#MyTravelokaEscapade - We need a holiday lah!

bila Mummy Ayu dapat tau...
yg Traveloka buat contest 
Image result for you need holiday traveloka
wah!! menarik ni
haruslah Mummy Ayu menjoinkan diri
mana tau.. rezeki nak menang free holiday
#MyTravelokaEscape

so....dengan lafaz bismillah..
here you are....

destinasi pilihan Mummy Ayu  ialah
Pulau Langkawi
sian Mummy Ayu...Langkawi pun lum sampai lagi.... :-(
kami ni bukan jenis yg suka holiday..tu lah pasal

kenapa Mummy Ayu pilih Pulau Langkawi???
Image result for pulau langkawi
sebabnya..
kenapa nak jenjalan kat luar negara
sbb ..... kat Malaysia sendiri pun tak abis jalan
plus..Langkawi pun cantik & banyak tempat menarik yg kita boleh gie.....
lagi satu sbb... Chef Daddy tak boleh nak cuti lama2 sgt
so....gie dekat2 dulu ok lah
plus...lagi satu sebab..
now kan Mummy Ayu dah keja jauh
so..bila balik Malaysia....cuti2 Malaysia
kan best tu..he he he...

so.....my plan..
sampai jer Pulau Langkawi
settle check in semua
jom jalan2!!!!!!
Image result for pulau langkawi map

kalau ke Langkawi..
kena lah try naik cable car
harga tiket cable car langkawi
nampak mcm scary gak
but..mcm tak complete jer..kalau tak try
(genting punya cable car pun..Mummy Ayu dah try sekali)

pas tu...dah naik cable car
kita try plak jalan2 kat Sky Bridge
homepage_skybridge_01
Sky Bridge ~ jambatan melengkung yg menghubungkan 2 puncak bukit
view dr situ...sgt lah amazing
nak pegi ke sky bridge ni..memang kena naik cable car
so..memang kena lah kan??

lepas kita tgk view.... kita jenjalan pulak ke....
Art In Paradise
Image result for art in paradise langkawi
kat sini ... muzium 3D
leh tgk trick2 dlm lukisan
and..kita juga boleh bergambar...
and akan nampak mcm kita memang dlm gambar tu..
mcm ni
Image result for art in paradise langkawi
real kan?
memang kena lah..sbb Mummy Ayu memang suka bergambar
:-)

pas tu.. tak cukup 3D
kita gie muzium 5D plak
Image result for believe langkawi 5d art museum
he he ..
boleh bergambar sampai lebam
Image result for believe langkawi 5d art museum
Ian ikut mcm Mummy Ayu .. memang suka bab bergambar ni
Iris plak...mcm Daddy..jenuh la kena paksa
pas tu..pic pun nampak mcm tak ikhlas jer
mcm2 ragam anak anak kan??

ok....tempat ni...Daddy sure suka
Underwater World
Image result for underwater world langkawi
Daddy & Ian.. berkongsi minat yg sama
animals....fish....
emmm....sukalah diaorang kat sini
Image result for underwater world langkawi
Mummy Ayu...okay jer..

pas dah gie favorite place Abang Ian
kena la gi favorite place Iris & Mummy jugak
he he
tak sah kalau gie langkawi tapi tak singgah di kompleks Haji Ismail Group
Related image
apa lagi....... siap duit jer
borong coklat .....buat buah tangan & souvenir
Image result for borong coklat di haji ismail group langkawi

and...for Mummy plak..pinggan mangkuk, periuk2..
Image result for haji ismail group langkawi
and mcm2 lagi lah
best best!!!
tak sabar rasanya nak pegi...sambil taip nie

ok...bila dah ke Pulau Langkawi juga
tak sah kalau kita tak melawat ke tempat2 bersejarah
Image result for makam mahsuri langkawi
sebut jer Pulau Langkawi
automatik kita akan ingat Mahsuri
Related image
so..jom gi Kota Mahsuri
ada makam mahsuri, telaga mahsuri
Image result for makam mahsuri langkawi
and mcm2 lagi

pas tu kita boleh melawat kawasan beras terbakar
Image result for beras terbakar di langkawi
elok ni..biar anak2 belajar pasal sejarah di Langkawi

kat sini pun boleh shopping gak
Image result for beras terbakar di langkawi
kain batik & minyak gamat .. kat area ni murah2
(wah...Mummy Ayu bukan main lagi buat survey)

and..lagi satu tempat wajib..kena pegi kalau ke Pulau Langkawi
Dataran Lang....kat Kuah
Image result for dataran lang
kalau gie Langkawi..tak posing2 ngan helang gergasi ni
tak sah la..kan?
amik gambar mcm ni ...
Related image
kan..kan...kan
:-)

and...lagi satu aktiviti yg best utk dibuat..kat Langkawi
ialah...island hoping
Image result for island hopping langkawi price
untuk aktiviti ni
ada mcm2 pakej yg tersedia
just pilih
best gak..naik bot..gie beberapa pulau
termasuk lah..
pulau Dayang Bunting
Image result for island hopping langkawi
diaorang akan singgah kejab2..kat pulau2 ni
emmm....menariks kan???

pasal makan plak...
tak payah risau
sbb dah tentu semua pun halal food..dalam Malaysia kan
and..banyak pasar2 malam kat situ
and..gerai2 or kedai2 makan pun banyak

penginapan..tak yah pening2..
just cari jer kat Traveloka
pilih jer..nak berapa bintang, berapa budget kita
diaorang yg carikan
and booking pun boleh dibuat secara online

flight tiket pun sama
biar Traveloka yg urus kan

emm....just masa & budget jer
actually....budget pun..takde masalah sangat
(sbb dalam Malaysia .. kan)
just masa....and reason
susah tul nak adjust masa ngan Daddy....
but kalau la Traveloka 'approve 'kan holiday Mummy Ayu ni
emm..its one good reason .. utk heret Daddy gie holiday ngan kami
semua dah siap...just Daddy jer..apply cuti and spent his quality time .. with us
plus..kita dah la PJJ (perhubungan jarak jauh) sekarang ni
kena la ada masa2 yg mcm ni..utk spent masa ngan keluarga
so......Traveloka... you are my only hope
untuk fulfill kan my dream holiday nie
kan you all kan yg kata
"You need a holiday lah!"
yes... I am!!!
Image result for you need holiday traveloka

* utk sesiapa yg berminat nak join...mcm Mummy Ayu
just klik kat sini...
"You need a holiday lah!"

mummy_ayu

I am Mummy Ayu and obviously I am a mummy of two kids, Ian and Iris. This blog is like my diary. Its contain my life story, my kids, my passions,my hobbies, my friends, my cooks and many more.

2 comments:

  1. langkawi = great place.
    all in.
    jalan-jalan.
    laut.
    gunung.
    air terjun.
    shopping!

    ReplyDelete

Jemputla komen di sini...