Chef World @ part 2.

sambungan dari cita pasal my CHEF WORLD tu
part 2 ayu gie practical kat Hotel Regency
(sekarang Hotel Selesa, Port Dickson)
time tu nak dekat kat umah aje pikir
senang nak balik selalu
time tu first time tgk kitchen kat hotel
best! banyak menda belajar
tapi hotel ala ala resort
so, tak de besar mana
time tu rasa macam dah besar je
bila Part 4 pegi practical kat
Nikko Hotel, Jalan Ampang, Kuala Lumpur
5 star hotel...baru tau
besarnya .....
lagi banyak menda belajar
chef pun garang-garang gak
tapi best!
siap dapat offer keja
but tak nak coz nak abis kan belajar dulu
part 5...he he he
dah senior, dah nak grad..
practical kat Allson Klana Resort Seremban
pun pilih kat ngan rumah Ibu
so..boleh balik selalu
lagi la best...macam keja plak kat situ
chef pun baik..best la!
nie gambar kat allson
*********
masuk part 6...
aku la senior..
final exam tak abis
kitaorang dah sibuk cari keja
try kat Nikko, tak dapat
(bila orang bekaja, offer keja,
bila dah abis belajar, tak dapat plak)
ada la try 2, 3 hotel lagi
pas tu isi borang kat Mandarin Oriental
dah rezeki, dapat dipanggil interview
on my birthday dapat call
diterima buat part time dulu..
part time pun, part time la
janji tak menganggur
memang tak menganggur pun
abis exam 2 minggu
terus start keja
di MANDARIN ORIENTAL KUALA LUMPUR
(MO)
(5 star hotel tu)
nak tau keja apa?
keja kat commissary kitchen
maksud nya prepairation kitchen la
potong potong buah, sayur,
received barang dari luar
lepas 2 bulan keja kena transfer pegi cold kitchen
buat salad, sandwich, canape, open face sandwich
best sangat...
3 bulan keja, baru dapat jadi staff
bukan part time lagi
ini la tempat pertama ayu bekerja
yang mesin terbuka tutup dia tu
mesin kopek kentang...
pelik kan...
tapi betul tau!
tapi time amik gambar ni
last day before berenti dari MO
lepas..tak ingat berapa lama
sekali lagi kena transfer pegi cascade restaurant
rstoran kat poolside
lagi best
cuci mata hari hari....

to be continued....

mummy_ayu

I am Mummy Ayu and obviously I am a mummy of two kids, Ian and Iris. This blog is like my diary. Its contain my life story, my kids, my passions,my hobbies, my friends, my cooks and many more.

3 comments:

  1. wah! sambung lagi..kite pn minat sgt nk jd chef. sukaaa! klu kt astro tu ske layan nigella express & jamie oilver. mmg minat sgt. ruginye xambik line ni..serius!

    ReplyDelete
  2. Mummy nk join..bestnyaaaaa!!!
    Nnt buat entry mcm mana boleh jd secretary plak!..

    ReplyDelete
  3. Mel ~ sedih nak tinggalkan bidang nie, tapi..for keluarga, berkorban la!

    jOjet ~ dah buat dah part 3, baca jangan tak baca.

    ReplyDelete

Jemputla komen di sini...