Shoplinks.Asia

Tuesday, July 1, 2014

Puasa pertama Iris

alhamdulillah...
semalam princess manja bam bam Mummy Ayu berjaya puasa penuh..
emm...sungguh tak disangka2..
tu dia..muka budak puasa
masa amik Mummy Ayu sampai semalam petang
time nie dah kul 6.35 mcm tu
so..memang kira full la
kalau dia nak buka pun..memang Mummy Ayu tahan
sbb dah kul 6 lebih kot
and...akhirnya..berjaya gak..
senyum .. lemah jer
bising2..lapar, nak makan tu..standard la
but....dapat gak bertahan..

and..Abang Ian...
as usual...dah tahun keempat puasa
cuma kesian la tgk...
ala..lemah longlai jer
mata kuyu jer .. tak tido..

apa pun.....alhamdulillah..dua2 pun dah boleh puasa
Mummy Ayu dulu pun..start puasa bila dah tadika
:-)

# kengkawan, bila time yg paling sesuai untuk train anak2 berpuasa?



3 comments:

Cikgu Aini said...

Sebenarnye... kena train solat dulu Mummy ayu. Dah ok bab solat, then puasa. Ikutkan umur 7 thn ajar puasa & make sure solat pun kena well trained. Umur skrg ni pun mummy ayu dah boleh ajar sikit2x & solat is the most important. Iris umur brp mummy ayu?

Cikgu Aini said...

"Perintahkan anak-anak kalian untuk melakukan shalat saat usia mereka tujuh tahun, dan pukullah mereka saat usia sepuluh tahun. Dan pisahkan tempat tidur mereka." (Dishahihkan oleh Al-Albany dalam Irwa'u Ghalil, no. 247)

Umur 10 tu baru seriously puasa dah kena jaga. Solat 7 thn ajar & seriously on 10 years. Wallahuaklam...

Cikgu Aini said...

http://drmuna.wordpress.com/2012/08/02/seawal-manakah-anak-boleh-mula-berpuasa/?

Salam jumaat

©Copyright Reserved to Life Is Beautiful l Designed by DayangDeno