Bang Pa-In Palace

sambung cita lawatan sambil jenjalan Mummy Ayu

2nd day..awal pagi dah bfast kat hotel
sambil tunggu semua siap
and..transport sampai
nak makan buffet...dah la makan
banyak tak leh makan
so..minum kopi & toast bread...cukup dah

dalam kul 9..
kami bertolak ke Ayutthaya
destinasi pertama... Bang Pa-In Palace
istana lama....raja dulu dulu

ni kira mcm official visit
so...semua dah ready masa kami sampai tu
siap ada tour guide
cita serba sedikit sejarah tempat tu
Bang Pa-In Royal Palace dikenali juga sebagai Istana Musim Panas, 
raja-raja  Thailand dulu guna & duduk kat istana ni la
terletak di sebelah Sungai Chao Phraya di Daerah Bang Pa-in, Wilayah Phra Nakhon Si Ayutthaya.

istana ni dibina pada tahun 1632,
 tetapi ia menjadi tidak berguna dan menjadi terlalu besar pada akhir abad ke-18 dan awal abad ke-19, sehingga King Mongkut mula memulihkan lamanya pada pertengahan abad ke-19. 
Kebanyakan bangunan sekarang dibina antara 1872 dan 1889 oleh King Chulalongkorn.

Di tengah taman dan landskap yang luas berdiri bangunan berikut:
 Wehart Chamrunt (Light Heavenly), sebuah istana raja bergaya Cina dan bilik takhta; 
Warophat Phiman (Abode Syurga Cemerlang dan Bersinar), 
kediaman diraja; Ho Withun Thasana (Looks Sages '), 
peninjau menara cerah; dan 
Aisawan Thiphya-Art (Kursi Keagamaan Kebebasan Pribadi), 
sebuah pavilion yang dibina di tengah-tengah kolam.
# sumber Mr Google
:-)

takde la Mummy Ayu nak tau & ingat semua ni..
apa pun..tempat ni..memang cantik & luas sangat
istana nama pun kan
ni..pavillion yang terletak di tengah2 kawasan tu
cantik sangat.. seni bina nya
and ada patung raja zaman dulu..kat tengah2 pavillion tu
kat sungai tu..ada banyak ikan
boleh kasi makan jugak...
us...
group photo
with abang-abang polis

cantik sangat & panas jugak

ni la yg menara tinjau tu
nampak mcm tak tinggi sangat kan
so..diaorang cakap ..boleh naik 
sbb view dari atas tu cantik
kami pun .. gigih la bukak kasut..
naik
sekali..tinggi jugak & banyak tangga
and..akibatnya .. kejang kaki 2-3 hari
he he he..
but worth it naik atas tu
sbb boleh tengok keluasan kawasan sekitar istana tu
see....
luas kan??
nasib baik tak kena jalan kaki
kami naik buggy car...yg disediakan
and..boleh disewa jugak..kalau datang melawat ke sini

posing jangan tak posing
u bodyguard kami.. polis thai... nama Bua
baik sangat!!

group kami....tak ramai pun

jalan lagi...

ni dewan apa ntah
tak leh masuk
posing2 kat depan jer
cantikk

pas tu..kami gi melawat muzium kat situ
semua souenir2..yag diterima oleh raja2 dulu
diaorang kumpulkan dalam satu rumah...mcm rumah la
but muzium
mcm2 hadiah ada..dalam tu
ada pasu....banyak..cantik2... mcm2 bentuk
and..ada gak frame pewter dr Malaysia...
gambar Agung kita dulu....Almarhum Sultan Selangor Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah dengan Permaisuri Siti Aishah
tapi sayangnya...tak leh amik gambar dlm tu
so.. no pic la

and..kat belakang2 tu..
ada banyak rumah2..
setiap wife & anak raja..ada sorang sebuah rumah
and rumah dia..mcm rumah2 lama kita jugak
cuma cantik & klasik sgt
boleh masuk jugak..rumah2 tu
tapi kami tak singgah..just lalu jer
lupa nak snap pic plak
he he..

pas selesai kat Bang Pa-In Palace
kami gi makan jab...
dekat area tu jugak...
pas tu..
bergerak ke destinasi seterusnya...

utk makluman kawan2...
sapa2 yg plan nak melancong ke Thailand ni kan...
Bang Pa-In Palace ni..
dibuka untuk public
ramai pelancong2 datang sini
cuma...ada dress code sikit
sbb ni kawasan istana
so...kena pakaian sopan2
no shortskirt...no shortpants...no sleeveless shirt

dibuka utk public dr 8.30 pagi - 4.30 petang

tiket masuk Bht 100 jer... dlm RM 12 - RM 13 duit kita
and..utk sewa buggy Bht 400
and..sgt disarankan naik buggy sbb kawasan luas sangat
plus panas...

kalau berminat nak melawat tempat2 bersejarah
this is one place should be in your list...

mummy_ayu

I am Mummy Ayu and obviously I am a mummy of two kids, Ian and Iris. This blog is like my diary. Its contain my life story, my kids, my passions,my hobbies, my friends, my cooks and many more.

2 comments:

  1. cantiknya kawasan istana tu, memang berbaloi kejang kaki :D

    ReplyDelete
  2. kalaulah rumah kita ada pavillion tu heheee...

    ReplyDelete

Jemputla komen di sini...