Friday, May 29, 2015

Apa itu eczema?



Eczema

Eczema merupakan masalah penyakit kulit yang biasa dialami di kalangan bayi berumur di antara 2 hingga 6 bulan, namun begitu orang dewasa juga tidak terkecuali. Keadaan radang pada kulit yang disertai dengan bengkak, gatal dan ruam merah yang kadang-kadang kelihatan seperti kulit melecur yang berair dan menyebabkan kegatalan jika berpanjangan. Eczema selalunya terdapat di muka, pergelangan tangan, pergelangan siku dan lutut. Eczema bukan penyakit berjangkit tapi akan mendatangkan ketidakselesaan pada pesakit.


Antara faktor penyebab Eczema adalah daripada faktor fizikal - ahli keluarga yang mempunyai sejarah Eczema, asma atau ellergi rhinitis; dan pemakanan, serta faktor persekitaran - bahan iritasi seperti bahan kimia, cuaca terlalu panas; dan alahan kepada sabun, syampu, bahan pencuci, kosmetik, kulat, hama dan sebagainya.



* next week Mummy Ayu nak organize giveaway utk kengkawan yg ada anak2 masalah eczema
ada produk yg nak dikongsikan..
tunggu key!!

:-)

have a nice weekend!!

Bento-bento ... last week & this week

lama tak update pasal bento...

this week....

and
last week..
:-)

minggu depan cuti 2 minggu
bento pun cuti la..

Lunch semalam...

semalam..kuar lunch ngan Net..
kami gie NU Sentral..
makan kat..Sushi Tei

us....

and..antara yg kami makan...
semua pun sedap..
makanan fresh & panas2 lagi
memang sedap sangat
plus service yg sgt cepat..
bayangkan..tak sampai 1/2 jam pun..kami makan semalam

sampai2..order..
sekejab jer makanan dah sampai
and..laju jer kami makan
sebab semua pun sedap!!

best sangat!!

Penghulu segala hari,.....

assalamualaikum and morning semua
salam jumaat!!!

hari ni..hari jumaat last dlm bulan mei
minggu depan dah Jun..
plus..minggu depan cuti sekolah 2 minggu
:-)

Thursday, May 28, 2015

Novel lagi....dua2 pun hasil karya Syamnuriezmil

semalam...sampai dah
2 buah novel yg Mummy Ayu order..
dari Penulisan 2u
and..dua2 pun dr penulis yg sama...Syamnuriezmil
:-)

tak sabar nak baca

#lama tak buat review novel..asyik review cita korea jer..
emmmmmm
©Copyright Reserved to Life Is Beautiful l Designed by DayangDeno