semalam petang buat puding jadung
tgk kak SA buat hari tu..mcm sedap je
so..jom la kita buat
tapi ni versi durhaka sikit resepi asa
sbb bila dah balik,tengok tepung custard ada secawan je
nak guna satu tin
tapi sbb nak buat jugak
so pandai2 la adjuts resepi
alhamdulillah jadi jugak....
bahan2 nya
nie resepi asal...
1 tin jagung (cream)
(mula tu nak letak 1 cawan je, sekali balance pun sikit sgt..simpan2 nak buat apa,
habiskan je..lebih jagung x pe...sedap la...kannn)
1 tin tepung custard (Mummy Ayu ada 1 cawan je)
1 tin santan (1 kotak kecik tu campurkan kasi cukup 1 tin)
(sebab tepung 1 cawan, yg ni pun Mummy Ayu buat 1 cawan)
1 tin air (sbb semua 1 cawan, air pun Mummy Ayu letak 1 cawan je)
1/2 cawan gula (Mummy Ayu kurangkan lagi)
tu je..senang kan
semua bahan2..lebur dlm periuk
kacau2 kasi rata dulu
guna whisk plak..kasi lagi mesra
dah mesra elok..baru buka api
kacau....jgn tinggal sbb sekejab je nanti dah pekat
dah pekat tu, lagi kena kacau
dlm resepi x de kata letak butter sikit
tapi Mummy Ayu letak sikit
kasi berkilat gitu
ha..cantik dah kan
kacau kuat2 dah pekat
bila dah rasa masak
x de rasa tepung
siapp dah
siapkan acuan
konon2 la kan
sekali bila tuang tu mcm leceh
pas tu..adunan dah sejuk
lagi pekat
so...sepatuh je acuan kuih lompang tu
separuh lagi..masuk bekas 4 segi tu
senang
ha ha ha
siapp
biarkan sejuk
dah suam2..masuk kan dlm peti ais...
bila dah pekat tu lenguh tangan kan nak kacau....akak tengah nak belajar buat kuih kaswi plak..tp nak version pandan
ReplyDeleteharitu tengok SA buat. ni MA pulak buat.. feveret Abah Ana puding jagung ni.. nti lah ana nak try buat jugak hehehe
ReplyDeletesedapnyaaaaa
ReplyDeleteSedap tapi nak buat malas.
ReplyDeleteIni yang rasa nak buat puding jagung jugak ni. Sedapnya makan sejuk-sejuk. Buat sendiri puas hati makan. Ada jagung extra tu lagilah sedap.
ReplyDeleteBuat puding jagung ni simple je, tapi puas hati makan sejuk-sejuk!"
ReplyDeletewaaa terliurnyaaa
ReplyDelete