Resepi Cup Cake cedap & cenang!!

okay..nak share resepi cup cakes plak...kat sini
kan minggu lepas and minggu lepas lepas tu..Mummy Ayu dok layan buat cuppies
and..resepi ni..memang cedap & cenang
harus la share kat sini..

Vanilla Cup Cakes
bahan2nya:-
125 gm butter
125 castor sugar
125 gm tepung naik sendiri
2 biji telur
2 sudu besar susu segar
1/2 sudu besar esen vanilla

cara2nya:-
ha..ni ada lain sikit
biasanya...gaul/ pukul gula ngan butter
but resepi ni...
gaulkan butter dengan tepung naik sendiri dulu
lain kan?
but..memang betul..bukan tipu2 ni
lepas dah rata...baru masukkan gula
tak yah guna mixer pun...
tu yg senang tu
see...Mummy Ayu guna spatula jer
pas tu..masukkan telur, esen vanilla & susu
time ni..baru Mummy Ayu guna whisk
gaul hingga rata & sebati
ciap!!
senang kan?
masukkan dlm acuan yg dikehendaki..
dlm 1/3 acuan gitu
bakar..180 celcius 20-25 minit
(bergantung kd acuan..kalau kecik..mungkin 15 minit)

wah....
see.....naik  gebu jer..
emm...suka tgk..
layan panas2.memang cedap...
buat minum petang..best!!

# so far Mummy Ayu dah buat dlm 8 adunan kot..kalau tak silap
kalau cup cakes yg size besar tu...dpt 12 pcs.
kalau yg sederhana tu..dlm 16-20 pcs
kalau kecik..mungkin lebih lagi la...
:-)

selamat mencuba!!

mummy_ayu

I am Mummy Ayu and obviously I am a mummy of two kids, Ian and Iris. This blog is like my diary. Its contain my life story, my kids, my passions,my hobbies, my friends, my cooks and many more.

7 comments:

  1. kalo kukus boleh tak? sy xder oven.

    ReplyDelete
  2. mesti nak cuba la.
    hand mixer aida da rosak.
    if guna kacau kacau aje, senang ler...
    tq for sharing...

    ReplyDelete
  3. Kak Ayu, will be my next project dgn Icha nanti...yeay!!!

    ReplyDelete
  4. Sedap ye? kalo lah i serajin mummy ayu. alangkah bahagianya.. tapi nak share resepi ni eik so nanti kot teringin tak la berpeluh nak carik..

    Salam perkenalan saya Aula Mommy Razim penulis di aulawrites.blogspot.com

    ReplyDelete
  5. Sedap ye? kalo lah i serajin mummy ayu. alangkah bahagianya.. tapi nak share resepi ni eik so nanti kot teringin tak la berpeluh nak carik..

    Salam perkenalan saya Aula Mommy Razim penulis di aulawrites.blogspot.com

    ReplyDelete
  6. Sedap ye? kalo lah i serajin mummy ayu. alangkah bahagianya.. tapi nak share resepi ni eik so nanti kot teringin tak la berpeluh nak carik..

    Salam perkenalan saya Aula Mommy Razim penulis di aulawrites.blogspot.com

    ReplyDelete

Jemputla komen di sini...