selain dr makan ikan siakap miang pla tu
Mummy Ayu wat puding jugaks
as dessert kan
dah 3 or 4 kali dah buat resepi ni
sebb senang & sedaps!
so..meh Mummy Ayu share kan resepi nya
utk rujukan sendiri & share ngan kengkawan..mana tau ada yg nak buatkan
resepi from Azie's Kitchen
ada yg panggil puding batik, puding belang2
tapi Mummy Ayu buat tak berapa jadi plak belang nya
bahan2 nya adalah
20 - 25 gram agar agar
4 mug air - sukatan 1 mug=350 ml
1 1/2 cawan gula - kurangkan jika tak suka manis
1 tin susu cair
1 sudu besar butter
2 sudu besar tepung kastard
2 biji telur
1/4 cawan serbuk koko
caranya pulak..
1. masak agar dgn air hingga hancur
2. pas dah hancur agar2 tu, kalau Mummy Ayu .... Mummy Ayu tapis sikit
than baru boil balik dgn gula. kalau x nak manis sgt, boleh kurangkan sikit gula tu
3. blend - susu cair, telur, butter, tepung kastard hingga sebati
4. masukkan bahan2 yg dah diblend....& kacau hingga pekat.
kena kacau selalu yer, kalau tak bahagian bawah tu hangit
5. bahagikan kepada dua bekas, 1 biar color asal, 1 bahagian lagi campur dgn serbuk koko
than..masukkan dlm acuan
layer by layer
utk dpt effect belang2 tu
sejukkan dlm peti ais and serve it cold
dappp makan time musim panas ni
selamat mencuba!!!
my SIL masak laksam jugaks
meriah makan2!!!!
tak pernah makan lagi puding macam ni. boleh try jugak ni
ReplyDeleteMenarik la puding tu..tgok bahan dan cara macam senang jer nak buat..
ReplyDelete