Jom kita tukar2 klik...ma acih!!

Friday, October 30, 2009

Gigi

emm....
pic menceritakan segalanya...
Iris demam sikit
nampak gigi atas dia nak kuar lagi 2 batang
kalu tak silap
Ian dulu waktu birthday setahun dia
gigi dah banyak juga
but Ian nie kira lambat la jugak
tak pe..
so...my lil princess demam sikit...
pas tu abang dia pun sama la jugak
so...semalam Mummy dia yang tak cukup tido...
sat tido sini, sat tido sana
layan anak anak.....
harap harap cepat la baik....

Wednesday, October 28, 2009

My Hero & My Princess

cita pasal last week lagi...
yang nie taken waktu gie dinner last saturday malam
===
yang nie plak aktiviti di hari Ahad
Daddy gie work..
so anak anak kasi Mummy work yer..
tengokla Abang Ian busy memunggah buku buku nya...
jenuh Mummy mengemas...
Iris pun mula mula elok mainan
pas tu handphone Mummy pun dimainan kan nya...
Ian dengan aksi ganas merempit....
Iris..perempuan bersimpuh la..
bukan bersila...
he he he!!!

Update pasal contest!

seperti yang dijanjikan
little bit update pasal 1st contest anjuran Mummy Ayu
sambutan ok...
so far ada 13 peserta...
tapi tu pun dah pening..
nak review satu persatu..
nak check syarat...
nak tinggalkan komen..
last sekali nanti after 10 nov...
nak pilih pemenang plak
baru tau macam mana organize contest
susah jugak ye..
tapi enjoy..
coz boleh tambah kawan..
tengok gambar kids pelbagai aksi
baca kenangan diaorong sambut 1st buzzday
unforgettable kan?
ye la 1st buzz day la katakan
walaupun diaorang tak tau apa
but bila diaorang besar
kita leh tunjuk pic 1st birthday dia...
so...inilah dia pesertanya...
comel comel kan?
so...tarikh tutp masih jauh..10 november
sapa yang lum join, nak join
sila klik kat cinie...

Tuesday, October 27, 2009

Zoo Negara

weekends..lama tak cita pasal weekends kan?
minggu lepas Daddy off hari sabtu so..
we all gie ....zoo negara!!!
bebudak tu suka sangat lah
yetutama Ian...
so meh layan kan aksi aksi Ian & Iris kat Zoo Negara
weekends lepas...
Ian sampai memanjat...
lov this pic..
Iris menunjukkan keterrorannya
walau pun jalan kena pegang tangan
Ian berlari lari anak..
princess seriusnya..
Ian...busy nya...bercerita!
ang I guess..Iris dah makin bam bam..
tul tak?
Mummy ngan my hero..
time ni baru sampai
tu yang Ian blur blur sikit....
Iris pun baru bangun tido..
mula mula naik train
pas tu baru jalan...
sampai Ian kata
"Mummy..tolongla, kaki Ian dah nak patah dah,
dah penat..meh la naik tetapi..."antara rumah binatang yang kami temui....
ini juga.....
Daddy, princess...& Abang Ian
sampai tak nampak muka
Mummy la sibuk beli kan topi nie..
bukan apa, takut panas...
my hero...
dalam pelbagai aksi...
yang nie plak..of coz
my princess yang bam bam...dalam pelbagai aksi...
gambar wajib
four of us....
minta tolong orang yang lalu lalang
tolong amik kan..
terima kasih yer kerana memberi kerjasama...
===
tu je la cita di hujung minggu lepas...
p/s: will update pasal my contest!

















Follower ke 100

emmmm..sedar tak sedar dah 100 dah follower Mummy Ayu
(orang lain lagi ramai)
but for Mummy Ayu suka!!!
so..memang dah ada niat
nak kasi hadiah kepada followe ke 100
(tapi tak hebohkan jer)
so...sejak buat contest nie
memang follower bertambah
& Mummy Ayu pun follow & add link jugak diaorang tau
so....pemenang bertuah nya ialah....
Mama kepada Puteri Zara Sofea (of coz one of my peserta)
so...Mummy Ayu akan kasi something
takde la yang grand grand
but tunggu je la yer...
apa pun TQ coz follow Mummy Ayu...

Monday, October 26, 2009

I'm Yours

nak join contest....!
yang nie last lay hari nie...minta minta la diterima lagi..
(silap tarikh la, ingat 26 okt...rupanya 26 nov...sowie ye)
contest anjuran blog lyafrina
nak join yang kategori (b) gambar unik di wedding day
pin nie taken on our wedding day 5th June 2004
macam candid ka?
tak perasan pun
bila cuci baru nampak....
syarat-syaratnya:-
1. Just be my Follower (http://cahayahatiku-lyafrina.blogspot.com/)
& add my link at your sidebar. ~ done!
2.Haruslah Add Banner diats di sidebar & di Link-kn dgn
http://cahayahatiku-lyafrina.blogspot.com/2009/10/contest-im-yours.html ~ done!
3.Buatkan satu entry bertajuk " Im Yours" ~ done!
4.Just upload
a) Pic anda+suami (gmbar y paling romantik bg anda/pic kawin pun ok),
b) pic di hari p'kahwinan anda(pic y unik/sempoi/up 2 u)
c)Pic suami anda (Pic b'sahaja, melucukan.dll)
(UP TO U nak pilih kategori a @ b @ c...@ ksemua ktegori.. ) ~ done!
5. Last, ceritakan serba sedikit perihal anda & suami anda/suami anda..
X perlu pnjang2...
Just simple2 jer.
(cth: pgorbanan suami y xdpt anda lupakan,
peristiwa romantik y xdpt dlupakn,
k'istimewaan ,
kali ptama dilamar/mluahkan cinta dll) ~ nie yang susah cikit..tapi try jugak ek!
6. Dah siap...just tgalkan link n3 anda di ruangan komen..
7. Tarikh pyertaan diterima 18.10.2009 - 26.11.2009 (4.45ptg)
====
ok macam dikatakan kat atas
nak join untuk kategori (b)
untuk syarat no 5 tu
nama me NUR IDAYU
my hubby MUHAMMAD ZALMEN ZAKARIA
me & my hubby kenal kat Mandarin Oriental Hotel
(time keja chef dulu)
kawan dalam setahun pas tu dia ajak kawin
we all pun saling memahami
bertunang setahun jugak
than kawin...
kawin setahun gak baru dapat Ian
pas 2 tahun dapat Iris plak....
cerita menarik....emmm...thinking...
ok lah..rasanya perkara or pengorbanan yang tak dapat dilupakan
is the moment i give birth to both of our kids....
my Didi (gelaran untuk my hubby)
ada on my side
give me support..lap kan peluh..picitkan pinggang
ang I really thank him for be on my side during that time
coz I really need him!!!
rasa macam tak de la keseorangan sangat
takde la sakit sensorang
walaupun dia memang tak sakit
but at least dia tengok macam mana
kita bertarung nyawa nak lahirkan anak....
so..macam tak leh lupakan bab tu la!
yang first time (Ian) deliver tu operate
so dia half way je tengok
yang second tu (Iris) normal
dia tengok sampai habis
so..one day tanya la kat dia
if no 3 nanti (kalaulah) nak masuk jugak tak labor room teman Mimi
and jawapan nya cukup mengterharukan (apa punya perkataan nie)
he say yes...of coz dia temankan
ingat dia takut...rupanya tak...
so...itu je la kot!
dah panjang dah nie....
===
sekian
itu sahaj la untuk entry contest kali ini...
wish me lots of luck!

Keputusan Cooking Contest Mummy Ayu....

emmm...penatnya rasa
last week busy sangat
khamis cooking contest
jumaat tu pun busy ntah apa apa
balik keja dekat pukul 8 malam...
tu yang tak sempat buat entry pasal keputusan cooking contest tu
so..ala ala back dated entry la nie
so..kenkawan layan kan je la yer...
yang nie before contest tu....
ramai sangat yang join
pas tu peserta yang lain tu
semua nya hotai-hotai
kami punya team la yang paling muda
(muda ker mummy ayu?)
yang nie dengan penyokong (konon konon cheerleader la)
yang sorang lagi baju putih, tudung sama tu
ha..yang tu la partner Mummy Ayu
untuk cooking contest tu
Fadhillah (staff baru kat opis tu)
inilah hasil masakan Mummy Ayu
yang udang tu "Colorful Sauteed Curried Prawn"
& cekodok tu
"Snowy Mountain Fritters"
nama tak kalah...glamour..
Mummy Ayu la yang kasi tu..
ha..yang nie lepas masak...
yang tudung pink tu Boss Mummy Ayu punya wife
kitaorang punya Datin
rajin datang kasi moral support
TQ yer Datin datang!
nie pic sepanjang pertandingan
diambil oleh tukang amik gambar Mummy Ayu...
posing..jangan tak posing!
nie Chef Rahman (chef dari Adabi)
tengah amik markah kat table Mummy Ayu
ada gak bodek bodek tapi...
nie la tukang amik gambar Mummy Ayu..
macam kembar tak?
time nie tengah tunggu keputusan
yang mana telah dijangka..
tak de harapan..coz tengok orang lain lagi hebat
kami ie baru setahun jagung
pas tu 1st time lak join...
macam macam kekurangan nya..
tak pe lah timba pengalaman kan...
nie la suasana sepanjang contest...
tukang amik gambar Mummy Ayu yang snap
layankan je la..
nie antara masakan peserta lain...
gempak kan?
berbanding ngan Mummy Ayu punya
yang atas tu siap bendera, siap bunga raya
Mummy Ayu punya presentation tu macam kureng sikit la...
seperti yang dijangka..
we all kalah...
yang menang tu from Sarawak, Johor, Air Itam & Sabah
no. 5 je dari KL....
pengalaman for me...
balik opis
ada lah tapau untuk member opis
semuaaaa cakap
cedapppp...!
=====
balik umah...
ada la plak chef kecik nak pinjam topi...
layan kan je lah yer....

Wednesday, October 21, 2009

Cooking contest...berdebar

emmm..esok pertandingan memasak yang Mummy Ayu cerita dulu...
takuttt...dulu jadi chef pun tak pernah join contest
la nie keja opis lak baru busy nak join cooking contest
tadi kuar beli barang -barang
semalam pun pegi beli pinggan
malam tadi duk busy packing periuk la, pinggan la, sudip la..
macam macam
pertandingan ini anjuran persatuan PERKEP
anjuran bersama ADABI, Majalah RASA, PETRONAS
emm..masuk majalah la Mummy..(kalu menang...)
apa pun...wish me lots of luck yer...
p/s: contest Mummy Ayu pun dapat sambutan menggalakkan
thank u so much sangat..
tapi tengah busy ngan contest nie..tak sempat nak jengah
nanti esok abis cooking contest Mummy
Mummy terjah contest Mummy plak yer..

Monday, October 19, 2009

Mummy Ayu dapat hadiah....

wah..entry pasal hadiah lagi...
last week Mummy Ayu terpilih sebagai salah seorang
pemenang saguhati di blog MamaTisya...
seronoknya....
thank you ye MamaTisya sebab anjurkan contest
and bermurah hati kasi we all duit raya..
lagi satu hadiah yang Mummy Ayu dapat is
from my bestest friend. Netty...
advance birthday present katanya
apa pun thank you so much...
i love it! dah pakai pun....
cantik tak?
so...bersempena my birthday & my princess nya
birthday yang coming soon...
Mummy Ayu nak organize kan satu contest
emmm...entry will coming soon...ok?

Friday, October 16, 2009

Semalam....

busy....
my Dato' nak pi ouystation esok
so..macam macam nak disettle kan hari ni jugak
tiada tangguh tangguh
so...layan kan aje la pic yang mummy amik semalam
Ian dok busy tengok Daddy buat jigsaw puzzle
Iris dok busy kacau...
(Daddy seksi tu pasal nampak sikit je..)
Iris pulak lepas kacau tak dapat
bawak diri main..
siap diri diri lagi
Mummy risau jatuh je
but dia tunjuk terror...
P/s:-
Mummy menang contest Mama Tisya saguhati
suka..(nanti buat entry lain)
plus Mummy dah dapat my first buzzday present in advance
from my goodfriend..Netty
plus...dah ada idea nak buat contest
dan ada penaja hadiah pun...
entry coming sooon next week ye...)
Happy weekendsss!!!!

Thursday, October 15, 2009

MamaTisya Duit Raya Giveaway

(sticky mood...new entry please down..tq!)
kan dah cakap...
hari nak buat entry contest aje...
===
kali ini untuk diri sendiri
contest from blog Mama Tisya
as usual...
syarat-syarat nya:-
1. Terbuka kepada smua blogger
2. Buat 1 entry & pastikan STICKY MODE smp 14 oktober 2009 ~ ok!
3. MamaTisya Duit Raya Giveaway (hanya tajuk ini yg diterima) ~ done!
4. Add banner di atas di sidebar blog anda ~ done!
5. Pastikan ada link MamaTisya (no link back will be disqualified) ~ ok!
6. Seramai 5 org blogger bertuah akan dipilih melalui RANDOM ORG
7. Sila tinggalkn nama & email anda di cni
8. hanya yang memenuhi syarat-syarat ini sahaja yg akan layak
9. Keputusan akan diumumkan secepat yg mungkin
10. Duit raya tersebut akan di bank-in trus ke akaun bank anda nanti.
===
senang je kan..
so..kenkawan..meh la join contest Mama Tisya nie....
boleh kita plak dapat duit raya...
GOOD LUCK SEMUA!!!!

Wednesday, October 14, 2009

Weekends...

belated punya cerita
last week punya pic
plus gambar weekends baru baru nie...
Ian & Iris
leka main...
nie pic my hero...
seronok ngan mainan baru dia

my princess....
macam macam pose
ingat nak amik pic dia diri
tak dapat plak
lain kali ek..

Tuesday, October 13, 2009

Berkebun sambil buka cafe...

he he he
entry dari umah...
my bro ..dido..bawak balik lap top
plus ada broadband plak
so..bersiaran dari pandan indah la me..
tapi tak leh nak masukkan gambar bebudak coz
gambar kat pc kat opis..
dalam camera ada but card reader pun kat opis
so..layan FB la Mummy...
meh la kita tengok..
mula mula dulu layan Farm Town je...
tu yang kaya tu..491,414...
kayo...kalu la duit betul?
lepas tu terjebak Farm Ville plak
best jugak...
dapatlah dah 121,906
kaya jugak la...

baru baru nie terjebak plak dengan Cafe World

layan gak...

dulu ada gak buat cafe cafe kat FB tapi leyeh nak manage

terus tutup kedai...

yang ni ok..

so..boleh la terus berniaga

terus kan jadi chef walaupun di alam maya kan...?

so..kepada sesapa kenkawan blog yang ada FB

add la mummy ayu ek..NUR IDAYU ALWI

(skema je rasa guna nama penuh

tapi memang jumpa kenkawan lama ramai sangat

best la..even yang sekolah rendah pun dapat jumpa..)