Shoplinks.Asia

Thursday, July 10, 2014

Bingka Kentang - sedap dimakan panas-panas

nak share satu resepi kat sini
dah lama dah simpan
nie baru jumpa kat draf
jom tengok resepinya...

bahan-bahan nya:-
3 biji kentang 
3 sudu planta*
2 biji telur*
1/3 cawan gula pasir*
setengah cawan susu manis
100 ml santan pekat

1 cawan tepung
3/4 cawan air*
sedikit garam*
sedikit esen warna kuning jika suka

kismis secukupnya

cara-caranya:-
rebus kentang sampai lembut & lecekkan kentang tu.
pas tu masukkan planta, telur, gula susu ke dalam kentang tu. gaul hingga rata.
than..masukkan tepung & santan. gaul lagi.
last sekali..masukkan air & sedikit garam. kalau nak kasi color sikit, masukkan sikit pewarna kuning.
siapkan acuan yang nak digunakan..sapukan sikit marjerin..
supaya tak melekat nanti.
taburkan kismis ke dalam acuan tu than baru tuangkan adunan..
bakar hingga masak dlm suhu lebih kurang 150 c



pas tu..siap...untuk dihidang
nie sejenis bingka
and..bagi Mummy Ayu..sedap makan bila bingka ni panas2..
pergh..memang layan

selamat mencuba!!

4 comments:

Sidratul Muntaha said...

teksturnya macmana ye ayu?
al2 mcm bingka ijo tu ke or lebih mcm roti lembik?

CT Humairah said...

waaaah CT suka ni bab bab ada ubi ada kentang semuanyaaa laju aja CT makan hihiks..

eima said...

slalu bingka ubi kayu ...ni festime dgr nanti nk try la

LYAfrina said...

A ah.. biasanya bingka ubi kayu.. lain pd y lain ni.. msti sedap klo ubi kntang

Salam jumaat

©Copyright Reserved to Life Is Beautiful l Designed by DayangDeno