Homesick!!!

alkisah princess bam bam Mummy Ayu ni
buat drama air mata plak... dua tiga hari ni
start dr Jumaat lepas..
Mummy Ayu dpt call dr cikgu kelas dia...dalam kul 10 mcm tu
ckp..she is crying, may be not feeling well
so...Mummy Ayu gie la sekolah..jemput dia
balik rumah ok jer..
tumpang rumah jiran jab...sementara Mummy Ayu keja tu
dlm kul 4.06 ..dia call...nangis2 tanya bila Mummy nak balik?
aik..demam ker?

sabtu & ahad pun sama
ada masa yg dia ok..gelak2 mcm biasa
and ada masa yg dia tetiba sayu..tangkap leleh jer
Iris tak nangis bising2..tetiba jer air mata mengalir
makan pun tak berapa nak lalu..jenuh paksa & suap..baru nak makan
semua fav food dia Mummy Ayu masak
layan kan lah
kuar gi tesco.....beli itu ini..nak beli jiwa kan
nak kasi dia happy
Mummy Ayu faham...sebab Mummy Ayu pun ada masa rasa mcm tu
lagi la...semua atas tanggungjawab Mummy Ayu kat sini
so..homesick is normal

Image result for crying emoji


ahad malam...daddy sampai
ingatkan dah ok la
gelak2...

sekali semalam pagi
dia bangun tido..terus peluk Mummy Ayu .. ckp tak nak sekolah
emmm...pulak

slow talk ngan dia....
tanya kenapa?
tak sihat ker?
sakit kat mana?
ada kawan buat kat sekolah ker?
ada cikgu marah ker?
ada yg tak nak kawan ker?
mcm2 soalan tanya
Image result for sad emoji
dia senyap...or geleng or angkat bahu
pas tu...mengalir air mata
alahai..sayu jer
silap ari bulan, Mummy Ayu pun boleh sama join nangis

so Mummy Ayu kata..ok..tak sekolah
rehat kat rumah
Daddy pun ada
esok mesti sekolah
dia kata ok

but semalam kat opis..
berkali2 gak la Iris call..
bila Mummy nak balik,
bosan la
Daddy tido
alahai..
nasib baik bos takde semalam..
balik awal sikit...

malam semalam...
sekali lagi..slow talk ngan dia
tanya...kenapa mcm ni
and dia ckp..dia rindu Malaysia
nak balik Malaysia

ala...
siapa tak rindu Malaysia
siapa tak nak balik Malaysia
Mummy & Abang Ian pun sama

siap tunjuk lah kat Iris
calender...nak balik Malaysia..bulan Jul ni
dah beli tiket..siap tunjuk e tiket semua
balik kali ni..lama 2 minggu
jangan nangis tak nak balik sini sudah lah

plus minggu depan nak exam
so..dia kena kuatkan semangat and set kan mind dia
happy, seronok, suka.. all the positif things
but..she is just a kid
susah jugak la...
ada gak terfikir nak kasi dia balik ngan Daddy...
but tak leh..exam
plus..kalau dia balik time dia sedih2 ni
for sure dia tak nak balik sini dah
and..kalau ikut kan ragam dia.. 
dia akan jadi biasa
nangis2..Mummy antar balik
so...dia kena kuat
and..kena jadikan dia kuat ...
emmm

malam semalam..
gelak2..gie 7eleven ngan Daddy
makan pun semua ok
dah mcm biasa
makan bertambah2.....makan mcm2
memang dah nampak sgt ok
so.... ingat kan ok lah

sekali...pagi tadi
masa tgh goreng mee hoon..which is fav dia 
dia dtg..kesat2 air mata
ala..dah start drama dia
Image result for sad emoji
tak nak sekolah

alahai...
after 6 months kat sini..baru dia nak homesick
baru nak nangis2 bagai
dulu masa mula sampai....sikit2
even masa mula sekolah pun.. dia sgt ok

after 2 months..
siap ckp kita nak sekolah kat sini selama-lamanya
seronok sgt gayanya
plus...result test dia pun semua ok
kalau nak kata dia tak boleh sesuaikan diri kat sini

mula2 Mummy Ayu pujuk gak
lama2....guna cara lembut..tak jalan
kena keras sikit

tak sekolah...dok umah jer
tak yah pandai
tak makan....hantar sepital
Mummy tak teman

baru lah mandi...
siap2 nak ke sekolah
but..sapu tangan dah standby
kesat2 air mata
bukan tak kesian
bukan tak sayu
but I need to be strong
to make her strong also

Mummy tau Iris sedih, Iris rindu Malaysia
but Iris kena kuat semangat
Mummy kerja kat sini
3 tahun jer
takkan Iris nak balik..
tinggal Mummy ngan Abang Ian
nanti Mummy plak rindu ngan Iris
plus..ini peluang Iris cari pengalam kat sini
see....sekarang Iris dah boleh ckp English
dulu..mana boleh
now Iris dah pandan swim.....sikit2
lama2..sure Iris terror

please sayang..be strong yer
for Mummy, for Abang Ian
and..for yourself.

mummy_ayu

I am Mummy Ayu and obviously I am a mummy of two kids, Ian and Iris. This blog is like my diary. Its contain my life story, my kids, my passions,my hobbies, my friends, my cooks and many more.

2 comments:

Jemputla komen di sini...