Shoplinks.Asia

Thursday, April 21, 2016

Perkara-perkara yang buat seorang Ibu menangis....

semalam....terbaca fakta2 nie kat FB
by majalah Pa & Ma
semuanya betul.....
but...
bukan 8 perkara jer..
tersangat la banyaks......

jom kita check...satu persatu...


start on.....
1. kali pertama kita disahkan hamil
dah nangis dah..
sbb gembira sgt...
ada satu lagi nyawa dalam badan kita,
and..kita mula la memegang satu lagi title baru...
IBU, MUMMY, MAMA, UMI, MAK dan lain2 lagi
tapi..maksudnya tetap sama...

2. kali pertama merasa gerakan baby dalam kandungan..
pun nangis gak
terharu...

3. kali pertama lihat baby, selepas dilahirkan
subhanallah..
serius..tak boleh lupa kan moment tu..
so touching
melihat wajah yg kita kandungkan selama 9 bulan
darah daging kita, waris & zuriat kita
bukti cinta kita
and time tu..baru percaya
hilang sakit melahirkan bila tgk baby
memang hilang sakit....
besar sungguh kuasa Allah

4. lepas tu....banyak lagi la
semua perkara yg kali pertama baby buat..
semua pun rasa terharu..
first time baby senyum, first time itu dan ini...
first step, first teeth, first word semua yg first lah...

betul kan???


nie memang la buat kita nangis
plus risau bagai nak giler
belum hilang betul2...
just tak nampak jer..pun risau
pada hal..dia ikut uncle dia jalan
tu yg kalau boleh..memang Mummy Ayu nak diaorang ngan Mummy Ayu jer
kalau keluar mana2..supaya Mummy Ayu tak risau
but now..masing2 dah besar
nak jalan ngan cousin diaorang la..
layan kan jer la..
plus..siap pesan mcm2...risau...
sapa tak sayang anak .. kan?

nie pun..so true..

masa Ian kecik dulu
dalam pantang..ada la sekali tu..dia nangis tiba..masa tu time maghrib
jenuh la pujuk...check perut, check pampers..semua ok
Ibu pun suruh la Mummy Ayu baca fatihah, ayat kursi..
baca2...sampai separuh..terlupa..mula balik..
risau baby nangis
last2..Mummy Ayu join sekali nangis
Ibu siap marah...
Ibu kata..suruh pujuk baby, bukan nangis sekali
ha ha ha..lawak jer bila ingat balik
tapi time tu..serius..risau sgt..
sbb kita tak tau kenapa dia nangis
masa dapat Iris...dah ada pengalaman sikit...
lain la sikit..

emm....yg nie tak pernah lagi so far
sbb selalu nya..,masak apa pun diaorang makan
habis tak habis jer...

:-)



yg nie pun...so far..takde rasa nak nangis
just rasa nak pengsan.. ada lah
but....rasanya..tak de la sampai tahap tak de rehat langsung
just tak cukup rehat
especially...bila diaorang tak sihat
time malam..jaga diaorang demam...
sejam sekali rasanya bangun..
check suhu badan...jaga time makan ubat, tuam air, lap lap badan..
semuanya kita sanggup, walaupun ngantuk...
kalau boleh..nak pindahkan sakit tu ke kita
biar la diaorang sihat selalu
kan?


xoxo

nie pun betul
sampai sekarang rasanya...

Mummy Ayu akan make sure...dua2 dah tido .. baru la Mummy Ayu gie tido
masa kecik..lagi la...

rasa tenang jer bila tengok anak kita tidur lena...

nie pun..ada betulnya...

Mummy Ayu tak pernah la kena teruk2
sbb dah biasakan diaorang..
just yg simple2 jer..

but...masa diaorang 1st day masuk sekolah
tadika and darjah 1
even masa tgk diaorang berpakaian uniform...
rasa terharu & rasa tak percaya dah
baby kita..dah besar dah..nak sekolah dah
and...masa diaorang nangis kat sekolah
Mummy Ayu pun rasa nak nangis sama
he he he..
over tak?
nie princess yg manja
Abang Ian dia .. ok sikit
Iris ....drama lebih sikit..bungsu la kata kan..
dah la the only princess

this is.....so true...
bila anak sakit, kita la yg paling risau...

kalau diaorang sakit,
tak lena tido dibuatkan...
bukan firts time jer...setiap kali diaorang sakit
rasa risau sgt...tambah2 kalau dah 2,3 hari..tak ok lagi
mula la rasa nak nangis
Ian pernah jatuh and jahit kepala dia...3 jahitan
time tu dia belum setahun lagi
masa dia kena jahit....nangis teruk sangat
Daddy yg pegang dia sebab Mummy Ayu tak sampai hati
and..Mummy Ayu kat sebelah pegang tangan dia..pun sama nangis mcm Ian
cedih sangat time tu...rasa kesian sangat sampai sakit dada
:-(

bila dgr or nampak diaorang nangis tu
automatik..rasa nak nangis sama...
Ian..sampai dah besar ni, kalau dia sakit..dia akan extra manja
muka sayu jer...cakap sikit pun...dia dah nak  nangis
Mummy Ayu pun..mula la... nak join sama
Iris...dia ni kuat sikit
sakit or demam ker..ok jer...
kecuali la sakit teruk ...baru la merengek
but tang ni..Ian lebih sikit manjanya
kalau boleh ..nak diaorang sentiasa sihat..kan?
but..adat la..dalam proses pembesaran
nak besar ...

tinggal kan anak...waktu malam
emm.. nie pun jarang sgt...
ada sekali or dua kali kot
tu pun sbb kerja..kena kursus/ out station

siap call... banyak kali
yg sadisnya..diaorang okay jer
tinggal ngan nenek ... tak heran Mummy pun
yg Mummy jer..over.. kalau boleh nak call setiap jam..
he he he...

:-)

mcm2 pengalaman yg kita dapat
dalam membesarkan anak
pengalaman dan kenangan yg sgt terindah
tak ternilai sgt
and..tak boleh diulang

lain anak, lain ragamnya, lain pengalaman nya
setiap satu ... ada memori yg tercipta
chewah.....drama sgt Mummy Ayu nie...

:-)

No comments:

Salam jumaat

©Copyright Reserved to Life Is Beautiful l Designed by DayangDeno