K-drama ~ Hotel Del Luna

baru-baru ni Mummy Ayu layan cita korea baru ni
ada kat Neflix...so laju je layan
plus dah complite semua episod dah

Hotel Del Luna

watak2 yg ada dlm Hotel Del Luna ni
kena dr mula
and kena follow
sbb banyak flash back 

basic nya
cita ni pasal Hotel Del Luna ni
hotel ni dah bukak beribu tahun
tempat persinggahan roh2 yg ada unsettled business sebelum ke alam lain
gitu
utk hiburan boleh yer..
nama pun drama kan

so....owner hotel ni pun
antara hidup & mati
tak lepas ke alam lain
Jang Man Wol
dia dah uruskan hotel ni beribu tahun
sbb dia kena uruskan 
mcm kena hukum
sbb dia ni banyak bunuh org yg tak bersalah
waktu zaman2 dulu dia
so..dia kena hukum by Mago
sehingga la muncul hero ni
Goo Chan Sung
Mago pilih dia utk tlg Man Wol
utk lepas ke alam lain
emmm...
kena tgk baru faham

Sanches ni....kawan baik Chan Sung
baik sgt

Mi Ra ni ex girlfriend Chan Sung masa belajar
and..pd zaman Man Wol...Mi Ra ni jahat
so..bila Man Wol jumpa Mi Ra..dia tak suka & tak puas hati jugak la
mujur ada Chan Sung pujuk2

watak2 pembantu yg sgt membantu & menghiburkan
pekerja2 kat Hotel Del Luna tu
Seon Bi
bar tender
pun dah mata lama dah
tak boleh ke alam lain
sbb dia nak bersihkan nama dia

Seo Hui
housekeeping
pun mati lama dah
dia tak boleh ke alam lain
sbb dendam kesumat dia
wah..gitu

Hyun Joong
frontdesk
pun mati lama dah
dia tak boleh ke alam lain
sbb dia tunggu adik dia utk sama2 gi ke alam lain
mcm2..

Kim Yuna
dia adalah roh budak perempuan lain...
tapi masuk dlm badan ni
sbb tuan punya badan tu..buli & bunuh dia
so..mcm hukuman la..
tuan empunya badan yg mati insteed
emm....drama je yer

dia keja kat hotel ni sbg intern
sbb dia pun boleh nampak hantu
and..dia jatuh cinta ngan Hyun Joong
comei..
sbb dua2 student kan

Joon Seok ni...
manager sebelum Chan Sung
dia pun keja lama dah ngan Man Wol
dia retired sebelum dia mati

Chan Sung ni  start boleh nampak hantu
sbb dia ni mcm kena jadi cagaran oleh bapak dia

masa Chan Sung ni kecik...
bapak dia hampir mati
tapi dia minta Man Wol selamatkan sbb dia nak jaga Chan Sung
cagaran yg Man Wol minta
bila Chan Sung ni besar..kena kasi kat Man Wol
masa tu bapa dia ok kan ajer la
siap dpt duit belanja utk besarkan Chan Sung
tapi bapak dia siap antar Chan Sung belajar kat luar negara
utk jauhkan dari Man Wol
tapi ..janji tetap janji
tak leh lari mana

on his birthday..Chan Sung jumpa Man Wol
and..Man Wol kasi hadiah..
which is..leh nampak hantu
ha ha h..
start dr tu... Chan Sung keja ngan Man Wol kat Hotel Del Luna tu

mula2..of coz takut
lama2..biasa da

Man Wol terikat ngan pokok besar ni
kat mana hotel tu ada, pokok tu akan ada
pokok ni akan berbunga & gugur semua bunga dia
baru la Man Wol lepas dr hukuman dia

masalah nya pokok tu dah seribu tahun dok gondol mcm tu jer
tapi..bila ngan Chan Sung
bila mcm diaorang dah start ada perasaan to each other
gitu
pokok tu start ada daun
semua terkejut
Chan Sung ni selalu dpt mimpi zaman dulu2 Man Wol
Man Wol pun heran la
and marah
sbb Chan Sung selalu tau cita2 dia
and..diaorang lebih faham each other

hingga la masing2 jatuh cinta
pokok tu pun berbunga
cantik sgt
but..itu tandanya diaorang hampir berpisah

sedih sangat
mcm mana diaorang berpisah?
of coz la hujan kat umah Mummy Ayu time tu
cedih

but..happy ending tau
how??
kena la tgk
yg lain2 pun...sorang sorang 
berjaya ke alam lain
pun sedih

ada hantu jahat, 
ada hantu baik
ada hantu yg nak kawin ngan Chan Sung tu
mengamuk la Man Wol kan
ha ha ha...
best la!!!

and..one part yg Mummy Ayu suka
Man Wol ni kaki shopping & kaki melawa
kejab2..tukar baju
and semua baju2 dia cantik
see...
zaman2 dulu dia pun cantik
and..muka dia jadi tul

bila sayu...sayu je
bila marah..marah tul
bila jahat tu..penuh dendam muka dia
and bila happy...happy sungguh
bila nangis pun cantik je lagi

pandai dia berlakon

Chan Sung..1st time tgk dia berlakon
pun not bad utk hidupkan watak ni
best!!!

ending dia best
ada special appearance gitu
kalau sambung Hotel Del Luna 2 pun best tu
gitu kan
he he

lagi satu..OST dia best2 
Mummy Ayu hari2 dok layan OST Hotel Del Luna ni 
tambah2 lagi lagu Done For Me
best...cuba layan
maksud lagu pun..sayu jer

banyak la lagu2 best dlm drama ni
cuba try layan
:-)

mummy_ayu

I am Mummy Ayu and obviously I am a mummy of two kids, Ian and Iris. This blog is like my diary. Its contain my life story, my kids, my passions,my hobbies, my friends, my cooks and many more.

6 comments:

  1. hari tu nak download juga...
    tapi x sempat lagi nak download..
    bila baca ni, menarik citer dia..

    ReplyDelete
  2. plot drama ni memang menarik tapi benda yg lebih menarik perhatian ialah fashion IU. from top to bottom, sangat cantik..

    ReplyDelete
  3. Samaaa!!! Saya pun tengah layan jugak kt netflix. Baru ep4 hehehe

    ReplyDelete
  4. Memang best.. suka gandingan hero dan heroin ini..

    ReplyDelete
  5. ada nampak dalam website drama cool. tapi tak tengok lagi drama ni..

    ReplyDelete

Jemputla komen di sini...