Shoplinks.Asia

Wednesday, November 12, 2014

While away from home here are “5 WAYS TO PROTECT YOURSELF FROM THEFT”

sekarang kan dah nak masuk musim cuti sekolah
so..ramai la antara kita yg plan nak gie bercuti ngan keluarga, bawak anak2 jenjalan..holiday
tak pun..balik kg...jumpa atok & nenek
so....rumah kita kena la ditinggalkan
untuk satu tempoh masa yg tertentu
(time kita takde tu la)
in fact..bukan masa kita balik kg jer
masa kita gie keja hari2 ni pun..kita tinggal rumah kita
so...kita memang kena pratikkan tip2 nak menjaga rumah kita..dr dimasuki pencuri


utk info bersama..dalam tahun 2013..terdapat sebanyak 17,470 kes pecah rumah & kecurian

so.....kat sini Mummy Ayu nak sharekan beberapa tips utk sama2 kita praktikkan
utk menjaga keselamatan rumah kita...
jom kita tgk..apa yg kita boleh buat untuk menjaga rumah..

1st of all...
kita mesti la sentiasa kunci rumah
 
kunci la depan belakang...semua pintu yg boleh kunci
kena la kunci...
nak kuar gie mana sekali pun..kena kuni
tak kira la kejab ker..lama ke
mesti kunci
and...kalau nak balik kg atau pun bercuti lama sikit tu..
elok la kasi tau jiran..supaya tgk2 kan rumah kita
tu yg elok nya kita buat baik ngan jiran
and..kita pun sama la..
kalau nampak something yg pelik sikit at rumah jiran and kita tau..jiran kita takde
cepat2 la hubungi pihak berkuasa
ni bukan nya kes jaga tepi kain orang
but..ni namanya tolong menolong dlm hidup berjiran
emm...

no 2...
majoriti kawasan perumahan yg kita tinggal..
ada security team masing2...
so..bayar bulan2....
ada security yg akan meronda kawasan perumaha kita
atau pun..kalau kawasan kampung..ada rukun tetangga
ada jadual bergilir utk meronda..

no 3..
bagi yg berkemampuan..pasang sistem alarm/ penggera kat rumah kita..
sistem ni mahal sikit but..rasanya sekarang dah byk company yg buat
so...harga quite reasonable jugak la
sistem alarm..

kena masuk password bila nak masuk rumah
and....ada jugak yg alarm ni..connnect terus ke balai polis  
sekiranya ada yg pecah masuk ataupun..bila alrm tu berbunyi
* kalau salah masuk password pun..leh bunyi alarm tu


no. 4
cctv
sistem ni pun dah banyak digunakan
kawasan rumah kita dipasangkan cctv
and..kita leh view  dr hp/ tab/ laptop kita
and...sistem ni pun disambungkan terus ke balai polis
emmm...kira selamat la kan?

tapi..bukan semua dr kita mampu guna sistem yg canggih2 ni...

so...cara ke 5  yang kita boleh buat
lepas kita dah buat pelbagai cara 



ialah menginsuranskan rumah kita sekali gus insuran utk diri kita 
dengan plan insuran yg disediakan oleh AIG
AIG Malaysia’s Theft Protect – a brand new two-in-one theft protection policy 
both in and out of home

pelan AIG Malaysia's Theft Protect nie..cover kita ketika kita di dalam rumah atau pun diluar rumah
dengan harga serendah 83 sen sehari 24/7
syarat2 yg dikenakan pun sgt simple & mudah
~ tidak perlu istihar harta yg kita ada (brg2 dlm rumah)
~ bayaran bulanan yg tetap. takde apa2 kenaikan tahunan.
~ perlinduangan 24/7. pendek kata sepanjang masa lah. 
tak kira kita kat mana. di rumah..di luar rumah..

for details...
jom jengah ke sini...
or website dia..http://www.aig.my
ataupun..call talian toll free AIG 1800-88-7146

1 comment:

Nurul Aula said...

Thank you for this review...
pernah terbaca.. but this one is detail very helpful..

Salam jumaat

©Copyright Reserved to Life Is Beautiful l Designed by DayangDeno