplyDeletenak try la
ReplyDelete