Semalam baru tahu

semalam baru Mummy Ayu tahu.....
sebelum nie Mummy Ayu tak pernah tahu....

yg Mummy Ayu tahu & ingat
dia suka bunga ros....
dia selalu kena marah sbb petik bunga ros yg Ibu tanam

dia pernah tercabut kan kepala barbie doll Mummy Ayu...
Mummy Ayu marah & sedih sgt 
ye la..kepala barbie doll tercabut...

lagi satu yg Mummy Ayu ingat pasal dia
dia suka makan biskut krim
tapi..
dia makan krim jer
biskut dia..dia tinggalkan..
belakang pintu,bawah katil dan merata2 la.....

and...dia suka sangat makan tomato sos
dia makan apa saja dengan tomato sos
makan nasi..ngan tomato sos
makan maggi ngan tomato sos
mesti nak sos tomato

and....
dia ada set makanan dia...cawan & mangguk brand tupperware warna merah
~~~
ingatkan Mummy Ayu dah tau pasal dia
tapi..rupa2nya ..ada jugak perkara yg Mummy Ayu tak tau....
dia yg Mummy Ayu maksudkan ialah..
Mohd Rizal bin Alwi
adik lelaki Mummy Ayu yg meninggal
pada usia dia 3 tahun
26 tahun yg lepas
kalu dia ada sekarang....dah 29 tahun dah dia
dia meninggal masa tu Mummy Ayu darjah 1
mula2 dia demam biasa jer
tapi..makin lama makin panas
sehingga kan satu malam tu..
Ibu Mummy Ayu kejut..
"Ibu ngan Ayah nak bawah adik gie hospital....
Along ngan Angah tinggal ngan Uncle jer"
time tu Uncle ada...
and keesokkan harinya....
adik Ijal dah takde......
demam panas sehingga menyebabkan kancing gigi
Innalillahiwainnailaihirojiun
dia sangat baik
Tuhan sayang orang yg baik
dia sakit pun tak lama sangat
dia tak nak susahkan Ibu & Ayah
Mummy Ayu ingat lagi
hari dia meninggal..Ibu kuatkan semangat
tiap kali Ibu nak nangis..Ibu mesti amik wudhu
Mummy Ayu pun tak nangis....
tapi..time dia nak tutup muka adik Ijal ...
Ayah panggil suruh cium adik Ijal untuk kali yg terakhir
time tu baru Mummy sedar...
adik Ijal dah takde
adik Ijal nak pergi jauh
Along dah hilang sorang adik Along
(tears)
Along tak nak cium adik Ijal..
orang yg uruskan tu..kata takpe..jgn pakse
Mummy Ayu tengok..pakcik tu tutupkan muka adik dengan kapas..
time tu...Along lari masuk bilik and nangis..
nangis sangat2....
and ada sorang Makcik nie..sapukan air kat muka  
~~~~
semalam.....
Mummy Ayu dok sembang2 ngan Ibu
takziah...moga arwah dicucuri rahmat & ditempatkan dikalangan orang2 yg beriman
cerita pasal arwah adik dia suka sgt minum air yogurt,
bila Wan nak beli....tak jadi beli sbb teringat ngan Busu
time tu..baru ibu cerita
Ibu kata ..masa adik Ijal demam tu
dia minta nak makan kuih karipap 
ngan kuih lapis
tapi Ibu tak sempat nak buat...
and bila dia dah meninggal...
lama....lama sangat2 Ibu tak buat and tak makan kuih karipap & kuih lapis
ooooooo...
Mummy Ayu memang tak tau & tak ingat
semalam..baru la tau...
Al Fatihah untuk adik Along yg tersayang....
tenangkan dikau disana
walalupun tak lama kita bersama
Along sayang Ijal
walaupun Along selalu marah2.....
Along sayang adik Along

:-(

mummy_ayu

I am Mummy Ayu and obviously I am a mummy of two kids, Ian and Iris. This blog is like my diary. Its contain my life story, my kids, my passions,my hobbies, my friends, my cooks and many more.

12 comments:

  1. al-fatihah...aku teringin nak makan steak..errmm agak2 bila boleh dapat? negh ngeh ngeh

    ReplyDelete
  2. sedih sgt mbacanya.. di usia adik ayu..sesungguhnya..syurgalah tempatnya... amin..

    ReplyDelete
  3. Al fatihah~

    itulah bila anak2 demam panas, sgt2 risau, tkt benda2 mcm ni berlaku~

    insan tersayang di sekeliling kita, bila perginya tak kembali, pasti sgt terkesan di hati kita~

    ReplyDelete
  4. Al Fatihah

    anak2 kalo demam panas mmg bahaya, kita mmg risau sangat2 kalo balqis start demam...

    ReplyDelete
  5. al fatihah kak...memang sedih kehilangan orang yang kita sayang kan tapi Allah lebih sayangkan dia...kalo anak-anak demam yana memang risau...walaupun orang kata biasa je tapi tetap risau sebab kalo jadi apa-apa tak tahan nak tanggung akibatnya

    ReplyDelete
  6. menitik air mata baca entri ne..:(
    al fatihah buat arwah..

    ReplyDelete

Jemputla komen di sini...