Shoplinks.Asia

Friday, June 17, 2016

DIY (step by step) ~ Sampul duit raya

hari tu kan....Mummy Ayu ada janji 
nak share DIY untuk buat sampul duit raya tu
so...
jom kita tgk..mcm mana nak buat...
ada 2 design ..Mummy Ayu punya sampul tahun ni
and..tahun nie Mummy Ayu buat sampul yg kecik jer..

mula2...bahan2 yg diperlukan..
pembalut hadiah..pilih jer design yg mana kita suka
gunting, pisau, gam
and..kertas keras

pilih jer bentuk sampul duit raya yg kita nak buat
and..buka kan gam nya
jadi mcm nie..
and..gunting kertas keras tu..ikut bentuk sampul duit raya asal
nie kira mcm pencetak gitu..
sbb senang nak ikut..kalau kertas keras kan..

pas tu..potong pembalut hadiah..ikut saiz sampul duit raya tu...
potong semua2..

pas tu..lukis ikut bentuk sampul tu
tapi..Mummy Ayu malas nak lukis2..
so...Mummy Ayu amik jer.. 2,3 helai kertas pembalut tu
and...klip kan dengan kertas keras bentuk sampul tu..
supaya dia tak gerak2..masa gunting nanti
pas ..mula la gunting..
hah..dpt la sekali 3 sampul

lipat2..ikut kertas keras yg bentuk sampul tu..
pas tu..buka kan klip2 tu

and..mula gam..kat bahagian yg perlu digam..

siap sekali 4...
siap dah!!

untuk design kat depan sampul tu
google jer..
wording "selamat hari raya"
pas tu..edit2..print...tampal
jadi la mcm nie...
siap dah...
senang jer kan
but..kena minat + rajin
baru la boleh jadi...

sampul duit raya Mummy Ayu tahun ni2....
yg kotak2 tu... utk boys
yg bunga2 tu... utk girls

:-)

4 comments:

Ibu Lala said...

Rajin sangat sangat

syariza09 said...

uikss...rajinnya..nk buat ni kesabaran kena tinggi :-)

Iela Fazielah said...

rajinnyerrr

Syida said...

thanks awk sharing.. tahun ni try buat sendiri la. baru rare gitu hihi :)

Salam jumaat

©Copyright Reserved to Life Is Beautiful l Designed by DayangDeno