Jom kita tukar2 klik...ma acih!!

Monday, April 30, 2012

Dah siap dah choc.....ada sapa nak tempah?

semalam..siap dah projek choc Mummy Ayu
and semalam sambung lagi
and hasilnya.....
penuh dah peti ais Mummy Ayu ngan choc
dah mcm nak bukak kedai choc dah..
nie before deco..
and..nie after deco...
esok....nak gie shah alam
and nie untuk cousin Mummy Ayu
anak Pak Ngah...
dia nak bertunang
ada gak buat satu untuk hantaran...
tu je yg nak siapkan malam nie
nanti Mummy Ayu share kemudian
yg nie...100 box...
saja jer..untuk kasi kat sedara/ kengkawan..

and..esok nak jumpa sorang blogger gak
nak amik brg yg kirim kat dia
dah lama saannngggaaatttt...dia tolong simpankan
byk kali nak jumpa, tapi tak jadi
harap2 esok..jadi..amin...

Ian & Iris...sunday morning....

semalam pagi..
tak ke mana pun
just..siap2..
gie b'fast kat luar
tapi masing2.
bukan main lagi ngan spek mata
mcm nak ke mana jer...
padahal..gie b'fast kat mamak
Ian...
Iris...

pas mamam..baru gie tesco jab
beli brg dapur...
masak...
lunch..
petang..Mummy busy..
buat choc...
emmmmmmmmmmmmmmm

Ma acih Datin!!! ingat kat saya.....

dapat nie pagi tadi
boss yg kasikan
tapi..
kali nie bukan dr boss
tapi..dari isteri boss
:-)
dia baru balik dr rombongan ke Beijing, China last week
tak sangka dapat buah tangan gak.....
mula2 ingat scarf
sekali bukak2....
blouse
cantikkan?
so..laju je la..
call Datin..say thank you..

orang berbudi, kita berbahasa..
:-)

For Iris......

minggu lepas..
comel jer....
selalu nampak dah
tapi time tu Iris tecik lagi
plus tak suka pakai cekak sgt
sekarang ...Iris dah besar
hari tu beli cekak helo kitty pun pun..ok jer
dah nak pakai la
so..laju jer la tempah satu for Iris...
and hasilnya....
nie pic semalam pagi.
cekak tu sampai...sabtu...
balik dr PD
singgah rumah Tok Umi jab
ngam ngam sampai tu..Azie sms
tanya...dah sampai lum?
laju2 bukak...
and snap2..
sempat la snap sekeping gambar Iris ngan cekak barunya
with her face yg macam udang kena bakar
sbb sunburn....
teruk kan?
tapi..kejab jer...
semalam .. dah makin kurang pun...
so....to Zh-ena..tq for sharing links..
and
to Azie
tq so much..
love the cekak
and
Iris pun..suka sangat

kengkawan...kalu nak order..meh la jengah ke sini...





Mandi laut.......sukanya.....

ok....masuk cita gie picnic kami plak..
spt yg memang dah diplan
alhamdulilah...berjalan dgn lancar
cuma hari jer berubah
plan nak gie ahad
tapi kami gie sabtu
tak masak apa2 pun..
pagi tu..masing2 bgn awal
siap2...gie b'fast dulu
pas tu terus gerak ke PD
just beli air ngan jajan sikit jer
dua2 orang pun excited sgt
sbb dah lama tak gie laut
sampai jer
terus sewa khemah
sekarang nie senang jer
takyah bawak tikar pun ok
sbb...sewa khemah
ada kerusi, ada meja.....RM 20 - RM 25
Mummy Ayu ari tu..RM 20 jer
ada 3 kerusi yg rehat tu
ada 2 kerusi plastik
ada 1 meja
tu..Daddy tgk lepak dlm khemah....
cuaca pun cerah jer pagi sabtu tu
sampai2 jer
masing kuarkan segala mainan diaorang
and laju jer bukak baju
(baju mandi dah pakai kat dalam)
and...main pasir
Ian & Iris
sibuk dok gali2 kat situ
Ian
Iris
brother & sister
time nie dah panas dah sikit
ajak mandi laut
Iris la..tak nak plak kali nie
dia nak mandi kat kolam tecik yg Ian buat tu
siap bawak pelampung kat dlm kolam tecik tu
ada ker?
last2 Ian jer yg mandi ngan Daddy
sbb dah panas
Mummy ajak la Iris main pasir kat tempat lain...
kat mana???
kat dalam khemah
he he he
redup sikit..
Mummy pun lepak2...baca paper..makan kacang
pas tu..baru la Iris gie mandi ngan Daddy..
ok plak Daddy dukung
mandi ngan Ian
Mummy ... jaga barang2....
itu dia..3 orang buah hati Mummy
dah siap mandi
pas tu...siap2..kemas barang2..
tukar baju..
nak balik dah....
dlm perjalanan balik tu
sempat gak singgah satu lagi tempat
emm....ke mana yer?

Bukan kena dera tau.....

berbilai belakang..
bukan belakang Mummy Ayu
nie belakang badan Iris
tapi..nie bukan sebab kena dera tau
punca nya.......
kan we all gie picnic weekend lepas..
he he he..
sampai sun burn princess Mummy
more pic...lepas nie ek.

Sabtu lepas......menakutkan

assalamualaikum..
morning kengkawan semua...
selamat hari isnin!!!

sabtu lepas..
Malaysia sekali lagi dikejutkan dengan
satu kejadian yang menakutkan
(bagi Mummy Ayu)
nasib hari cuti..bukan hari kerja
tapi..bila tgk berita malam tu
memang scary
tgk pic2 kat paper semalam
wondering..kenapa la sampai jadi mcm nie?
Rationally - Bersih 3.0 Is A Failure
ramainya orang....
apa yg diaorang nak buktikan?
tak bersyukur ke dengan keadaan negara kita sekarang nie?

dah macam ada pesta dah gayanya
tapi.......
kesian kat polis
kena korbankan hari cuti mereka
hari rehat mereka
kena stand by siang malam
akhirnya...end up..
kereta...dipecahkan & dirosakkan..
mcm nie sekali
and
samapi kena belasah mcm nie
wartawan yg bertugas pun dengar ada yg cedera

dah BERSIH ke sekarang
lepas apa yg berlaku???

Friday, April 27, 2012

Sepasang jer......

oooo..ada yg agak Mummy Ayu shopping sakan kat Jalan TAR yer
tidak..tidak...
Mummy Ayu dah baca doa sebelum jalan tadi
he he he
and hasil shopping...
2 plastik jer
satu besar, 1 kecik
and isi dalam
sepasang jer....
cantik tak?
baju & tudung
senang beli sekali....
kuar ngan geng2 kat opis tadi lunch
frust gak tak dapat gie PWTC
tapi nak buat mcm mana..Net busy
harap2 minggu depan..dapat la curi2 gie kejab

Princess Iris.....

lagi citer & pic Iris..
Abang Ian tido la time nie....
petang semalam
and of coz....snap by the only one..Untie Wanie...
tq sis!!!
nanti Along belanja ek...
so...semalam petang
Iris..berbaju princess dia lagi
bila Mummy balik keja..aik..baju princess lagi
boleh dia jawab
"mesti la, dah basuh la"
punya.....jawabnya
kena la buat 2,3 helai lagi untuk dia
and of coz..buat untuk sorang lagi Iris
:-)
ada yang tempah kat Ibu Mummy Ayu
but tak berani janji la bila siap
sbb dah mula busy ngan ngan wedding adik
dah elok pakai baju princess
sekali naik motor..
mcm mana tu?
and nie
pose lepas mandi
confrim punya la
sbb rambut pun basah lagi
:-)
princess mummy nie....

last minit cancel...

baru je dapat call dr Net
cedih
sbb last minit
tak jadi la gie PWTC
sbb Net kena berkhidmat untuk negara
so..
tukar plan
follow geng2 opis gie jalan TAR
shopping kain lagi ker??
no komen...

Jom ramai2 terjah...

hari tu kan ke shoe fair

hari ni...

Poster KLIBF 2012 20x30 latest FA

ke Kuala Lumpur International Book Fair

plak..

jom!!!

"Mummy, nak gie laut hari nie ker?"

assalamualaikum...
morning kengkawan semua
salam jumaat....
pagi nie....bangun jer tido
Iris nye ayat..
"Mummy...nak gie laut hari nie ker?"
alahai..punya la excited
"bukan hari ni sayang,hari ahad...
hari nie Mummy ngan Daddy work.."
masan jer muka & merjauk gak la sikit princess bam bam Mummy tu
so..kena la pujuk2..bodek2 sikit
baru ok..

* mana tak excited...
dari semalam
masing2 dah packing pelbagai mainan main pasir diaorang
sorang satu bag
plus pelampung
and...
Mummy baru belikan baju & suar mandi for both
tu yg tak sabar tu
Iris in stripes bikini..
emmmm...
Ian suar mandi katun
siap nak bawak gie umah Tok Umi
boleh??

Thursday, April 26, 2012

Finally......

baru teringat nak share satu cita kat sini
1st ly..lega sangat2
alhamdulillah...
and finally
emm..mesti ramai yg tertanya2..
apa yg finally tu?
ok..bagi yg selalu jengah ke sini
maybe dah tau dah and ingat lagi kot
pasal 'SIT'
apa tu?
bukan duduk
tapi...SIT ini..
v
v
v
v
v
story nya ada kat sini & sini
yup..ular sawa
eiiii...scary + geli + tak suka
semua ada
tapi nak buat mcm mana
takkan pasal binatang nie Mummy Ayu nak gaduh2 ngan hubby kan?
so....akhirnya..
ahad lepas SIT nie telah pun kembali..
bukan kembali .means mati
tapi kembali ke tuan asalnya
tu yg finally and alhamdulillah sgt..sgt
syukur
ahad lepas Didi bawak SIT ke tempat kerja dia
and pulangkan balik kat kawan dia
sukanya..
tapi dalam suka2 tu
kena gak la naik satu keta ngan ular tu
ular duduk belakang ngan Ian
dlm bekas dia la
Ian...berani tul
sbb mula2 Mummy Ayu kata biarla ular tu kat depan
Mummy ngan Ian & Iris kat belakang
Didi kata..dah letak..
Ian pun..relax jer
tu yg dia siap leh pegang2 la
Mummy...?
ada ker pegang2 or amik gambar?
jgn harap..
tak suka..tak suka & tak nak
Iris pun mcm Mummy..
Didi...of coz la
see......siap leh belit kat leher
eiiii...
and syukur sgt sbb dah takde dah ular kat umah Mummy Ayu
and Didi siap cita
ular tu tak nak bila tuan dia pegang
nak kat Didi jer
and tanya Mummy tak sedih ker?
nak tau jawapan Mummy Ayu??
"rasa nak buat kenduri kesyukuran jer"
marah Didi
he he he
and now Sit pun dah dapat rumah baru yg besar & selesa
sbb Didi kasi aquarium lama kitaorg yg kat umah lama tu
selesa la Sit tu nak berlingkar
eeeiiiiiii...

Plan for this weekend.........

baru hari khamis
dah pikir dah nak buat apa weekend nie
emmmm..
over excited plak
mula2...Didi kata dia cuti sabtu & off ahad
so..2 hari la
suka gak sbb leh jenjalan lama sikit
tapi semalam the latest info
tak leh cuti sabtu
just off hari ahad jer
so.....tukar balik plan
(harap pas nie tak tukar lagi la)
so....plannya
sabtu....siapkan choc2 nie
packing & final touch..deco2 sikit
sbb nak guna on 1 mei....
and ahad tu.....
nie yg paling ditunggu oleh Ian & Iris
nak gie picnic ke PD
tahun nie lum gie mandi laut lagi pun
walalupun dah makin dekat
so....insyallah ahad nie nak bawak Ian & Iris
mandi laut
main pasir
so..sabtu malam tu..
busy la siapkan makanan tuk picnic juga
best best....
jadi or tak jadi
minggu depan will share kat sini pic & ceritanya..
kengkawan..apa plan weekend nie?

Toll takde letrik???

assalamualaikum..
morning kengkawan..
pagi nie..ngantuk plak
semalam tido lambat sikit
terlayan movie plak
so pagi nie......zzzzzzz la
okey..nak cita pasal semalam petang
time balik keja
naik bas semua ok
sampai kat tol seremban
tetiba jam
ada la dlm 10 - 12 keta depan bas yg Mummy Ayu naik tu
ada ada 3 lane...semua tak bergerak..kecuali lorong touch & go tu
aik.....napa nie?
(bukan pic sebenar..tq cik google)
lama gak la..tak gerak2..
driver bas dah bising2...
dengar dia call kawan dia..sapa tah
tak lama tu kawan dia call balik...rupanya power trip kat toll tu..
semua system down
tu la pasalnya
nampak la 2,3 orang orang toll tu..kuar masuk...
ada yg naik motor
memang kelam kabut gak kejab
dalam 15 minit pas tu baru ok
tapi...
ada yg tak sabar
~ ada satu keta..himpit ikut kat lorong touch & go..lepas plak tu
~yg potong2..jgn cakap la
sbb lane by lane yg okey
lane yg mula2 okey..lane bas Mummy Ayu
ada la lori & keta yg cilok
driver bas dah hangin dah
entahlah
nasib dalam bas..air cond sejuk jer
so..no hal la
tapi ada satu keta nie
india..punya la kurang ajar
mentang2 la naik keta besar
mula2 dia gie lane touch and go
kawan dia dah siap turun..nak bayar
mana leh lepas
sbb bukan pakai kad
dah kat lane touch & go tu jam kejab
ada la org PLUS tu..explain.and minta kasi laluan kat keta dia
sabar je la....
and kawan india tu siap renyuk kan kad toll tu
and bayar ...jalan kaki jer kat toll tu
kawan dia yg drive
punya la kurang sopan
orang lain pun jam gak..boleh jer sabar
tak tau la kalu dia nak cepat..ada kecemasan ker
tapi still la tak polite
and of coz ramai yg tengok kan
apa pun..pas tu semua jadi ok
tapi jam..confirm panjang punya la kat belakang

~~~~

panjang plak entry pasal toll pagi nie
ingat nak snap2 semalam
tapi segan la plak sbb dalam bas
nanti org ingat apa plak
:-)

Wednesday, April 25, 2012

7 tahun..7 yang terhangat...

semalam la..
sekali tgk.....
mcm best jer
so..pagi nie...jumpa plak kat kedai
so..laju jer tangan merembat In Trend nie
dulu selalu beli
(masa bujang2....)
sekarang nie..dah lama stop
sesekali baca..layan gak...

Secretary week at KL Tower with Sheila Majid

petang nie...
kat KL Tower
ada Datuk Sheila Majid
sempena secretary week
(busy la chef Didi ku kat sana..)
dari hari tu lagi hubby Mummy Ayu dah cita
siap promo...
"ajak la boss Mimi..belanja PA dia"
emmm..
takde makna nya....
punya la mahal..
sorang RM 650 kalu VIP
normal pun RM 550
ada sapa2 yg pegi?