Semak Gula dulu……..

GULA…memang manis

tapi kalau berlebihan , boleh kena kencing manis

same goes to kanak kanak………..

so..kita sebagai parents kena la memberi perhatian dalam isu ni…

cara nya…semak dulu kandungan dalam apa jua makanan or minuman

yg kita berikan kepada anak kita..

especially main dia…..susu

bagi kanak2 membesar ……susu la makanan utamanya

bukan nasi..

sebab mereka akan minum susu lebih dari 3 kali sehari

so…kita kena perhatikan kandungan gula dalam susu mereka

yg terbaik..tak perlu ada gula tambahan dalam susu

sbb mereka dah perolehi gula dari lain2 sumber.

contoh..nasi, air manis, gula-gula & choc dan lain2

dalam Harian Metro bulan lepas

ada kuar pasal isu nie

ada 7 langkah bijah untuk mengurangkan pengambilan gula


Langkah 1: Minum air kosong dari minuman berkarbonat atau sirap.

Langkah 2: Hadkan guna gula dalam minuman macam susu pekat manis, susu Islam pekat manis dan krimer manis kepada 1 sudu per satu cawan.

Langkah 3: Elak atau hadkan gula dalam masakan. Sedia kuih dan kek yang rendah kandungan gula.

Langkah 4: Elakkan snek dan minuman bergula antara hidangan utama dan sebelum tidur.

Langkah 5: Gantikan kuih dan kek dengan pilihan yang lebih sihat macam buah-buahan.

Langkah 6: Baca senarai ramuan dalam label. Elakkan gula tambahan.

Langkah 7: Pilih produk yang berlabel “kurang gula”, “bebas gula” atau “tanpa gula tambahan”.

~~~~

emmmmm…mesti ramai yg wondering

kenapa plak Mummu Ayu tiba2 prihatin pasal isu gula nie?

baru –baru nie, Mummy Ayu gie klinik

tertengok la satu video ni…

dia membincangkan isu gula berlebihan dalam susu

katanya..

yes, kids memang memerlukan gula dalam proses pembesaran

tapi once mereka dah berusia 12 bulan

keperluan gula mereka makin rendah

hanya perlu 7 sudu kecil gula sehari dah cukup tu

So………….pengambilan gula perlu la dikurangkan

Ini adalah untuk mengurangkan risiko pelbagai masalah kesihatan

Seperti obesity, kencing manis, masalah jantung dan lain lain lagi

mungkin bukan masa pendek, tapi in long term

kita tak nak la anak2 kita sakit

~~~

walaubagaimana pun..

ada juga sesetangah susu yang menggunakan nama lain bagi menggantikan gula tambahan

(untuk buat pembeli keliru)

contohnya ~ corn syrup solids, glucose syrup solids, sucrose dll...

itu semuanya membawa maksud yg sama....gula tambahan

Kementerian Kesihatan juga memberitahu

jika ada label yang menyatakan "tanpa sucrose"

ia tidak lah bermaksud tiada gula tambahan.

So.....apa apa pun..kita memainkan peranan penting di sini

mesti selalu merujuk kepada label

kerana carbohidrat per serving yang melebihi 11-12g

bermaksud ada gula tambahan

kengkawab leh tgk kat video nie.....

untuk tahu lebih details..

http://www.youtube.com/watch?v=dZG6WX9YBPo

http://www.youtube.com/watch?v=UBw6rlMiOT4

http://www.youtube.com/watch?v=oQEphjqs5tQ

http://www.youtube.com/watch?v=1me2SK5QZcY

so…..buat masa nie susu yang tidak mengandungi gula ialah…


Terang2 dia nyatakan kat situ…

“TANPA GULA TAMBAHAN”

selain dari ANMUM
Mummy Ayu tak tau lagi brand susu mana
yang mentioned "tanpa gula tambahan"
kengkawan......apa komen?

mummy_ayu

I am Mummy Ayu and obviously I am a mummy of two kids, Ian and Iris. This blog is like my diary. Its contain my life story, my kids, my passions,my hobbies, my friends, my cooks and many more.

1 comment:

Jemputla komen di sini...