Shoplinks.Asia

Tuesday, April 14, 2015

"Mamil MomMe Saturday"

pagi sabtu lepas..
Mummy Ayu telah berpeluang menghadiri satu bengkel anjuran Mamil
"Mamil MomMe Saturday"
di Talent Lounge Petaling Jaya
so..here we are....
we? yup....Mummy Ayu tidak berseorangan pagi tu..
dengan siapa? tunggu ek...Mummy Ayu tunjuk...
bersemangat tu..pagi sabtu..ye la..weekend..kena gi KL gak
but...semangat...
Ian & Iris busy gak nak follow..but bengkel nie..strictly "not kid are allowed"
so..kena tinggal la diaorang berdua

sampai...awal gak..
daftar dulu...

tempat dia ..cantik & nice sgt..
so cozy..
dlm cafe tu pun....deco2 yg sgt simple but sgt nice..

of coz..theme merah
silap la...kami.. suppose pakai baju merah
baru la ikut theme..
apa pun..here we are!!
yes....Mummy Ayu ngan Notti Netti
my dearest BFF la..
Mummy Ayu leh bawa sorang kawan
so..harus la ajak Net menjoinkan diri
and she say OK!!
meriah la kami...
sampai2...jumpa photo both corner
orang pun lum ramai sgt
kami pun..posing2
ada plak yg yg tolong amik kan
plus selfie gak
he he he..

pas dah amik2 gambar
breakfast dulu..
fish fingger + samosa
hot tea...
sambil2..belek program bengkel

dalam kul 10....majlis pun bermula..
mc hari tu.... Aishah Sinclair
pengacara + DJ radio kat Mix FM
she is pretty, sweet & friendly too
and she also is a mother of two kids

introduction by Caroline Yap, Pengurus Pemasaran Danone Dumex (M) Sdn Bhd.
“Sebagai pakar dalam pemakanan kanak-kanak, 
kami di Mamil® sentiasa ingin meraikan para ibu dan menyokong mereka
untuk mencapai potensi tertinggi dalam penjagaan anak-anak mereka. 
Siri bengkel ‘Mamil® MomMe Saturdays’ adalah cara kami 
mengucapkan terima kasih kepada para ibu 
yang memberi sokongan berterusan terhadap Mamil®. 
Ibu-ibu bukan sahaja menikmati sesi memanjakan diri yang ditawarkan
 tetapi juga dapat mempelajari perkara yang bakal membawa manfaat dalam kehidupan harian,” 

lepas tu..kami dapat mendengar & berkongsi pengalaman bersama..
Madam Jacki Siew, seorang  jururawat  dan  bidan  berdaftar  (Britain) 
 dengan  pengalaman  selama  15  tahun dalam memberi kaunseling kepada para ibu 
mengenai cara-cara menangani masalah kanak-kanak yang  lazim  seperti  demam  dan  selsema.  
Berdasarkan hasil kajian Mamil® yang dianjurkan baru-baru ini, 
topik-topik tersebut merupakan masalah utama kepada kebanyakan ibu. 
Dengan peningkatan kes denggi di sekitar Lembah Klang,
Jacki turut menasihatkan ibu-ibu mengenai 
kepentingan mendapatkan diagnosis yang betul daripada doktor,
mengetahui perbezaan di antara demam dengan demam denggi,
serta cara-cara ibu boleh melegakan gejala yang anak-anak mereka hadapi.

so......apabila anak kita demam...
penting utk kita tahu..
apa yg perlu kita buat & apa tindakan yg kita perlu ambil..
paling penting....termometer...
setiap ibu..mesti ada termoter
so bila anak kita nampak tak sihat, mcm nak deman
cepat2 amik suhu badan mereka
37 C is suhu badan normal bagi anak kanak2
kalau dah 37.5 C pun..consider demam
kalau demam.....perkara yg utama
pakaikan pakaian yg longgar & selesa..
jgn selimutkan or pakaikan pakaian tebal pada mereka..
tuam dgn air ..
make sure diaorang tak dehidrasi..
perhatikan juga tanda2 lain pada mereka..spt ruam, sakit perut, sakit kepala
or something else
coz fever is keyline to other disease
so..utk kepastian....bawalah jumpa doktor terus utk dptkan rawatan lanjut

selain dr itu juga...
kami ada buat sedikit aktiviti..mcm games gitu
and apa yg kami pelajari dr aktiviti/ game ni..
is..kepentingan mendengar luahan anak-anak
sebelum jump to any conclusion..kita kena dengar dulu
emmm..good!!
kita selalu marah bila anak kita balik sekolah, baju kotor
tapi..kita jarang2 nak tanya or dengar dulu..
kenapa baju mereka kotor,
thats not right
terasa I you
sbb Mummy Ayu pun ..kadang2 mcm tu jugak..
kita tau .. kita jer penat
kita jarang nak amik tau..anak kita pun penat jugak
bangun pagi...sama2 awal..
kita gie kerja, diaorang gie sekolah
balik sek keb, gi KAFA plak
balik rumah..buat homework lagi
petang..nak main plak
so..penat..
kena la more consider gitu..
bukan tak boleh marah..but berpada2...and selidik dulu..

banyak yg Mummy Ayu dpt belajar dlm masa yg singkat tu
thank you so much to Mamil sbb jemput kami..
spend masa ngan kami...share ilmu2 ni

lepas abis semua..
kami lunch plak
pasta salad,
potato wedges
roasted chic
bread butter pudding
semuanya pun sedap2...yum yum!!
and..Mummy Ayu & Net antara 5 yg terawal sampai
so..kami dpt manicure..
yeah!!!
suka..suka...

selain dr itu..
kami juga dpt goodies bag yg bernilai lebih dr RM 160
yg berupa produk Mamil, dpt susu, dpt voucar utk beli susu
and....dpt botol air comel yg Mummy Ayu tunjuk tadi tu..
tq Mamil!!
love it!!
and..dlm kotak kecik yg comel tu..ada cupcake..red velvet lagi.....
best!!

ini kali kedua .. kalau tak silap
for Mummy Ayu 
hadir utk event2 blogger mcm ni
tq so much sgt...
sbb sudi jemput Mummy Ayu
Mummy Ayu with the organizer..
orang kuat ni...
tq dear!!

and..dpt gak bergambar ngan Aishah..
sweet person!!
nice meeting you dear

last.....of coz..
group photo!!
we have so much fun!!
tq Mamil!!!

for details...leh visit ke website http://www.mamil.com.my/
or facebook https://www.facebook.com/DumexMamil
or leh call TalianPelangganMamil® di 1800 38 1038

tq gak to dearest BFF
sbb sudi menjoinkan diri with me..
:-)

#satu lagi entry yg panjang
sbb nak menunjukkan betapa seronoksnya...

2 comments:

lieyalatif said...

wow best2...pengalaman yg berguna nieh.... mesti byk dpt info berguna kan....aktiviti pun mcm2 ade...

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam ayu,
waaaaaaaaaaa
bestnya join event :)

Salam jumaat

©Copyright Reserved to Life Is Beautiful l Designed by DayangDeno