kesinambungan dr entry ni...
akhirnya berjaya jugak Mummy Ayu buat kuih kaswi pandan biral ni...
voila..
weekend lepas..
rupanya ada kawan Ibu jual acuan ni
3 hari je sampai
jumaat tu sampai...
sabtu tu Mummy Ayu buat
nampak sgt excited nya tu kan
plus bahan2 pun semua ada dah
so..joms....
bahan2 nya
1 1/2 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan tepung ibu
1 cawan gula
1 sudu besar air kapur (air yg warna putih tu)
pewarna hijau
and of coz daun pandan + 4 cawan air..blend & tapis
semua bahan2 tu blender kan
and tapis lagi sekali
so..x de la ketul2 kan
sapu acuan tu dgn minyak sikit
supaya nantyi x melekat masa nak kuar kan
and tuang adunan dlm acuan
penuh2 Mummy Ayu tuang
sbb kuih ni bukan naik pun
siap...
kukus 15 minit bertutup mcm ni
lepas tu
kukus pula buka tutup nya utk 10 minit lagi
x tahu la kenapa kan
but Mummy Ayu ni jujur org nya
so..ikut je resepi tu
alhamdulillah kejadiannya cantik helok je
tunggu sejuk
baru keluarkan dr acuan tu
and yes..gedik2 tau
tabur kan kelapa parut yg dah campur ngan garam sikit...
siap dah
😉
puas hati sgt and nak buat lagi nanti
sbb senang je
Mummy Ayu suka lagi buat kuih sendiri
sbb leh adjust kan gula tu
Mummy Ayu akan kurang kan gula dlm adunan tu
mcm yg ni pun..Mummy Ayu just letak 3/4 cawan je gula instead of resepi asal tu 1 cawan
and hasilnya kurang manis
so..x de la rasa bersalah sgt kalau makan byk skt
kannn
kredit resepi from adikfoods
puas mkn tu buat sendiri
ReplyDeleteterliurnyaaaa so far tak jumpa lagi yg dijual kat mana2...memang teringin la nak mkn kuih viral niiii
ReplyDeleteBestnyaaaaa....untung pandai buat kuih, akak x pandai...beli sajork
ReplyDeletekalau tuang santan pekat instead of kelapa tu kan... tak terkeluar ke santan tu dari celah kuih tu? just tanya...
ReplyDeleteWahh menjadi terus kuih kaswinya. Puas hati dapat buat sendiri kan. Adjust ikut selera.
ReplyDelete