masa gi kenduri tu dpt telur pindang
yum yum..
Mummy Ayu memang suka
kalau kat Johor memang selalu dpt
kat sini jarang la
bila dpt tu excited je
laju je makan
and kalau makan telur pindang ni
Mummy Ayu suka letak kicap sikit
yum yum..
alhamdulillah
telur pindang nie setahu Mummy Ayu asal dr jawa
but bila google ada yg ckp tradisi cina... herbal eggs mcm ni
but rasanya x sama la
sbb telur pindang ni masak dgn mcm2 daun bukan herba kan?
daun salam, daun jambu batu, daun senduduk, daun manggis,
serai, ketumbar, jintan and mcm2 la....
(bukan tahu but google..he he)
and masak pun lama...2-3 hari
lagi lam, lagi sedap & lagi tahan lama
pernah tengok org masak
masa Bibik Mummy Ayu tu kawin
masak dlm bekas tong minyak tu
sbb dilayer kan dgn daun2 tu
and kena tambah air byk kali
sbb berhari2 kan masak tu
but memang sedappp
goodies rare ni mummy...susah nak dapat
ReplyDeletedapp nya telur pindang! untung dpt telur pindang klu pegi kenduri skrg ni.
ReplyDeletesy x pernah mkn telur pindang ni... x pernah jugak tgk org sini buat... yg ada jumpa herbal egg yg chinese jual kat mall
ReplyDeleteAkak kureng skit telur pindang ni...tapi belah Johor memang wajib ada la...
ReplyDeletedulu tak suka..tp lepas kakak ipar ajar makan dgn kicap barulah terasa keasyikkkannya. pastu tak cukup satulah pulak ahakss
ReplyDelete