Shoplinks.Asia

Tuesday, March 31, 2015

GST???

kat mana2 sekarang nie pun hangat pasal isu GST
bermula esok.....bermula la GST kat Malaysia... 1 april 2015
apa itu GST???

GST (Goods & Service Tax - Cukai Barangan & Perkhidmatan), 
yang juga dikenali sebagai VAT (Value added tax - cukai nilai tambah) 
di kebanyakan negara adalah cukai penggunaan pelbagai peringkat 
ke atas barangan dan perkhidmatan.

GST adalah cukai penggunaan yang dikenakan ke atas aktiviti nilai tambah pada setiap peringkat rangkaian pengedaran semua barang dan perkhidmatan, termasuk yang diimport melainkan yang dikecualikan oleh Kerajaan. 

GST dikenakan ke atas pembekalan barang dan perkhidmatan di setiap peringkat rangkaian bekalan daripada pembekal sehingga peringkat runcit pengagihan. Walaupun GST dikenakan di setiap peringkat rangkaian bekalan, elemen cukai tidak menjadi sebahagian daripada kos produk kerana GST yang dibayar ke atas input perniagaan boleh dituntut.

Pada masa sekarang, rakyat tanpa mengira kelas pendapatan sebenarnya telah membayar  cukai jualan dan cukai perkhidmatan ke atas perbelanjaan harian mereka. Namun cukai yang dibayar ini terutamanya cukai jualan tidak kelihatan di dalam invois atau
resit kerana ianya terselindung di dalam harga barangan.
Cukai Barangan dan Perkhidmatan di Malaysia (GST) pada mulanya dicadangkan oleh kerajaan persekutuan pada tahun 2011 untuk menggantikan cukai yang sedia ada (  cukai Jualan dan Cukai Perkhidmatan ) , tetapi telah mendapat tentangan  daripada banyak pihak kerana implikasi kenaikan harga yang jelas pada harga barangan dan perkhidmatan dan juga disebabkan oleh kekurangan maklumat dan penjelasan mengenai sistem penggunaan cukai di Malaysia.
Kadar GST yang dicadangkan adalah sebanyak 6% yang bakal bermula pada 1 April 2015.
ni kira rendah sbb GST di negara2 lain..lagi tinggi

emm...ok ke tak ok GST nie...?
sama2 la kita tunggu
tapi..apa yg Mummy Ayu leh kata..
GST lum mula tapi..harga barang banyak yg dah mula naik
what to say???

BBQ..hujung minggu

sambungan entry semalam
kan Mummy Ayu cita...
weekend baru nie..kami balik kg...
dah lama tak balik kg..cuti sekolah pun balik
tapi jangan marah..sbb kg Mummy Ayu dekat jer..kat Nilai
Seremban - Nilai....1 jam pun tak sampai...kan?

kali nie..semua pun ada 
so..seronok + meriah la
and..malam tu..diaorang plan nak buat BBQ
so...dr petang...busy la...prepare barang, prepare tempat nak bakar2..
yg kecik...tukang buat busy sama

petang tu..hujan sekejab..nasib baik..tak lama sangat
masuk kul 6 lebih..hujan dah stop
so..diaorang pun siap tempat
start pasang api..

antara yg menunggu giliran untuk di bakar..
tomato, zuchini, sausage, burger & kambing..
yum yum..

ayam plak...
kami baked jer dlm oven..sbb whole chicken 
plus potato...

emm..testing sikit..
cun cun..

and hasilnya..
nasi goreng cina
grilled sausages
grilled vege - zuchini + eggpant + tomato
grilled lamb
roasted chicken
baked potato
fresh green salad + thousand island
homemade bbq sause
black pepper sauce

makan time...
bismillah..

see...semua pun seronoks..
Mummy Ayu..not in the pic...wakilkan anak2 & hubby jer
sbb tgh amik gambar
(low profile sikit..he he)

seronoks bila gather2 mcm ni..and masak2..and makan ramai2...

Happy tuesday!!!

assalamualaikum 
and selamat pagi...
salam selasa!!!

:-)

Monday, March 30, 2015

Largest Mouthwash Rinsing Event

Pada 21 Mac 2015 yg lepas... 
Persatuan Doktor Pergigian Malaysia bersama LISTERINE®, 
Rakan Antarabangsa Hari Kesihatan Mulut Sedunia 
telah menganjurkan acara berkumur pada 
Sabtu 21 Mac dari 10 pagi hingga 10 malam 
di ‘Roadshow’ Hari Kesihatan Mulut Sedunia 
(Ruang Legar Highstreet, Aras G, Pusat Membeli-Belah 1Utama) 
dengan tujuan meningkatkan kesedaran dikalangan rakyat Malaysia 
kepentingan rutin penjagaan mulut yang lengkap termasuk berkumur dengan pengkumur mulut.
Acara ini bertujuan untuk mencipta rekod baharu dalam Malaysian Book of Records 
“Acara Berkumur Mulut dengan Penyertaan Paling Ramai (12 Jam)”
dan telah berjaya meraih 2,464 peserta. 




Ben from Fly FM pun datang joint acara berkumur beramai-ramai ni..

“Memberus gigi hanya membersih 25% daripada mulut anda dan ini tidak mencukupi. 
Dengan mengabaikan rutin penjagaan mulut yang lengkap, 
kita mengabaikan satu-satunya perkara yang membolehkan kita makan, minum, 
senyum dan bercakap dengan yakin;
 ini akan menjejaskan kesihatan, perhubungan peribadi, pekerjaan dan juga harga diri kita,”
kata Encik Stuart Crabb, Pengarah Negara Kumpulan Retail, Johnson& Johnson Malaysia.

“Inilah sebabnya LISTERINE® menggunakan gabungan unik empat minyak esensial 
yang terbukti secara klinikal dapat membersih hampir 100% bahagian mulut, 
membunuh kuman yang menyebabkan kerosakan gigi, nafas berbau dan penyakit gusi. 
Acara berkumur sepanjang hari ini serta aktiviti ‘roadshow’ yang lain adalah peluang terbaik untuk mengingatkan rakyat Malaysia bahawa penjagaan mulut yang menyeluruh amat penting.”

Bakal pemain pasukan Harimau Malaya....

weekend lepas....
Mummy Ayu & family balik kampung..
(mcm jauh jer bunyi kan..)

so....seronok la Ian & Iris dapat jumpa cousin2 dia...
:-)
and..for boys...
belum petang lagi dah mula dah acara diaorang..
main bola sepak..
tu dia....amik gambar mcm team harimau malaya
penuh gaya la konon masing2..
Qays, Aqeel, Ian, Mikail
yg takde...Adip jer...
sbb dia dah besar..tak leh nak join..

nasib baik la cuaca redup....sbb nak ujan
so..takde la bising Mummy, Mama & Mak Mas nya
tgk anak2 main kat luar

Melur & Thyme..memang terbaek la!!!

jumaat lepas punya cerita
as usual..isnin baru la sempat nak update....

so..jumaat lepas..kami gie lunch kat Nu Sentral..
emmm..kalau ke Nu Sentral, tak yah pikir panjang
sbb kami ada fav restoran kalau ke sana..
di mana???
yup..
Melur & Thyme..(kat tingkat 5 Nu Sentral)
nie kali ketiga kami ke sini
and..setiap kali gie makan sana..kami mesti amik menu yg lain
so far..tak pernah sama menu lagi 
(kecuali drinks..ice lemon tea)
and yet..banyak lagi menu yg kami nak cuba
so..harus la ke sana lagi dan lagi...

untuk jumaat lepas..
kami try dessert baru kat sini..
pavlova with lemon sauce
ni takde lagi dlm menu but Mummy Ayu nampak dlm insta diaorang 
and...sampai rest .. pun available 
so..kami pun try
memang sedap..manis plus masam2 sos lemon tu
best!!
kalau tak pikir nak makan main course..harus kami order lagi satu
but....takut full sangat... so .. no no no!

main course pilihan kami untuk minggu ni..
bukan ayam, bukan daging lembu and bukan sea food..
emm...apa yer?
hah...utk minggu ni..kami pilih ..itik & kambing.

Mummy Ayu pilih itik
satay itik..
Tender duck breast meat marinated overnight and barbecued over charcoal fi re

nie pun sbb nampak kat insta...the day before gi makan tu
emm....cedap jer nampak
so..memang dah target, kalu ke situ...nak try satay itik dia
memang puas hati...
cedap & juicy jer daging itik dia
kuah satay pun sedap....
best...
kenyang ke..makan mcm tu?
mula2 kami nampak pun..pikir mcm tu
tapi bila dah makan..plus roti...pas tu ngan dessert
memang kenyang..just nice jer
alhamdulillah!!

Net pulak..pilih kambing
lamb cutlet
Grilled lamb with red pepper marmalade and topped with melted goat cheese
nie pun cedaps sgt..
dagingnya tak liat, cukup perasa
plus cheese ontop tu..memang terbaik la

so far..kami makan kat sini..
memang licin pinggan kami....
(kecuali yg tak leh makan la...tulang & lidi satay tu)
and..setiap kali gie situ..kami mesti tgk menu org lain
semuanya nampak best...emmm...
harga plak...reasonable ..
plus foods pun cedaps
service pun...laju & tip top
senang kata..memang terbaiks la..

sempat gak la snap sorang sekeping gambar
emmm..mcm gaduh jer kan?
he he he..
kami tak gaduh..
saja jer tu..
:-)

entry lain kami ..lunch kat Melur & Thyme..

Melur & Thyme ni..ada 3 cawangan kat Malaysia ni
kat Nu Sentral..tingkat 5
kat KLCC...kat hround floor
kat KLIA 2..tingkat 2..

utk details...leh la visit ke sini..

Awesome!!!

assalamualaikum & morning semua..
selamat hari isnin!!
how's ur weekend???
:-)

Friday, March 27, 2015

Bento-bento for this week......

as usual..
koleksi bento2 utk minggu ni...

for isnin
nasi guyeng
nugget
epal
jelly & raisin
air milo


selasa
mee hoon guyeng + egg roll
tembikai + laici
choc
vitagen

rabu
nasi guyeng
ayam kunyit
epal
jelly
milo

khamis
grilled sausage
telur hancur
animal cookies
grapes + laicu
vitagen

jumaat
nugget
tembikai + grapes
jelly + choc
milo

sekian..tu la bento2 Ian & Iris utk minggu ni..

Every day....

hari nie....actually takde idea sangat
plus...busy gak
pagi2..dah ada meeting..
but..nak gak update quotes ni
jumpa hari tu..masa cari benda lain...
mcm menariks sgt
so..terus save
and..today ...share kat sini..
so true kan?

bukan setiap hari tu...hari yg baik
but..ada sesuatu yg baik..pada setiap hari tu

renung-renungkan
:-)

happy working kengkawan!!!

Salam jumaat!!!

assalamualaikum..
salam jumaat..
selamat pagi...
:-)

Thursday, March 26, 2015

Basuh basikal.....

sian anak2 Mummy..
cuti sekolah tak ke mana yer..
tak pe la..nanti Daddy cuti kita jenjalan yer

so..antara aktiviti diaorang
selain main PS..
apa lagi...petang hujung minggu..nak main basikal
emm...dah main2..kena la cuci jugak
kasi bersih
cuci bersih key..
suka ..
:-)

Happy thursday!!

assalamualaikum and morning semua
selamat hari khamis..
yes...esok dah jumaat!!!

Wednesday, March 25, 2015

Seni lukis

hari tu..ada sekali update pasal seni lukis Ian
kali ni pun..sama gak
pasal seni lukis Ian gak
rasanya..seni lukis dulu ngan seni lukis sekarang.. tak banyak beza kan?

kalau tgk pic nie..
leh agak nak buat apa
yes...nak buat seni anyaman
yg mcm tikar tu

nie salah satu kerja rumah Ian..masa cuti sekolah hari tu

standard la..
Mummy Ayu jugak yg kena tolong
kalau Abang Ian buat..
Iris pun sama nak jugak
tapi..bukan dia yg buat ..Mummy yg kena abiskan
"susah la Mummy, kita tak tau"
tapi dia nak jugaks....sabar jer la
Ian...dia buat sendiri but Mummy tolong perkemas kan..
and hasilnya...
voila!!
yg Iris punya tu..Mummy Ayu print jalur2 tu kat office .pakai printer
tu yg halus tu
Ian pun..Mummy Ayu buatkan
but Ian kata susah la sbb halus sangat
so..kena redo..buat kasar sikit...secara manual
but...guna 2 warna jer...tak nak serabut sangat
yg Iris tu...saja suka2..
yg yg pelbagai warna tu
suka la Ian
hari Isnin hari tu..dia hantar
Cikgu kata..cantik..dapat A and lekat kat dinding kelas dia
lagi la suka Abang Ian
:-)

# hari ni Ian ada lukisan lagi..
kena bawa water color, berus gigi
emm..leh agak kan...nak buat apa?

Selamat Hari Polis!!!!

hari ni....hari polis yang ke 208
so...nak wish la kat sini..
Selamat Hari Polis
1st..of coz..kat my dearest BFF
:-)
pas tu..kat my boss, my officemate, kat geng2 kat opis ni..
yang polis la..
and..kat semua polis2..kat Malaysia ni
:-)

Wednesday morning!

assalamualaikum and morning semua
selamat hari rabu!!

:-)

Tuesday, March 24, 2015

Cinderella .... rabu lepas.

cuti sekolah minggu lepas..
kami tak ke mana2 pun

jangan tidak..bawak la Ian & Iris gie tgk wayang
cita ni..
Cinderella
Ian pun terjebak gak..layan jer la yer..

seat penuh
so..kami kena duduk..dua2..

Iris ngan Untie Shyra

Abang Ian
ngan Mummy Ayu

Acu ngan Tok Umi
yes..kami gie berenam
tgk show malam..kul 8.30..

mula2 sebelum start Cinderella tu..
ada short movie...Frozen Fever
walaupun pendek jer
but best & comel sgt..
frozen fever ni cita pasal Elsa nak kasi Anna...
birthday celebration yg terbaik
nak ganti balik..yg lepas2..
but dia demam..
and..tiap kali Elsa bersin
dia akan kuarkan little2 olaf ni
comel sgt & makin lama makin banyak

comel & best sgt
tak mustahil..kalau Frozen 2 kuar..
melti meletop gak..

cita Cinderella...
as usual..mcm cerita dongeng tu
jalan cerita semua pun sama
but.....lakonan mantap, 
penuh warna warna..costume, backdrop semua
jadi cun sgt
Ian...suka
Iris.....pun suka
but tak tau bila..dia terlena
see......dah abis cita..tgk2 dia dah tido
he he he...
nasib baik bila kejut dia tak ngamuk..

nak balik...
sempat gak posing bertiga
:-)

masing2..suka cita frozen tu dr cita cinderella
mcm mana tu?

Salam jumaat

©Copyright Reserved to Life Is Beautiful l Designed by DayangDeno