Shoplinks.Asia

Monday, March 21, 2016

Cerita Cinta Kita .. Paling Oh-Sem! ~ Syamnuriezmil ..... memang oh-sem sangat-sangat!!!

lama tak review novel.. kan?

ok..meh layan novel terbaru....yg Mummy Ayu baru abis baca...
hasil karya penulis fav Mummu Ayu
"Syamnuriezmil"
tajuk dia pun dah menariks..
Cerita Cinta Kita...Paling Oh-Sem!!!
blurb belakang novel....
baru belajar word 'blurb' tu..dr writer
sbb writer kata..sinopsis tu...jalan cerita dr awal sampai abis
blurb..yg kat belakang novel tu... yg Mummy Ayu selalu kata sinopsis tu
salah rupanya...
emmm..belajar dr yg pakar
:-)

so..this is blurb....
Semua orang mahu cerita cinta mereka berakhir dengan penamatan yang indah. 
Begitulah Jay, dia mahu menjadikan cinta pertama 
adalah cinta terakhirnya, Arief yang merupakan abang angkatnya.
 Jay tak tahu apa yang dia rasa itu ialah cinta sehinggalah Arief mahu bertunang dengan Que. 

Pertunangan itu menyebabkan Kaer, supervisor Jay bertambah sakit hati.
 Tak dapat untuk menyakitkan hati Arief, Kaer cuba membuli Jay.
 Jay cuba merungkai masalah Kaer yang sering membuli dia 
sehinggalah dia dapat tahu Que merupakan bekas kekasih Kaer.

“Tapi itu ex-girlfriend. Bukannya girlfriend.”
“Tapi, Encik Kaer cakap abang perampas. Apa maksud dia?”

Jay tak percaya yang Arief perampas, jadi dia mula siasat hal sebenar. 
Masalah mula timbul apabila rancangan pertunangan itu sebenarnya 
dibuat untuk memerangkap Dato’ Qais. 
Tapi, apakah kaitan Dato’ Qais dengan cerita cinta mereka?

“Gilalah Jay. Cerita cinta kau, macam cerita dalam channel 724.
 Cerita cinta ala Fox HD kot!”

and..meh layan review dr Mummy Ayu
ok kan?
as usual..hasil karya Syamnuriezmil...tak pernah menghampakan
sbb tu la dia one is my fav writer
novel2 dia..memang koleksi kesayangan Mummy Ayu 
and..sentiasa ditunggu2
Cerita Cinta Kita..Paling Oh-Sem
mengisahkan ... Jay, heroin dlm novel ni..
dia nie baru start praktikal di company bapa angkat dia...Tan Sri Jaafar
merangkap..boss kepada bapak & mak dia
bapak Jay nie..driver kepada Tan Sri Jaafar
mak dia plak..maid kat rumah Tan Sri Jaafar & family
kebetulan Tan Sri Jaafar takde anak perempuan, dia just ada 5 orang anak lelaki
so..dia angkat Jay mcm anak dia sendiri
and..kebetulan juga..bapak Jay...pun nama Jaafar
so..ramai yg anggap Jay nie anak Tan Sri Jaafar
and..Tan Sri Jaafar & family pun tak pernah nafi kan

Jay praktikal di bawah pengawasan Kaer
Kaer ni punya la garang dgn Jay 
walaupun dia tahu Jay nie anak Tan Sri Jaafar
tapi dia selamba jer
rupanya..ada sebab dia mcm tak puas hati ngan Jay
sbb nya..Arief.abang kepada Jay tu....couple ngan Que....
ex girlfriend Kaer
but dalam gaduh2..
Kaer plak ter'couple' ngan Jay
pulak?

Jay dlm dia..mcm minat ngan Arief....anak keempat Tan Sri Jaafar nie
but..dia mcm tak sedar & mcm tak nak mengaku 
sehingga la.. Arief kata dia nak bertunang dgn Que

Jay mula jealous ngan Arief
dia cuba jauhkan diri
but..boleh ker?
dah la keja satu opis, rumah pun bersambung
jumpa hari-hari...
and Arief plak....jelous gak ngan Jay
bila dia tau..Jay ngan Kaer

semua ni....berpunca dari Dato' Qais..bapa kepada Que
emm..kenapa ngan Dato' Qais ni?
nak tau.. kena la baca...
"Cerita Cinta kita... Paling Oh-Sem!!"
confirm puas hati punya la..

jalan cerita..lain dr yg lain
and..penuh dgn kejutan..mcm tak sangka jer
.
senyum sorang2, ketawa sorang2, nangis pun sorang2 dibuatnya
serius..
tak pernah lagi baca novel Syamnuriezmil yg tak best
semuanya pun best2..
and..coming soon pun..ada cerita yg best..
spt..Perempuan Paling Bahagia..emm tak sabar nak baca
sbb bila baca..rasa bahagia jer..

ok..enough..
mana nak dpt nove nie?
sbb..rasanya lum masuk bookstore lagi
so..jom jengah The Chapter BookStore
but..bookstore ni kat Ipoh
kalau sesapa orang Opoh..leh la walk in jer
mcm kami yg jauh2 nie..order la by post..
and..boleh la order kat sana
staf kat The CBS nie..semua pun baik2 & friendly
cepat jer balas PM .. 
sgt efisyen!!!

mcm Mummy Ayu baru2 ni..
order 3 buah sekali..
1 dah baca, lagi 2 nie...lum baca lagi
but..rasa mcm nak baca sekali lagi jer.. 
Cerita Cinta Kita..Paling Oh-Sem!!
sbb og-sem sangat!!

To my fav writer.... Syam!!
keep on writing!!
coz you really good!!
sgt kreatif dlm menulis 
bila baca tu..
"eh.. tetiba jadi mcm nie..""
memang tak dijangka2..
tu yg buat lagi best tu
susunan ayat yg best
suka sangat2....all your writting!!
caiyok caiyok!!

2 comments:

Syamnuriezmil said...

Tqvmmmm for the review :)

AyuArjuna BiGoshh said...

mcm menarik novel ni :)

Salam jumaat

©Copyright Reserved to Life Is Beautiful l Designed by DayangDeno