Shoplinks.Asia

Thursday, November 3, 2016

Kidzania...Sabtu lepas.

dalam busy busy nie,
sempat gak spent masa ngan family in law Mummy Ayu
sabtu lepas..kami ke Kidzania
yeah!!

dah lama dah plan
and..tiket2 pun..adik ipar dah beli masa Matta Fair
just set masa and pegi jer
so....sabtu lepas..kami ramai2 lah beraya ke kidzania (deepavali day)

awal pagi...
kami dah ada kat sana
kidzania tu bukak kul 10..kul 10 kami dah sampai
tapi..punya lah ramai orang yg lagi awal dari kami

nie la bebudaknya..
cucu cucu Tok One & Mak Tok..
semua excited ...

nasib baik tiket semua dah beli
proses nya pun cepat sikit...dr yg nak beli tiket kat sana

dah settle check in semua
dapat cek sorang satu
wah....

bukan main lagi bebudak ni

jom naik atas...

gie CIMB..cashkan cek tu...
tu dia..Abang Ian

Iris

nasib baik..tak ramai lagi orang
dapat la sorang 50 ringgit duit kidzania tu

pegi gift shop kat situ
beli bag ni sorang satu..
utk senang simpan duit2 ni
hah..kat gift shop tu..guna duit betul.. duit kidzania tak laku tau

ok..jom mula kerja
utk kumpul duit banyak2..

1st job bebudak tu..kat kedai canon
orang tak ramai lagi
diaorang group yg first sekali

time ni enam2 pun masuk 

tu dia... dapat camera sorang satu

camera betul2 tau

excited la diaorang
dengar taklimat dulu..
pastu baru mula kerja..

diaorang kena gie amik gambar kat luar
amik gambar abang bomba


amik gambar lori bomba

than balik kedai..tunjuk kat diaorang
dapat lah gaji..


kat sesetengah tempat yg diaorang kerja
ada kidzania crew..yg akan snap pic bebudak ni...
mcm ni...
and...diaorang akan jual..masa kita nak balik tu
pic ni cantik & clear la..berbanding pic yg kita snap tu
(nanti cita details pasal ni..)
tu dia....canon new workers

pas buat kat canon..
kami dah terpisah
sbb ada yg nak buat ni..ada nak buat ni

Mummy Ayu..dok bawak 2 budak perempuan ni ..
Iris & Mia plus Qays

Mummy Ayu bawak diaorang minta kerja kat Pos Laju

tu dia... as usual..dengar taklimat
and..baru mula kerja..

kena gie hantar parcel2 tu..ke kedai2 yg ditetapkan....


kena gie hantar2...

mcm betul2...diaorang kena sign masa terima parcel tu...

ada gak amik gambar sorang2 mcm nie..

Mak Mas bawak Ian & Aqeel
diaorang kerja kat CIMB
kena hantar bungkusan gak..duit kot
he he he..


Mama Liza...bawak Qays..main2 kat playroom

dia tecik lagi..tak minat bila kena paksa bekerja ni
plus baby Lana nak minum susu & nak tido sat

pas tu...Mummy Ayu bawak Iris, Mia & Qays keja kat CSI
as usual..taklimat dulu
\
kena buat penyiasatan
mcm real jer

pas dah taklimat..baru keluar..mulakan operasi

Iris suka sgt bab nie
sbb dia kena gie cari bahan bukti
emm...nak jadi polis ker?

balik..buat rumusan


than dapat gaji
and..ada amik gambar jugak...

Ian & Aqeel..gie amik lesen keta time tu
kena gie driving school, check mata, amik insurans
semua nie..kena bayar guna duit kidzania diorang tu

so..kat sini..ada yg kita dapat gaji....
and..ada gak part..yg kita spend duit
kena tgk..kat setiap kedai tu..sama ada + or -
dapat gaji..or kena bayar

see...dah dapat lesen keta 

Ian & Aqeel tak banyak sgt amik gambar ...mcm bebudak 2 orang tu
so...tak banyak sgt pic diaorang berdua..

diaorang gi main panjat ni jugak


tu dia..masing dok bersiap.. tunggu turn nak panjat


tapi sayangnya..bila time diaorang panjat..
hp Mak Mas..habis bateri
so...dpt pic2 nie jer la

but..they have so much fun
seronok..budak lelaki..memang suka lah bab panjat2 ni kan..

and..pas dah panjat
diaorang gie bantai conteng muka plak
masa ni kan..dok tema holloween
emmm..bila Mummy Ayu jumpa balik diaorang
terkejut kejab
mana tak nya..sorang muka warna putih, sorang lagi warna merah
see....

terkejut kan?

pas tu..baru jalan sama2 balik
gie electric company

as usual..pakai uniform, dengar taklimat

than kuar kerja...


and..amik gambar lagi


pas tu..gie hospital...
kerja kat bahagian nurseri..jaga baby
tak terkejut baby tu..tgk muka budak berdua ni..
ha ha ha

dapat snap dari jauh jer
nasib baik ada gambar sorang2 mcm ni


pas kuar dari sepital..
ada opening kat Air Asia
nad time tu..tak ramai orang
so...rezeki bebudak ni la
sbb selalunya kat Air Asia ni..memang panjang beratur
time ni pun dah petang dah...
Ian & Aqeel..dpt jadi pilot..utk last flight .. pukul 6.40
and..Iris, Mia & Qays..dapat jadi flight attendent ...
and..hasilnya..
ok lah kan?

Iris, Mia & Qays...dah buat dah kat hospital...sebelum tu
jadi surgeon

nampak tak..hospital tu...
jenuh la zoon dr jauh

ni masa mula2 masuk
dok tunggu dapat uniform

tu..dah masuk bilik bedah
bukan main lagi
Iris, Mia & Qays..byk jugak gambar
puas hati lah
ada jadi tukang cat, kerja kat mahkamah, belajar buat mineral water,
kerja kat lab komputer (more pic..Mummy Ayu letak FB)

pendek kata..memang seronok but penat sgt
sbb dok ke sana ke sini

banyak kerja gak yg diaorang tak buat..
mcm bomba & emergency room
sbb dua job ni..ada dapat naik lori bomba & ambulance
so..ramai orang nak & panjang sgt beraturnya
so..kami kena pandai cari la
nanti Mummy Ayu share tips2 nya..dlm next entry

Mak & Abah..dtg join kami..dalam kul 3 lebih, lepas diaorang gie wedding
and..kami stay kat situ.. sampai closing
serius...kul 7 lebih baru kami kuar
tak sempat nak masuk kan duit balance dlm bank
or.,... nak spent kat kedai kidzania (kedai yg boleh guna duit kidzania ni)

apa pun..we have so much fun!!
jom balikkkkk!!
in sya Allah...kalau ada rezeki..memang nak datang lagi
or .... try kidzania kat tempat lain plak
(kat Bangkok pun ada kidzania.. he he)

kenang-kenangan ...

* nanti Mummy Ayu share tips utk ke kidzania ni
and..cerita details...pasal pic2 ni
ok..

No comments:

Salam jumaat

©Copyright Reserved to Life Is Beautiful l Designed by DayangDeno