Shoplinks.Asia

Tuesday, November 22, 2016

Tips tips...nak ke Kidzania

hari tu kan Mummy Ayu ada janji nak share kan 
jom kita tengok..
apa tips yg Mummy Ayu rasa..very helping

1st..better beli tiket secara online
sbb kalau nak beli masa nak masuk tu
mak oi..panjang giler beratur nya
plus...kan ada banyak promo..mcm groupon dll
so..better beli online
so..masa kat sana tu..beratur jugak
buttak sepanjang beratur baru nak beli tiket
plus..lagi simple sbb diaorang just tgk..tiket kita, 
confirmkan berapa adult, berapa kids
and..pakai kan tag
siap!!

2nd....dtg awal....lagi awal lagi bagus
sbb yg sama..takyah beratur panjang2 & lama sgt
jimat masa
kat dalam tu nanti..banyak benda nak main tau
so....banyak masa yg diperlukan..kat dalam tu nanti.

3rd....pakai pakaian yg selesa
takyah la heels bagai..
sakit kaki
same goes to anak2 kita..
pakaikan pakaian yg diaorang comfortable
jeans, tshirt, kasut
banyak nak jalan, banyak nak lari
so....comfortable yg mungkin.

4th....bawak bekal air mineral...
sebenarnya tak boleh, but pandai2 lah kan
kalau nak bawak simple snack...mcm roti ker...pun ok kot
sbb kat situ...bebudak dok main tak ingat nak makan
sbb diaorang seronok sgt
mcm Mummy Ayu hari tu...bawak bekal air
and...beli2 nugget..
kasi diaorang makan
diaorang tak nak gie duduk elok2 ..makna
seronok sgt "bekerja"

5th....tgk betul2 kat entrance setiap shop tu
ada yg + ... dapat gaji la kiranya
or... - .... kena spend duit..
duit kidzania tu lah...
mcm hari tu.....Ian banyak kena spend
sbb buat driving licence ..kena check mata, buat insurans, driving class..
duit dia jadi sikit lah

Iris....ada buat kuku tu.. yg tu kena bayar la
yg lain ...kerja
dapat gaji
bila duit dah banyak, leh belanja kat satu kedai ni
but..diaorang tak sempat pun...sbb dok kerja jer
so..duit2 tu..Mummy Ayu simpan jer
mana tau..next time nak gie..leh guna lagi

6th...beli bag utk letak duit2 tu
senang diaorang nak gantung kat leher..
and..diaorang nak uruskan duit tu
ni beli kat gift shop...masa mula2 masuk tu
ni guna duit betul yer..
RM 28+ ..kalau tak silap
below RM 30 lah satu
mahal sikit but...boleh guna lagi..next time
kan???
kalau datang lagi
Ian & Iris memang seronok
in sya Allah..memang nak gi lagi
maybe Kidzania kat tempat lain plak
emm.....
Singapore ada, Bangkok pun ada
we'll see....

7th..lagi...
setiap kali nak kerja tu...kena beratur
so....kalau panjang sgt tu, better jgn buang masa
cari tempat kerja lain
mcm bomba, air asia & mc donald
diaorang akan bukak session utk kasi no giliran
so..bila time tu..boleh gi beratur & amik nombor
tgk kita dapat sesi pukul berapa
ok gak mcm ni...

banyak jer tempat kerja kat situ,
so....buat yg mana tak perlu beratur banyak
than..patah balik la..
ok???

semuanya about time
kat dalam tu..cepat jer masa berlalu

rasa2 nya tu lah yg penting kot..
yg lain sama jer

kat dalam tu..bukan anak2 jer yg busy
mak pak pun sama busy
sbb nak amik gambar lah, nak amik video lah
sama lah ngan Mummy Ayu
he he he...
yer la..bukan selalu kan?
plus maybe sbb 1st time kot

ada gak staff dia yg amik gambar
but..tau jer la kan..
mahal sikit..but bagi Mummy Ayu..worth it kot
sbb gambar2 tu cantik & kenangan
so...Mummy Ayu memang beli hari tu
Mummy Ayu amik pakej terus
RM 200...dpt 2 pcs printed
and..dapat softcopy semua pic2 Ian & Iris
sbb..bila kena pilih..yg mana nak print
semua pun nak.
so..amik pakej terus..
puas hati..semua pic pun dapat

and.....of coz...
Mummy Ayu compile kan
and..buat 1 photobook
:-)
nasib memang ada beli extra2 kat groupon hari tu..

so....selamat gie kidzania yer
tuk sapa2 yg nak gie tu!!!
have fun there!!!!

So slow....

assalamualaikum..
morning kengkawan

sorrie sangat sbb Mummy Ayu sgt slow down ngan blog....
kebelakangan ni...
Image result for it okay go slow
masih dlm mood menyesuaikan diri

plus...laptop takde la plak
Daddy nak guna..so tak jadi tinggalkan
kat opis...memang tak terkejar nak berblog
emm..update blog ngan HP..tak best la
so.....tu yg slow sangat

banyak nak cerita, banyak nak update
but...tengok lamcm mana
Mummy Ayu just update kat FB & Instagram jer
tu pun..by pic jer la.

# rindu sangat nak aktif berblog mcm dulu2....

Sunday, November 13, 2016

Beza 1 jam

kat sini...takde banyak beza sangat ngan KL 
bandar besar..banyak bangunan tinggi2..
busy..jam... sama jer..
yg bezanya..masa
kat sini lambat 1 jam..dr Malaysia
mcm kat sini baru jam 10.32 pagi
kat Malaysia dah jam 11.32 kan??
but still pagi la..
:-)

and...kat sini matahari cepat naik & cepat gak turun...
see...
yg nie....baru  jam 6.00 pagi
tapi dah terang mcm kul 7 lebih?
mula2 tu..terkejut gak Mummy Ayu..ingat dah lambat Subuh
rupanya2..memang mcm tu

and yg nie plak..
baru pukul 6.20 petang
tapi dah mcm malam kan?

so..kami kat sini..lambat 1 jam
:-)

Bermulanya cabaran baru...

assalamualaikum..
morning semua.....selamat hari Ahad
emm..update dihujung minggu lagi Mummy Ayu
so..here I am..di Bangkok
bukan lagi di Malaysia

banyak nak cerita, banyak nak share..
but slow slow yer...

Rabu lepas....Mummy Ayu dah selamat sampai ke tanah Bangkok
bye bye Malaysia!!
Mummy Ayu dah masuk opis baru jugak.....
busy busy busy
banyak benda baru yg Mummy Ayu kena belajar
so..memang kena slow down ngan dunia blog ni
but..Mummy Ayu akan cuba catch up juga...
but..banyak yg backdated la yer
he he..

mungkin Mummy Ayu akan curi2 masa,... update kat umah & autopublish la
okay..
have a great weekend!!

salam sayang dari Mummy Ayu...from Bangkok
muah muah!!!

Wednesday, November 9, 2016

Bye bye Malaysia!!!

assalamualaikum...
morning and selamat hari rabu
(after.. 12 kan?)

bersiaran tengah malam...or awal pagi...
ntah lah.
as usual....sowie sbb dah lama tak update...
Mummy Ayu kan..dlm proses berpindah
and....today.. a few hours lagi
Mummy Ayu akan meninggalkan Malaysia
tanah air ku tercinta.... drama sangat kan
Mummy Ayu..dan keluarga akan berangkat ke negara baru...
memulakan hidup baru....diperantauan
emm..... 
tak tau la..mcm mana kat tempat baru
will update you all guys...
bila Mummy Ayu dah settle down semua
okay???

wish me luck..
doakan semuanya berjalan dengan lancar key...
:-(

Salam jumaat

©Copyright Reserved to Life Is Beautiful l Designed by DayangDeno