Friday, June 29, 2012

Nak 5 set tau!!!

kalu kat tadika or sekolah rendah
kan selalu dpt sales man..jual buku la, jual mcm2 kan
same goes to tadika Ian nie
(takde la selalu..masuk nie dah 3 kali gak la)
so...ari rabu...dia bawa balik borang nie
and the eest part..
Ian awal2 lagi dah request...
"Ian nak 5 set tau, Ian dah tulis dah nie"
tengok.....
bersemangat lagi dia..
siap tulis sendiri
nak 5 set...
1 set RM 15 x 5 = RM 75 set
benda & barang yg sama
nak buat apa banyak2 .. ntah
takde makna la kan
so...just kasi RM 15..untuk 1 set jer
ala..bukan apa pun
just mcm flash card ABC
so......semalam balik keja
laju jer Ian tunjuk..
dah dapat dah ABC nya
tu..senyum la......dah dapat
Learning Alphabet with creativity sticker
emm...suka la diaorang
ada color2 and boleh tampal2....
masing2 excited nak buat..
tunggu weekend la yer
baru seronok layan nie..
kan?

weekend..esok la..
suka ..suka..
HAPPY WEEKEND semua!!!

Kembali berdua ......pizza hut & boost!!!

tadi lunch...
kembali berdua....
:-)
destinasi.....pizza hut mid valley
yum yum
lama tak makan pizza
amik set for 2 ....... pizza yg baru
Mummy Ayu
Notti Netti
pas makan pizza.
jenjalan
window shopping
tak beli apa pun
sbb tak tau nak beli apa plak
pas tu sebelum balik
tapau boost
Mummy Ayu amik...
Berry Crush
Notti Netti plak amik....
Vita C Detax Juice
pas tu..balik opis..
Net cuti sbb study
:-)

Yang ketiga...tq Tok Umi!!!

semalam baru ciap....
apa lagi...baju untuk princess Mummy nie la....
Tok Umi yg jahitkan..
rajin & kreatif tul la Tok Umi nie
kain dah lama beli dah
tapi tak dapat nak jahit
sbb mesin jahit demam
so..baru ok la nie
2 hari jer dah ciap dah baju nie
comel tak saya?
gown labuh
and kembang2 sikit kat bawah tu
and the best part gown tu
and..suka sgt..part nie...
kat belakang tu
kat tempat butang tu
Tok Umi buatkan 2 riben comel mcm pic atas nie
sbb rambut Iris dah pendek.so nampak la
suka dia
posing2 cekak pinggang jab
and..
duduk plak
kalu boleh nak pakai terus malam semalam...
he he he....
tq Tok Umi!!!

emmm..nak cari kain untuk buat baju Iris sorang lagi....
:-)

Sama umur ngan Mummy Ayu.....

penemuan baru
malam semalam
.....
apa tu
yg sama umur ngan Mummy Ayu
yg membuat princess Mummy Ayu nie makin lena & makin suka
emmmmm..
kira macam turun menurun gitu
agak2 kengkawan....apa yer?
emmm....
selimut nie....
Ibu Mummy Ayu yg simpan & jumpa
Ibu kata..nie selimut Mummy Ayu masa baby dulu
wah...ada lagi tu..
tapi dah lusuk and ada koyak sikit la
tapi ... boleh la guna
yg boleh Ibu cari tu
sbb Iris petang2 tido pun..
kadang2 dia nak selimut gak
sejuk kata dia
sejuk apa ntah..orang panas2..berpeluh2..
dia nak selimut
Mummy Ayu asyik lupa jer nak bawak selimut kecik dia dr rumah
so..Ibu pun cari2..and jumpa selimut nie
and bila Ibu/ Tok Umi cakap..
nie selimut masa Mummy baby..suka dia
"Mummy......baby"
mcm pelik je bg Iris
emmmm.....
suka kan?
sbb jumpa something yg kita punya masa baby dulu

Peace yo all!!!

salam and morning semua
salam jumaat..
no idea pagi nie..
blur
so...meh tepek gambar Iris
snap by the only one...Untie Wanie
nampak lain jer muka Iris bila sikat rambut mcm nie..
pesen apa nie sayang?

* pagi nie Iris bgn awal and sibuk nak mandi
so..kul 5 lebih..mandi la Iris
and bersiap2 sama2 ngan Mummy..
mcm nak gie keja gak
lupa nak snap plak...siap ngan riben lagi anak dara Mummy tu
while abang Ian still.......zzzzzz

Thursday, June 28, 2012

Tak sabar nya tunggu november nie...

tak sabar nak tunggu november
to be exact...16 november 2012
(bukan 8 november....)
sebabnya.....


twilight breaking dawn part 2
best best best...
tapi..
ada gak tak best
sbb nie last part kan
pas nie takde dah twilight baru..

Net..mark ur calender key....
Fida, wish you were here with us..
leh ngedate2 mcm tgk twilight eclipse dulu
:-)

Kenapa ngan Nuffnang ku???

salam semua..
selamat hari khamis
~~~
dekat seminggu dah nak share cita nie
tapi tak share2..
nie teringat semalam..
laju jer buat draft and autopublish untuk pagi nie
dah dekat seminggu dah
Mummu Ayu tak leh nak login kat nuffnang..
bila log in..
jadi mcm nie
dia kuar...
bad credentials
emmmm..
kenapa ek?
mula2 ingat sbb salah pasword
so....Mummy Ayu try la reset password
and try masukkan password baru..
pun tak leh
so..dah hantar dah tiket kat nuffnang
and sgt cepat diaorang reply..

Dear Idayu,

Thanks for writing in. Once solution we can suggest is to clear your cache and then try again. Should this problem persist, please contact us again and we will see what we can do to help you. Sorry for the inconvenience cause Idayu. :)

Cheers,
Rachel Chia
Community Executive
Nuffnang Sdn Bhd

and after try lagi pun
still tak eh
so....semalam..hantar satu lagi tiket
harap2 okey la pas nie
risau nie..
:-(
dah la dah lama tak dpat BE

ada kengkawan yg pernah kena mcm nie tak?

Wednesday, June 27, 2012

Jangan Ganggu Pacarku

macam layan plak dgr lagu nie baru2 nie......ceria
so..Mummy Ayu pun bukak la youtube nak tgk video klipnya
comel..
and awek dlm video tu..ada iras2 GF dia plak..
emmmmm...ok la..
liriknya:-


Memindai laman Facebook mu
Kadang buat ku cemburu
Baru saja engkau update
Ramai lelaki berkomen
Tak sedikit yang merayu
Tapi ku percaya kamu
Kau juga yakinkan aku
Tetap saja aku ingin bicara
Chorus
Berhentilah rayu pacarku
Bawa pergi pesonamu
Takkan cukup kata-kata manismu
Gambar-gambar seksimu
Tagging-tagging flirting-flirting baginya
Berhentilah ganggu pacarku
Jangan pernah main hati
Takkan cukup email-email indahmu
Status-status palsumu
Liking-liking poking-poking baginya
Bukan hanya itu
Kerna ku tahu
Dia hanya cinta caraku mencintainya
Ulang chorus 2x
Berhentilah ganggu pacarku
Jangan pernah main hati
Takkan cukup email-email indahmu
Status-status palsumu
Liking-liking poking-poking baginya

p/s..ada ker perkataan..liking, poking..emmmmm..

Maaf Jika Aku Tak Sempurna

baru jer abis baca novel tebal yg satu lagi nie...
Maaf Jika Aku Tak Sempurna
hasil karya..Acik Lana
and..laju jer Mummy Ayu gie jengah blog dia
emmm..banyak gak novel2 online..
suka suka
tak sabar nak baca
and dah add kat bloglist
so...
Maaf Jika Aku Tak Sempurna
best best sangat!!
tak yah buat sinopsis kat sini la
sbb...
kalu nak baca..
leh jengah kat blog Acik Lana kat sini
siap ada pic watak2 lagi
suka..
:-)
nie novel kedua Acik Lana
selepas..Aku Bukan Mistress
pun dah baca
and
pun best..

To Acik Lana
congrats coz novel2 yg best
and....keep on writing!!!!

I am not just a Mom!

~~~~
~~~
betulkan?
tugas sebagai mummy/ibu/mak/mama/ummi dll....
memang la berat
semua kena buat...
(walaupun sikit..)
cikgu ~ ajar ABC, 123, apa tu? apa nie?
maid ~ lagi la..kemas, basuh dll
hairdresser ~ ikat rambut, sikat rambut, cuci rambut
chef ~ masak masak
nurse ~ jaga anak bila sakit
referee ~ leraikan bila diaorang bergaduh....
handywoman ~ betulkan mainan, pasang2 itu & ini
and last but not least..
photog .... emm
memang sangat2
tambah2 kita para blogger nie
semua aksi anak nak dirakamkan....
suka, duka, ketawa, menangis, tidur, main..
tumbuh gigi, patah gigi,
masuk sekolah, gie jenjalan, gie holiday
makan itu, beli ini.
toys baru...demam, tak sihat....
every single things..kalu boleh
and..cita kat sini
bukan nak menunjuk
but nak share..suka duka
and..sebagai kenangan di kemudian hari
ye la....proses pembesaran anak2...berjalan dgn cepat
tanpa kita sedari
and takkan berulang lagi
setiap anak...berbeza caranya
ada yg sama, ada yg lain
so..we as a mom..
we don't want to miss any single thing
even a small2 things
and I proud to be a mummy!!!
Mummy to both my hero & my princess
Ian & Iris
macam2 pose....
macam2 aksi
macam2 baju
dan di mana2...
dah la..kalu tepek pic dua beradik nie..
memang tak abis2...
Mummy love both of you soooooooooooooo much!!!

Bam bam ke saya???

hai untie semua!!!
busy ker keja?
emm...nie semua Mummy Iris punya keja
dia suruh posing2..
pas tu dia snap2..
tapi boleh plak dia kata..
"emm..bam bam nya princess Mummy nie..geram..."
bam bam ker Iris?
bam bam sikit jer kan
tapi comel kan..
he he he
tadi ikat rambut
nie tak ikat rambut plak
pun idea Mummy Iris jugak...
Iris ikut jer
kasi Mummy seronok..
nasib mood Iris ok
kalu tak..jgn harap la..
ok......nanti Iris tulis lagi....

mood ~ emmmmmmm....

Accident kat dapur semalam...

salam and morning semua...
pagi nie dtg keja ngan tangan berplaster
dah lama tak luka2 nie..
semalam masak2..
tertiba jer terpotong kat jari..
adui..
jari tengah, tangan kir
nasib sikit jer
tapi still la..nak buat keja susah..
darah kan
so..tampal plaster
nak buat keja pas tu terganggu gak la
sbb pedih..
pas tu...dah lama tu
terlanggar apa tah..berdengut gak la..
rasa berdarah balik..check tgk..ah ah..
darah sikit
tapi pedihnya
emmmm..
agak2 gie klinik leh dapat mc tak nie?
he he he
emm.....kengkawan...biasa luka kat dapur?
Mummy Ayu ..... paling teruk and parah la kan....
masa keja kat Prince Hotel dulu
terluka tangan...kena slicer
adui..pedih...
nangis2 lagi bila chef cuci tangan tu ngan dettol
call cik abang (masa tu tunang)..siap kena marah lagi
lagi la sakit..
dia marah sbb tak guna handle slicer tu
:-(
gie klinik..kena injection kancing gigi & dapat 3 jahitan
mc...2 hari
tu la yg paling teruk luka kat dapur

happy wednesday!!
happy breakfast!!
happy working!!

Tuesday, June 26, 2012

Kasi ikan makan ker gie makan-makan???

punya la busy
(konon nya)
satu entry pagi and nie satu entry petang...
cita & pic weekend lepas....
dah janji ngan Ian & Iris
plus Daddy pun off day
(lately nie kan Daddy busy)
so..petang Ahad..kami gie city park kat seremban 2
ramai org..
konon2 bawak la skuter...sambil2 tu leh main
sampai sana..Ian jer nak main skuter
Iris tak nak
"nak kasi ikan mamam jer"
so..tak bawak turun la skuter Iris
Ian & Daddy..leka kasi fish mamam
hero nie..of coz suka
Iris pun..suka jugak...
see....sorang 1 peket roti kering nak kasi ikan mamam
and pas tu..kita pun mamam jugak
minum petang
beli goreng pisang & nugget
sambil2 kan..
:-)
Abang Ian
Iris..
suka sangat la tu..
and..time nak balik tu
boleh plak Iris minta skuter dia..nak main
tak kan la nak gie amik
parking keta dah la jauh
so..pinjam jab la Abang Ian punya
nasib Abang Ian ok jer.
:-)

Morning untie untie semua!!!

salam and morning semua!!!!
Mummy tgh busy sikit
so....
Ian & Iris tumpang posing2 jab...
dah mamam breakfast?
:-)
happy working!!!

Monday, June 25, 2012

Suami Aku Tak Romantik tapi.......

dah abis dah baca novel nie...
pagi tadi kan update lum baca..
kat opis .. mcm free plak pagi nie
so..laju la layan
tu yg kureng update kat sini tu...
so....
nak tau sikit pasal novel nie?
emmmmm....
sinopsis kat belakang novel..
NURA ALIA seorang gadis periang yang telah jatuh cinta dengan Syed Azmi, seorang anak Datuk yang kaya dan handsome! Walaupun dia tahu Syed Azmi seorang womaniser, Nura Alia yakin bahawa lelaki itu pasti akan meninggalkan gelaran itu demi cinta mereka bersama.

Akhirnya, dari cinta ia berubah benci! Syed Azmi juga hampir-hampir meragut kesucian Nura Alia. Nura Alia menyimpan dendam kesumat pada lelaki itu.

“Aku bencikan kau, Syed Azmi! Kau memang lelaki tak guna!” -NURA ALIA

Demi menjalankan rancangan membalas dendamnya, Nura Alia akhirnya nekad untuk menjadi babysitter kepada abang Syed Azmi yang autistik, Syed Azwan a.k.a Boboy, budak tak cukup seringgit yang sengal! Dalam terpaksa dia rela melayan setiap kerenah Boboy.

“Boboy! Boboy memang suka menyusahkan akak, kan?! Eee… geramnya aku!” -NURA ALIA

Selama tujuh tahun, BOBOY hidup di dalam dunianya sendiri. Dunia kanak-kanak autistik yang sengaja diciptakannya demi menyembunyikan sejarah silam. Sejarah silam yang membuatkan dia menyimpan rasa bersalah sehingga ke hari ini.

Namun, semuanya itu berubah apabila Nura Alia hadir dalam dunianya. Hati Boboy berdegup lagi. Dalam diam, dia menyayangi si babysitternya itu.

“Kita minta maaf sebab selalu menyusahkan kakak. Kita sayangkan kakak!”BOBOY

Tapi, tiada siapa yang dapat menghalang suratan takdir. Nura Alia dan Boboy akhirnya bersatu dalam sebuah ikatan. Pada saat cinta semakin bersemi, muncul pelbagai halangan yang menggugat rasa cinta yang baru hadir itu. Masing-masing masih menyimpan banyak rahsia. Rahsia yang mampu mengundang rasa kecewa dan duka dalam hati mereka berdua.

Rahsia siapakah yang bakal terbongkar dahulu? Apakah nasib ‘cinta’ yang baru bersemi dalam hati mereka itu? Adakah dari cinta sekali lagi ia akan berubah menjadi benci?

“Maafkan abang, sayang. Selama ni abang dah tipu Lia. Abang sebenarnya bukan Boboy yang autistik. Abang masih Syed Azwan yang normal. Abang…” -SYED AZWAN

and sinopsis versi Mummy Ayu

~

Nura Alia....seorang gadis lincah
tetiba jatuh cinta kepada Syed Azmi
walaupun dia tau Azmi nie buaya
tapi Azmi konon2 nya dah berubah
tapi...
Alia sedar dia tertipu bila Azmi cuba amik kesempatan
demi nak balas dendam..
Alia cuba masuk dlm family Azmi
and..terjadi babysitter kepada abang Azmi yg konon2nya autistik..Syed Azwan/ Boboy

Syed Azwan terpaksa menukarkan wataknya menjdai Boboy seorang yg autistik
disebabkan menyembunyikan satu rahsia berkaitan
kematian Syarifah Azlina
7 tahun yg lalu hinggala dia bertemu dgn Alia

dlm masa yg sama..family Alia cuba menjodohkan
Alia dengan Syam,
seorang pemuda yg konon2 nya alim
tapi rupanya geng ngan Azmi...
dlm nak elakkan Syam nie la
Alia terkantoi dgn Syed Azwan/ Boboy
maka..kawin la Alia ngn Boboy
emmm...
dari tak suka jadi suka
gie honeymood kat terengganu
and..betul2 honeymoon bila Boboy hampir membocorkan rahisa
balik dr honeymoon...
marah2...baik balik,
gaduh2 lagi..
pasang surut la
tetiba Syed Azmi muncul balik
selepas melarikan diri ke Sepanyol..3 bulan
Azmi cuba menagih kasih dr Alia
tapi Ali tetap dgn pendirian nya..
mencintai suaminya..Boboy
dan...
semua rahsia terbongkar
semua marah sbb rasa tertipu oleh Boboy
"Mama akan maafkan Wan bila Alia dah maafkan Wan"
emm...
bila,
bagaimana,
adakah Alia sudi memaafkan Azwan
demi anak yg dikandungnya?

suspen..
kalu nak tau ending
kena la beli & baca novel
Suami Aku Tak Romantik Tapi Autistik

Sapa nak beli fridge magnet????

emm..banyak kan FM
ada sapa2 nak beli ker?
ada yg berkenan?
tengok...
dah clear dah peti ais Mummy Ayu
tapi.....
bukan sbb nak tukar hobi or
bukan nak jual FM tu semua
NO..NO..NO..
fm tu semua BUKAN UNTUK DIJUAL...
acah2 jer tadi tu...
sayang tu..
weekend lepas..Mummy Ayu cuci peti ais..
kat dalam dah bersih..
kat luar pun kena berish la
so..tu yg bukan semua FM tu..
las2 peti ais
than susun balik...
see..
dah penuh dah
bukan kat depan jer.
kat tepi pun Mummy Ayu tepek FM
kat tepi tu byk FM gambar2 kami la
and kat depan tu
baru FM yg lain2..
banyak FM nie souvenir dr kengkawan & sedara
ada gak hadiah GA kat blog
and ada gak yg Mummy Ayu beli sendiri masa gie jenjalan
sayang sangat semua koleksi nie
mula kumpul FM pun masa mula berblogging nie
so..baru 3 tahun la..lebih kurang
~~~
Ian & Iris tak kacau or main FM nie ker?
(ada yg tanya..)
kadang2 tu Ian & Iris ada gak main..
ada yg dah pecah/ patah pun.. :-(
tapi selalunya..diaorang tak kacau pun
tapi kali nie..Mummy Ayu susun FM yg fragile kat atas2..
yg kat bawah tu..FM yg getah..yg tak leh pecah la
harap2 ok la pas2 nie...
©Copyright Reserved to Life Is Beautiful l Designed by DayangDeno