assalamualaikum....
salam rabu ...
mcm hari isnin pun ada sbb semalam cuti kan
good morning semua!!!
as usual..kalu cuti2
Mummy Ayu nya mood masak2..ons je
so menu semalam is kuih apam
1st try ni...alhamdulillah
helok kejadiannya
tak manis sgt
just nice la
yg penting...senang giler
meh Mummy Ayu share kan resepi
Bahan-bahannya:-
1 cawan gula merah
2 cawan air panas
3 cawan tepung gandum
1 peket yis kering (11 gm)
1/2 biji kelapa parut - putih saja
garam sikit
tu je...simple kan 1,2,3
mula2...campurkan gula merah & air panas tu
kacau sampai gula merah tu larut
and tapis...so that x de ketul2 gula yg x hancur
pas tu biar kan air gula merah suam sikit
pas tu baru campurkan tepung gandum
kacau2 guna spatula or whisk
mana yg senang.. x yah guna mixer pun
pas tu dah rata sikit, masukkan pulak yis
kacau2....biar rata
biar smooth je
x de ketul2 tepung tu
mcm ni
hah...helok kan
bila dah mcm ni..biarkan adunan tu naik
dlm 45 minit ke 1 jam
mcm tu
jgn buka2 tau..masa tu
sbb semalam Mummy Ayu buka sekali...time tu lum 1 jam lagi
x sabar katakan..nak tgk naik ke tak
sekali Mummy Ayu tutup & bila tgk sekali lagi
mcm dah turun sikit ..alamak
cepat2 Mummy Ayu masukkan dlm pengukus
oh ye..bila dah dlm setengah jam mcm tu
siapkan pengukus..panaskan siap2
so bila adunan tu dah naik gebus..
leh terus kukus.....
kukus dalm setengah jam mcm tu
hah.....siap dah
alhamdulillah..gebus elok je
sementara nak tunggu sejuk sikit
kukus pulak kelapa parut putih..campurkan garam sikit
dlm 5 minit mcm tu je
potong2 time
comei...ada ruang2 udara gitu
gaulkan dgn kelapa parut tadi
siapppp
sowie la potong x comel sgt
sbb time tu panas lagi
x sabar you all...
he he he..
selamat mencuba semua!!!
Bila tengok apam kampung gula merah ni teringat kat emak. Dulu-dulu masa kecik, emak selalu buat sarapan begini.
ReplyDeleteAlaaaa...fav along ni...sedapnyaaa....selalu beli je..nak buat tak reti..ni ayu dah ajar..boleh la cuba buat
ReplyDeleteSedapnya apam gula merah. Suka gak makan. Tapi suka orang buat lah. Nak buat sendiri tak pernah lagi.
ReplyDeletesenang je rupanya. nanti nak try buat jugak lah guna resipi ni hehe
ReplyDeleteSedapnya apam..
ReplyDelete