Shoplinks.Asia

Wednesday, November 27, 2013

Resepi Kek Batik

semalam...dok google..terjumpa resepi kek batik nie..
emmm..lain dr yg lain sbb guna choc
menariks..
so..laju jer..print
and..mood rajin, semalam balik keja,beli bahan2..
malam..buat.
rajin kan?
and..ini la hasilnya..pagi nie
satu bekas utk bawak gie opis, satu bekas lagi untuk Ibu..
yum yum..

so...nak share resepi kat sini..of coz..

bahan2nya:~
250 gram Butter (kalau salted lagi sedap)
250g Coklat Masakan (Mummy Ayu guna choc cadbury plain..cedap)
3 sudu besar susu manis (kalo tak suke manis bole kurangkan..)
6 sudu besar milo
2 biji telur (gred A)
Biskut Marie

cara2nya:~
cairkan butter ke dalam coklat cair.. 
kalau tak double boil coklat tu pun takper.. 
cairkan butter dulu.. 
kemudian dengan api yang kecil cairkan coklat dalam butter tu..  
kacau hingga sebati..

masukkan susu manis dan milo.. 
kacau sehingga rata.. 
pas tu...masukkan telur.. 
pastikan api kecil yea.. kacau sampai pekat.. 

masukkan adunan cair kedalam bekas dan pecahkan biskut marie atasnya.. 
dengan ini biskut marie akan rangup masa dimakan tu..
atau masukkan biskut marie yang dah di pecahkan ke dalam adunan di dalam kuali 
dan gaulkan sehingga sebati.. .
kemudian baru masukkan ke dalam bekas dan sejukkan..
bila sudah sejuk, masukkan ke dalam peti ais... 
biarkan lah beberapa jam.. 
sampai keras dan potong.

cedap....
cuma....manis sgt la bagi Mummy Ayu
so..maybe lain kali Mummy Ayu nak kurangkan milo & susu manis tu

sumber:~ from Tot Bake and Design

3 comments:

Masni Syafie said...

boleh cuba =)

Zura@Iwan said...

resepi kita simple je..
tk guna telur..hehe..
tk per nk try plak yg ada telur nie..

zarena heeney said...

nyum nyum sedapnya

Salam jumaat

©Copyright Reserved to Life Is Beautiful l Designed by DayangDeno