nie la resepi baru yg Mummy Ayu baru belajar raya kali ni
daging masak pesamah
emmmm....
Mak kata nak masak
Mummy Ayu pun baru 1st time dengar
rupanya ni menu org utara
Mak ckp..org dulu2 kat belah utara tu
akan masak lauk pesamah ni bila ada kenduri kendara
and daging nya memang di potong saiz besar
resepinya ada kat sini....
bahan2 yg Mummy Ayu guna hari tu
bawang merah, bawang putih, halia
dikisar halus
daging..of coz
potong besar2
lada hitam
cari blender kering x jumpa plak
so kita tumbuk2 sikit
tambah serbuk kari, serbuk kunyit, garam, gula, lada hitam tadi
gaul kan mesra kat daging tadi
siap dah..perap ni lagi lama lagi sedap kan
so hari tu Mummy Ayu perap sabtu malam tu
hari ahad tengahari tu baru kami masak
masak dlm pressure cooker ..so x de lama sgt
kalau guna dapur biasa, makan masa jugak ni....
tambah juga.....
kayu manis, buah pelaga, bunga lawang, bunga cengkih
daun kari & daun pandan
bila dah masak..daging dah lembut
masukkan kerisik, air asam, santan & susu cair, gula merah
rasa balik..tambah apa2 yg kurang rasa tu kan
than siapppp
memang sedappp
alhamdulillah
Menarik resipi ni, macam gabungan kari dgn rendang. Mesti sedap.
ReplyDeleteNampak pun sedap ni MA.
ReplyDeleteDulu kira ni lauk mewah ni sbb daging potong besarðŸ¤
ReplyDeletePernah makan daging pesamah nii sedap ..dulu memang antara lauk wajib ada kalau pergi kenduri ..sekarang ni susah nak ada menu ni ..
ReplyDelete1st time dgr....in pic nmpk mcm rendang jer
ReplyDeleteSaya pun baru dengar mum. Agak mirip Kalio daging atau rendang yg masih basah yaa
ReplyDelete