Kelas memasak .. versi Mummy Ayu

first of all
sowie sbb lambat share resepi ngan kengkawan semua
busy skt...

so..here you are
antara resepi yg Mummy Ayu belajar ari tu..
but takde la exact amount
main aga2 jer
sbb belajar ari tu pun..mcm tu jer
plus kita dah biasa masak hari2..
so...for sure oleh agak2 jugaks
yg penting...main ingredients nya..

so..menu pertama
of coz la Tom Yam

key ingredientsnya
serai - ketuk
lengkuas - ketuk
cili padi (ikut kepedasan yg kita suka) - belah dua
daun limau purut - buang batang tengan daun tu
lime juice
tom yam paste
palm sugar
fish sauce
buah tomato potong 4
daun sup - potong2

pas tu..boleh la tambah sayur2 or binatang2 yg kita suka
ayam, udang, daging
baby corn, carrot, mushroom dll

siap dah semua
masukkan semua bahan dalam periuk/ kuali
kecuali..kalau guna seafood..masuk kemudian
sbb seafood kan sekejab je masak

masukkan semua bahan & masak dgn air of coz..
biar mendidih...and..bila nampak kulit tomato tu
mula terkupas sikit..dah masak
tutup api
boleh la rasa..kalu nak tambah gula or garam ker
mcm hari tu Mummy Ayu belajar
memang tak tambah dah gula or garam
sbb garam..dlm fish sauce
gula...palm sugar tu
masam..lime juice
so..cukup rasa dah
but kalau kat rumah..of coz dah adjust dah..kan?

dah tutup api tu
masukkan santan..
takde la byk sgt & takde la skt sgt
mcm Mummy Ayu ari tu..utk 1 bowl ni
masuk 2 senduk kecik jer
air..dlm 4 senduk kecik
kira 2:1 la...
plus bila boiling2 tu
kan..
biar mendidih kejab..
kalau wat tom yam udang/ seafood..masukkan sekali seafood nya dgn santan tu
biar santan & seafood tu masak kejab
mendidih...
siap!!
senang kan??

tara....

Mummy Ayu dah try buat kat umah..baru2 ni
jadi & Ian suka sangat la
Image may contain: food
sbb Mummy Ayu dah pandai masak tom yam santan ni
dia kan memang suka tom yam
alhamdulillah.. berbaloi gi kelas

menu kedua
pad thai

pad thai ni mcm keaw tiau goreng kita
but..ada kacang2

dulu masa mula2 sampai, Mummy Ayu tak suka
sbb ada kacang2 tu
but now...suka dah
plus tau kat mana yg sedap
memang layan la
so...bila dah tau masak, emm boleh la try kan
yg ni pun dah cuba semalam petang
ok la...takde la jadi sgt

bahan2 nya;-
bawang putih - chopped
kacang tumbuk
lobak asin - chopped
palm sugar - secukup rasa
air asam jawa sikit
cili flakes - kalau suka pedas....letak byk sikit
fish sos/ garam

taugeh
tahu
kucai
telur
udang/ ayam...rencah ikut suka
mula2..tumis bawang putih.. bila dah naik bau tu
masukkan lobak asin, kacang, palm sugar, air asam, fish sos, cili flakes
kacau2...
masukkan tahu plak
masak sikit..pecah telur
kacau2 lagi
pas tu...masuk kan taugeh, kucai, udang, and pad thai tu
gaul2...kasi rata
and..kasi pad thai tu masak
siap!!
ini la hasilnya...
tara...

menu ketiga
green curry
sbb kat kelas
kami belajar buat paste nya sekali
tapi..kalau nak senang, beli jer
sbb remeh gak buat paste ni
cili hijau
cili merah
serai
halia
lengkuas
bawang
mcm2 la..
tumbuk2..
siap paste

baru masak
masak senang jer
semua masuk sekali jer
see....
cili merah
terung
halia siam
daun limau purut
daun basil
ayam
and of coz..green curry paste
santan
and...sos ikan/ garam

masak sampai mendidih
biar pekat sikit
sbb green curry ni memang serve pekat
siap!!

spring roll/ popiah
ini popia stail sini la
guna kulit yg transparent tu
senang jer rupanya
rendam kejab jer
than ...lembut..
leh gulung dah
letak la apa yg kita suka
mcm ari tu
letak salad, isi ayam yg dah masak
timun, carrot
kalau yg jual tu.. ada letak crab stick, udang
macam2
and serve ngan sos
pun lebih kurang mcm kita
cili merah..blend
bawang putih, cuka, gula, garam..masak kan
siap!!
letak kacang sikit..kalau suka

:-)
and last sekali..
pulut mangga

yg ni..tak buat sendiri
dia just tunjuk jer
pulut tu..sama jer mcm kita masak
rendam...semalaman
kukus dlm 20 minit
than angkat...masak sekali lagi dgn santan, gula, garam sikit
siap!!

mangga..beli & potong jer
and kuah santan tu..dia tak ajar
pandai kan...jaga resepi diaorang
tapi..rasanya..sama mcm santan pekat yg kita masak untuk makan dgn bubur pulut hitam tu
kita masak santan pekat ngan garam sikit
biar pekat tu
kan???

apa pun..makan pulut ngan mangga pun...cedap dah
or else
nak makan.gi beli jer
kita bukan nak makan selalu pun
he he he...

dapat belajar masak tom yam santan & pad thai tu
dah seronok dah
best!!!
selamat mencuba!!

mummy_ayu

I am Mummy Ayu and obviously I am a mummy of two kids, Ian and Iris. This blog is like my diary. Its contain my life story, my kids, my passions,my hobbies, my friends, my cooks and many more.

1 comment:

  1. best pulak tengok makanan dekat ats tu, teringin jugak nak masuk kelas memasak..insyaallah one day :)

    ReplyDelete

Jemputla komen di sini...