Shoplinks.Asia

Tuesday, May 31, 2016

Hello Tuesday!!

assalamualaikum 
good morning semua
salam selasa!!!
:-)

Monday, May 30, 2016

Balik dari Kem Smart Iman...demam pula

sabtu petang tu..lepas amik Ian...
Ian nampak letih
ye la..biasa kalau kem-kem nie..mesti full punya jadual
tido lambat, bangun awal...normal la tu kan
Ian plak..tak biasa
petang tu..dia start demam..
tapi..kami ke Nilai pula....melawat Tok wan (FIL) masuk sepital
so...Sabtu pagi baru Mummy Ayu bawak ke klinik
3 of us..tgh tunggu nak jumpa doktor
alhamdulillah..demam biasa jer
takde serius apa pun

malam hari sabtu tu....memang tak lena la Mummy Ayu tido...
jaga Ian demam...siap ngigau2 bagai..

doktor tanya nak ubat air ker pil
Ian cakap ubat pinl
emm..
nasib baik boleh telan
dah besar dah hero Mummy nie
:-)

get well soon yer sayang!!

Kem Smart Iman 2016

alhamdulillah...Sabtu lepas Ian balik dah dari Kem Smart Iman dia.
:-)
nie pic masa nak pegi...
balik tu...tak amik gambar pun

nie pic masa kat sana
dapat dari Ustaz .. dia whatsapp..
:-)
wah..duduk depan sekali hero Mummy Ayu

and..yg nie plak
group pic
before nak balik tu
:-)

#balikdarikem...demampulak

Kenapa baru sekarang?

rasanya ... ramai yg dah tau Mummy Ayu berulang alik dari Seremban ke KL setiap hari....
and..balik keja....dari KL ke Seremban
tu la ruti harian Mummy Ayu since 4 tahun yg lepas..
sejak beli & pindah rumah kat Seremban...

so...Mummy Ayu pun..ulang alik la...
naik bas kat terminal one, Seremban...turun kat CM...
balik pun mcm tu..naik kat CM..turun kat terminal one
setiap hari, setiap minggu
plus....dah berpuluh tahun kot..
naik & turun bas..kat CM tu
but..tetiba baru2 ni..
heboh tak boleh turun or naik bas kat CM tu
:-(

alasan......menganggu lalu lintas
plus....katanya..
buat apa buat Pudu Sentral (puduraya) canggih2 .. but tak gunakan?
punya lama dah siap Pudu Sentral tu..kenapa sekarang baru nak heboh?

kalau betul mengganggu lalu lintas, jalan jam la...what ever la..
kenapa baru sekarang nak complain bagai?
kenapa tak dr dulu?
plus..KL ni..mana jalan yg tak jam?
semua pun jam

pas tu...ada la company bas yg amik penumpang di bas stop yg bas ke arah Klang tu
bukan bas tu tunggu lama2 pun..
bila dah cukup penumpang....baru bas datang
pun tak boleh jugak..
siap kena sita bas bagai...

ntah la..
tak tau nak cakap apa lagi
surat.....dah buta, but tak ada respond pun
alasan nya tu la..
semua bas kena beroperasi di Pudu Sentral (Puduraya)
yg jadi mangsa nya... kami kami la..
bukan sikit tau... orang yag kerja di KL....but duduk di Seremban
sbb tu bas pun makin banyak...

Jumaat lepas....Mummy Ayu naik Putra LRT dari CM ke Masjid Jamek
tukar naik Star LRT pulak ke Plaza Rakyat
baru naik bas ke Seremban

pagi ni..
turun di Pudu Sentral..jalan kaki ke office
selalu nya..jalan kaki dr CM jer....nie dah makin jauh

kalau mcm nie la..memang isi borang minta tukar la ...
benda yg mudah...bukan nak dimudahkan lagi...lagi disusahkan 
sabar jer la...

Program KidZ & Tech di KidZania Kuala Lumpur

Dalam usaha untuk meningkatkan pemahaman tentang teknologi-teknologi baharu
 yang boleh menarik minat komuniti muda dalam persekitaran pembelajaran kreatif, 
KidZania Kuala Lumpur telah melancarkan Program KidZ & Tech, 
bermula dari 28 Mei hingga 12 Jun. 
Melalui program ini, 
kanak-kanak boleh menyertai siri bengkel interaktif, 
lakon peranan bertema dan aktiviti dalam talian untuk menerokai masa hadapan.
Dirancang dengan kerjasama rakan-rakan kongsi iaitu 
Microsoft Malaysia, Sasbadi Holdings, Panasonic, 
Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia, dan Universiti Multimedia, 
keseluruhan program ini terdiri daripada aktiviti-aktiviti
 yang direka untuk mencetuskan inspirasi bagi menarik minat kanak-kanak 
dalam bidang sains dan teknologi. 
Secara asasnya, aktiviti-aktiviti ini bertujuan untuk
 membantu kanak-kanak meningkatkan kemahiran menyelesaikan masalah dan pemikiran pengkomputeran yang juga akan membantu mereka apabila dewasa kelak.


"Kanak-kanak hari ini menggunakan teknologi dengan pelbagai cara berbeza untuk berinteraksi dengan rakan sebaya dan mempelajari kemahiran-kemahiran baharu. 
Kita mampu menarik minat kanak-kanak ini dengan menyediakan persekitaran pembelajaran 
yang menyeronokkan menerusi Program KidZ & Tech," 
kata Susanah Abdul Rani, Gabenor KidZania Kuala Lumpur. 
"Dengan kepakaran rakan-rakan kongsi kami seperti Microsoft Malaysia, Sasbadi Holdings, Panasonic, Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia dan Universiti Multimedia, Program KidZ & Tech ini adalah cara kami untuk menonjolkan aplikasi-aplikasi teknologi yang praktikal agar kanak-kanak dapat menghargai potensi sebenar teknologi, dan bukan hanya sekadar sumber hiburan."

Secara asasnya, aktiviti-aktiviti ini bertujuan untuk meningkatkan minat di kalangan kanak-kanak 
di samping memberi peluang untuk mempelajari tentang dunia di sekeliling mereka dan mempelajari bagaimana sains, teknologi, kejuruteraan dan matematik 
(science, technology, engineering and mathematics - STEM
akan terus menghasilkan pembaharuan di dunia ini.

Keempat-empat aktiviti utama yang dijalankan oleh rakan-rakan kongsi program ini melibatkan sains dan teknologi menerusi cara berbeza:

Ø  Pengekodan: "Hour of Code" memperkenalkan asas-asas pengekodan dan pemprogaman komputer, menerusi permainan komputer terkenal Minecraft;

Ø  Robotics: Terokai asas-asas kejuruteraan robotik dan pemprograman menerusi WeDo daripada LEGO® Education; 

Ø  Realiti Berperantara: “Dinosaurs Come to Life” memberikan gambaran tentang bagaimana teknologi realiti berperantara boleh merangsang pemikiran di masa hadapan;

Ø  Holografi: Melangkah ke dunia unjuran holografi dan belajar menghasilkan piramid tayangan 3D - sebuat alat mudah yang membolehkan anda menonton hologram 3D dan video-video di telefon pintar atau tablet.

“Di Microsoft, misi kami adalah untuk memperkasakan setiap orang 
dan organisasi untuk mencapai lebih lagi. 
Ini termasuklah melengkapi kanak-kanak dan warga belia dengan kemahiran pemikiran pengkomputeran dan penyelesaian masalah untuk berjaya 
dalam dunia masa kini yang berteraskan mobiliti dan sistem awan. 
Selari dengan misi kami, kerjasama dengan KidZania merupakan langkah yang tepat, 
dan kami kekal komited untuk memastikan kanak-kanak 
dari setiap lapisan masyarakat mempunyai akses kepada STEM
 seterusnya memberi dorongan kepada mereka untuk menjadi generasi pemimpin seterusnya,”
 kata Jasmine Begum, Pengarah Hal Ehwal Korporat dan Perundangan, Microsoft Malaysia dan Pasaran Baharu. 
“Menerusi Minecraft dan Code.org, kami ingin menjadikan aktiviti ini  lebih santai, dengan usaha sama dan menyeronokkan - selari dengan matlamat KidZania untuk Program Kidz & Tech.”

“Pendidikan STEM sangat penting di abad ke-21 dan
 ia menyediakan kanak-kanak untuk berdepan dengan cabaran pada masa akan datang,” 
jelas Law Yi Chian, Pengarah Eksekutif/Ketua Bahagian Pemasaran dan Komunikasi,
 Sasbadi Holdings Berhad. 
“Pendekatan secara langsung dalam mempelajari konsep STEM merupakan kaedah yang berkesan kerana kanak-kanak boleh mendapat pemahaman yang lebih baik apabila mereka mengalaminya sendiri. Aktiviti robotik dan pemprograman dalam Program KidZ & Tech adalah kunci utama dalam membentuk generasi pencipta yang seterusnya.”

Bengkel-bengkel yang telah dijadualkan ini disokong oleh aktiviti-aktiviti dalam talian di www.kidzania.com.my/kidz-and-tech. Menerusi laman tersebut, kanak-kanak boleh mengetahui lebih lanjut tentang individu-individu terkenal dalam teknologi seperti seperti Bill Gates dan John Lasseter dalam bahagian khas “Hall of Tech”; mereka juga boleh menguji pengetahuan mereka dalam teknologi dalam Peraduan Facebook Tech Geek of the Week yang menawarkan hadiah mingguan iaitu Gogel Realiti Maya dan Hadiah Utama iaitu sebuah pen 3D Doodler; dan sebagai tambahan, para penggemar teknologi cilik boleh menjawab beberapa soalan mudah untuk mengetahui siapakah personaliti teknologi mereka!

Tambahan lagi, sebahagian daripada 100 pengalaman lakon peranan di KidZania Kuala Lumpur akan diadaptasikan agar melibatkan aspek berkaitan teknologi. Contohnya, kanak-kanak akan mengadakan perbicaraan tentang kes-kes yang membabitkan penggodaman sistem awam di Mahkamah; mempelajari bagaimana untuk menulis artikel tentang Kanak-Kanak & Teknologi untuk KidZania Post; mendapatkan wallpaper telefon KidZ & Tech ekslusif dengan menggunakan hashtag #kidZtech2016; dan mendengar program secara langsung oleh Zupervisor DJ di KidZania yang akan membincangkan tentang Kanak-Kanak & Teknologi dan memainkan lagu-lagu yang bertemakan teknologi; berseronok di City Parade, Tarian Robotik di City Clock, dan aktiviti Lukisan Muka yang berkaitan dengan teknologi dalam kehidupan moden hari ini. Mereka juga berpeluang untuk mengalami sendiri sesi mewarna Realiti Berperantara dan menyaksikan karya mereka menjadi 3D!


Jangan lepaskan peluang yang mengujakan ini di Program KidZ & Tech KidZania Kuala Lumpur (28 Mei hingga 12 Jun) - untuk masa terhad, diskaun istimewa bagi tiket biasa turut disediakan, oleh itu layari  www.kidzania.com.my untuk maklumat lanjut!

Act-of-launch with (from left) Tan Chee Hon (陈志汉), General Manager of Strategic B2B Development, Panasonic Malaysia Sdn Bhd; 
Law Yi Chian (刘怡倩), Executive Director/Head of Marketing, Sasbadi Holdings Berhad; 
Jasmine Begum, Director of Corporate, External and Legal Affairs, Microsoft Malaysia; 
Puan Eneng Faridah Iskandar, Senior Director of the Advocacy & Outreach Division, Malaysian Communications and Multimedia Commission (MCMC); Susanah Abdul Rani, Governor of KidZania Kuala Lumpur; and 
Tuan Hj Sahbulah Mohd Darwi, Manager, Media Relations and Publications, Multimedia University


Official launch of the KidZ & Tech Program 
(from left) Tan Chee Hon (陈志汉), General Manager of Strategic B2B Development, Panasonic Malaysia Sdn Bhd; 
Jasmine Begum, Director of Corporate, External and Legal Affairs, Microsoft Malaysia; 
Law Yi Chian (刘怡倩), Executive Director/Head of Marketing, Sasbadi Holdings Berhad; 
Susanah Abdul Rani, Governor of KidZania Kuala Lumpur; 
Puan Eneng Faridah Iskandar, Senior Director of the Advocacy & Outreach Division, Malaysian Communications and Multimedia Commission (MCMC); and Tuan Hj Sahbulah Mohd Darwi, Manager, Media Relations and Publications, Multimedia University

Its Monday!!

assalamualaikum..
selamat pagi
selamat hari isnin!!
:-)

Friday, May 27, 2016

For Teachers Day..2016 from Iris

hari ni...sambutan hari guru kat sekolah Ian & Iris
but.... Ian takde la... sbb dia gie Kem Smart Iman tu
just Iris jer...
hadiah Cikgu Ian..kasi hari Isnin la nampak gaya nya..
semalam...siapkan hadiah utk CIkgu-Cikgu Iris

nak kasi 5 orang Cikgu..termasuk guru besar
bunga + pencil gula gula mentos tu
and..ada card tecik..
suka Iris..
muka ngantuk malam semalam..

harap cikgu cikgu suka la yer...
last year Mummy Ayu buat kek tecik
tahun nie....
buat choc brownies
and letak dlm box....
selalunya diaorang buat makan2..
so..leh la makan ramai2 nanti

pagi nie..
Iris siap make up bagai
tq Untie Shyra & Tok Umi sbb layan budak bam bam ni
sbb dia masuk fashion show....
suka la sbb main make up bagai
:-)

Ian ~ Kem Smart Iman 2016

nie la sebab nya .. Mummy Ayu cuti semalam 1 hari
sbb nak uruskan Ian..
Rabu tu baru dpt surat,
Ian call Mummy Ayu kat opis ... and whatsapp surat ni
kebetulan pun..boss takde 
tu yg laju jer

emmm...berat gak hati nak kasi Ian gie
sbb....
1. jauh..kat Jelebu tu
2. 2 malam tu..hari tu camping kat sekolah, 1 malam jer pun
3. campur ngan sekolah lain
but...
Mummy Ayu kasi jugak
and...jenuh gak bodek Daddy .. sbb Daddy plak tak kasi
alahai....betul la orang kata...
sbb anak..mak ngan abah jenuh bertekak
kalau ikut risau, Mummy Ayu lagi la risau sbb most of the time
diaorang ngan Mummy Ayu
but..Ian makin besar
Mummy Ayu kena percaya ngan dia
and..dia pun kena belajar untuk berdikari
nie la time nya

and of coz....Mummy Ayu msg2 ngan Ustaz dia.. yg handle kem ni
panjang lebar jugak la tanya
siapa pegi lagi?
ada cikgu yg follow tak?
murid tahun berapa lagi yg sama pegi?
makan & minum mcm mana?

nasib baik la ustaz tu nak layan segala macam persoalaa Mummy Ayu
he he he..
sowie la yer ustaz......

list barang yg perlu dibawa
cikgu kasi

barang2 yg Mummy Ayu packing...
ikut list tu
but..of coz ada extra2 nya
he he he
siap bekalan biskut bagai
mana la tau kan.. lapar malam2 tu..

and....semalam kul 2 petang, Mummy Ayu gie sekolah 
hantar bag & barang2 Ian
and..look...how excited he is

dia seronok, Mummy Ayu risau tau
but...
kena percaya kat dia
his a big boy!!!

semalam petang..ustaz msg..ckp dah sampai
sempat gak Mummy Ayu pesan..
"nanti ustaz amik la gambar, boleh gak saya tgk... "
he he he..
Mummy Ayu over tak?
dah la adik Mummy Ayu kata..ko mcm scandal jer ngan ustaz..dok msg2 
nak wat cam ner...dah ustaz tu jer sorang yg kita ada no hp 
leh tanya & whatsapp bagai
scandal la...sementara Ian ngan dia

and..malam semalam...dpt pic nie
wah...depan sekali hero Mummy Ayu
tgk dengar ceramah ker talk ker..
tak tau la

apa pun.....semoga semuanya berjalan dgn lancar..
in sya Allah

 malam semalam..rasa sunyi jer rumah bila balik tu
sbb Ian takde
selalunya.. meriah sbb diaorang dok gaduh
nie..Iris sorang2..
nak tido pun..laju jer dia angkat tilam bantal..masuk bilik Mummy Ayu
alahai... tak sabar tunggu esok petang, nak gie amik Ian

#MummyAyu yang over

Happy friday!!!

assalamualaikum
selamat pagi
salam jumaat
:-)

Thursday, May 26, 2016

DIY ~ pencil gula gula (step by step)

ok..
jom Mummy Ayu share....
mcm mana nak buat pencil gula-gula ....spt di entry sebelum ni..

bahan2nya......
gula-gula mentos....
choc kisses
kertas kuning
kertas hitam
gunting, pisau
gam

mula2..potong kertas kuning..ikut saiz mentos tu
but tinggalkan sikit..kat bawah mentos tu..utk bahagian pemadam pencil
kertas hitam..utk buat belang2 pencil
kalau tak nak pun boleh
kertas kelabu tu..utk lekat kat bahagian antara pencil & pemadam

tampal kertas hitam..so nampak belang2 dah...

tampal choc kisses tu..kat atas mentos

pas tu balut kerta skuning belang2 hitam tu

hah...dah nampak mcm pencil sikit kan?

nak guna gam boleh, nak guna double sided pun boleh...
mana yg senang

hah...mcm nie la hasilnya....

ok...koyak kan sikit & pelan2..yg bahagian bawah mentos tu
utk jadi pemadam

pas tu...lekatkan ketas kelabu tu

mcm nie....

hasilnya...
and.hashtag tu....Mummy Ayu saja jer tampal

final product nya..
siap dah...9 batang pencil 

 nanti Mummy Ayu share keseluruhan hadiah hari guru Ian & Iris
:-)

sapa2 nak try..buat mcm nie..
boleh la try..

#forteachersday2016

siap hashtag bagai..
he he he..

tahun ni...Mummy Ayu buat nie....

pencil mentos + kisses
nie salah satu antara dua..hadiah hari guru untuk Ian & Iris kasi kat cikgu2 diaorang

dapat idea dr mr google
cari2 idea..and jumpa nie
diaorang buat cantik & kemas
Mummy Ayu buat..biasa2 jer..
ok la kan?

nanti jab lagi Mummy Ayu share stey by stey cara2 nak buat
ok?

Happy thursday!!!

assalamualaikum
good morning
happy thursday!!
:-)

# Mummy Ayu cuti 1 hari..hari nie jer
but
ada entry dah siap autopublish..
happy working!!

Wednesday, May 25, 2016

Resepi chocolate brownies

 sambung lagi..cerita sabtu lepas
lepas siap cream puff..

sbb extra rajin, Mummy Ayu try buat choc brownies plak
nie pun resepi dr FB
bahan-bahan dan cara-caranya nya:-
Step 1 ~
350 choc masakan
150 gm marjerin
cairkan secara double boiler dan sejukkan

Step 2 ~
4 biji telur
80 gm gula perang
80 gm gula castor
1 sudu teh esen vanila
Pukul semua bahan gunakan whisk hingga gula larut.

Step 3 ~
100 gm tepung gandum
30 gm serbuk koko
1 sudu teh baking powder
Gaul rata & ayak kan semua bahan.

Seterusnya tuang choc masakan tadi yg dah suam ke dalam adunan telur & guna.
Last sekali..masukkan tepung dan gaul sampai rata.

Masukkan adunan ke dalam acuan..bakar 30-35 minit. suhu 160 c
bila dah masak, biarkan sebentar dalam oven untuk dapat kedutan yang cantik

siap utk di bakar..
1 adunan dapat 2 bekas acuan yg nipis ni

hasilnya..
tak berapa kedut tapi..cedap!!

and...hari ahad tu .. repeat sekali lagi kat umah Mummy Ayu
tu dia...dua orang chef kecik dah busy nak tolong...
final stage...

siap 2 acuan..
kali ni..Mummy Ayu buat choc ganache cikit
tuang atas ..
and...
deco deco sikit
bawak gie opis Isnin tu
yum yum...

Good morning!!

assalamualaikum..
selamat pagi
selamat hari rabu!!
:-)

banyak entry dok dlm draft
nanti Mummy Ayu siapkan & publish yer..

Monday, May 23, 2016

Resepi Cream Puff

weekend lepas...
mood extra rajin...
so......Mummy Ayu try resepi baru...
pagi Sabtu..kuar gie beli bahan2 yg nak guna
lepas lunch...
baru mulakan projek..
mem'baking' 

1st menu....cream puff...
masa dulu belajar..pernah la buat cream puff ni..
but..tu punya la lama .. dulu
nie....baru la nak buat lagi
jumpa resepi kat FB..
emm..mcm senang
so..try la...

resepinya.........
bahan A:-
200 gm marjerin
470 gm air

bahan B:-
300 gm tepung naik sendiri

bahan C:-
6 biji telur
1 sudu teh esen vanilla

untuk hiasan:-
icing sugar - untuk diayak atas cream puff sebelum dihidang

cara-caranya:-
mula2 kita didihkan bahan A - marjerin & air tu..masak sampai mendidih
pas tu...masukkan terus dalam tepung
and...putar hinggan adunan agak suam...
putar-putar-putar

pas tu.....masukkan telur sebiji demi sebiji

akhir sekali......masukkan esen vanila

siap dah adunan...
masukkan dlm piping bag..yg dah siap ngan nozzle
than pipe la...
Mummy Ayu buat .. tak cantik sgt
but ok la...
bakar 30 - 40 minit 160c
and hasilnya...
ni separuh...ada lagi separuh
satu adunan ni..dpt la 45- 60 pcs
tgk size la kita buat besar mana
Mummy Ayu buat..mcm2 saiz ada
he he he..
biar cream puff tu sejuk
sementara tu..siap kan filling custard nya
yg nie guna instant custard powder..
just campurkan tepung tu ngan susu
siap!!
senang..but tak la sesedap custard filling yg kita buat sendiri tu...
tapi yg ni sepat & senang..

pas tu...potong ditengah2 creampuff yg dah sejuk tadi
and..pipe kan custard filling ni

kalau nak tau..creampuff kita tu jadi,
creampuff tu..mcm ada ruang kat tengah2 ..bila kita potong tu
and..creampuff tu ringan
ha..tu kira jadi la
:-)

pas dah siap..
letak atas pinggan
and ayakkan icing sugar
mcm snow gitu...
siap...utk dihidang!!!

yeah..berjaya!!
lain kali leh buat lagi
sbb senang 

# ada satu lagi new resepi yg Mummy Ayu try..lepas buat creampuff ni
emm..mood rajin kan

Salam jumaat

©Copyright Reserved to Life Is Beautiful l Designed by DayangDeno