Thursday, September 30, 2010

Iris top 12 kat contest Anje...yeah!!!

entry yag ditunggu tunggu kat blog anje pagie nie
keputusan Contest Gorgeous Baby in Kemeja @ Dress
Mummy Ayu join untuk Ian & Iris
but ... Ian tak berjaya
and for Iris..yeah..dapat jadi top 12
wah..saingan senget nie
so..good luck untuk kita semua!!
dah jadi top 12 nie pun dah happy..
kalu menang lagi happy...

Photoshoot untuk contest......

chewah..tajuk entry photoshoot...
mcm ye ye je..Mummy Ayu la camerawoman nye...
he he he...
sebenarnya plan nak amik gambar untuk contest
but malam tadi bosan..so ajak Ian amik gambar
Ian pun ok...so...jom la snap...
so..meh layan pic
and tolong pilihkan....
Ian.....encemnye...
mcm budak dah besar
and mcm student sekolah pondok...
tgk prop..tasbih tu...
Mummy la punye idea tu
ustaz tecik .... ala ala rock gitu..
nie serius plak....
yg nie dah bukak button dah..
tercekik dia kata...
apa pun Ian memberikan kerjasama yg sgt baik
emmm..Mummy rasa nak pilih pic yg 1st tu
ataupun yg 2nd tu..
but...anak dara tecik nie....
mula mula ok...
bila pakai tudung...dia mula la
tak biasa kan
1st pic je ok.....
Iris rimas..lengan baju tu labuh
mula tu Mummy Ayu letak selendang atas tudung tu
lagi chumel (perasan plak)
but tak sempat nak cari jarum or pin
dia dah mula dah beraksi
so......tak de la
baru 2 snap..dia dah tarik tudung
tengok...lepas tu...
lari....
"nanak...nanak.."
taknak dah...
so..pic 1st tu je yg nak guna
ok tak? or nak try snap lain...
and pic selingan...
jangan mare yer...
Mummy Ayu pun nak gak
tapi nie tak masuk contest la..
he he he...
snap by..
mt hero encem...Ian
pandai Ian amik gambar....
so..sila tinggalkan komen & pandangan
kengkawan....
semua kerjasama amatlah dihargai dan didahului
dgn ucapan ribuan ma acih..
(dah macam ending surat rasmi dah...)

sedapnye...alhamdulillah....b'fast di kala hari hujan...

salam & selamat pagi...
di hari khamis yang hujan nie
rata rata hujan rasanya pagi nie
dr lepas subuh tadi....
kau la cuti..bestnya..tarik selimut....zzzzz
ok stop..cukup berangan tu..
so..kengkawan makan apa b'fast nie?
emmmm..hujan hujan nie confirm lapar...
me...mamam nie...
nasi lemak..lauk sambal hati...
pi nie pinjam kat cik google...ma acih!!
and
minum air nie...pun pinjam kat cik google...
nescafe tarikh..buih banyak....
so..tenyang..alhamdulillah....
malam semalam buat photoshoot
untuk satu contest yg dah listed nak join
sat lagi ek share pic nye...

Wednesday, September 29, 2010

Sian kat Cik Daddy aka my hubby

dr ahad lepas hingga ke ahad nie kalu tak silap
cik Daddy aka my hubby busy tahap gaban
sebabnya....
kena gie bukit jalil hari hari
dr pagi ke malam (outside gathering)
jaga function nie la
so...minggu nie dia takde off
Ian & Iris pun dok busy tanya...
"Mummy..Daddy mana?"
Ian lagi best..
"Mummy...Ian kan pesan kat Daddy
suruh balik awal.."
"Mummy...Ian nak tunggu Daddy balik.."
"Mummy....Daddy balik siang ke malam?"
mcm mcm dia tanya
alahai...nak buat macam mana
dah keja
semalam balik dah demam dah
sebab penat sgt...sian dia
last year pun kena....
ala yg Ian & Iris dapat bola tennis besar tu...
agak agak tahun nie dapat lagi tak?
emmm...
apa pun to Daddy...caiyok!!!

Perihal Baby Sitter...

ha..cita pasal babysitter plak
babysitter Mummy Ayu..ok..semua ok
syukur alhamdulillah sgt sbb
dapat babysitter yg baik mcm Kak Dibah nie
bagi Mummy Ayu..babysitter nie mcm rezeki la
sbb ada yg dapat babysitter ok..ada yg dapat tak ok..
ada yg dapat cerewet..ada yg mula ok, lepas tu tak ok..
macam macam la..


Mummy Ayu pun tak banyak sgt pengalaman pasal babysitter nie
sbb baru 2 kali je tukar babysitter
dulu yg 1st tu Kak Pah...pun ok
sekali tu sampai Ian 8 bulan dia kata nak pindah
so....dia rekemenkan yg nie..Kak Dibah..ok sgt
better dr yg 1st..than terus stay sampai dapat Iris
and sampai la ke hari ini
and harap ok je selalu...
he he he..selingan plak beg gie umah babysitter
dulu satu beg je
sekarang masing masing nak bawak beg sendiri
so..letak mainan masing masing dlm beg
tu yg jadi 3 beg tu
so....untuk menghargai babysitter
Mummy Ayu akan belikan hadiah bila mother's day...
bila nak raya..kasi baju raya
and b'day dia...
so..minggu lepas b'day Kak Dibah
tapi tak sempat cari hadiah
so..semalam baru jumpa hadiah yg berkenan
card..Mummy Ayu buat sendiri jer...
konon dr Ian & Iris la....
pagi tadi baru kasi hadiah nie
Ian & Iris siap nyanyi lagu happy birthday lagi
versi diaorang la....
so..harap Kak Dibah suka hadiah nie
ma acih!!!

Lama's tak jumpa..akhirnya semalam berjaya....

selamat pagi
salam di pagi rabu
chewah..tajuk entry macam tak jumpa pakwe je
he he he...
bukan tak lama jumpa pakwe
lama tak jumpa my BFF yang busy sesangat nie
termasuk la Mummy Ayu
busy jaga boss

so semalam kami jumpa la..
after lebih kurang 3 minggu kot tak jumpa
lama la tu..dekat sebulan
tapi tak windu pun ...
sebab sembang kat phone hari hari...
semalam kami ke KL Sentral (pic from cik google
bukan Mummy Ayu snap...)
mula mula kami gie cari ...


nak beli kat counter takde

dia kata beli kat opis touch & go kat belakang

so..kami pin pusing dan pusing..cari opis Touch & Go nie

rupa rupanya ada la kat area 7-eleven..baru tau

lepas tu..tapau mamam

tak sempat nak makan....




tapau Raja Burger...yum yum..
and tapau nie



untuk kawan opis...diaorang kirim
ha..tu ingat Mummy Ayu kuat makan la tu
and tapau nie jugak.....

lava chip.....Fida ajar..
sangat yum yum...
pas tu dalam keta baru cakap..
"Net..kita tak amik gambar pun"
sbb nak cepat je...
so kami pun posing sekeping dlm keta....

he he he..sila abaikan muka berminyak kami
so...semalam sembang sakan
walaupun hari hari bersembang
sampai Net kata Mummy Ayu cakap laju
tak berenti...ooo...aku je la ye...
but yet...kami still ok
to Net...aku jumpa ayat yg mendescribe kan kita
(dah kasi tau kat ko dlm phone tadi..) just wanna let u know....
aku suka sangat kawan ngan ko....
appreciate sgt our friendship...
hope will last forever....
ayyyang amu...
(bak kata Iris)

Tuesday, September 28, 2010

Ian & Iris in stripes....

pic snap semalam petang
sambil sambil drive balik keja
emm...semalam Ian & Iris...
pakat pakat pakai baju stripes...
(Mummy yg letak kasi sama..he he he)
as usual..Iris macam macam ragam
dah la kat luar ujan .... so jalan slow je la....
Ian mula mula ada gak dgr suara..
sekali tu...senyap..tgk dah tido....
memang selalu balik keja Mummy Ayu akan tanya dia
makan apa? good boy & good girl tak? tido tak petang?
and semalam memang dia kata tak tido petang
patutla.....ngantuk la tu..
lena dgn ..... tak tau mcm mana nak buang
harap ahun depan dia gie school akan terbuang dgn sendirinya
tapi sampai umah je...segar la
dah charge battery..cuma nak turun dr keta tu
ngamuk gak jab..tido kena kacau...
pujuk dgn kasi buku...
buku apa?.... jab ye..
Iris ada modal baru....
tgk..."ajuk"
kononnya merajuk la tu....
merajuk versi comel bam bam....
tapi kejab je merajuknya
pas tu Mummy suruh la diaorang peluk peluk
tengok hasilnya....
sweet je...
peluk peluk tgk buku...
buku apa?
astro view..
semalam petang balik keja sampai...
he he he....
astro view pun layan...
pssttt...tadi lunch date ngan my BFF
after lama tak jumpa
esok cita ek....

Memberi & Menerima...

emm...tangan yang meberi lebih baik dari yang menerima...
chewah...
so...ada la sikit nak kasi to somebody
simple je..but dah memang niat nak kasi
so..here u are
dalam tu ada kuih raya...semua yg Mummy Ayu buat
and duit raya for kids....
ok tak?
and satu lagi yg best...
walaupun dah raya ke 18 (semalam)
me dapat duit raya lagi..he he he...
from one of my boss punya good friend
dah meningkat umur nie (tak nak kata tua)
alhamdulillah...murah rezeki tahun nie
so...thinking nak shopping
but..simpan lagi bagus
sebab ada project baik punya
tapi kalu nak shopping sikit boleh la kot kan...?

B'fast on Sunday morning cooks by ......

Chef Ian.....
he he he..
good morning kengkawan!!!
salam di pagi selasa
chewah...entry gumbira pagi nie
sebab..dapat pic yg ilang semalam...
plus boss takde pagi nie
plus macam macam lagi
so..harap happy mcm nie selalu..amin!
here are some pic yg dapat diselamatkan dr kejadian pic yg ilang tu....
ha..pagi ahad tu..memang Ian masak b'fast
hepy by Mummy of coz...
pic dia tgh masak scramble egg & cocktail hotdog
tak dpt diselamatkan...
so..pic tgh pegang senduk jer...
he is very helpful sgt
exspecially bab tolong kat dapur la...
sibuk kat tolong masak
Mummy takut kena minyak ker...dia nak jugak
ayat selamat dia...
"Ian nak jadi chef mcm Daddy..."
sayang...Mummy pun chef jugak dulu..sekarang je dah pencen
he he he..
lepas masak..b'fast time
menu....scramble egg + cocktail hotdog + tomato sos
layankan gelagat 2 beradik nie.....
pakaikan bib sebab tak nak baju kotor kena tomato sos tu
Ian pun nak jugak....bantai la Ian
sukanya Iris....
sedap tak Abang Ian masak tu????
aik....tacau Abang Ian plak yer....
leka je mamam sambil layan.....
(sila abaikan ruang tamu yg bersepah tu....)
cartoon..Handy Mandy...
lepas tu amik pic pic nie la
terjadinya kejadian Ian main camera tu...
antara pic yg ilang lagi
pic Ian masak ...
pic b'fast on saturday
diaorang b'fast milo + susu
selalu makan cereal mcm tu je...tak makan ngan susu
sekali tu Ian tgk iklan..dia pun nak
(pengaruh iklan...Ian sgt mudah terpengaruh sekarang..)
tu yg Mummy Ayu snap tu
pas tu Iris makan milo + susu tu... dia tak suka
dok cilok nasi goreng Mummy...
tu yg jadi lagi lawak tu
but tak dapat selamatkan pic tu...
so..layan story je la
ok..sambung jab lagi..
adik dah tunggu nak b'fast nie.....
happy b'fast kengkawan...!!!
menu Mummy Ayu pagi nie..
spagethi guyeng + nestlo ais...yummy...

Monday, September 27, 2010

Entry khas untuk Farra!! Ma acih sangattt!!!

entry khas untuk Farra Dhelina
ma acih sesangat!!
sebabnya...
yg pasal hilang gambar dlm camera tu
so...ini komen dr Farra
and also this..

so...Mummy Ayu try la
and hasilnya...
BERJAYA!!!
walaupun tak dapat semua gambar
dapatla jugak few pic tu..
still seronoks
so..to Farra Dhelina..
TQ so much sis!!!
and dapat kawan baru..Ezany-Kun
so...esokla share pic tu...
seronok..seronok ... sesangat!!!!

Semua dah hilang...

nie nak cita
benda yg tak best happend last weekend
masa kejadian : sunday morning, after b'fast
lokasi kejadian : ruang tamu, kat umah...
bukan camera yg hilang tau
tapi semua pic dalam camera...
ala cedihnya
nasib Mummy Ayu nie jenis yg ari ari transfer pic dalam pc
cuma ada few pic la yg tak delete dlm camera tu
saja suka...
but semua pic yg snap on saturday
and sunday morning tu..ilang....
saspek..bukan saspek lagi
memang confirm....
yg punya kerja....
hero encem Mummy nie la...
Ian....tgk dia snap pic dia
Ian memang suka & selalu main camera Mummy Ayu
Mummy Ayu marah gak tapi kenkadang terlepas juga
kat umah camera menang kadang kadang merata gak la
ye la dok busy snap sana, snap sini
so..pagi tu lepas b'fast dia dok main
dah marah dah, dah jerit dah...
dia kata ok, ok..but main gak
so..Mummy Ayu pun rampas
tgk pic yg dia snap..semua muka dia, mata la, hidung la, mulut la..
sekali tgk..pic lain...
alamak...HILANG....
confirm dia tertekan button DELETE ALL
alahai..nak marah pun tak guna dah
so.....kena la redha..tapi mulut bising gak la...
selalu dia main..tapi tak pernah jadi cam nie pun
tapi nak buat cam ne..benda dah jadi
tak de pic penting pun yg ilang
cuma..pic Ian & Iris b'fast on saturday
pic Ian masak b'fast on sunday morning tu
ye la bahan nak story minggu nie
semua gone...
nie la pic yg Mummy Ayu snap lepas kejadian....
Ian..relax je..mcm takde apa jadi
Iris...tak paham apa yg Mummy dok bising nie...
so...pengajaran..Ian &Iris tak leh main camera Mummy lagi.

Good morning......good monday!!!

salam....
good morning kenkawan...
how's ur weekend!!
mesti banyak gie open house kan?
for me....just stay at home jer
coz cik hubby busiesssss....
minggu nie pun tak de off
tapi best gak lepak umah je
sbb banyak benda yg dapat disettlekan
contohnya:-
- dapat tukar cadar semua katil...me, Ian & Iris
(siap basuh semua)....settle!
- dapat siapkan mise-en-place dalam peti ais
(potong/bersihkan ayam, daging, ikan,
udang - siap marinate lagi) - settle!
- dapat basuh. sidai, lipat, susun baju - settle!
- kemas umah (vacuum, mop, semua la) - settle!
dan macam macam lagi..
and paling best...
dapat spend masa ngan Ian & Iris...
seronok sesangat...
tapi dlm seronok seronok tu
ada gak satu benda yg tak seronok...
sangat sakit hati
geram....
frust....
kenapa?
nanti ek....
so...happy breakfast semua...
makan apa pagi nie?
Mummy Ayu
Mee Hoon Goreng + Nestlo Ais
yum yum...

Friday, September 24, 2010

Apa pandangan kenkawan

emmm..tengah tak de idea
tengah tak de mood
tetiba terpikir pasal hal nie...
so..nak minta pandangan kenkawan plak..
nov nie birthday Iris yg ke 2
so....Mummy Ayu memang plan nak buat la makan makan sikit
as usual..celebrate b'day...
so...tetiba dapat satu idea
tak tau la idea nie bernas ke tak bernas...

birthday Ian plak on Febuary depan....
so....

kalu Mummy Ayu combine sekali birthday
Ian & Iris ..ok tak?
jaeark jauh sangat ker?
kalu tgk hari memang jauh

Iris... 10 November
Ian .... 3 February
dalam 2, 3 bulan la beza
but tahun dah lain dah
Ian 5 th bday & Iris 2 nd bday...
apa pandangan kenkawan..
sekian..ma acih!!!
©Copyright Reserved to Life Is Beautiful l Designed by DayangDeno