Ian dah boleh baca komik...

ok..jom cita pasal Ian plak..
dah lama tak cerita pasal perkembangan Ian
sejak dia abis exam hari tu
and Mummy Ayu sgt bangga ngan result exam dia
ye la..Ian kan baru jer 1/2 tahun tadika
and....banyak sgt dia dah improve
and now........
Ian dah boleh baca
(of coz la kan...dah boleh eja..boleh la baca)
baru2 nie Ian jumpa komik upin ipin dia
dah lama dah beli
sebelum2 nie..dia just tgk2 gambar
sekali.....Mummy Ayu kata
baca la..Ian kan boleh eja
so....cuba baca plak
Ian pun mula eja
and baca..
suka dia
tapi slow la...
and kena guide dia 
sbb ada sesetangah perkataan yg panjang
or dia tak pernah belajar..
contoh.....'sekarang', 'manakala', and etc
Mummy Ayu suruh Ian eja and baca perlahan2..
and sekarang
boleh kata tiap2 malam la
Mummy Ayu akan duduk sebelah Ian
suruh dia baca
1 hari, 1 muka surat pun tak pe
janji dia nak baca
and guest what...
Iris pun sama
nak belajar gak
tapi dia buat versi dia la
dia tengok gambar
and buat cerita dia sendiri
nie pic malam semalam
masing2 dok lepak dalam bilik
sbb Daddy dok tgk tv kat depan
kalu duduk depan
masing2 tengok tv gak
so...dalam bilik..
dapat 30 minit sehari pun..kira ok la
ini dia my encem hero
dah besar dah..
kejab jer rasa
teringat2 masa Ian baby dulu
(eh..emo plak kang)
now.dah nak sekolah
tahun depan..masuk darjah 1 dah
nanti..kejab jer..
dah nak sunat dah
ops..bab tu scary sikit
and my princess
as usual...join aje
tapi bagus gak untuk Iris
sbb pendedahan awal
and Iris pun dah excited nak sekolah tadika tahun depan
:-)

apa pun syukur alhamdulillah
kerana dikurniakan oleh Allah Yang Maha Esa
Ian & Iris...kepada Mummy Ayu
semoga jadi anak yg soleh dan solehah 
dan semoga berjaya di  dunia dan di akhirat
dan menjadi insan yang berguna
amiiiiiin!!!

mummy_ayu

I am Mummy Ayu and obviously I am a mummy of two kids, Ian and Iris. This blog is like my diary. Its contain my life story, my kids, my passions,my hobbies, my friends, my cooks and many more.

5 comments:

  1. ank2 klu sllu dpt sokongan dr ibubapa dh tentu ada kemajuan...usaha lg ian...

    ReplyDelete
  2. banyak improvement ian, bagus good boy, balqis pun banyak improvement, harap tahun depan lebey improve...Aammiinn...

    ReplyDelete
  3. Good...dania seawal 4 thn dah boleh membaca dgn lancar sesudah masuk tadika 1 bulan lebih jer..anak2 skrg dah bijak kan?

    ReplyDelete
  4. wah ian.bagusla... mcm syafiqah jugak... dah boleh bc dah...

    ReplyDelete
  5. bagusnya..ibu bapa adalah pendorong kpd anak2 kan

    ReplyDelete

Jemputla komen di sini...